Karácsonyi sajttorta csillagok

Nem csak közvetlenül karácsony előtt, hanem már novembertől  beindul nálunk a karácsonyi sütigyártás. Ennek egyrészt az az oka, hogy abban a pár napban nincs kapacitása senkinek sem ennyi féle édességet végig kóstolni (az elkészítésről nem is beszélve), másrészt így is, úgy is sütök hétvégén, mért ne sütnék valamilyen az ünnepre emlékeztető finomságot. A bónusz persze az, hogy ha az egyik édesség kiemelkedően sikerül, bevetjük a karácsonyi bulik valamelyikén is. :)

Egyik hétvégén az egyszerű sajttortát választottam és ezt az isteni fincsiséget alakítottam át fűszerekkel, fahéjas keksszel, naranccsal és mandarinnal karácsonyivá. Küldtem egy adagot Anyáéknak is, kíváncsi leszek az ítéletre! Vajon felkerül az ünnepi menüsorra? :D

sajttorta cheesecake mascarpone krémsajt narancs mandarin dekorcukor keksz fahéj ánizs szegfűszeg tejföl tojás vaj advent adventi naptár karácsony

Hozzávalók:

150 g fahéjas keksz

30 g vaj

2 narancs leve és lereszelt héja

3-4 szem mandarin

300 g mascarpone/krémsajt

100 g tejföl

2 nagyobb tojás

1-1-1 kk fahéj-őrölt szegfűszeg-ánizs (vagy akár mézeskalács fűszerkeverék)

4 ek porcukor

dekorcukor (nálam fehér-arany gyöngyöcskék)

sajttorta cheesecake mascarpone krémsajt narancs mandarin dekorcukor keksz fahéj ánizs szegfűszeg tejföl tojás vaj advent adventi naptár karácsony

Elkészítés:

Elsőként a fahéjas kekszet törd/daráld apró morzsákra. (Persze ha nincs fahéjas kekszed, ízesítheted a sima kekszet is egy kevés fűszerrel.)

Olvaszd meg a vajat és keverd a kekszhez. Reszeld hozzá az egyik narancs héját és facsard hozzá a levét. (A lével azért óvatosan bánj, ha nagyon sok lenne, akkor csak kevesebbet adj hozzá. A lényeg, hogy a kekszes alap össze álljon, ne morzsolódjon, de ne is ázzon el.)

Nyomkodd a kekszes alapot a muffin formák aljába kb. 1 cm vastagon. (Én szilikonos csillag formát használtam, ebből könnyen kijöttek a sütemények.)

Tedd hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon.

A mascarpone-t keverd ki a tejföllel, a tojással, a fűszerekkel, a porcukorral és a másik narancs lereszelt héjával és levével.

Melegítsd elő a sütőd 170 fokra és tegyél egy vízzel teli sütésálló tálat a sütő aljára, hogy gőz képződjön.

Szedd ki a kekszes alappal megtöltött muffin formákat a hűtőből és adagolj mindegyikbe 1-1 evőkanálnyi mascarpone krémet.

Süsd 25 percig, míg megszilárdul a mascarpone-s massza.

Ha kihűlt, szedd ki a formából és díszítsd őket dekorcukorral és 1-1 gerezd mandarinnal.

sajttorta cheesecake mascarpone krémsajt narancs mandarin dekorcukor keksz fahéj ánizs szegfűszeg tejföl tojás vaj advent adventi naptár karácsony

Tipp: Keverhetsz a mascarpone krémbe is apróra vágott narancs vagy mandarin gerezdeket.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Mákos guba sajttorttácskák eperöntettel

A 29. Blogkostoló sorsolása alapján Teller Cake-től választhattam egy receptet.

Nem okozott gondot a válogatás, azonnal megakadt a szemem a ezen a süteményen.  Egyrészt pont volt még otthon egy kevés krémsajt, másrészt mákos gubát még sosem készítettem, így gondoltam, itt az ideje kipróbálni. Harmadrészt - és főként - ki tudna ellenálni a Budapest Cheesecake verseny győztes sajttortájának? :)

A sütiben természetesen nem csalódtam! Annyit változtattam csak a recepten, hogy szilva öntet helyett, eperrel készítettem, de ígérem, ősszel az eredeti változat szerint is kipróbálom! :) 

blogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Hozzávalók a sajttortához:

3 kifli

3,5 dl tej

1 ek vaníliás cukor

4 púpos ek mák

25 dkg krémsajt

1 tojás

8 dkg cukor

1,5 dl habtejszín

1 púpos teáskanál étkezési keményítő

Hozzávalók az eperszószhoz:

10 db nagyobb szem eper

1 ek cukor

1 mk fahéj

1 mk étkezési keményítőblogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Elkészítés:

Elsőként a tejet forrald fel a vaníliás cukorral.

A kifliket karikázd fel, majd öntsd rá a tejet. Szórd meg a mákkal.

Nyomkodd a mákos guba alapot kb 1 cm vastagon a szilikonos muffin formáidba.

A krémsajtot, a tejszínt, a tojást, a cukrot és az étkezési keményítőt jó alaposan keverd össze, majd adagold a guba alapra.

A formákat tedd egy nagy tepsibe és önts alájuk egy kevés vizet.

Süsd légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 30 percig.

Az öntethez az epret mosd meg, majd vágd apró darabokra.

Forgasd össze a cukkorral, a fahéjjal és a keményítővel, majd lassú tűzön forrald össze.

Tálalásnál ezzel a szósszal kínáld a tortácskákat.


blogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Tipp: Ha kisültek a sütikék, érdemes még melegen körbe vágni a sajttortácskák szélet, mert így könnyebben kijönnek a formából és nem repednek meg.

A facebook oldalam eléréséhez kattints ide, vagy gyere instagramra

0 Tovább

Oreo kekszes narancsos sajttorta olaszrizlinges eperszósszal

Ma egy elég villantós desszertet hoztam, aminek az elkészítése egyáltalán nem nehéz, ráadásul különösebben sok időt sem vesz igénybe. Senkit se tántorítson el a hozzávalók hosszú listája és a leírás, megígérem, hogy jó lesz! :) Első körben azért, mert miközben készítitek a sütit, lecsusszanhat 1-2 dl olaszrizling, "ha már úgyis ki kell bontani az üveget a sütihez" alapon. :) 

oreo keksz sajttorta krémsajt eper olaszrizling bor citromfű fehérbor narancs édességek

Hozzávalók a tortához:

150 g oreo keksz

50 g vaj

250 g krémsajt

1 kis doboz natúr joghurt

2 nagyobb tojás

3 púpos ek porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kisebb narancs lereszelt héja és a leve

oreo keksz sajttorta krémsajt eper olaszrizling bor citromfű fehérbor narancs édességek

Hozzávalók a szószhoz:

2-3 ek eperlekvár

12 dkg eper 

1 dl fehérbor (nálam a balatoni Dobosi Pincészet Bio Olaszrizlingje)

pár darab citromfű levél

1 kisebb narancs lereszelt héja és leve

A sajttorta elkészítése:

A kekszet daráld le vagy törd minél apróbb darabokra. (Én a szomszédok nagy örömére húsklopfolóval szoktam összetörni a még bontatlan csomagolásban lévő kekszeket. :D)

A vajat olvaszd meg és dolgozd össze a keksszel. 

Lapogasd egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába.

Tedd hűtőbe, míg összeállítod a krémsajtos réteget.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra, majd tegyél egy vízzel teli sütésálló tálat a sütőd aljára.

A krémsajtos réteghez a krémsajtot, a joghurtot keverd ki a cukorral, vaníliás cukorral, majd add hozzá a tojásokat.

Ízesítsd a narancs levével és lereszelt héjával.

Kanalazd az egészet a kekszes alapra, majd tedd sütőbe.

Kb. 40 perc alatt sül meg.

oreo keksz sajttorta krémsajt eper olaszrizling bor citromfű fehérbor narancs édességek

Az eperszósz elkészítése:

Kb. 10 dkg epret vágj apróra, majd az eperlekvárral együtt kezdd el melegíteni. (A többire a díszítésnél lesz szükséged.)

Öntsd hozzá a bort, majd a narancs lereszelt héját és levét.

Mosd meg a citromfű leveleket és ezt is add a boros eperhez.

Főzd kb. 10 percig, majd szedd ki a citromfű leveleket.

Botmixerrel turmixold össze az egészet.

Szeleteld fel a tortát és kínáld az eperszósszal, illetve a maradék friss eperrel.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek like-old a facebook oldalunkat és kövess minket instagramon

0 Tovább

Mini gyümölcsös sajttorták

A rendes keksz alapú sajttorta elkészítésétől sokáig féltem, mert évekkel ezelőtt egy karácsonyi meggyes-gesztenyés desszert nem sikerült túl fényesen. A sütinek ugyanúgy olvasztott vajjal elkevert darált keksz volt az alapja, mint a sajttortáknak, de a "tészta" egyáltalán nem akart összeállni. Valószínűleg a túl sok kekszhez, túl kevés vajat öntöttem, ráadásul a hűtőbe sem tettem be megszilárdulni. Szeletelni egyáltalán nem lehetett, de azért a süti nem ment kárba: kikanalaztuk a formából. :) 

A lenti receptnél viszont nem fogtok csalódni, a süti - a kekszes alappal együtt - tökéletesen kijön a formából, úgyhogy próbáljátok ki nyugodtan!

sajttorta Édességek krémsajt tejföl zabkeksz tojás gyümölcs eper szeder ribizli cheesecake édességek

Hozzávalók:

150 g zabkeksz

50 g vaj

300 g krémsajt

3 ek porcukor

100 g tejföl

3 tojás

1 kk vanília aroma

1 citrom leve és lereszelt héja

Gyümölcsök a díszítéshez (nálam eper, szeder és ribizli)

sajttorta Édességek krémsajt tejföl zabkeksz tojás gyümölcs eper szeder ribizli cheesecake édességek

Elkészítés:

A zabkekszet daráld le vagy törd minél finomabbra.

A vajat olvaszd meg és keverd össze a keksszel. 

Adagold 24 db muffinforma aljába. Én szilikonosat használtam.

Tedd hűtőbe, míg összekevered a krémsajtos részt.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és tegyél egy vízzel teli sütésálló edényt a sütőd aljára, hogy gőz képződjön.

A krémsajtot dolgozd össze a porcukorral és a tejföllel, majd egyesével add hozzá a tojásokat is.

Reszeld le a citrom héját, majd öntsd a krémsajtos keverékhez a citromlével és a vanília aromával együtt.

Adagold a kekszes réteg tetejére.

Süsd kb. 25 percig.

Ha kihűltek a mini sajttorták könnyen ki tudod szedni a formából.

Tedd tányérra őket és díszítsd friss gyümölcsökkel ízlés szerint.

sajttorta Édességek krémsajt tejföl zabkeksz tojás gyümölcs eper szeder ribizli cheesecake édességek

A facebook oldalam eléréséhez kérlek kattints ide.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (110),tojás (72),liszt (53),cukor (53),vaj (43),tej (36),vendégvárók (35),tejföl (35),fincsi ebédek (34),joghurt (33),hagyma (32),paradicsom (32),sajt (31),citrom (29),ráérős reggelik (27),kakaópor (27),rohanós vacsorák (26),karácsony (26),habtejszín (26),eper (25),csokoládé (24),advent (24),túró (23),adventi naptár (23),fokhagyma (22),fahéj (22),narancs (21),sütőpor (21),sonka (20),bazsalikom (20),krumpli (20),vaníliás cukor (20),leveles tészta (19),meggy (19),barack (19),tejszín (19),olaj (18),gyors muffinok (17),porcukor (16),pohárkrémek (16),répa (15),ribizli (15),vanília (14),mascarpone (14),húsvét (12),alma (12),saláta (12),étcsokoládé (12),csoki (12),málna (12),krémsajt (11),kolbász (11),petrezselyem (11),fehércsoki (11),sárgabarack (10),leves (10),pite (10),csirkemell (10),dió (10),snidling (10),paradicsomszósz (10),gyümölcs (10),puding (9),élesztő (9),majonéz (9),kukorica (9),paprika (9),lilahagyma (8),lekvár (8),brownie (8),sajtkrém (8),őszibarack (8),piskóta (8),dekorcukor (8),tészta (8),kakaó (8),szeder (7),szegfűszeg (7),keksz (7),méz (7),görög joghurt (7),bonbon (7),rétes (7),krémleves (7),rozmaring (7),spenót (7),oregánó (7),mustár (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),újhagyma (6),póréhagyma (6),zöldfűszer (6),torta (6),(5),muffin (5),áfonya (5),zabpehely (5),uborka (5),medvehagyma (5),chili (5),marcipán (5),kelttészta (5),csoki pasztilla (5),farsang (5),tök (5),gyorsvacsi (5),tejcsokoládé (5),ricotta (5),cseresznye (5),banán (5),palacsinta (5),fánk (5),sütőtök (5),cukkini (4),cheesecake (4),pizza (4),olívaolaj (4),bacon (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),halloween (4),fehércsokoládé (4),étcsoki (4),anyák napja (4),babapiskóta (4),kókuszreszelék (4),szalonna (4),fehérbor (4),zöldség (4),csirke (4),bor (4),réteslap (4),valentin-nap (4),sajttorta (4),olívabogyó (4),lasagne (3),ánizs (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),borsó (3),levendula (3),mozzarella (3),gofri (3),szalámi (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),tócsni (3),lekvárfőzés (3),szilva (3),vöröshagyma (3),brokkoli (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mandula (3),fondant (3),torma (3),citromfű (3),mandarin (3),tortilla (3),csiga (3),virsli (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),lepény (3),besamel (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),pizzaszósz (3),rizs (3),káposzta (3),rugelach (3),mézeskalács (2),cukormáz (2),mogyoró (2),alaplé (2),pesto (2),trüffel (2),darált hús (2),tejszínhab (2),Édességek (2),pálinka (2),zselatinfix (2),olajbogyó (2),szódabikarbóna (2),hamburger (2),oreo keksz (2),penne (2),gesztenye (2),salsa szósz (2),zselatin (2),fetasajt (2),burgonya (2),dzsemfix (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),bors (2),parmezán (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),csicseriborsó (2),kávé (2),eperlekvár (2),pasztilla (2),búzadara (2),cékla (2),curry (2),rum (2),sütipecsét (2),lime (2),majoranna (2),gyümölcskosárka (2),kókusztej (2),gyerekek (2),csokikrém (2),promóció (2),Gyors muffinok (2),baracklekvár (2),alkohol (2),knorr (2),töltött tojás (2),kalács (2),bab (2),kefír (2),tésztasaláta (2),pizzagolyó (2),füstölt sajt (2),levendulabirtok (2),aprósütemény (2),cheesecake brownie (2),magyarprovence (2),szerecsendió (2),pogácsa (2),linzertészta (2),mártogatós (2),mozarella (2),hab (1),olíva bogyó (1),salsa (1),szósz (1),gesztenyemassza (1),darált keksz (1),író (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),kuglóf (1),bejgli (1),dekoráció (1),ehető ajándékok (1),krumplifánk (1),karácsonyi ebéd (1),mákos guba (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),ebédmenü (1),főétel (1),majonézes burgonya (1),jelmez (1),gumicukor (1),zöldségkeverék (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),desszert (1),kifli (1),aszalvány (1),fatörzs (1),gasztroajándék (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),szójaszósz (1),kínai (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),étkezési keményítő (1),keményítő (1),masni (1),moszonló (1),chilis bab (1),trnd (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),daráltkeksz (1),vajkrém (1),blondie (1),zödfűszer (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),churros (1),víz (1),pirospaprika (1),körözött (1),sűrített tej (1),linzer (1),karalábé (1),zeller (1),kandírozott narancs (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),baileys (1),pompos (1),görögjoghurt (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),turmix (1),karfiol (1),narancslé (1),kevert (1),rumaroma (1),sütögetés (1),likőr (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),szezámmag (1),ősz (1),smarties (1),cookies (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),csokissüti (1),zselé (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),street food (1),ketchup (1),töltelék (1),hús (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),munkaebéd (1),habfixáló (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),áfonyalekvár (1),buli (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),nachos (1),rukkola (1),koktél (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),készülődés (1),jalapeno (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),aszalt paradicsom (1),péksütemény (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),chorizo (1),tavasz (1),koriander (1),szülinap (1),VKF (1),aszalt szilva (1),ragu (1),sertéslapocka (1),sertés (1),pulykamell (1),SAD! (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szilveszter (1),körte (1),penne (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),hawaii (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),kuszkusz (1),pizzafeltét (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),tökfaragás (1)