Bevallom, hogy az idei volt az első év, hogy én is segédkeztem a bejgli elkészítésében. Eddig különösebben nem is izgatta a fantáziámat, mert Mama minden húsvétkor és karácsonykor is, akkora adagot süt, hogy 1-1 rudat mi is kapunk belőle. Ez persze idén is így van, de Anyával kitaláltuk, hogy mindenképp érdemes lenne elsajátítani a bejgli sütés "csínyját-bínyját", így rávettük Mamát, hogy adja át a tudást. :D Nagy nehezen meg is állapodtunk a tegnap délutánban, nézzétek meg, hogy mi sült ki belőle! :)

bejgli édességek karácsony advent adventi naptár dió mák

Elöljáróban annyi, hogy 4 nagy bejgli készült, 2 diós, 2 mákos!

Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt

40 dkg zsír vagy 50 dkg vaj

1 kocka élesztő

1,5+2 dl tej

1 kk+4 ek cukor

nagy csipet só

bejgli édességek karácsony advent adventi naptár dió mák

Hozzávalók a diós töltelékhez:

50 dkg darált dió

15-20 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2,5 dl forró tej

1 kk fahéj

fél citrom reszelt héja

+rumba áztatott mazsola ízlés szerint

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

50 dkg darált mák

20 dkg porcukor

1-2 ek gríz

1 csomag vaníliás cukor

3 dl tej

1 kk fahéj

fél citrom reszelt héja

+rumba áztatott mazsola ízlés szerint

bejgli édességek karácsony advent adventi naptár dió mák

Elkészítés:

Elsőként mindent készíts elő, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.

1,5 dl langyos tejbe keverj bele 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Tedd meleg helyre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, majd add hozzá a zsírt. Dolgozd össze, majd szórd bele a 4 ek cukrot is.

Ha felfutott az élesztő, ezt is öntsd a tésztához, majd ha eldolgoztad, jöhet a só is. 

Dagaszd addig, míg a tészta könnyen elválik a kezedtől. Meleg helyen, letakarva keleszd kb. fél órát, míg összeállítod a tölteléket.

bejgli édességek karácsony advent adventi naptár dió mák

Ehhez kezd el felforralni a tejet.

A mákot és a diót is külön tálba keverd össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal. Reszelj mindkettőbe citromhéjat, majd a mákhoz adj egy kevés grízt is.

Végül önts mindkettőhöz tejet. Könnyen kenhető, lágy krémeket kell kapnod.

Ha szereted, adj még hozzá rumba áztatott mazsolát is. (Mi összesen 5 dkg-t szórtunk bele.)

A diós tölteléket is és a mákosat is, oszd kétfelé.

Közben megkelt a tészta, ezt is negyedeld el. Itt fontos a precízség, - nehogy szétrepedjen a bejgli - ezért mi a tölteléknél is, és a tésztánál is mérleget használtunk.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és már jöhet is a nyújtás.

Lisztezett deszkán nyújtsd 2-3 mm vastagságú téglalappá az első adag tésztát. A hosszúsága legyen kb. megegyező a tepsi méretével.

Kend meg az első adag töltelékkel, úgy, hogy a széleken maradjon ki kb. 1-1 cm. Hajtsd vissza ezt a részt és kicsit nyomkodd is a töltelékre, nehogy kifolyjon. 

bejgli édességek karácsony advent adventi naptár dió mák

Szorosan tekerd fel a bejglit, majd helyezd át a sütőpapírra.

Ismételd meg a másik 3 adag tésztával és töltelékkel.

Ha szorosan egymás mellett sütöd a bejgliket, az oldalukat kend meg egy kevés olvasztott vajjal.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Válassz szét egy tojást, és elsőként a sárgájával kend meg a bejgliket.

Hagyd száradni, majd kend meg a felvert tojásfehérjével. Ettől lesz szép márványos. 

Süsd kb. 30-35 percig. 

bejgli édességek karácsony advent adventi naptár dió mák

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.