Csicseriborsó burger

Több üveg csicseriborsó is áll a spejzban, de a hummuszon és ezen a kuszkuszos salátán kívül nem nagyon használtam még másra. Egyik este kitaláltam, hogy úgyis van otthon egy csomó zöldség, illetve akadt néhány maradék hamburger zsemle is, így megpróbálok belőlük összedobni egy vega-burgert. A végeredmény annyira jól sikerült, hogy Gy. áldását adta, hogy máskor is lazán elkészíthetem ezt a húsmentes verziót, nem fogja hiányolni (annyira) a húspogácsát. :D  

csicseriborsó hagyma fokhagyma koriander snidling petrezselyem hamburger rohanós vacsorák

Hozzávalók 6 pogácsához:

30 dkg csicseriborsó (konzerv vagy üveges)

1 kisebb hagyma

1 csokor petrezselyem

1 csokor snidling

1 csokor koriander

2 gerezd fokhagyma

1 csapott kk só, sok őrölt bors

3 ek liszt

olaj a sütéshez

bucik, zöldségek, szószók a tálaláshoz

csicseriborsó hagyma fokhagyma koriander snidling petrezselyem hamburger rohanós vacsorák

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát pucold meg, utóbbit negyedeld el.  

Tedd őket egy edénybe a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a zöldfűszerekkel együtt.

Botmixerrel dolgozd össze, majd sózd, borsozd, végül keverd hozzá a lisztet is.

Formázz pogácsákat a csicseriborsó masszávól, majd egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat.

Süsd a pogácsák mindkét oldalát néhány percig közepes lángon, míg aranybarnák nem lesznek.

csicseriborsó hagyma fokhagyma koriander snidling petrezselyem hamburger rohanós vacsorák

Tálalás:

Én most fűszeres krumplit készítettem mellé, amihez a burgonyát megpucoltam, szeletekre vágtam, majd jól befűszereztem egy chilis fűszerkeverékkel és meglocsoltam olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, majd addig sütöttem, míg a krumpli picit megpirult. 

A bucikat kettévágtam és néhány percre betettem a krumpli mellé a sütőrácsra, egyrészt, hogy megmelegedjenek, másrészt, hogy megpiruljanak egy kicsit.

Megkentem a bucik alját egy kevés majonézzel, ráhalmoztam a zöldségeket (paradicsomot, uborkát, salátát) és a pogácsát, majd ráborítottam a tetejét. 

Persze lehet extrázni is, jól menne szerintem hozzá a salsa szósz is illetve egy joghurtos-korianderes-lime-os finomságot is el tudnák képzelni. Persze a hummusz sem lenne egy rossz ötlet a majonéz helyett. A zöldségek mellett elférne még egy kis avokádó vagy jalapeno is akár. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon!

0 Tovább

Zöldséges sertésragu

Szerintem minden család repertoárjába jól jön 1-1 olyan étel, amelyből egyszerre hatalmas adagot lehet készíteni és újramelegítve is ugyanolyan finom. A következő ragu pont ilyen, ráadásul a hozzávalókat is szabadon variálhatjátok, ha épp nincs otthon az eredeti recept szerint valami. A lapockát behelyettesíthetitek más hússal, a zöldségek közül pedig válasszátok ki a kedvenceiteket. Nálunk jöhet minden, bab, répa, borsó, kukorica, így még gazdagabb és még kiadósabb lesz az étel.

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka

3 nagyobb gerezd fokhagyma

1 nagyobb vöröshagyma

1 db paradicsomos babkonzerv 

4 nagyobb répa

1 doboz kukorica/borsó konzerv

4 szem paradicsom

2 ek magos mustár

1 db zöld erőspaprika

2 db piros chili paprika

olaj

só, bors

2 dl vörösbor

1 dl víz

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként a húst vágd kisebb kockákra, majd tedd egy zárható tálba.

Egy kisebb tálba keverj össze két evőkanál olajat a mustárral és a zúzott fokhagymával, majd kend be a húsokat a szósszal. Borsozd is meg az egészet. Tedd hűtőbe lefedve néhány órára.

A zöldségeket készítsd elő, a répát és a hagymát pucold meg, majd előbbit karikázd fel, utóbbit pedig vágd kockákra a paradicsommal együtt.

A paprikákat is szeleteld vékony karikákra.

Egy kevés olajon pirítsd meg a húst, majd dobd rá a hagymát, kicsit később pedig a paradicsomot és a paprikákat is.  

Öntsd rá a vörösbort és a vizet, majd jöhet hozzá a répa is. Lefedve főzd kb. 40 percet, míg a hús és a répa is megpuhul.

Közben sózd, borsozd. 

Végül add hozzá a kukoricát/borsót/babot is és főzd fedő nélkül további 10 percet. 

Ha közben nagyon besűrűsödne nyugodtan önts hozzá még egy kevés vizet/bort ízlésedtől függően! :)

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Tálald tetszés szerinti körettel és savanyúsággal.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Petrezselymes csirkesaláta

Így született újjá egy kevés maradék grillcsirke és egy adag petrezselymes krumpli. :D Gy. előző este még fanyalgott a már kissé elcsépelt, sima husi-krumpli kombón, másnap viszont "kétpofára" nyomta be az újragondolt verziót. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy ekkora sikere lesz, alig tudtam megmenteni egy kis tálnyi adagot a fotó kedvéért. Azt már nem is említem, hogy elképzelésem szerint, jópár napig ez a sali lett volna a munkahelyi ebédem. :D 

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Hozzávalók:

maradék grillcsirke vagy 1 főtt csirkemell

2 db krumpli

2 db sárgarépa

kis darab póréhagyma (10-15 cm)

1 db kukorica konzerv

1 nagy pohár tejföl vagy joghurt

3 púpos ek majonéz

1 kk mustár

fél citrom leve

1 kk só

őrölt bors

1 csokor petrezselyem

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, vágd kockákra, majd sós vízben főzd puhára.

A póréhagymát karikázd fel, a főtt csirkét aprítsd össze.

A répát pucold meg, majd reszeld le.

Halmozd egy nagy tálba a lereszelt répát, a felaprított hagymát és a csirkét.

Jöhet hozzá a lecsöpögtetett kukorica is.

Ha közben megfőtt a krumpli, ezt is szűrd le és add a többihez.

Egy másik tálba keverd össze a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Ízesítsd sóval, borssal, a facsart citromlével és az apróra vágott petrezselyemmel. Ha

Öntsd nyakon a szósszal a csirkés-zöldséges egyveleget, majd jó alaposan keverd össze.

Tálalás előtt hűtsd be.

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Káposztás hasé

Minden bevásárlásnál felmérem a terepet, hogy milyen zöldséget, gyümölcsöt kínálnak elfogadható áron, mi az amit érdemes venni. Már nem tudom hanyadik alkalommal járok úgy, hogy horribilis összegekért látom a paradicsomot, paprikát, uborkát, de még a jégcsapretket is. Valamit persze kell venni, így esett a választásom egyik alkalommal a káposztára. Gondoltam készítek belőle egy jó kis mozaik salátát, friss répával, kukoricával, de végül a névnapomra sütöttem belőle pici kis vendégváró falatkákat. Azt hiszem Gy. ennek a verziónak jobban örült, de ami késik nem múlik, hamarosan jön a mozaik saláta receptje is. Kell a vitamin! :D

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 közepes fej káposzta

2 ek cukor

1 csapott ek só

sok frissen őrölt bors

pici olaj

1 tojás

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Elkészítés:

Elsőként a káposztát kell elkészítened. Ez a dolog egyszerű, de kicsit macerás része. A jó hír viszont, hogy akár előző nap is elkészítheted.

A káposztát reszeld le, vagy vágd apróra.

Sózd be és hagyd fél órát állni, hogy átjárja a só és levet eresszen.

Ha letelt az idő, jó alaposan nyomkodd ki.

Hevíts egy kevés olajat egy nagy lábosban, majd karamellizáld raja a cukrot.

Jöhet hozzá a káposzta is. Ízesítsd frissen őrölt borssal.

Fedő alatt, gyakori keverés mellett párold puhára. (Ez sajnos elég sok idő lesz, kb fél óra.)

Ha kész a töltelék, jöhetnek a falatkák: A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki és szaggass kis köröket a tésztából.

Tegyél 1-1 kiskanálnyi tölteléket a tésztára, majd hajtsd félbe őket. Jó alaposan nyomkodd le a széleket.

Kend meg felvert tojással és sorakoztasd sütőpapíros tepsire őket.

Süsd 200 fokon 10-12 percig a falatkákat. 

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

Az ismeretségi körömben, ha valaki elkezdett a konyhában tüsténkedni, elsőként általában a különböző sütemények, tészták, esetleg a hús ételek elkészítését kezdte elsajátítani. Valahogy senkitől sem hallottam olyat, hogy áhh, ma végre "megtanultam" borsó főzeléket készíteni, viszont annál inkább nagyobb volt a sikerélmény egy egyszerű muffin vagy egy paradicsomos tészta elkészítésénél. Kezdetben én is (mondjuk most is :D) az édesség vonalon mozogtam, aztán Gy. miatt jöttek a "romcsi-vacsinak" való husik is. Persze nem ehettünk örökre csirkemellet és desszerteket, ezért szépen lassan sorra kerültek az egytálételek, főzelékek és a persze a levesek is. Sosem felejtem el, hogy a tárkonyos csirkeraguleves volt az első, amit együtt elkészítettünk Velencén. Iszonyú büszkék voltunk rá, jól bevacsoráztunk belőle, majd a maradékot (ami egy egész családnak elég lett volna) betettük a hűtőbe. Tudni kell, hogy a nyaralóban azok a bútorok és háztartási gépek kaptak helyet, melyek a rendes családi házba már nem kellettek. A hűtő sem egy mai darab már, olykor-olykor probléma van az ajtajával. (Az előzményekből már ki lehet következtetni a sztori végét.) Természetesen a hűtő feladta a harcot, kinyílt az ajtaja és az "ötvenésegyezer" fokban meg is romlott az egész csöbör. Szégyen-nem szégyen, ömlöttek a könnyeim. Étel miatt sosem voltam még ilyen szomorú. Azóta persze a hűtő tartozéka egy csinos kis partvisnyél, amivel ki tudjuk támasztani az ajtaját, a leves pedig bekerült a családi repertoárba. :)

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Hozzávalók:

1 db csirkemellfilé

1 db leveszöldség csomag (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, krumpli)

30 dkg zöldborsó

1 ek tárkony

1 csokor petrezselyem

3 dl tejszín

1 citrom leve

1 csapott ek só

1 kk bors

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Elkészítés:

Elsőként hámozd meg a zöldségeket, majd szeleteld fel ízlés szerint.

A megmosott csirkemellett is kockázd fel. Kevés olajon pirítsd a husit fehéredésig, majd jöhetnek hozzá az összeaprított zöldségek.

Fűszerezd sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, majd öntsd fel vízzel.

Fedő alatt, takarékon főzd addig, míg minden megpuhul.

Amikor már majdnem puha minden zöldség, add hozzá a zöldborsót is. Forrald össze.

Öntsd egy kis tálba a tejszínt és mérj rá 3-4 merőkanálnyi levest. Keverd simára, majd öntsd az egészet vissza a lábosba.

Amikor újra felforrt a leves, csavard bele a citrom levét is.

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Tipp: Tálalásnál kínálhatsz a leves mellé egy kevés tárkonyt és citromot is.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

1 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (111),tojás (73),liszt (54),cukor (54),vaj (43),tejföl (37),tej (36),vendégvárók (35),fincsi ebédek (34),joghurt (33),hagyma (32),paradicsom (32),sajt (31),citrom (29),kakaópor (28),ráérős reggelik (27),habtejszín (27),rohanós vacsorák (26),karácsony (26),eper (25),csokoládé (24),advent (24),túró (23),adventi naptár (23),sütőpor (22),fahéj (22),fokhagyma (22),narancs (21),vaníliás cukor (20),bazsalikom (20),krumpli (20),barack (20),sonka (20),leveles tészta (19),tejszín (19),olaj (19),meggy (19),porcukor (17),gyors muffinok (17),pohárkrémek (16),ribizli (15),répa (15),vanília (14),mascarpone (14),húsvét (12),étcsokoládé (12),csoki (12),málna (12),saláta (12),alma (12),fehércsoki (11),krémsajt (11),kolbász (11),petrezselyem (11),snidling (10),dió (10),csirkemell (10),pite (10),sárgabarack (10),paradicsomszósz (10),leves (10),gyümölcs (10),őszibarack (9),puding (9),kukorica (9),majonéz (9),kakaó (9),élesztő (9),paprika (9),piskóta (8),dekorcukor (8),szeder (8),brownie (8),tészta (8),lekvár (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),bonbon (7),rétes (7),görög joghurt (7),oregánó (7),szegfűszeg (7),rozmaring (7),méz (7),keksz (7),krémleves (7),mustár (7),spenót (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),póréhagyma (6),zöldfűszer (6),újhagyma (6),torta (6),tök (5),medvehagyma (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),(5),farsang (5),kelttészta (5),sütőtök (5),zabpehely (5),muffin (5),fánk (5),cseresznye (5),uborka (5),gyorsvacsi (5),chili (5),ricotta (5),áfonya (5),banán (5),palacsinta (5),tejcsokoládé (5),menta (4),fehérbor (4),bor (4),bacon (4),hidegtál (4),babapiskóta (4),étcsoki (4),kókuszreszelék (4),halloween (4),cheesecake (4),cukkini (4),réteslap (4),fehércsokoládé (4),szalonna (4),anyák napja (4),pizza (4),kivi (4),zöldség (4),csirke (4),olívaolaj (4),sajttorta (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),lasagne (3),levendula (3),borsó (3),torma (3),Rohanós vacsorák (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),mák (3),szalámi (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),zselatinfix (3),szilva (3),mandula (3),fondant (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),mozzarella (3),tócsni (3),gofri (3),vöröshagyma (3),ánizs (3),brokkoli (3),citromfű (3),mandarin (3),aszalt gyümölcs (3),nutella (3),csiga (3),lepény (3),tortilla (3),pizzaszósz (3),gyümölcskenyér (3),virsli (3),káposzta (3),rizs (3),mexikói (3),besamel (3),rugelach (3),grillcsirke (2),oreo keksz (2),olajbogyó (2),zselatin (2),salsa szósz (2),cékla (2),penne (2),feta sajt (2),alaplé (2),baracklekvár (2),fetasajt (2),gesztenye (2),pálinka (2),pesto (2),trüffel (2),hamburger (2),mézeskalács (2),cukormáz (2),pasztilla (2),mogyoró (2),csicseriborsó (2),kávé (2),eperlekvár (2),bors (2),szódabikarbóna (2),tejszínhab (2),ananász (2),darált hús (2),búzadara (2),aprósütemény (2),Édességek (2),mozarella (2),levendulabirtok (2),lime (2),nyaralás (2),magyarprovence (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),pizzagolyó (2),alkohol (2),cheesecake brownie (2),rum (2),kókusztej (2),töltött tojás (2),gyümölcskosárka (2),dzsemfix (2),csokikrém (2),kalács (2),promóció (2),pogácsa (2),linzertészta (2),szerecsendió (2),parmezán (2),mártogatós (2),kefír (2),bab (2),majoranna (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),aszalt áfonya (2),knorr (2),füstölt sajt (2),curry (2),burgonya (2),fatörzs (1),étcsokokoládé (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),hab (1),író (1),sós aprósütemények (1),kifli (1),dekoráció (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),jelmez (1),gumicukor (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),salsa (1),szósz (1),tárkony (1),zeller (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),desszert (1),főétel (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),zöldségkeverék (1),likőr (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),szójaszósz (1),kínai (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),étkezési keményítő (1),keményítő (1),masni (1),moszonló (1),chilis bab (1),trnd (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),daráltkeksz (1),vajkrém (1),blondie (1),zödfűszer (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),churros (1),víz (1),pirospaprika (1),körözött (1),sűrített tej (1),linzer (1),karalábé (1),zeller (1),kandírozott narancs (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),baileys (1),pompos (1),görögjoghurt (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),turmix (1),karfiol (1),narancslé (1),kevert (1),rumaroma (1),gasztroajándék (1),sütögetés (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),szezámmag (1),ősz (1),smarties (1),cookies (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),csokissüti (1),zselé (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),street food (1),ketchup (1),töltelék (1),hús (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),munkaebéd (1),habfixáló (1),balzsamecet (1),zsömle (1),buli (1),áfonyalekvár (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),készülődés (1),rukkola (1),koktél (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),nachos (1),krém (1),juhtúró (1),reggeli (1),aszalt paradicsom (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),sztrapacska (1),quesadilla (1),jalapeno (1),muffinok (1),kelt tészta (1),tavasz (1),chorizo (1),koriander (1),szülinap (1),VKF (1),aszalt szilva (1),ragu (1),sertéslapocka (1),sertés (1),pulykamell (1),SAD! (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szilveszter (1),körte (1),penne (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),hawaii (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),kuszkusz (1),pizzafeltét (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),tökfaragás (1)