Fokhagyma krémleves

Megkérdeztem Gy.-t, hogy szerinte mit írjak bevezetőnek a fokhagyma krémlevesről. Ő a maradék csokitojásokat majszolva, csupán annyit mondott, hogy írjam azt róla, hogy finom. :D Nem túl bőbeszédű ilyen téren az tény, de imádom, hogy az eddigi 9 évünk alatt, - ha jól emlékszem -1 olyan általam készített étel volt, amit nem evett meg jóízűen. Valamilyen tejszínes padlizsános tésztát készítettem, a szószt pedig végső elkeseredésemben még le is turmixoltam. Így még kevésbé volt ehető, de 1-1 adaggal így is lenyomtunk belőle. Na, arra a tésztára nem mondta, hogy finom, de ezt a levest valóban nagy élvezettel fogyasztotta, szóval higgyetek neki, tényleg jó kis ebéd lesz belőle.  

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Hozzávalók:

2 nagy fej fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

1 dl fehérbor

1 l húsleves alaplé

2 dl sűrű tejszín

só, bors ízlés szerint

1 ág rozmaring

2 ek olaj

1 púpos ek liszt

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát pucold meg, utóbbit aprítsd fel.

Hevíts egy kevés olajat, majd futtasd meg rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát.

Öntsd fel húsleves alaplével, majd ízesítsd sóval, borssal, rozmaringgal.

Mehet hozzá a bor is.

Forrald össze.

Öntsd egy kisebb edénybe a tejszínt, majd keverd el benne a lisztet és adj hozzá 2-3 merőkanálnyi levest.

Öntsd a tejszínes keveréket vissza a nagy lábosba, majd melegítsd össze az egészet.

Tálald sajtos pirítóssal. 

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Tavaszi túrós pogácsa

Mr. Babánál az étkezések sem olyan egyszerűek, mint egy átlag bébinél. Tapasztalataink szerint, ő sokkal önállóbb, akaratosabb kisbaba. Persze ez egyik oldalról szuper, mert könnyen el fogja érni a későbbiekben a céljait (legalábbis mi ezzel nyugtatjuk magunkat :D), másik oldalról viszont néha (oké, kb. minden nap) a hajam égnek áll, hogy, hogy tud ilyen akaratos lenni egy pár hónapos gyerek. Az étkezéseknél is elég hamar kiderült, hogy neki nem kell ám a bébiétel, őt kizárólag a darabos, felnőtt kaják érdeklik a kisebb-nagyobb fuldoklások árán is. Így persze nehéz mennyiséget etetni vele. És szintén problémás kitalálni azt is, hogy mik azok az ételek, amiket ő is meg tud fogni, viszonylag egészséges, eheti is már és remélhetőleg nem fog megfulladni tőle. :D Ráadásul az sem hátrány, ha nekünk is ízlik és nem hatvan félét főzök. Hétvégén erre a kis túrós pogácsára esett a választásom, amit húsvéti köntösbe csomagoltam. Szerencsére nagyon bejött Gy.-nek és Mr. Babának is. 

túró vaj liszt tojás újhagyma vendégvárók pogácsa sajt

Hozzávalók:

25 dkg túró

25 dkg vaj

25 dkg liszt

1 kk só

3 szál újhagyma

1 tojás

5 dkg sajt

túró vaj liszt tojás újhagyma vendégvárók pogácsa sajt

Elkészítés:

Elsőként vágd apróra az újhagymát.

A túrót, a lisztet és a vajat mérd egy nagy tálba.

Ízesítsd sóval és az újhagymával.

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a hozzávalókat, majd csomagold a tésztát folpackba és tedd hűtőbe minimum 1 órára.

Készíts elő 1-2 sütőpapírral bélelt tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra a tésztát.

Szúrd ki a pogácsákat tetszőleges formákkal, majd sorakoztasd őket a tepsire.

Kend le felvert tojással és szórd meg őket reszelt sajttal.

Süsd kb. 15 percig a pogikat.

túró vaj liszt tojás újhagyma vendégvárók pogácsa sajt

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

További húsvéti recepteket itt találsz:

Medvehagymás túróval töltött batyuk

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Boci szelet

Ünnepi kakaós kalács

Krémsajtos, medvehagymás kiflik

Töltött tojás

Húsvéti rugelach

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Medvehagymás lepény

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

Medvehagymás pogi

Mákos linzer

0 Tovább

Szalonnás pompos

Mióta Mr. Baba berobbant az életünkbe (és fenekestül felforgatta azt) a baráti összejöveteleink is kissé átalakultak. Már nem 8-kor kezdődik a buli, hanem - számunkra - 20 óra körül már véget is ér. :D Egyébként még így is szerencsénk van, mert nagyon aktív, érdeklődő, barátságos baba, imádja a pezsgést, így nem okoz gondot ha vendégségbe megyünk, vagy hozzánk jönnek látogatóba. Egyik vasárnap este Zsófi barátnőmék néztek be hozzánk egy kis beszélgetésre, borozgatásra. Persze mellé kellett valami fincsi borkorcsolya, így e mellett a jó kis téli fesztiválkaja mellett döntöttem. Nagy sikere volt, alig tudtam 1 szeletet megmenteni a fotó kedvéért. :D 

Hozzávalók:

50 dkg liszt 

4 közepes krumpli

1 csomag instant élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 hagyma

10 dkg szalonna

10 dkg sajt

2 db erőspaprika

Elkészítés:

A krumplikat mosd meg és tedd fel főni.

A lisztet mérd ki egy nagy tálba, add hozzá az instant élesztőt, a cukrot és a sót.

Öntsd mellé a langyos vizet.

Ha kész a krumpli szűrd le, pucold meg, majd krumpinyomón törd át és add az előzőekhez.

Jó alaposan gyúrd össze a tésztát.

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő.

Közben készítsd elő a feltétet: a hagymát pucold meg és szeleteld fel. 

A szalonnát vágd kockákra, a paprikát karikákra.

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sajtot reszeld le. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a fokhagymás tejfölt az elősütött tészta tetejére, oszd el rajta  a hagymát, a szalonnát és a paprikát, szórd meg reszelt sajttal, majd süsd további 15 percig.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Téli saláta feta sajttal

Mióta Mr. Babánál beindult a hozzátáplálás hihetetlen mennyiségű zöldség van itthon. Persze neki nyilván nem az kell, amit neki főzök nagy szeretettel, hanem amit mi eszünk. Nem is volt olyan igazi pürés korszaka, szinte mindent picit darabosabban fogad el. Ráadásul nagyon önálló kisbaba, nem engedi, hogy én etessem, a kezébe kell adnom a kanalat, majd ő belebűvészkedi (vagy nem) a pici szájába a falatot. Reményeim szerint hosszú távon megéri a dolog és gyorsan megtanul majd a lehetőségekhez képest "szépen" enni. Jelenleg úgy néz ki egy evészet, hogy minden étkezés előtt leterítek egy régi, rossz törölközőt az etetőszék alá. Ez persze csak pótcselekvés, mert játszi könnyedséggel tudja mellé ejteni a főzelékes kanalat. :D Aztán felvesszük a vízhatlan zubbonyt, rá a műanyag előkét, de persze simán belemegy így is a kaja a páncél alá. Nem baj, Anya majd kimossa...a legkevesebb. :D Aztán néhány falat után, jön a hiszti, hogy ő már menne játszani. Csak tudnám, mitől van 10 kg felett. :D Én meg romeltakarítok. Így persze megmarad a bébiétel, és ránk maradnának a zöldségek is. Utóbbi a kisebbik probléma, mert lazán felhasználom magunknak, például egy ilyen salátába. 

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek salátaHozzávalók:

2 nagyobb répa

1 kisebb cékla

2 alma

1 lilahagyma/kis darab póréhagyma

10 dkg feta sajt

3 ek olívaolaj

2 ek balzsamecet

só, bors

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek saláta

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, a hagymát szeleteld fel.

Utóbbit tedd egy nagy tálba, majd sózd meg és locsold meg olívaolajjal.

A répát, almát és a céklát reszeld le, majd add a hagymához.

Ízesítsd borssal és balzsamecettel.

A feta sajtot kockázd fel, majd szórd a salátára.

Behűtve tálald. 

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Egyszerű csokoládés rugelach

Még mindig nagy kedvenc nálunk a kis, édes, omlós kifli, a rugelach. A szuperül variálható töltelék miatt egyszerűen nem lehet megunni, mindig eszembe jut egy újabb és újabb verzió. Most egy nagyon egyszerű, mégis isteni variációt hoztam, 1-1 kocka csokival töltöttem a süteményeket. Akár reggelire, akár uzsonnára szuper édesség, úgyhogy nyugodtan süssétek meg, nem lesz rá panasz.

rugelach vaj krémsajt cukor csokoládé csoki mascarpone liszt

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g mascarpone

90 g cukor

270 g liszt+a nyújtáshoz

2 tábla csokoládé
 

rugelach vaj krémsajt cukor csokoládé csoki mascarpone liszt

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Elég ragacsosnak tűnhet elsőre, de ne ijedj meg, ilyennek kell lennie. :)

Csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe a tésztát 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.

Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.

Mindegyik cikk végére tegyél 1-1 kocka csokoládét.

Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd kend le felvert tojással.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.

2 tepsi lesz ebből az adagból.

rugelach vaj krémsajt cukor csokoládé csoki mascarpone liszt

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (161),tojás (118),liszt (107),cukor (104),vaj (73),tej (62),tejföl (48),vendégvárók (48),sütőpor (45),citrom (44),karácsony (44),joghurt (44),fincsi ebédek (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),habtejszín (36),adventi naptár (36),kakaópor (36),paradicsom (35),túró (35),olaj (34),fahéj (32),narancs (31),eper (31),tejszín (31),fokhagyma (31),rohanós vacsorák (31),bazsalikom (27),krumpli (26),porcukor (26),barack (26),gyors muffinok (26),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vaníliás cukor (24),vanília (23),sonka (22),mascarpone (21),étcsokoládé (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),(18),élesztő (17),lekvár (17),répa (17),alma (16),ribizli (16),keksz (16),málna (15),leves (15),kakaó (14),saláta (14),snidling (14),fehércsoki (13),szeder (13),őszibarack (13),puding (13),pite (12),petrezselyem (12),oregánó (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),sárgabarack (12),kukorica (11),gyümölcs (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),piskóta (11),zöldfűszer (10),bonbon (10),étcsoki (10),kókusz (10),bors (10),muffin (10),csirkemell (10),paprika (10),spenót (9),olívaolaj (9),lilahagyma (9),majonéz (9),gasztroajándék (9),tészta (9),rozmaring (9),brownie (9),sütőtök (8),halloween (8),krémleves (8),görög joghurt (8),sajtkrém (8),banán (8),póréhagyma (8),zabpehely (8),méz (8),mustár (8),áfonya (8),dekorcukor (8),rétes (8),torta (7),újhagyma (7),kelttészta (7),szilva (7),mák (7),cseresznye (7),medvehagyma (7),anyák napja (6),rugelach (6),chili (6),bor (6),farsang (6),fánk (6),tejcsokoládé (6),kókuszreszelék (6),palacsinta (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),ricotta (6),trüffel (6),baracklekvár (6),aszalt áfonya (6),ánizs (6),fehércsokoládé (6),szalonna (5),nutella (5),uborka (5),réteslap (5),fehérbor (5),gyorsvacsi (5),pizza (5),rizs (5),hidegtál (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),tök (5),pogácsa (5),olívabogyó (5),mandula (4),borsó (4),bacon (4),mandarin (4),körte (4),kávé (4),kandírozott narancs (4),erdei gyümölcs (4),barnacukor (4),mogyoró (4),eperlekvár (4),burgonya (4),babapiskóta (4),zabkeksz (4),kivi (4),zselatinfix (4),sajttorta (4),cheesecake (4),szalámi (4),szódabikarbóna (4),cukkini (4),menta (4),csirke (4),valentin-nap (4),káposzta (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),virsli (3),Rohanós vacsorák (3),görögjoghurt (3),citromfű (3),tortazselé (3),tortilla (3),gofri (3),szilveszter (3),mozzarella (3),mazsola (3),rum (3),tócsni (3),kefír (3),levendula (3),darált hús (3),blogkóstoló (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mézeskalács (3),vanília aroma (3),lepény (3),kalács (3),fondant (3),befőzés (3),vöröshagyma (3),mártogatós (3),aszalt gyümölcs (3),lekvárfőzés (3),búzadara (3),lasagne (3),besamel (3),gesztenye (3),víz (3),fetasajt (3),csiga (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),pirospaprika (3),szezámmag (3),csicseriborsó (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),cékla (3),linzer (3),kávétejszín (3),mexikói (3),étkezési keményítő (3),aprósütemény (3),müzli (2),mozarella (2),margarin (2),parmezán (2),zsír (2),levendulabirtok (2),darált keksz (2),dzsemfix (2),penne (2),magyarprovence (2),nyaralás (2),Édességek (2),knorr (2),zserbó (2),keményítő (2),pasztilla (2),aszalt szilva (2),zselatin (2),kuglóf (2),meggybefőtt (2),ehető ajándékok (2),aszalt paradicsom (2),zöldborsó (2),tejszínhab (2),pompos (2),pesto (2),teljes kiőrlésű liszt (2),zsömle (2),smoothie (2),turmix (2),pálinka (2),pizzagolyó (2),sűrített tej (2),piskótatekercs (2),amerikai palacsinta (2),cukormáz (2),bukta (2),majoranna (2),feta sajt (2),szerecsendió (2),alaplé (2),grillcsirke (2),promóció (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),alkohol (2),feta (2),balzsamecet (2),salsa szósz (2),gyümölcsrizs (2),linzertészta (2),juhtúró (2),gyümölcskosárka (2),hamburger (2),oreo keksz (2),kókusztej (2),Gyors muffinok (2),készülődés (2),curry (2),fehér csokoládé (2),cheesecake brownie (2),csokikrém (2),olajbogyó (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),ananász (2),bab (2),gyors vacsorák (2),zsemlemorzsa (2),mogyorókrém (2),lime (2),töltött tojás (2),vodka (2),narancslekvár (1),tejcsoki (1),rumaroma (1),pillecukor (1),narancslé (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),denevér (1),vörös áfonya (1),karfiol (1),puncs puding (1),lila hagyma (1),gorgonzola (1),császármorzsa (1),kevert (1),vaníliarúd (1),rizskoch (1),raffaello (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),citromlé (1),avokádó (1),húsleves alaplé (1),bodza (1),tejberizs (1),zeller (1),karalábé (1),vanília puding (1),baileys (1),mézeskalács fűszer (1),pirítós (1),körözött (1),saj (1),kenyér (1),bodzaszörp (1),churros (1),gesztenye massza (1),fügelekvár (1),szörp (1),graham liszt (1),mexikói alap (1),blondie (1),szóda (1),vanília kivonat (1),barna cukor (1),édesség (1),háztartásikeksz (1),mézeskalácsfűszer (1),főzőkrém (1),aszaltbarack (1),vajkrém (1),zödfűszer (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),moszonló (1),chilis bab (1),masni (1),kávélikőr (1),monoszló (1),barackpálinka (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),kruton (1),vaníliás pudingpor (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),ehetőajándék (1),töltött krumpli (1),méteres kalács (1),túrós táska (1),kakaóscsiga (1),hidegtálak (1),lasagne tészta (1),szilvalekvár (1),bögrés sütemény (1),erőspaprika (1),füge (1),bögrés süti (1),mogyoróvaj (1),túró rudi (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),aszaltgyümölcs (1),sütésnélkül (1),túrós batyu (1),aprósüti (1),kiszúró (1),aszaltsárgabarack (1),kínai (1),szójaszósz (1),bögrés (1),hawaii (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),eperszósz (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),street food (1),zselé (1),tavasz (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),Anyák Napja (1),grillkolbász (1),Ráérős reggelik (1),ciabatta (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),velence (1),pizzafeltét (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),koriander (1),ballagás (1),szülinap (1),ételfesték (1),tahini (1),bevonat (1),muffinok (1),krém (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),chorizo (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),buli (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),kifli (1),dekoráció (1),jelmez (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),zeller (1),tárkony (1),gumicukor (1),szósz (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),salsa (1),olíva bogyó (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),hab (1),bejgli (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),barbérlevél (1),kandírozott narancshéj (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),rántott (1),ősz (1),SAD! (1),VKF (1),pulykamell (1),panírozás (1),panír (1),lecsó (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),bagett (1),túrókrém (1),köret (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),szaloncukor (1)

Utolsó kommentek