Őszi körtés-diós-almás sütemény

Mr. Gombóccal próbáljuk a szép őszi idő minden pillanatát kihasználni és délelőttönként hatalmas sétákat teszünk a kis lakótelepi barátainkkal. Van, hogy már fél 10 felé kint vagyunk - mert a gyerekek nem bírnak magukkal - és csak 1 óra körül megyünk haza ebédelni. Korzózunk a babakocsikkal a házak között, beszélgetünk (legalábbis próbálunk), a kicsik pedig ideális esetben elnézegetik egymást és a szép őszi természetet. Nekik persze csoda minden. Leírhatatlanul boldogok, ha szedünk nekik 1-1 színes falevelet és azzal szórakozhatnak. (Arra még nem jöttek rá, hogy minél később próbálják megenni, annál tovább játszhatnak vele. :D) Persze a játszóterezést szeretik igazán, ott kitombolhatják magukat. A játszin lehet különböző őszi terméseket, gesztenyét, makkot, diót szedni. Mr. Baba ehhez ugyan még kicsike, de ő is élvezettel - és némi féltékenységgel nézi -, ahogy a többi kis "birodalmi lépegető" felfedezi a világot. Na, nem baj majd jövőre. Addig is itt egy újabb őszi diós édesség. :)

tej cukor dió alma körte fahéj ánizs szegfűszeg tojás sütőpor liszt vaj édességek

Hozzávalók:

2 tojás

13 dkg cukor (nálam barna cukor)

8 dkg vaj

1 dl tej

20 dkg liszt (nálam teljes kiörlésű rozsliszt)

1-1 tk őrölt fahéj és szegfűszeg

fél tk ánizs

fél csomag sütőpor

2 közepes alma

2 közepes körte

1 marék dió

+ 1 csapott ek kristálycukor és 1 mk fahéj

tej cukor dió alma körte fahéj ánizs szegfűszeg tojás sütőpor liszt vaj édességek

Elkészítés:


Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 30x30 cm-es tepsit.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral.

A vajat olvaszd fel és ezt is add a tejjel együtt a masszához.

A lisztet keverd össze a fűszerekkel és a sütőporral, majd szitáld a tésztához. Miután jó alaposan összedolgoztad, egyengesd tepsibe az egészet.

Hámozd meg a gyümölcsöket, majd vágd fel és szépen rakosgasd ki a szeletekkel a süti tetejét.

A diót aprítsd fel és szórd rá a sütire.

A kristálycukrot keverd össze a fahéjjal és ezt is hintsd a gyümölcsökre.

Süsd kb. 20-25 percig.

tej cukor dió alma körte fahéj ánizs szegfűszeg tojás sütőpor liszt vaj édességek

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fügés bukta

Gyerekként elég válogatós voltam - be kell valljam, most is - és persze eléggé útáltam a menza kaját. Anyáék egy idő után megunták a nyafogásomat és azt, hogy az ablakon szórják ki a pénzt. Megkérdezték a nagyszüleimet, hogy nem-e lehetne arról szó, hogy ezentúl suli után náluk kajcsizom. Ennél jobb dolog szerintem nem is történhetett hajdani "gourmet Dorcsóval", mert Mamánál jobban állítom, hogy Gordon Ramsay sem főz. Van is néhány emlékezetes fogás, melyekre kisgyerekkorom óta emlékszem. Az egyik ilyen klasszikus pénteki finomság a bukta. Egy erős leves után, szuper második lesz belőle. Füge lekvárral töltve pedig nagyon különleges is. 

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

füge lekvár

olvasztott vaj

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra a tésztát.

Oszd 8-10 cm-hosszú téglalapokra, majd tegyél mindegyik közepébe - csíkban - 1-1 ek lekvárt.

Tekerd fel őket. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A buktákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek. 

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

1 Tovább

Meggyes túró rudi pohárkrém

Mióta Mr. Baba megszületett, az étkezési szokásaink felettébb megváltoztak. Este próbálunk mindent megtenni, hogy viszonylagos nyugalomba megvacsorázzunk, de a kis trónörökös persze keresztül húzza a számításainkat. A napközbeni étkezésiem is általában abból állnak, hogy gyorsan benyomok valamit, hiszen a 2017. évi Mr.Babatörvény 14. § kimondja, hogy amint anya leülne enni, a mélyen alvó baba felriad. :D Éppen ezért sokszor csak valami kis édességre futja: kekszre, joghurtra, túró rudira. Utóbbinak nagy fogyasztója lettem az elmúlt hónapokban. :D Az alábbi desszertet is ez a finomság ihlette.  
meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Hozzávalók 6 főre:

250 g túró

200 g habtejszín

4 ek porcukor

150 g étcsoki

2-3 ek tej

fél üveg meggybefőtt

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Hozzávalók a piskótához:

2 tojás

2 ek liszt

2 ek cukor

1 ek kakaópor

fél kk. sütőpor

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a piskótát. (Ha maradék csokis sütivel dolgozol, akkor a következő lépések értelem szerűen átugorhatóak.)

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy kisebb szilikonos vagy sütőpapírral bélelt formát. 

A tojásokat válaszd ketté és a sárgáját keverd fehéredésig a cukorral.

A lisztet és a sütőport dolgozd össze a kakaóval, majd szitáld a cukros, tojásos masszához.

A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd óvatosan a tésztába.

Süsd kb. 10 percig. Meleg helyen hagyd kihűlni.

Közben készítsd elő a túrókrémet. Ehhez a túrót törd át (ha szükséges), majd keverd ki a porcukorral.

A habtejszínt verd fel és forgasd a túróhoz.

A csokoládét olvaszd fel egy kevés tejjel, majd - ha kicsit kihűlt a piskótád - jöhet is az összeállítás.

A poharak aljába tegyél egy kevés apróra vágott/tördelt süteményt, csorgass rá kb. 11 evőkanálnyi befőtt levet, majd kanalazz rá a krémből.

Locsold meg olvasztott csokival, halmozz rá pár szem meggyet, majd ismét jöhet a piskóta, a befőttlé, a túrókrém, végül a maradék csoki és a gyümölcs.

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mogyoróvajas keksz

Fogalmam sincs, hogy eddig, hogyan maradhatott ki a repertoárból az egyik klasszikus, amerikai kedvenc, a mogyoróvajas keksz. Őszintén szólva eddig valahogy eszembe sem jutott sütni, talán azért, mert alapvetően kicsit csalódtam a mogyoróvajban. Nem tudom mit vártam, de az első kóstolástól egyáltalán nem voltam elájulva. A napokban viszont újra eszembe jutott és szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy én bizony mogyoróvajas kekszet akarok sütni. Mégpedig azonnal. A dolog szépséghibája az volt, hogy nem volt otthon egy deka vaj sem. Szerencsére Gy. nem csinál ügyet az ilyesmiből. Ha süti van kilátásba helyezve, azonnal fogja magát és elcsattog a boltba a hiányzó hozzávalóért. Most is így történt, én mindent előkészítettem, a fiúk pedig meghozták a várva várt vajat. Negyed órával később már falatozhattuk is a fincsi kekszet. Na, ilyen formában már én is meg voltam elégedve a mogyoróvajjal. :) 

mogyoróvaj keksz édességek vaj sütőpor liszt barnacukor cukor tojás fahéj szegfűszeg

Hozzávalók kb. 40-50 darabhoz: 

100 g liszt

1-1 kk fahéj, őrölt szegfűszeg

180 g mogyoróvaj

140 g barnacukor

100 g vaj

2 pici tojás

2 kk sütőpor

mogyoróvaj keksz édességek vaj sütőpor liszt barnacukor cukor tojás fahéj szegfűszeg

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

A mogyoróvajat, a cukrot, a tojást és a vajat mérd egy nagy tálba, majd jó alaposan keverd össze.

A lisztet, a sütőport és a fűszereket öntsd az előbbi masszához.

Dolgozd össze az alapanyagokat, majd formázz - nedves kézzel - kis golyókat a tésztából. (Ne ijedj meg, ha kicsit lágynak találod a tésztát, ilyennek kell lennie.)

Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd nyomkodd is kicsit le. 

Fontos, hogy hagyj egy kevés helyet a kekszek között, mert sütés közben megnőnek. 

Süsd kb. 12-15 percig. 

mogyoróvaj keksz édességek vaj sütőpor liszt barnacukor cukor tojás fahéj szegfűszeg

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zabpelyhes almás rétes

Nem vagyok egy nagy rétes mágus, viszont erre a sütire azt mondom, hogy tényleg úgy sikerült, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. (Már amennyiben kiegyezünk az előre gyártott, "bóti" réteslapok használatában. Én kiegyezek. :D) Tökéletes lett a töltelék,  a süti nem lukadt ki, nem folyt szét, az íze is jó volt, amihez persze Papa velencei almái kellettek. alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

Hozzávalók:

1 csomag réteslap

1 kg alma (lehetőleg kevésbé lédús)

3 ek cukor 

1 ek fahéj

4 ek zabpehely

5-10 dkg olvasztott vaj

alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

Elkészítés:

Elsőként az almát pucold meg, reszeld le, majd szórd meg a cukorral és a fahéjjal. Forgasd össze.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsit.

Terítsd egy tiszta konyharuhára az első réteslapot, amit kenj meg jó alaposan olvasztott vajjal. Rétegezz rá még 2-3 lapot, majd szórd meg 1 ek zabpehellyel. (Ez azért kell, hogy felszívja a felesleges nedvességet.)

Terítsd rá a reszelt alma felét, úgy, hogy maradjon ki egy kevés hely a tészta szélein. Szórd meg még egy ek zabpehellyel. 

Ezeket hajtsd rá a töltelékre, a képen látható módon. "Ragasztónak" használhatsz egy kevés olvasztott vajat.

alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

A hosszabbik oldala mentén tekerd fel jó szorosan a rétest, majd helyezd át a tepsire.

Kend le olvasztott vajjal és süsd kb. 15 percig, míg szép aranybarna nem lesz a teteje.

Ismételd meg a műveletet a maradék réteslappal és töltelékkel.

Tipp: Ha nagyon sok levet eresztene az alma, érdemes kicsit kinyomkodni, hogy ne ázzon el a tészta. 

Zabpehely helyett lehet használni például egy kevés darált diót is. Ez is szépen felszívja a plusz nedvességet és különleges ízt is ad a rétesnek.

alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (122),tojás (83),cukor (65),liszt (64),vaj (50),tej (43),tejföl (39),fincsi ebédek (38),vendégvárók (36),paradicsom (35),joghurt (34),hagyma (34),sajt (31),citrom (30),habtejszín (29),kakaópor (29),ráérős reggelik (29),fahéj (28),sütőpor (27),túró (26),karácsony (26),rohanós vacsorák (26),csokoládé (26),fokhagyma (25),eper (25),advent (24),barack (24),bazsalikom (23),adventi naptár (23),tejszín (22),vaníliás cukor (22),olaj (22),krumpli (21),narancs (21),leveles tészta (20),meggy (20),sonka (20),gyors muffinok (18),porcukor (17),pohárkrémek (17),vanília (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),étcsokoládé (14),alma (14),őszibarack (13),csoki (13),málna (12),saláta (12),húsvét (12),leves (12),fehércsoki (12),pite (11),krémsajt (11),snidling (11),kolbász (11),gyümölcs (11),paradicsomszósz (11),petrezselyem (11),dió (11),sárgabarack (10),puding (10),szeder (10),szegfűszeg (10),csirkemell (10),élesztő (10),oregánó (9),piskóta (9),kakaó (9),keksz (9),paprika (9),majonéz (9),lekvár (9),kukorica (9),spenót (8),sajtkrém (8),lilahagyma (8),krémleves (8),tészta (8),rozmaring (8),dekorcukor (8),bonbon (8),zöldfűszer (8),brownie (8),rétes (8),(7),görög joghurt (7),mustár (7),méz (7),újhagyma (6),póréhagyma (6),sütőtök (6),kelttészta (6),muffin (6),torta (6),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),zabpehely (6),csoki pasztilla (5),farsang (5),áfonya (5),medvehagyma (5),szilva (5),marcipán (5),chili (5),gyorsvacsi (5),tejcsokoládé (5),ricotta (5),palacsinta (5),fánk (5),ánizs (5),réteslap (5),tök (5),étcsoki (5),uborka (5),banán (5),cseresznye (5),kókuszreszelék (4),kivi (4),fehérbor (4),menta (4),hidegtál (4),bacon (4),zöldség (4),halloween (4),babapiskóta (4),rizs (4),csirke (4),pizza (4),cukkini (4),fehércsokoládé (4),olívabogyó (4),bor (4),anyák napja (4),olívaolaj (4),cheesecake (4),szalonna (4),valentin-nap (4),körte (4),sajttorta (4),vöröshagyma (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),lasagne (3),gofri (3),chili paprika (3),citromfű (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),szalámi (3),tócsni (3),fondant (3),mandula (3),blogkóstoló (3),zabkeksz (3),zselatinfix (3),mák (3),Rohanós vacsorák (3),brokkoli (3),torma (3),bors (3),mozzarella (3),kávé (3),ehető ajándék (3),borsó (3),gyümölcskenyér (3),levendula (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),tortilla (3),nutella (3),csiga (3),besamel (3),pizzaszósz (3),lepény (3),rugelach (3),káposzta (3),virsli (3),mandarin (3),darált hús (2),mézeskalács (2),pálinka (2),mogyoró (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),szezámmag (2),cékla (2),pesto (2),hamburger (2),Édességek (2),szódabikarbóna (2),cukormáz (2),meggybefőtt (2),tejszínhab (2),gyümölcskosárka (2),tortazselé (2),fetasajt (2),parmezán (2),penne (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),dzsemfix (2),olajbogyó (2),salsa szósz (2),nyaralás (2),burgonya (2),eperlekvár (2),barnacukor (2),tésztasaláta (2),alaplé (2),búzadara (2),ananász (2),gesztenye (2),csicseriborsó (2),aszalt áfonya (2),zselatin (2),linzertészta (2),oreo keksz (2),trüffel (2),Gyors muffinok (2),keményítő (2),kalács (2),aprósütemény (2),majoranna (2),baracklekvár (2),gyerekek (2),étkezési keményítő (2),lime (2),kókusztej (2),cheesecake brownie (2),füstölt sajt (2),töltött tojás (2),curry (2),alkohol (2),csokikrém (2),rum (2),knorr (2),sütipecsét (2),pogácsa (2),mozarella (2),promóció (2),mártogatós (2),pizzagolyó (2),aszalt paradicsom (2),feta sajt (2),kefír (2),szerecsendió (2),bab (2),mogyoróvaj (1),franciasaláta (1),szaloncukor (1),dekoráció (1),aprósütemények (1),kifli (1),étcsokokoládé (1),vanília kivonat (1),ehető ajándékok (1),szósz (1),kandírozott gyümölcs (1),karácsonyi ebéd (1),darált keksz (1),gumicukor (1),ebédmenü (1),jelmez (1),majonézes burgonya (1),főétel (1),aszalvány (1),tárkony (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),kiszúró (1),fatörzs (1),édesség (1),hab (1),bejgli (1),mákos guba (1),főzőkrém (1),desszert (1),gesztenyemassza (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),zöldségkeverék (1),teljes kiőrlésű liszt (1),füge (1),bukta (1),fügelekvár (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),knorr 100% természetes alapok (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),moszonló (1),masni (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),monoszló (1),bolognai (1),kakaóscsiga (1),fagylalt (1),fagyi (1),barna cukor (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),salsa (1),graham liszt (1),blondie (1),túró rudi (1),zödfűszer (1),kínai (1),szójaszósz (1),vajkrém (1),narancslé (1),chilis bab (1),churros (1),víz (1),pirospaprika (1),körözött (1),sűrített tej (1),linzer (1),karalábé (1),zeller (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),feta (1),baileys (1),pompos (1),fehér csokoládé (1),smoothie (1),turmix (1),barackpálinka (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),görögjoghurt (1),kevert (1),gasztroajándék (1),likőr (1),gyümölcsrizs (1),pillecukor (1),rumaroma (1),avokádó (1),hamburgerhús (1),kelt tészta (1),muffinok (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),juhtúró (1),krém (1),készülődés (1),penne (1),zöldbab (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),mákosguba (1),eperszósz (1),zselé (1),Anyák Napja (1),street food (1),ketchup (1),olaszrizling (1),képviselőfánk (1),gyümölcslé (1),hús (1),karaj (1),töltelék (1),töltött hús (1),smarties (1),csokiskeksz (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),kandírozott narancs (1),daráltkeksz (1),író (1),szilveszter (1),pizzás csiga (1),cookies (1),csokissüti (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),buli (1),rukkola (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),zsömle (1),vacsora (1),reggeli (1),quesadilla (1),chorizo (1),ballagás (1),koriander (1),sertéslapocka (1),ragu (1),sertés (1),lapocka (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),krumplipüré (1),köret (1),pulykamell (1),SAD! (1),aszalt szilva (1),VKF (1),túrókrém (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),barbérlevél (1),kandírozott narancshéj (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),ecet (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),ősz (1),steak burgonya (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),müzli (1),kapcsolat (1),hawaii (1),szülinap (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),pizzafeltét (1),velence (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),bagett (1),csokipasztilla (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),bográcsozás (1),lecsó (1),csilipaprika (1),olíva bogyó (1)

Utolsó kommentek