Levendulás fehércsoki bonbon barackpálinkába áztatott őszibarackkal

Mindkét Nagymamám Anna, így a július 26. nálunk is nagy ünnepnek számít. Szabó Papáék már napokkal előre készülődnek, bevásárolnak, kertet rendeznek, takarítanak, előkészítik az ételeket, majd a nagy napon berendezik a teraszt. A kovászos uborka szinte kötelező elem, így az időjárástól függően Mama mindig bekészít egy jó nagy adagot. A nagy nap délelőttjén Papa hagymát pucol, húst aprít, majd kora délután kiköltözik a hátsó kertbe az alapanyagokkal és egy üveg vörös borral. Nagy szakértelemmel megfőzi a fincsi marha pörköltet, 6-tól pedig érkezhetnek is a vendégek. Idén sajnos különböző okokból a buli kisebb kaliberű volt, de az ajándékok és a sok szép virág persze nem hiányozhatott. A két Mamának én az alábbi különleges bonbont készítettem. Szerintem örültek neki. Isten éltesse Őket még egyszer! 

fehércsoki fehércsokoládé csoki csokoládé levendula bonbon édességek barack őszibarack pálinka barackpálinka

Hozzávalók:

1 tábla fehér csokoládé

2 kk levendula

1 kisebb őszibarack (vagy néhány szem aszalt barack)

kb. 4 cl barackpálinka

fehércsoki fehércsokoládé csoki csokoládé levendula bonbon édességek barack őszibarack pálinka barackpálinka

Elkészítés:

Elsőként a barackot hámozd meg és vágd nagyon pici darabokra. Áztasd be a pálinkába. Én kb. egy napig áztattam és így sem lett vészesen erős.

Ezt követően tördeld össze a csokit és folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett, olvaszd fel a csoki 2/3-át.

A többi csokoládét add hozzá a már felolvasztott masszához és keverd addig, míg egynemű lesz az egész. Szórd bele a levendulát.

A bonbonforma mélyedéseibe csöppents egy kevés levendulás csokit és szépen kend ki a formákat. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a mélyedéseket.

Tedd hűtőbe kb 20 percre, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Vedd elő a pálinkába áztatott barackot és kanalazz minden csokival kikent mélyedésbe egy keveset.

A maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. Ha a csoki közben besűrűsödött, melegíts rá egy kicsit. 

Tedd hűtőbe a bonbonkákat, majd ha megszilárdult, pattintsd ki a formából őket. 

fehércsoki fehércsokoládé csoki csokoládé levendula bonbon édességek barack őszibarack pálinka barackpálinka

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Barackos, fehércsokis, túrós lepény

Az egyik közeli áruházban elkezdtek 800 g-os, vödrös túrót árulni fillérekért. Más terméküket (tejfölt, joghurtot, natúr krémsajtot) már sokszor vettem vödrös kivitelben, ráadásul abszolút meg voltam elégedve az ár/érték aránnyal, így egyértelmű volt, hogy ezt az új terméket is kipróbálom. Ráadásul nálunk már találni néhány szem illatos, puha, érett őszibarackot a fákon, így nem is volt kérdés, hogy milyen gyümölccsel kombinálom. Mert nyáron ugye nálam, nincs süti szezonális gyümi nélkül. :D Na és persze csoki nélkül sem, úgyhogy került bele az is. Nem spórolunk ki semmi jót. 

vaj cukor tojás túró liszt citrom tej fehércsoki csoki csokoládé fehércsokoládé sütőpor őszibarack vaníliás cukor édességek

Hozzávalók:

10 dkg vaj

20 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 tojás

25 dkg túró

4 dl tej

1 citrom

25 dkg liszt

fél csomag sütőpor

2-3 nagyobb őszibarack

1 tábla fehércsoki

vaj cukor tojás túró liszt citrom tej fehércsoki csoki csokoládé fehércsokoládé sütőpor őszibarack vaníliás cukor édességek

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

A puha vajat keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat.

Reszeld bele a citrom héját.

Jöhet a túró és a tej is.

Egy másik keverőtálban dolgozd össze a lisztet és a sütőport, majd szitáld a túrós masszához.

Egyengesd a tepsibe a tésztát.

A barackokat szeleteld fel, a csokit aprítsd össze.

Rakosgasd ki ízlés szerint a süti tetejét a gyümölccsel és szórd meg a csokival.

Süsd kb. 40 percig.

 vaj cukor tojás túró liszt citrom tej fehércsoki csoki csokoládé fehércsokoládé sütőpor őszibarack vaníliás cukor édességek
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Levendulás málnás muffin

Évek óta nagy vágyam elmenni a Balatonhoz a levendula virágzás idején. Valahogy sosem jött össze és bevallom őszintén a Tihanyi levendula fesztiválon kívül nem is hallottam más birtokról, ahol lehetőség van szedni, fényképezkedni és csak úgy, gyönyörködni a lila mezőben. Barátaink tavaly ellátogattak a félszigetre, úgyhogy első kézből kaptunk tőlük infot. Hiába gyönyörű a környezet, ha óriási a tömeg, lehetetlen a parkolás, így nekünk kisbabával semmiképp sem volt opció. Szinte teljesen le is tettem az egészről, mikor egy kissé borongósabb vasárnap reggel megláttam, hogy Monoszlón, a Magyar Provence nevű birtokon is szerveznek levendula szüretet. Gyorsan fel is hívtam őket, hogy babakocsival valamelyest járható-e a helyszín, illetve az előző esti vihar miatt, nyitva vannak e. A pozitív válaszok után gyorsan (már amennyire egy 2 hónapossal ez kivitelezhető) összepakoltunk és irány Monoszló. Persze az már csak a kocsiban derült ki, hogy egyikünknék sincs "kp", de azért összeszedtünk annyi aprót, hogy egy zacskónyit levendulát szedjünk. Sőt még arra is maradt egy kis pénz, hogy megkóstoljuk a csokis-levendulás muffint és a meggyes-levendulás pitét is. Ezek ihlették az alábbi süteményt! :)  

málna levendula gyors muffinok fehércsoki fehércsokoládé csokoládé liszt tejföl olaj tojás cukor monoszló magyarprovence levendulabirtok

Hozzávalók: 1 bögre=1,5 dl

1 bögre tejföl (1 kis doboz)

3/4 bögre cukor 

3/4 bögre olaj

2 tojás

2 bögre liszt 

fél csomag sütőpor

1 bögre málna

100 g fehércsoki

1 ek szárított levendula

málna levendula gyors muffinok fehércsoki fehércsokoládé csokoládé liszt tejföl olaj tojás cukor monoszló magyarprovence levendulabirtok

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

A cukrot jó alaposan keverd ki a tojással, majd öntsd hozzá a tejfölt és az olajat is.

A lisztet és a sütőport szintén keverd össze, majd szitáld a tojásos keverékhez.

A csokit vágd apró kockákra majd a nagy részét forgasd a málnával és a levendulával együtt a tésztába.

Adagold a formákba a masszát.

Szórd meg a muffinok tetejét a félretett csokival, málnával, levendulával, majd süsd kb. 20 percig.

málna levendula gyors muffinok fehércsoki fehércsokoládé csokoládé liszt tejföl olaj tojás cukor monoszló magyarprovence levendulabirtok

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Ribizlis blondie (fehércsokis brownie)

Egyik nap kérdeztem Gy.-t, hogy milyen sütit csináljak. Mondta, hogy valami fincsi fehércsokisat, lévén előző nap vásároltunk be jó alaposan fehér csokiból. Nyáron persze a gyümölcs is elmaradhatatlan, így összekombináltam a ribizlit és a csokoládét. Most nem akartam egyszerű kevertet, hanem gondoltam egy nagyot: miért ne készíthetnék fehércsokis brownie-t? Baromi büszke voltam magamra, hogy mekkora újító vagyok, micsoda ötlet, feltaláltam a spanyol viaszt, hiszen igen fincsire sikerült a sütike. Aztán másnap belefutottam az interneten egy blondie receptbe, melyről kiderült, hogy ez a fehércsokis brownie becsületes neve és egyáltalán nem én készítettem ilyet először. :D Minden esetre egy napig jó volt abban a hitben élni, hogy egy igazi  feltaláló vagyok. :D 

ribizli brownie blondie fehércsoki fehércsokoládé csokoládé vaj cukor tojás liszt édességekHozzávalók:

4 tojás

20 dkg cukor

20 dkg vaj

15 dkg liszt

15 dkg fehércsokoládé

15-20 dkg ribizli

ribizli brownie blondie fehércsoki fehércsokoládé csokoládé vaj cukor tojás liszt édességek

Elkészítés:

A ribizlit mosd meg, majd csipegesd le a szárakról. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsit. 

Törd kockákra a csokit, majd gőz felett olvaszd össze a vajjal.

A tojást keverd habosra a cukorral.

A lisztet szitáld a tojásos-cukros keverékbe.

Ezt követően öntsd a masszához az olvasztott vajas fehércsokit is.

Jó alaposan keverd bele a tésztába, majd az egészet egyengesd a tepsibe.

Szórd meg ribizlivel majd süsd kb. 20 percig. Akkor jó, ha kívül már ropogós, de belül még kissé ragacsos a sütike.

ribizli brownie blondie fehércsoki fehércsokoládé csokoládé vaj cukor tojás liszt édességek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Áfonyás vörös bársony torta

Exkluzív édesség az biztos, éppen ezért kicsit (tényleg csak kicsit) időigényesebb és macerásabb az eddigieknél, de azért ez sem az "adventure" szint, úgyhogy nyugodtan próbáljátok ki! Megéri, mert tényleg igazi dísze lesz a karácsonyi asztalnak.

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna
Hozzávalók a tésztához:

- 90 g puha vaj

- 2 tojás

- 100 g cukor

- 100 g liszt

- 2 ek kakaópor

- fél tk szókabikarbóna

- 1 tk sütőpor

- 50 g író (ha nem találsz akkor mondjuk kefír)

- piros ételfesték

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:

- 200 ml tejszín

- 1 tábla fehércsoki

- 1 narancs reszelt héja

- 100 g krémsajt 

-1-2 ek porcukor

- 30 g aszalt áfonya

- 1 tábla fekete csoki és dekorcukor

A tészta elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb sütőformát.

Én csillagot használtam, de szép lehet például szív alakúban vagy egyszerű kerek tortaformában is. Arra kell figyelni csak, hogy ha nagyobb formában készíted, mint én, akkor több tésztát készíts, hogy elég vastag legyen a tortád a töltéshez!

A tojás dolgozd össze a cukorral és a puha vajjal.

A liszthez add hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport. 

Szitáld bele a tojásos masszába, majd keverd hozzá az írót és annyi ételfestéket, hogy bordós árnyalatot kapjon a tészta. 

Öntd a masszát a formába és előmelegített 180 fokos sütőben süsd kb. 30 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy átsült-e. 

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna

A krém elkészítése:

A tejszínt melegítsd fel egy kisebb lábosba és reszeld hozzá a narancshéjat. 

A fehércsoki 2/3-át olvaszd fel és keverd hozzá a krémsajthoz.

Öntd hozzá a narancsos tejszín felét is. Tegyél félre az áfonyából a díszítéshez, a többit pedig keverd hozzá a krémsajtos fehércsokis tejszínes krémhez. 

Díszítés:

A már kihűlt tortát vágd ketté és töltsd meg az áfonyás krémmel.

A fekete csokit olvaszd fel és add hozzá a maradék narancsos tejszínt. Kend a krémet a tortára.

Tipp: Én két rétegben csináltam. Először csak kb. a máz felét oszlattam el a tortán, majd hagytam megdermedni. Kicsit később újramelegítettem a tejszínes csokit és rákentem a második réteget is a tortára, így fedett rendesen.

Miután megdermedt a második réteg, olvaszd fel a maradék néhány kocka fehércsokit és csurgasd a torta tetejére.

Végül halmozd középre az áfonyát és ízlés szerint szórd meg dekorcukorral.

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

Ui.: Az alapötletet a tavaly decemberi GoodFood újságból származik.

A képet is tavaly készítettem, úgyhogy ezért ilyen, hogy is mondjam? khmmm...érdekes...Valahol el kellett indulni. :)

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (110),tojás (72),liszt (53),cukor (53),vaj (43),tej (36),vendégvárók (35),tejföl (35),fincsi ebédek (34),joghurt (33),hagyma (32),paradicsom (32),sajt (31),citrom (29),ráérős reggelik (27),kakaópor (27),rohanós vacsorák (26),karácsony (26),habtejszín (26),eper (25),csokoládé (24),advent (24),túró (23),adventi naptár (23),fokhagyma (22),fahéj (22),narancs (21),sütőpor (21),sonka (20),bazsalikom (20),krumpli (20),vaníliás cukor (20),leveles tészta (19),meggy (19),barack (19),tejszín (19),olaj (18),gyors muffinok (17),porcukor (16),pohárkrémek (16),répa (15),ribizli (15),vanília (14),mascarpone (14),húsvét (12),alma (12),saláta (12),étcsokoládé (12),csoki (12),málna (12),krémsajt (11),kolbász (11),petrezselyem (11),fehércsoki (11),sárgabarack (10),leves (10),pite (10),csirkemell (10),dió (10),snidling (10),paradicsomszósz (10),gyümölcs (10),puding (9),élesztő (9),majonéz (9),kukorica (9),paprika (9),lilahagyma (8),lekvár (8),brownie (8),sajtkrém (8),őszibarack (8),piskóta (8),dekorcukor (8),tészta (8),kakaó (8),szeder (7),szegfűszeg (7),keksz (7),méz (7),görög joghurt (7),bonbon (7),rétes (7),krémleves (7),rozmaring (7),spenót (7),oregánó (7),mustár (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),újhagyma (6),póréhagyma (6),zöldfűszer (6),torta (6),(5),muffin (5),áfonya (5),zabpehely (5),uborka (5),medvehagyma (5),chili (5),marcipán (5),kelttészta (5),csoki pasztilla (5),farsang (5),tök (5),gyorsvacsi (5),tejcsokoládé (5),ricotta (5),cseresznye (5),banán (5),palacsinta (5),fánk (5),sütőtök (5),cukkini (4),cheesecake (4),pizza (4),olívaolaj (4),bacon (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),halloween (4),fehércsokoládé (4),étcsoki (4),anyák napja (4),babapiskóta (4),kókuszreszelék (4),szalonna (4),fehérbor (4),zöldség (4),csirke (4),bor (4),réteslap (4),valentin-nap (4),sajttorta (4),olívabogyó (4),lasagne (3),ánizs (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),borsó (3),levendula (3),mozzarella (3),gofri (3),szalámi (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),tócsni (3),lekvárfőzés (3),szilva (3),vöröshagyma (3),brokkoli (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mandula (3),fondant (3),torma (3),citromfű (3),mandarin (3),tortilla (3),csiga (3),virsli (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),lepény (3),besamel (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),pizzaszósz (3),rizs (3),káposzta (3),rugelach (3),mézeskalács (2),cukormáz (2),mogyoró (2),alaplé (2),pesto (2),trüffel (2),darált hús (2),tejszínhab (2),Édességek (2),pálinka (2),zselatinfix (2),olajbogyó (2),szódabikarbóna (2),hamburger (2),oreo keksz (2),penne (2),gesztenye (2),salsa szósz (2),zselatin (2),fetasajt (2),burgonya (2),dzsemfix (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),bors (2),parmezán (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),csicseriborsó (2),kávé (2),eperlekvár (2),pasztilla (2),búzadara (2),cékla (2),curry (2),rum (2),sütipecsét (2),lime (2),majoranna (2),gyümölcskosárka (2),kókusztej (2),gyerekek (2),csokikrém (2),promóció (2),Gyors muffinok (2),baracklekvár (2),alkohol (2),knorr (2),töltött tojás (2),kalács (2),bab (2),kefír (2),tésztasaláta (2),pizzagolyó (2),füstölt sajt (2),levendulabirtok (2),aprósütemény (2),cheesecake brownie (2),magyarprovence (2),szerecsendió (2),pogácsa (2),linzertészta (2),mártogatós (2),mozarella (2),hab (1),olíva bogyó (1),salsa (1),szósz (1),gesztenyemassza (1),darált keksz (1),író (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),kuglóf (1),bejgli (1),dekoráció (1),ehető ajándékok (1),krumplifánk (1),karácsonyi ebéd (1),mákos guba (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),ebédmenü (1),főétel (1),majonézes burgonya (1),jelmez (1),gumicukor (1),zöldségkeverék (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),desszert (1),kifli (1),aszalvány (1),fatörzs (1),gasztroajándék (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),szójaszósz (1),kínai (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),étkezési keményítő (1),keményítő (1),masni (1),moszonló (1),chilis bab (1),trnd (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),daráltkeksz (1),vajkrém (1),blondie (1),zödfűszer (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),churros (1),víz (1),pirospaprika (1),körözött (1),sűrített tej (1),linzer (1),karalábé (1),zeller (1),kandírozott narancs (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),baileys (1),pompos (1),görögjoghurt (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),turmix (1),karfiol (1),narancslé (1),kevert (1),rumaroma (1),sütögetés (1),likőr (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),szezámmag (1),ősz (1),smarties (1),cookies (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),csokissüti (1),zselé (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),street food (1),ketchup (1),töltelék (1),hús (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),munkaebéd (1),habfixáló (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),áfonyalekvár (1),buli (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),nachos (1),rukkola (1),koktél (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),készülődés (1),jalapeno (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),aszalt paradicsom (1),péksütemény (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),chorizo (1),tavasz (1),koriander (1),szülinap (1),VKF (1),aszalt szilva (1),ragu (1),sertéslapocka (1),sertés (1),pulykamell (1),SAD! (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szilveszter (1),körte (1),penne (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),hawaii (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),kuszkusz (1),pizzafeltét (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),tökfaragás (1)