Zöldségkrémleves

Újra egy fincsi krémlevest hoztam, ebben a hideg időben ugyanis nem tudom megunni őket. Azért is szeretem, mert egyszerre jó nagy adag készíthető belőle és számomra elég laktató ahhoz, hogy egy jó kis munkahelyi ebédet varázsoljak belőle. Vasárnap megfőzöm, aztán hét elején minden este pakolok másnapra magamnak 1-1 adaggal. Persze néha történnek balesetek, mikor az eddig tökéletesen záródó edény meggondolja magát, de 2-3 postás gumi ezen is segít. :)

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémlevesHozzávalók:

1 csomag leves zöldség (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé, petrezselyem)

2 szem krumpli

3 dl víz

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

pici olaj

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg és mindegyiket vágd kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat egy jó nagy lábosban és futtasd meg rajta a zöldségeket.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal és a petrezselyemmel.

Főzd fedő alatt addig, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha minden jó puha, botmixerrel pürésítsd össze a zöldségeket.

A tejszínt öntsd egy külön edénybe, majd merj hozzá egy keveset a levesből. Keverd össze, majd csurgasd a nagy adaghoz.

Főzd össze, majd tálald fokhagymás pirítóssal és reszelt sajttal.

Persze, ha nem találod elég ízesnek, még adhatsz hozzá egy kevés sót, borsot vagy valamilyen zöldfűszert. Jól megy hozzá szerintem a rozmaring és a zsálya is.

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

A Tökéletes Pohárkrém

A pohárkrémek rolls-royce én azt mondom. Nagyon sokfélét készítettem már, de nálunk nagyon durván ez vitte a prímet. Csak ettük és ettük (kb. 1 másodperc alatt elfogyott), majd Gy. közölte, hogy reméli, hogy van még a hűtőben egy raklapnyi belőle.

Mielőtt megkóstoltuk volna, kicsit féltem, hogy nagyon tömény lesz a csokitól és a habos rétegtől, de a ropogós keksz és a pikáns málnapüré tökéletesen ellensúlyozza a fentieket. Ha jót akartok enni, akkor elkészítitek! :)

keksz málna csokoládé tejcsokoládé habtejszín vaníliás cukor joghurt kókuszreszelék pohárkrémekHozzávalók 2 pohárhoz:

8 szem háztartási keksz

1 dl+2 ek habtejszín

1 csomag vaníliás cukor

2 ek natúr joghurt

2 púpos ek kókuszreszelék

40 g tejcsokoládé

50 g málna

keksz málna csokoládé tejcsokoládé habtejszín vaníliás cukor joghurt kókuszreszelék pohárkrémek

Elkészítés:

Elsőként verj fel 1 dl habtejszínt a vaníliás cukorral, majd forgasd bele a joghurtot és a kókuszreszeléket.

A csokoládét törd kockákra és olvaszd fel 2 ek tejszínnel.

A málnát szintén kicsit melegítsd fel és pürésítsd össze.

Tördelj 3-3 háztartási kekszet 2 pohár aljába, majd kanalazz a kókuszos-habos krémből a kekszekre.

Erre jöhet az olvasztott csoki, majd a maradék habos krém.

Végül koronázd meg a kicsit összepürésített málnával.

Díszítésként szúrj a desszertbe 1-1 háztartási kekszet.

keksz málna csokoládé tejcsokoládé habtejszín vaníliás cukor joghurt kókuszreszelék pohárkrémek

Tipp: Tálalás előtt néhány órára tedd hűtőbe, hogy az alsó keksz réteg kicsit megpuhuljon.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Kókuszos ananászos piskótatekercs

Nagy gyümölcs mániás vagyok, annyira, hogy ha 1-2 napig nem eszem esetleg semmit, érzem a szervezetemen, hogy valami nem oké. Nyáron persze könnyű dolgom van, alapból is ugye olcsóbb minden, nagyobb a választék, ráadásul Velencén tavasztól késő őszig teremnek felváltva a finomságok. Télire is bőven marad alma, a fagyasztóba is bekerülnek a gyümölcsök, illetve a kamra polcot is feltöltöm befőttekkel. Azért persze ezeket nem lehet egy lapon említeni a friss gyümölcsökkel, így marad az alma-narancs-banán szentháromság. :) Most megpróbáltam kicsit újítani és bedobtam egy ananászt is a bevásárló kosarunkba. Nézzétek meg mi készült belőle!

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 púpos ek liszt

1 kk vanília aroma

fél csomag sütőpor

1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

1,5 dl habtejszín

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília aroma

100 g natúr joghurt

40 g kókuszreszelék

kb. fél ananász/ananász konzerv

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy 20x30-as sütőpapírral kibélelt tepsit.

A piskótához a tojásokat válaszd ketté.

A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval.

A sárgáját fehéredésig dolgozd össze a cukorral.

Szitáld bele a sütőporos lisztet és öntsd hozzá a vanília aromát.

Keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét.

Egyengesd el a masszát a tepsibe és süsd 10-12 percet.

Ha megsült, még melegen csavard bele egy konyharuhába.

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

A töltelékhez a tejszínt a vaníliás cukorral verd kemény habbá. Forgasd bele a kókuszt, a joghurtot és a vanília aromát is.

Az ananászt vágd apróra, de tegyél félre néhány nagyobb darabot a díszítéshez.

A piskóta tekercset csavard ki a konyharuhából, majd húzd le róla a sütőpapírt. Kend meg a krém felével és szórd meg az apróra vágott ananásszal.

Csavard fel jó szorosan, majd a tetejét és az oldalát is kend be a maradék habos krémmel.

Végül díszítsd a megmaradt ananásszal a tetejét.

Tipp: Tálalás előtt picit hűtsd be, hogy könyebb legyen szeletelni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Csokoládés-narancsos fánk

Mivel már rendesen benne vagyunk a farsangi szezonba, ma egy újabb fánk receptet hoztam. Előtte azért nézzünk egy kicsit körül a farsangolás, a karneválok háza táján. Azt általában mindenki tudja, hogy vízkereszttől, azaz január 6-ától hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig farsangolunk. Ez ugye a bálok, a vidámság, a lakomák, az életöröm, a bohóckodás és az önfeledt mulatozás időszaka.

(Nekem - és szerintem a mostani fiatalok jelentős részének - inkább a kínos, beöltözős általános iskolai suli bulikat juttatja eszünkbe, az elmaradhatatlan retró szendvicsekkel és száraz teasüteményekkel, de azt nem vitatom, hogy régen 1-1 farsangi bál hatalmas és régóta várt eseménynek számított.)

Érdekes, hogy semmilyen extra vallási esemény nem kapcsolódik hozzá, egyszerűen a néphagyomány útján alakult ki, kezdetben  Olaszországban. Szintén közismert tény, hogy a Velencei karnevált is ebben az időszakban rendezik. Persze nem muszáj ennyire messzire utaznunk, elég csak ellátogatnunk Mohácsra, ahol a busójárás tuti, hogy életreszóló élmény lesz. (Főleg, ha szőke lány vagy és véletlenül az első sorban állsz. :D)

De hagyjuk a történelem órát és nézzük is a receptet:

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Hozzávalók a tésztához:

55 dkg liszt

1 kocka friss élesztő

1 dl tej

1 kk+2 púpos ek cukor

1 csapott mk só

2 dl joghurt

2 tojás

1 ek olaj

kb. 3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

1 narancs lereszelt héja és leve

100 g étcsokoládé

50 g tejszín

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Elkészítés:

Mindent langyosan használunk fel, ezért vedd ki az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenél dolgozni.

A langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a 2 ek cukrot.

Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.

Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.

Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd szaggasd ki a fánkokat.

Keleszd további 15 percig őket.

Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

A narancsos csokimázhoz a tejszínt kezd el hevíteni, majd add hozzá a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét.

A csokoládét vágd apróra és ezt is keverd a tejszínhez.

Tedd hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.

A kész fánkokat meg is töltheted egy vékony csövű habzsák segítségével, de ha nincs ilyened, csak kend meg a fánkok tetejét a krémmel, majd szórd meg dekorcukorral. (Én meg is töltöttem és meg is kentem, hogy még inkább csokis legyen. :D)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További fánk recepteket itt találsz:

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

0 Tovább

Téli gesztenyés, gyümölcsös sütés nélküli édesség

3. Nagypapám 90. születésnapjára készült az alábbi édesség. Tudooom, tudooom, hogy ilyen fontos eseményre minimum egy 3 emeletes csilli-villi torta dukált volna, de mivel szerdára esett a nagy nap, a munka miatt csak valami rapid édességre futotta. Az ünnepeltnek persze így is nagy meglepetés volt és évek óta nem sikerült ennyire jól egy családi buli sem, bele értve az összes szülinapot, névnapot, karácsonyokat. Megkérdeztük ám a Papát, hogy mit érez most, hogy betöltötte a 90-et. Az őszinte válasza: "Kislányom, nagyon meg vagyok lepődve!" :D Isten éltessen még egyszer Géza Papa!

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Hozzávalók:

2 db gesztenye massza

200 g darált keksz

1 dl megybefőtt lé

1 csomag tejszín ízű pudingpor

4 dl tej

3 ek kristály cukor

2 dl habtejszín

2 dl natúr joghurt

sok sok téli gyümölcs: nálam kivi, narancs, mandarin, meggybefőtt

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a pudingot a csomagolásan látható utasítás szerint. Használd hozzá a 4 dl tejet és a 3 ek cukrot. Tedd félre kihűlni.

A gesztenye masszát jó alaposan dolgozd össze a darált kekszel, majd adj hozzá egy kevés meggybefőtt levet, hogy ne legyen olyan száraz.

A tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a joghurtot. Adhatsz hozzá néhány ek porcukrot is, de szerintem elég édes magában is.

A gyümölcsöket pucold meg és aprítsd össze, majd jöhet a rétegezés.

Elsőként nyomkodd a jénai aljába a gesztenyés-kekszes massza felét. Jöhet rá a puding, amit szórj meg jó alaposan gyümölccsel.

A gyümis rétegen oszlasd el a gesztenyés-kekszes massza másik részét, majd zárd le a habos-joghurtos krémmel.

A tetejét szintén díszítsd gyümölcsökkel ízlés szerint. :)

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Tipp: Én előző este elkészítettem, így közel egy napot hűtőben állt. Ennek köszönhetően könnyű volt szeletelni. Persze az ízéből semmit sem von le, ha csak kanalazni tudjátok. XD

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (79),tojás (42),fincsi ebédek (27),paradicsom (26),karácsony (26),advent (24),vendégvárók (24),hagyma (23),adventi naptár (23),vaj (22),tejföl (22),joghurt (22),sajt (21),tej (21),citrom (20),cukor (19),narancs (19),rohanós vacsorák (18),fahéj (18),habtejszín (18),ráérős reggelik (18),sonka (18),tejszín (17),liszt (17),krumpli (16),bazsalikom (15),eper (15),fokhagyma (15),meggy (14),répa (14),kakaópor (14),csokoládé (13),vaníliás cukor (13),leveles tészta (13),barack (12),túró (12),mascarpone (12),pohárkrémek (12),vanília (11),gyors muffinok (11),málna (11),alma (10),étcsokoládé (10),ribizli (10),porcukor (10),kolbász (9),csoki (9),leves (9),saláta (9),olaj (9),petrezselyem (9),puding (9),húsvét (8),pite (8),gyümölcs (8),csirkemell (8),dekorcukor (8),krémsajt (8),snidling (8),dió (7),sárgabarack (7),szegfűszeg (7),krémleves (7),paradicsomszósz (7),fehércsoki (7),rozmaring (7),majonéz (7),paprika (7),rétes (6),sajtkrém (6),kukorica (6),szeder (6),kakaó (6),méz (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),tészta (6),lilahagyma (6),bonbon (6),lekvár (6),keksz (6),piskóta (6),sütőtök (5),farsang (5),görög joghurt (5),muffin (5),spenót (5),élesztő (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),kaliforniai paprika (5),gyorsvacsi (5),brownie (5),őszibarack (5),áfonya (5),chili (5),torta (5),fánk (5),tök (5),pizza (4),valentin-nap (4),póréhagyma (4),uborka (4),olívaolaj (4),sajttorta (4),bor (4),menta (4),halloween (4),kókusz (4),tejcsokoládé (4),oregánó (4),fehérbor (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),szalonna (3),cukkini (3),Rohanós vacsorák (3),nutella (3),mozzarella (3),réteslap (3),csirke (3),mandula (3),étcsoki (3),tócsni (3),gyümölcskenyér (3),ánizs (3),szilva (3),fondant (3),gofri (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),mustár (3),ricotta (3),befőzés (3),mák (3),sütőpor (3),kivi (3),szalámi (3),virsli (3),zöldség (3),hidegtál (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),lepény (3),cseresznye (3),cheesecake (3),olívabogyó (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),pogácsa (2),aprósütemény (2),kelttészta (2),Gyors muffinok (2),bacon (2),baracklekvár (2),kókuszreszelék (2),majoranna (2),pasztilla (2),zabpehely (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),palacsinta (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),babapiskóta (2),burgonya (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),sütipecsét (2),alaplé (2),cukormáz (2),kefír (2),chili paprika (2),zselatin (2),szerecsendió (2),gyerekek (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),pesto (2),mozarella (2),tortilla (2),csokikrém (2),lime (2),trüffel (2),kalács (2),linzertészta (2),cékla (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),mézeskalács (2),fetasajt (2),salsa szósz (2),csiga (2),oreo keksz (2),Édességek (2),tejszínhab (2),curry (2),mártogatós (2),lasagne (2),káposzta (2),brokkoli (2),töltött tojás (2),borsó (2),torma (2),rugelach (2),rizs (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),szósz (1),salsa (1),pizzás csiga (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),szilveszter (1),tökfaragás (1),ecet (1),besamel (1),meggylekvár (1),kuglóf (1),sütögetés (1),kacsa (1),citom (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),körte (1),linzer (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),darált hús (1),pulykamell (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),gumicukor (1),eperlekvár (1),kakaós csiga (1),kuszkusz (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),VKF (1),párolt lilakáposzta (1),dekoráció (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),mogyoró (1),fehérrépa (1),kandírozott narancs (1),gesztenyemassza (1),(1),szezámmag (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),rizskoch (1),darált keksz (1),sárgarépa (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),aszalvány (1),író (1),víz (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),churros (1),krumplifánk (1),piskótatekercs (1),kifli (1),mákos guba (1),panírozás (1),karalábé (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),szódabikarbóna (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),jelmez (1),lecsó (1),nachos (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),borkóstoló (1),vendégváró (1),képviselő fánk (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),jalapeno (1),hamburgerhús (1),eperszósz (1),aszalt paradicsom (1),mákosguba (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),bab (1),chorizo (1),olaszrizling (1),grillkolbász (1),anyák napja (1),krém (1),muffinok (1),zöldbab (1),kelt tészta (1),medvehagyma (1),készülődés (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),cheesecake brownie (1),penne (1),tavasz (1),képviselőfánk (1),juhtúró (1),rukkola (1),buli (1),péksütemény (1),koktél (1),sztrapacska (1),rum (1),alkohol (1),gyümölcslé (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),bográcsozás (1),töltött hús (1),töltött karaj (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),smarties (1),pizzafeltét (1),csokiskeksz (1),velence (1),töltelék (1),csokipasztilla (1),parmezán (1),munkaebéd (1),grillcsirke (1),csicseriborsó (1),bagett (1),kávé (1),hús (1),karaj (1),ehető ajándék (1),cookies (1),csokiszósz (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),vacsora (1),margarin (1),savanyúság (1),csokissüti (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),panír (1)