Raffaello likőr

Ne legyünk álszentek, a mai naphoz igencsak hozzá tartozik a malacsült, a trombita és a szerencsét hozó lóhere mellett a szilveszteri koccintás is. :D Persze nem mindegy, hogy mivel búcsúztatjuk az óévet és ünnepeljük az újat. Az elmaradhatatlan pezsgő kísérőjeként szívből ajánlom az alábbi isteni likőrt, ami tuti, hogy minden házi buli sztárja lesz. Nem mellékesen az elkészítőjét is dícsérni fogják a vendégek, hiszen ők nem tudják, hogy milyen egyszerűen és gyorsan össze lehet dobni ezt az isteni nedűt. :)  

raffaello tej vodka cukor habtejszín tejszín likőr gasztroajándék karácsony advent adventi naptár szilveszter

Hozzávalók:

1 doboz raffaello

4 dl tej

1 ek cukor

2 dl habtejszín

2,5 dl vodka

raffaello tej vodka cukor habtejszín tejszín likőr gasztroajándék karácsony advent adventi naptár szilveszter

Elkészítés:

A raffaellokat turmixold össze a tejjel, majd öntsd a masszát egy lábosba.

Add hozzá a cukrot és a habtejszínt, majd forrald fel.

Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.

Végül keverd hozzá a vodkát.

raffaello tej vodka cukor habtejszín tejszín likőr gasztroajándék karácsony advent adventi naptár szilveszter

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

"Malacpofi" pogácsa

El sem hiszem, hogy vége a karácsonynak és újból egy egész évet kell várnunk az év legcsodálatosabb napjára. Az ünnepi időszaknak azonban még nincs vége, hiszen lassan készülhetünk a szilveszterre. Ennek örömére egy újévi vendégváró receptet hoztam. Persze itt főként a külcsíny a fontos, a pogácsa recept kivételesen másodlagos. Készíthetitek a már bevált, otthon megszokott kedvencet is, amit az alábbi útmutató szerint nyugodtan malackásra formálhattok. Azért elmondom, hogy a recept sem rossz, mi legalábbis imádjuk a krumplis pogácsát. Ami külön jó benne, hogy akár a megmaradt burgonya pürét, tört krumplit is fel tudjátok hozzá használni, így nem vész kárba semmi sem.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Hozzávalók:

30 dkg áttört főtt krumpli

5 dkg vaj vagy zsír

50 dkg liszt

1  csapott ek só

1 kocka élesztő

1 dl tej

1 kk cukor

1 ek kefír

1 tojás a pogácsák lekenéséhez

szemes bors a malacka "szemeinek"

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Elkészítés:

A langyos tejbe keverd bele a cukrot, majd morzsolt bele az élesztőt.

Tedd félre, míg felfut.

Közben a liszthez add hozzá a sót, majd szintén morzsold össze az áttört krumplival.

Mehet hozzá a vaj is és a felfuttatott élesztő is.

Jó alaposan dolgozd össze az egészet, majd ha kell, lazítsd egy kevés kefírrel.

Meleg helyen, letakarva, keleszd addig, míg duplájára nem nő. (Kb 1 óra lesz.)

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Ha kész, szaggass a tésztából pogácsa szaggatóval kis köröket, majd a maradékból - pl. egy kupak segítségével - még kisebbeket, amit majd orrnak tudsz használni. Vágj apró háromszögeket fülnek, majd minden "testrészt" nyomkodj óvatosan a helyére.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd sütőpapíros tepsire a malackákat.

Kend meg felvert tojással, végül a bors szemeket is pakolgasd a megfelelő pozícióba. Ehhez jól jöhet egy szemöldök csipesz. :)

Süsd kb. 20 percet 180 fokon.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Tipp: A vendégek figyelmét érdemes felhívni a bors szemecskékre, mert érhetik őket kellemetlen meglepetések. ;) Bár nálunk volt, aki kifejezetten szerette a fűszerességét.

Ha nem szeretitek annyira a krumplis pogácsát, nézzétek meg az alábbi recepteket. Ezekből is könnyedén elkészíthetitek a malackákat.

Túrós sajtos rúd

Mama sajtos pogácsája

Füstölt sajtos rudacska

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Diós-lekváros linzer

Tavaly kicsit irreális elképzeléseim voltak arról, hogy idén hogyan is fogok készülődni a karácsonyra. Gondoltam, hogy az én szupercuki, nyugis kisbabámat majd szépen beleültetem az etetőszékébe, aztán ő majd elnézegeti ahogy én teljes nyugalomban dolgozok. Közbe persze andalító karácsonyi zene szól és mindenhol égnek a kis ünnepi lámpások. A valóság az, hogy örülök, ha 10-15 percre le tudom foglalni a kis rosszaságot, amihez persze minden kreativitásomra szükség van. Egyszerre énekelek, mondókázok, babakekszet/kölesgolyót/játékot/Mr. baba számára érdekes, de veszélytelen konyhai izébizét pakolok az etetőszékének tálcájára, amit ő persze 1 másodperc alatt elhajít és iszonyatos haragra gerjed, ha nem adom vissza neki elég gyorsan. :D Éppen ezért azt hittem, hogy idén kimarad a diós linzer sütése, hiszen a szaggatás igencsak időigényes. Szerencsére Anyukám tegnap kitalálta, hogy felváltva babázunk/sütizünk, így mégis sikerült összehozni ezt a finom édességet idén karácsonyra is. 

advent karácsony adventi naptár keksz dió lekvár porcukor cukor liszt vanília citrom tojás linzerHozzávalók: 

30 dkg liszt

15 dkg porcukor

15 dkg darált dió

15 dkg vaj

1 púpos ek tejföl

1 tojássárgája

1 kk vanília aroma

1 citrom

l üveg savanykás lekvár 

advent karácsony adventi naptár keksz dió lekvár porcukor cukor liszt vanília citrom tojás linzer

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot és a diót mérd egy nagy tálba.

Add hozzá a kockákra vágott vajat, a tejfölt és a tojássárgáját..

Ízesítsd a vaníliával és a citrom lereszelt héjával.  

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd csomagold folpackba.

Pihentesd minimum egy órát hűtőben.

Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagságúra majd szaggasd ki tetszőleges formával. 

A kiszaggatott sütik felét lyukaszd ki egy kisebb formával.

Tedd sütőpapírra őket és 180 fokos sütőben süsd őket kb. 10 percig.

Miután kihűltek a kekszek kend meg lekvárral a sütiket, majd tapaszd össze őket.

Tálalás előtt szórd meg porcukorral, mint egy jó nagymama. :) 

advent karácsony adventi naptár keksz dió lekvár porcukor cukor liszt vanília citrom tojás linzer

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Mézeskalácsos nugátlikőr

A házi likőrgyártás bonyolultnak tűnhet, de igazából semmi ördöngősség nincs benne. Én egy rövid alvásidőben dobtam össze az alábbi finomságot és hihetelen sikerélményt adott, hogy mennyire gyorsan, egyszerűen milyen isteni finomság készülhet. Persze a sztorihoz hozzá tartozik, hogy természetesen a 2. adagnál, Mr. Baba felébredt, ami teljesen összezavarta a kis ritmusom. Ennek eredményeként sikerült a tűzhelyre öntenem egy részét - a már kész - likőrnek. Hát nem mondom, hogy nem sírtam. Ráadásul ott volt a következő megoldandó probléma: Felnyaljuk a kifolyt finomságot vagy menjen veszendőbe? :D

likőr gasztroajándék mézeskalács mézeskalács fűszer mogyorókrém kávétejszín advent karácsony adventi naptár

Hozzávalók:

1 kis üveg mogyorókrém (40 dkg)

fél l tartós, üveges kávétejszín

2 dl vodka

1 csapott ek mézeskalácsfűszer

likőr gasztroajándék mézeskalács mézeskalács fűszer mogyorókrém kávétejszín advent karácsony adventi naptár

Elkészítés:

A mogyorókrémet gőz felett olvaszd fel, míg folyékony nem lesz.

Vedd le a tűzről, majd szórd bele a mézeskalácsfűszert.

Kisebb adagokban keverd hozzá a kávétejszínt és a vodkát is. 

Érdemes a fenti műveleteknél egy habverőt használni, hogy jól elkeveredjen minden.

Töltsd kis üvegekbe a fincsi likőrt - persze a kötelező kóstolás után - majd címkézd fel. Kész is a szupi ajándék. 

Tárold hűtőben, fogyasztás előtt pedig jó alaposan rázd fel. 

likőr gasztroajándék mézeskalács mézeskalács fűszer mogyorókrém kávétejszín advent karácsony adventi naptár

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Karácsonyi keksz

Ennek a keksznek a közbenjárásával sikerült Mr. Babánál idő előtt bevezetnünk a narancsot. :D Úgy jártunk ugyanis, hogy Gy. nyilván utolsó pillanatban szólt, hogy másnap Mikulásoznak a munkahelyén, ahová nem ártana vinni némi elemózsiát. Gondoltam, hogy az izgő-mozgó féléves nekem nem akadály, betettem az etetőszékbe, sütünk majd egy jót együtt. Türelme persze a kis diktátornak semmi, így már az egész konyhafiók tartalmát bevetettem, hogy sikerüljön befejeznem az amúgy egyáltalán nem időigényes süteményt. Persze neki nincs az a mennyiségű szilikon forma, amit ne tudna ledobálni, így egy óvatlan pillanatban elkapta a félig-meddig kifacsart narancsot és már kezdte is kiszivogatni a maradék levet. Végülis a probléma megoldódott, mert tökéletesen lefoglalta, míg be nem fejeztem a sütit. :)

liszt sütőpor keksz karácsony advent adventi naptár narancs cukor áfonya aszalt áfonya vaj

Hozzávalók:

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 narancs

25 dkg liszt

fél csomag sütőpor

5 dkg aszalt áfonya

5 dkg étcsoki

liszt sütőpor keksz karácsony advent adventi naptár narancs cukor áfonya aszalt áfonya vaj

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

A csokit vágd apróra.

A puha vajat keverd habosra a cukorral, majd reszeld bele a narancs héját és facsard bele a levét.

A liszthez add hozzá a sütőport, majd keverd az előzőekhez.

Szórd a masszába az áfonyát és az apróra vágott csokit is, majd jó alaposan gyúrd össze az egészet.

Formázz kisebb diónyi gömböket a tésztából, majd helyezd sütőpapíros tepsire őket. Nedves tenyérrel nyomkodd le a kekszeket, majd süsd kb. 12 percet. 

liszt sütőpor keksz karácsony advent adventi naptár narancs cukor áfonya aszalt áfonya vaj

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

Íme az "elvetemült narancszabáló" :D a sütőpapírra rakosgatott kekszekkel: 

liszt sütőpor keksz karácsony advent adventi naptár narancs cukor áfonya aszalt áfonya vaj

0 Tovább

Készíts gasztroajándékot!

Gasztroajándékot készíteni idén is menő. Az alábbiakban néhány ötletet olvashattok, hogy mivel is lephetitek meg a családot, a kollegákat és a baráti kört. Nálunk tuti siker volt mindegyik.  

1. Házi készítésű csokoládé

karácsony advent adventi naptár gasztroajándék csoki csokoládé sajt likőr ehető ajándékok bonbon trüffel

Szuper mellékajándék a rokonoknak, barátoknak, vagy apró figyelmesség a kollégáknak, távolabbi cimboráknak, hiszen ki ne szeretné a csokit? Ha van egy jó kis csokoládé tábla készítő formád vagy esetleg kisebb karácsonyi szilikon formád már nyert ügyed van. Gőz fölött olvassz fel egy adag csokit (lehet ét, tej vagy fehér), majd öntsd a formába. Szórd meg az ajándékozott kedvenceivel (pl. apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, mandulával, mogyoróval, chilivel, különböző fűszerekkel, majd várd meg míg megszilárdul. Csomagold be és kész is. :)

karácsony advent adventi naptár gasztroajándék csoki csokoládé sajt likőr ehető ajándékok bonbon trüffel

2. Sajttál

Apukám és Gy. tesója is nagy sajtimádó. Nekik és hasonló sajtkedvelő társaiknak tökéletes joker ajándék a karácsonyfa alakú sajttál. Csak annyit kell tenned, hogy bevásárolsz 4-5 féle, különleges sajtot (mindegyikből elég egy kis darab), majd apró kockákra vágod őket. Halmozd karácsonyfa alakban egy vágódeszkára vagy egy szép tálra, majd csomagold celofánba. Persze turbózhatod szőlővel, olajbogyóval, aszalt gyümölcsökkel. Persze a karácsonyi bulit is feldobhatod vele.

karácsony advent adventi naptár gasztroajándék csoki csokoládé sajt likőr ehető ajándékok bonbon trüffel

3. Forró csoki

Halmozz egy szép karácsonyi zacskóba vagy egy bögrébe forró csoki port (készítheted kakaóporból, keményítőből és tejporból házilag), szórj rá cukorkákat, csokipasztillát, pillecukrot és már kész is. Elég sok helyen láttam már párszáz forintért csokikanál öntő formát is. Ha találsz - és van kedved - gőz felett olvassz fel egy kevés csokit, majd töltsd fel a formát. Megszórhatod akár cukorkákkal is. Megdermedés után kiegészítheted vele a forró csokis csomagodat.

karácsony advent adventi naptár gasztroajándék csoki csokoládé sajt likőr ehető ajándékok bonbon trüffel

4. Likőr

Az alkoholos italok is nagy népszerűségnek örvendenek a legtöbb családnál. (Nah, vajon miért? :D) Ha idén nem akarsz uncsi díszdobozos üvegeket ajándékozni készítsd el saját kezűleg. Ajánlom a házi bailey's-t és a narancsos csokilikőrt, tuti siker mindkettő. Ha kész, csak annyi a dolgod, hogy betöltöd egy szép üvegbe, majd felcímkézed. Én idén mézeskalácsos nugát likőrt készítek. Ha kíváncsi vagy a receptre, nézz vissza pár napon belül az oldalra.

karácsony advent adventi naptár gasztroajándék csoki csokoládé sajt likőr ehető ajándékok bonbon trüffel

5. Édességes tál

Szintén jó kis ötlet - bár tény, hogy talán ez a legidőigényesebb és legmacerásabb - ha kiválasztasz néhány bonbon, trüffel vagy valamilyen szimpatikus édesség, keksz receptet, majd beszerzed az alapanyagokat. Mivel ezek nagyrészt romlandóak, így érdemes az ajándékozás előtti 1-2 napban elkészíteni őket. Szerintem fontos, hogy ne álmodjunk azért túl nagyot, férjen bele az időbe felesleges kapkodás nélkül. Ha sikerül és minden kész (vagy a fele :D), már csak egy szép tálra vagy dobozba kell rendezni őket. Minél többféle annál jobb. (Persze ez igazán akkor működik, ha sok tányért készítesz.) Ezt követően csomagold celofánba az egészet, majd díszítsd karácsonyi ajándékkártyával.

karácsony advent adventi naptár gasztroajándék csoki csokoládé sajt likőr ehető ajándékok bonbon trüffel

Remélem találtatok néhány jó ötletet. Kellemes készülődést Mindenkinek!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Klasszikus diós-barackos rugelach

Tavaly decemberber 23-án, mikor este 9-kor ezt a süteményt készítettem, azt hittem, hogy idén - mivel itthon leszek - temérdek időm lesz és már jó előre elkészülök mindennel. Gondoltam, hogy olyan varázslatos karácsonyt csapunk ünnepi fényekkel, díszekkel, friss, illatos süteményekkel, amilyet még nem látott a világ. Most december közepén, kb. örülök, hogy az égősorok egy része felkerült az ablakokra, van adventi koszorúnk, voltunk a Mikulásnál (igazából 4 Mikulásnál, úgyhogy nem tudom milyen zavart okoztam ezzel Mr. Baba fejében :D) és borzasztó boldog vagyok, ha heti 1-2 karácsonyi sütit sikerül előállítanom. Már látom, hogy egy örökmozgó 7 hónapossal nem olyan idilli és egyszerű a készülődés, mint ahogy én azt tavaly elképzeltem. Annál szuperebb érzés viszont nincsen, mint mikor ez a kis cukiság rácsodálkozik a hóesésre, esténként az ünnepi fényekre, tátott szájjal nézi a karácsonyi dalokat éneklő gyerekeket, és így már nem is annyira érdekel, hogy hogyan fogok elkészülni mindennel karácsonyig.    

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g mascarpone

90 g cukor

270 g liszt+a nyújtáshoz

darált dió (minél több, annál jobb)

baracklekvár (kb. fél kis üvegnyi)

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen. Ez azért fontos, mert a tészta alapból elég ragacsos, de hidegen sokkal kezelhetőbb azért.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.

Kend meg baracklekvárral, majd szórd meg darált dióval.

Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.

Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd kend le felvert tojással.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.

2 tepsi lesz ebből az adagból.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Étcsokis-narancsos trüffel

Kézzel készült gasztroajándékokat ajándékozni az elmúlt években egyre nagyobb divat. Persze nem mindig van idő bonbonozgatni, bár megsúgom, hogy az elkészítésük sokkal egyszerűbb, mint sokan azt hinnék. Ebben az esetben persze jól jöhet, ha az aprólékos bonbonkák helyett a trüffelt választjuk. Csak bekeverjük az alapot és másnap már csak annyi a dolgunk, hogy csinos kis golyókat formázunk a masszából, majd egy szép dobozba/tányérra pakoljuk őket, csomagoljuk és címkézzük. Érdemes kicsit körbe nézni a boltokba és bevásárolni a karácsonyi zacsikból, bonbon tartókból, ajándékkísérőkből, mert sok, ilyen célra tökéletesen megfelelő csomagoló anyagot lehet már kapni. Szuperül feldobja az amúgy is értékes DIY ajándékunkat. 

bonbon trüffel karácsony advent adventi naptár gasztroajándék étcsoki étcsokoládé narancs tejszín kandírozott narancs kakaópor habtejszín kakaó csoki

Hozzávalók:

1 dl habtejszín

100 g étcsoki

50 g kandírozott narancs

1 narancs lereszelt héja

cukrozatlan kakaópor

bonbon trüffel karácsony advent adventi naptár gasztroajándék étcsoki étcsokoládé narancs tejszín kandírozott narancs kakaópor habtejszín kakaó csoki

Elkészítés:

A teszínt kezd el melegíteni egy lábosba, majd reszeld bele a narancs héját.

Tördelt bele a csokit és kevergesd míg felolvad.

Add hozzá a kandírozott narancsot is.

Végül lefedve tedd hűtőbe minimum egy éjszakára.

Ha összeállt formázhatóvá a krém, készíts kis golyócskákat belőle.

Forgasd cukrozatlan kakaóporba a trüffeleket.

bonbon trüffel karácsony advent adventi naptár gasztroajándék étcsoki étcsokoládé narancs tejszín kandírozott narancs kakaópor habtejszín kakaó csoki

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Zöldfűszeres, ricotta krémes csillagok

1 hete volt Mr. Baba keresztelője és nem tagadom, hogy borzasztóan izgultam, hogy mindennel elkészüljek, minden a lehetőségekhez képest rendben legyen, a családtagok jól érezzék magukat és nem mellékesen a mini diktárort aznap jókedvében találjam. Szerencsére az úrfi hajlandó volt szundikálni délután (lévén sem éjszaka, sem délelőtt nem volt egy alvóbajnok), így viszonylag kipihenten érkeztünk a nagy eseményre. Azért a történethez hozzá tartozik, hogy utolsó pillanatban kitaláltam, hogy készítek egy kis sós ropogtatnivalót a főételek és a desszertek mellé. Természetesen ezzel sikerült a nyugis készülődésemet teljesen felborítanom, de azt hiszem megérte, mert alig tudtam 3 satnya darabot megmenteni a fotókhoz. Ez alapján ízlett a családnak, úgyhogy bátran ajánlom az ünnepi asztalra is. A keresztelő pedig a várakozásaimat teljesen felülmúlta, úgyhogy igazán jó kis napunk volt.  

leveles tészta ricotta zöldfűszer bazsalikom oregánó snidling póréhagyma mustár szezámmag só sajt advent adventi naptár karácsony

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 tojás

250 g ricotta

1 csokor zöldfűszer (nálam bazsalikom, oregánó, snidling)

kis darab póréhagyma

2 ek sűrű tejföl

1 kk mustár

1 csapott ek só

őrölt bors

10 dkg sajt

szezámmag

leveles tészta ricotta zöldfűszer bazsalikom oregánó snidling póréhagyma mustár szezámmag só sajt advent adventi naptár karácsony

Elkészítés:

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd szaggasd ki csillag alakú kiszúróval. (Persze más formát is választhatsz.)

A maradékot gyúrd össze és ezt is szaggasd ki. Sajnos itt már a szép leveles tészta rétegek el fognak veszni, de azért nasinak ez is jó lesz. :)

Tedd sütőpapíros tepsire a csillagokat, kend le tojással, majd szórd meg egy kevés reszelt sajttal és szezámmaggal. 

Süsd 200 fokon kb. 12 percig.

Közben a zöldfűszereket és a póréhagymát aprítsd fel, majd szórd egy kisebb tálba.

Add hozzá a ricotta-t és a tejfölt, ízesítsd sóval, borssal, mustárral, majd jó alaposan keverd össze.

Reszeld bele a maradék sajtot.

A megsült csillagokat hagyd kihűlni. A ducibbakat vágd félbe és kend meg a krémmel. A laposabbakat pedig egyszerűen ragaszd össze a zöldfűszeres ricotta-val.

leveles tészta ricotta zöldfűszer bazsalikom oregánó snidling póréhagyma mustár szezámmag só sajt advent adventi naptár karácsony

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zserbógolyó

Zserbógolyó, mert a főszabály szerint zserbóból soha nem elég! A klasszik zserbót meghagyhatod a Nagyinak, de nincs menekvés, mert ezt a változatot gyerekjáték elkészíteni. És sajnos ugyanolyan könnyű rákattanni is. Több duma nincs, magáért beszél a csupán négy hozzávalós recept! 

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Hozzávalók:

100 g darált dió

100 g darált keksz

120 g baracklekvár (folyósságától függően több/kevesebb)

100 g étcsoki

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Elkészítés:

A diót keverd össze a darált kekszel, majd adagold hozzá óvatosan a lekvárt is.

Könnyen formázható, ragacsos masszát kell kapnod.

Tedd hűtőbe az egészet kb. fél órára, hogy jól lehűljön.

Formázz nagyobb golyókat a masszából.

A darabokra tört csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, majd két kiskanál segítségével merítsd meg a golyókat a csokimázban.

Sütőpapíron hagyd megszilárdulni a golyócskákon a csokoládét.

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Túrós kuglóf

Mr. Baba születésétől fogva sokat van levegőn. Délelőtt is sétálunk, játszózunk és sokszor délután is kimegyünk egy kicsit, ha az idő engedi. Nyáron könnyű dolgunk volt, mert akár este 7-kor is simán el tudtunk menni egy kisebb, lefekvés előtti, nyugtató körre. Sajnos a korai sötétedés miatt esténként már be vagyunk zárva a lakásba, de ennek is megvan a jó oldala. Egyikünk játszik a főnők úrral, a másikunk pedig nyugodtan (minden relatív) csinálja a dolgát. Ez a jó kis kuglóf is egy ilyen estén készült. Meglepő módon kibírtuk, hogy nem faltuk fel azonnal, így másnapra szuper reggeli lett belőle. 

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

Hozzávalók:

25 dkg vaj

25 dkg túró

50 dkg liszt

20 dkg cukor

2 tojás

1 csomag sütőpor

1 narancs

10 dkg mazsola vagy aszalt áfonya

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a kuglóf formádat. Ha nem szilikonos, akkor jó alaposan vajazd és lisztezd ki. 

A vajat picit olvaszd meg, hogy jó puha legyen, de azért még ne legyen folyós.

Keverd ki a cukorral és a tojással. 

Add hozzá a túrót is.

Reszeld bele a narancs héját, majd facsard bele a levét is.

A lisztet és a sütőport dolgozd össze, majd szitáld a masszához.

Forgasd a tésztába az aszalt gyümölcsöt is, majd simítsd az egészet a kuglóf formába.

Süsd kb. 50 percig. 

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb ünnepi posztokról.

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

0 Tovább

Kókuszos mandarinos pohárkrém

Minden tavasszal nagyon várom a fincsi nyári gyümölcsöket, ősszel pedig épp ugyanannyira ácsingózom a narancs és a mandarin után. Éppen ezért szinte minden receptemben visszatérő elem valamelyik déli gyümölcs. Az alábbi pohárkrémben is a télies ízeket egészítettem ki egy kis kókusszal és zabkeksszel, ami szuper kombinációnak bizonyult. Próbáljátok ki ezt az édességet, nem fogjátok megbánni! 

habtejszín joghurt kókuszreszelék porcukor narancs mandarin zabkeksz pohárkrémek

Hozzávalók 4 kehelyhez

2 dl habtejszín

100 g natúr joghurt

50 g kókuszreszelék

2-3 ek porcukor (ízlés szerint)

1 narancs

4 mandarin

1 csomag zabkeksz

habtejszín joghurt kókuszreszelék porcukor narancs mandarin zabkeksz pohárkrémek

Elkészítés:

A habot verd fel, majd óvatosan forgasd hozzá a joghurtot.

A narancsot jó alaposan mosd meg, majd reszeld a krémhez a héját.

Szitáld bele a porcukrot és szórd bele a kókuszreszeléket is.

A kekszet törd kisebb darabokra.

A mandarint pucold meg és szedd szét gerezdekre.

Most jöhet a rétegezés.

Az összetört zabkekszet oszd el a poharakba, majd locsold meg a narancs levével.

A kekszre jöhet a krém, majd díszítsd mindegyik kelyhet mandarin gerezdekkel. 

habtejszín joghurt kókuszreszelék porcukor narancs mandarin zabkeksz pohárkrémek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Karácsonyi gyümölcskenyér

Karácsonyi gyümölcskenyér, ami igazából karácsony ízű gyümölcskenyér. Szerintem az alábbi fűszerek, ízesítők adják az igazi ünnepi hangulatot, így én ilyennek képzelem el. :D Narancs, étcsoki, mézeskalácsfűszer és egy kevés erdei gyümölcs. Persze még egy kis durvára darabolt dió is elférne, de ne legyünk telhetetlenek. Jó kis süti reggelire, vagy a délutáni kávéhoz, teához. Sőt, akár vendégségbe is bátran elvihetitek, nem fogtok szégyenben maradni vele. Kötelező elkészíteni az előttünk álló ünnepi időszakban. 

gyümölcskenyér édességek advent karácsony adventi naptár liszt cukor vaj tojás erdei gyümölcs étcsoki étcsokoládé csoki csokoládé narancs kandírozott narancs

Hozzávalók:

80 g barna cukor

180 g liszt

100 g vaj

2 nagyobb tojás

1 csomag mézeskalács fűszeres sütőpor 

150 g erdei gyümölcs 

50 g étcsoki

50 g kandírozott narancs

1 narancs

gyümölcskenyér édességek advent karácsony adventi naptár liszt cukor vaj tojás erdei gyümölcs étcsoki étcsokoládé csoki csokoládé narancs kandírozott narancs

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A puha vajat keverd habosra a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat is.

A lisztet dolgozd össze a mézeskalácsos sütőporral, majd szitáld a tojásos masszához. 

Reszeld hozzá a narancs héját, majd lazítsd a levével.

A csokit vágd apróra, majd ezt is dolgozd bele az erdei gyümölccsel és a kandírozott naranccsal együtt a tésztába.

Simítsd egy gyümölcskenyér formába, majd süsd 25-30 percet.

Ha közben nagyon színesedne a teteje, takard le sütőpapírral.

gyümölcskenyér édességek advent karácsony adventi naptár liszt cukor vaj tojás erdei gyümölcs étcsoki étcsokoládé csoki csokoládé narancs kandírozott narancs

Ha tetszett a bejegyzés kérlek like-old a facebook oldalunkat és ha van kedved gyere insta-ra is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (161),tojás (118),liszt (107),cukor (104),vaj (73),tej (62),tejföl (48),vendégvárók (48),sütőpor (45),citrom (44),karácsony (44),joghurt (44),fincsi ebédek (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),habtejszín (36),adventi naptár (36),kakaópor (36),paradicsom (35),túró (35),olaj (34),fahéj (32),narancs (31),eper (31),tejszín (31),fokhagyma (31),rohanós vacsorák (31),bazsalikom (27),krumpli (26),porcukor (26),barack (26),gyors muffinok (26),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vaníliás cukor (24),vanília (23),sonka (22),mascarpone (21),étcsokoládé (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),(18),élesztő (17),lekvár (17),répa (17),alma (16),ribizli (16),keksz (16),málna (15),leves (15),kakaó (14),saláta (14),snidling (14),fehércsoki (13),szeder (13),őszibarack (13),puding (13),pite (12),petrezselyem (12),oregánó (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),sárgabarack (12),kukorica (11),gyümölcs (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),piskóta (11),zöldfűszer (10),bonbon (10),étcsoki (10),kókusz (10),bors (10),muffin (10),csirkemell (10),paprika (10),spenót (9),olívaolaj (9),lilahagyma (9),majonéz (9),gasztroajándék (9),tészta (9),rozmaring (9),brownie (9),sütőtök (8),halloween (8),krémleves (8),görög joghurt (8),sajtkrém (8),banán (8),póréhagyma (8),zabpehely (8),méz (8),mustár (8),áfonya (8),dekorcukor (8),rétes (8),torta (7),újhagyma (7),kelttészta (7),szilva (7),mák (7),cseresznye (7),medvehagyma (7),anyák napja (6),rugelach (6),chili (6),bor (6),farsang (6),fánk (6),tejcsokoládé (6),kókuszreszelék (6),palacsinta (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),ricotta (6),trüffel (6),baracklekvár (6),aszalt áfonya (6),ánizs (6),fehércsokoládé (6),szalonna (5),nutella (5),uborka (5),réteslap (5),fehérbor (5),gyorsvacsi (5),pizza (5),rizs (5),hidegtál (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),tök (5),pogácsa (5),olívabogyó (5),mandula (4),borsó (4),bacon (4),mandarin (4),körte (4),kávé (4),kandírozott narancs (4),erdei gyümölcs (4),barnacukor (4),mogyoró (4),eperlekvár (4),burgonya (4),babapiskóta (4),zabkeksz (4),kivi (4),zselatinfix (4),sajttorta (4),cheesecake (4),szalámi (4),szódabikarbóna (4),cukkini (4),menta (4),csirke (4),valentin-nap (4),káposzta (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),virsli (3),Rohanós vacsorák (3),görögjoghurt (3),citromfű (3),tortazselé (3),tortilla (3),gofri (3),szilveszter (3),mozzarella (3),mazsola (3),rum (3),tócsni (3),kefír (3),levendula (3),darált hús (3),blogkóstoló (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mézeskalács (3),vanília aroma (3),lepény (3),kalács (3),fondant (3),befőzés (3),vöröshagyma (3),mártogatós (3),aszalt gyümölcs (3),lekvárfőzés (3),búzadara (3),lasagne (3),besamel (3),gesztenye (3),víz (3),fetasajt (3),csiga (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),pirospaprika (3),szezámmag (3),csicseriborsó (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),cékla (3),linzer (3),kávétejszín (3),mexikói (3),étkezési keményítő (3),aprósütemény (3),müzli (2),mozarella (2),margarin (2),parmezán (2),zsír (2),levendulabirtok (2),darált keksz (2),dzsemfix (2),penne (2),magyarprovence (2),nyaralás (2),Édességek (2),knorr (2),zserbó (2),keményítő (2),pasztilla (2),aszalt szilva (2),zselatin (2),kuglóf (2),meggybefőtt (2),ehető ajándékok (2),aszalt paradicsom (2),zöldborsó (2),tejszínhab (2),pompos (2),pesto (2),teljes kiőrlésű liszt (2),zsömle (2),smoothie (2),turmix (2),pálinka (2),pizzagolyó (2),sűrített tej (2),piskótatekercs (2),amerikai palacsinta (2),cukormáz (2),bukta (2),majoranna (2),feta sajt (2),szerecsendió (2),alaplé (2),grillcsirke (2),promóció (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),alkohol (2),feta (2),balzsamecet (2),salsa szósz (2),gyümölcsrizs (2),linzertészta (2),juhtúró (2),gyümölcskosárka (2),hamburger (2),oreo keksz (2),kókusztej (2),Gyors muffinok (2),készülődés (2),curry (2),fehér csokoládé (2),cheesecake brownie (2),csokikrém (2),olajbogyó (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),ananász (2),bab (2),gyors vacsorák (2),zsemlemorzsa (2),mogyorókrém (2),lime (2),töltött tojás (2),vodka (2),narancslekvár (1),tejcsoki (1),rumaroma (1),pillecukor (1),narancslé (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),denevér (1),vörös áfonya (1),karfiol (1),puncs puding (1),lila hagyma (1),gorgonzola (1),császármorzsa (1),kevert (1),vaníliarúd (1),rizskoch (1),raffaello (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),citromlé (1),avokádó (1),húsleves alaplé (1),bodza (1),tejberizs (1),zeller (1),karalábé (1),vanília puding (1),baileys (1),mézeskalács fűszer (1),pirítós (1),körözött (1),saj (1),kenyér (1),bodzaszörp (1),churros (1),gesztenye massza (1),fügelekvár (1),szörp (1),graham liszt (1),mexikói alap (1),blondie (1),szóda (1),vanília kivonat (1),barna cukor (1),édesség (1),háztartásikeksz (1),mézeskalácsfűszer (1),főzőkrém (1),aszaltbarack (1),vajkrém (1),zödfűszer (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),moszonló (1),chilis bab (1),masni (1),kávélikőr (1),monoszló (1),barackpálinka (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),kruton (1),vaníliás pudingpor (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),ehetőajándék (1),töltött krumpli (1),méteres kalács (1),túrós táska (1),kakaóscsiga (1),hidegtálak (1),lasagne tészta (1),szilvalekvár (1),bögrés sütemény (1),erőspaprika (1),füge (1),bögrés süti (1),mogyoróvaj (1),túró rudi (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),aszaltgyümölcs (1),sütésnélkül (1),túrós batyu (1),aprósüti (1),kiszúró (1),aszaltsárgabarack (1),kínai (1),szójaszósz (1),bögrés (1),hawaii (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),eperszósz (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),street food (1),zselé (1),tavasz (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),Anyák Napja (1),grillkolbász (1),Ráérős reggelik (1),ciabatta (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),velence (1),pizzafeltét (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),koriander (1),ballagás (1),szülinap (1),ételfesték (1),tahini (1),bevonat (1),muffinok (1),krém (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),chorizo (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),buli (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),kifli (1),dekoráció (1),jelmez (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),zeller (1),tárkony (1),gumicukor (1),szósz (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),salsa (1),olíva bogyó (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),hab (1),bejgli (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),barbérlevél (1),kandírozott narancshéj (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),rántott (1),ősz (1),SAD! (1),VKF (1),pulykamell (1),panírozás (1),panír (1),lecsó (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),bagett (1),túrókrém (1),köret (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),szaloncukor (1)

Utolsó kommentek