Kezdetben kicsit féltem a házi péksütik sütésétől, főleg mivel a friss élesztővel nem kötöttem túl szoros barátságot. Aztán rátaláltam az instant élesztőre, ami nem romlik olyan gyorsan, mint a friss, így mindig tartok otthon belőle, ráadásul a használata is egyszerűbb szerintem. Persze az ára borsosabb, de nem ipari mennyiségben sütök, így gyakran kerül az instant változat a kosaramba. A következő receptben is ezt használom, de aki jobban kedveli a frisset, nyugodtan helyettesítse vele.  

ráérős reggelik élesztő kakaópor tej tojás péksütemény

Hozzávalók a tésztához:

1 csomag instant élesztő

450 g liszt

80-100 g cukor (attól függően, hogy mennyire szeretnéd édesre)

100 g vaj

2,5 dl tej

Hozzávalók a csokiszószhoz:

50 g vaj

5 ek cukor

3 ek jó minőségű cukrozatlan kakaópor

3 ek tej

+ 1 tojás a kiflik lekenéséhez

ráérős reggelik élesztő kakaópor tej tojás péksütemény

Elkészítés:

Elsőként a tésztához a vajat olvaszd meg és a tejet is melegítsd langyosra. 

A lisztet, az élesztőt és a cukrot dolgozd össze a langyos tejjel és az olvasztott vajjal. Gyúrhatod egy az egybe kézzel is, de ha van a robotgépednek dagasztó karja, akkor használd nyugodtan. 

Meleg helyen letakarva keleszd a duplájára.

A csokiszószhoz a vajat olvaszd meg, majd keverd bele a kakaót, a cukrot és a tejet. 

A megkelt tésztát szedd ketté és az első felét nyújtsd ki kör alakúra. (Ha nem tökéletes, szerintem nem probléma, de ha nagyon szépet szeretnél, akkor helyezz rá egy nagyobb tányért és vágd le a széle mentén a felesleget.)

Vágd fel negyedekre a kört, aztán a negyedeket is harmadold el, mintha pizzát szeletelnél. Mindegyik cikkelyt kend meg a csokiszósszal és szélétől kezdődően tekerd fel őket.

Ismételd meg ugyanezt a tészta másik felével is.

Tedd sütőpapíros tepsire a csokis-kifliket, majd kend le őket felvert tojással.

Süsd kb. 25 percig 180 fokon.  

ráérős reggelik élesztő kakaópor tej tojás péksütemény

Tipp: Engem nem zavart, hogy 1-1 kiflinél kicsit kifolyt a töltelék, de ha Te nem szeretnéd, akkor az első adag kinyújtott tésztát kend meg csokiszósszal és borítsd be a másik adag kinyújtott tésztával.  Ezt követően vágd cikkekre a tésztát, majd így tekerd fel.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek like-old a facebook oldalamat, ahol a hétvégén sok-sok Anyák Napi receptet is olvashatsz.