Narancsos-vaníliás gofri

Egyik péntek este Gy. kitalálta, hogy márpedig ő másnap reggelire gofrit akar enni. Mondtam neki, hogy kizárt, hogy én hajnalban felkeljek ezért, úgyhogy "the floor is yours", oldd meg, gondoltam. Nyilván a reggel hét órai ébresztés, és a konyhából eredő rendkívül diszkrét zajok borítékolták, hogy én sem fogok tovább aludni, de legalább a Férj megoldotta a problémát és valóban készített egy kisebb adag igazán kellemes ízvilágú vaníliás gofrit. Persze a romeltakarítás és a maradék tészta kisütése rám maradt, de azt mondom, hogy így is sokszorosan megérte.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília

4 tojás

1 narancs

40 dkg liszt

1 csipet só

1 csomag sütőpor

fél l tej

pici olaj vagy vaj a sütéshez

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Elkészítés:

Elsőként a vajat olvaszd fel, majd keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.

Dolgozd bele a tojásokat, majd ízesítsd a narancs lereszelt héjával, kifacsart levével és a vaníliával.

A liszthez add hozzá a sütőport és a sót, majd szórd a tojásos masszához.

Végül öntsd hozzá a tejet is, aztán jöhet a sütés.

Picit olajozd/vajazd ki a gofri sütődet, majd tegyél kb. 1-1 merőkanálnyi masszát a sütőbe.

Süsd néhány percig, és ha kész vagy az összes tésztával, tálald narancslekvárral és narancs szeletekkel a friss gofrikat.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Sajtkrémes töltött burgonya

Csütörtök felé már elfogy a hétvégéről maradt főtt étel, ezért kell valami gyors utánpótlás, ha meleg kajcsit szeretnénk vacsorára. Egyik este nagy kínban voltam, hogy mégis mi legyen (alig volt valami a hűtőben, be kellett volna már vásárolnunk), de csak nem jött az ihlet. Végül a töltött krumpli mellett döntöttem és mivel későn értünk haza, éhesek voltunk, rögtön neki is álltunk mindketten. Kaja a sütőben, asztal megterítve, saláta kész, minden adott volt, hogy amint megsül az étel, rá is vessük magunkat. Persze ez így túl szép lett volna, mert a sütési idő vége felé elment az áram a társasházban...Ott ültünk full sötétben, de az igazi "tragédia" akkor következett be, mikor rájöttem, hogy basszus, a sütő is elektromos, így a kajcsinak egy időre búcsút mondhatok. :D Hát nem mondom, hogy nem voltam szomorú, hiszen nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is a probléma, illetve mennyi idő lesz, míg minden újra helyreáll, de Gy. gyorsan intézkedett és szerencsére viszonylag hamar megjavították a hálózatot. Végül a krumplik is megsültek, így nem maradtunk éhen sem. :)

krumpli sajtkrém sonka kukorica újhagyma póréhagyma sajt rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6 nagyobb szem krumpli

1 tubus natúr sajtkrém

3-4 szál újhagyma  vagy egy kis darab póréhagyma

10 dkg sonka

1 db kukorica konzerv

1+1 kk só

1 kk bors

5 dkg reszelt sajt

pici olaj

krumpli sajtkrém sonka kukorica újhagyma póréhagyma sajt rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit tedd fel sós vízben főni.

Közben a hagymát karikázd fel, a sonkát vágd kockákra.

Keverd össze az előbbieket a sajtkrémmel és a kukoricával, majd ízesítsd sóval, borssal.

Egy közepes méretű tepsibe locsolj egy kevés olajat, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A megfőtt krumplit pucold meg, majd vágd ketté.

Mindegyiknak kanalazd ki a belsejét és ültesd őket a tepsibe.

A felesleges krumplit keverd a sajtkrémes egyveleghez, majd adagold a krumplikba.

Letakarva süsd kb. 20 percig, majd reszelj rá sajtot és fedő nélkül piríts további 10 percet.

Kínáld savanyúsággal vagy friss salátával.

krumpli sajtkrém sonka kukorica újhagyma póréhagyma sajt rohanós vacsorák

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Avokádó krém

Emlékszem, mikor először vett Anya avokádót, nem tudtam milyen ízre, állagra számítsak. Mikor megkóstoltam, utána sem tudtam eldönteni, hogy mihez tudnám hasonlítani, de abban biztos voltam, hogy iszonyúan ízlik és akarok még, még, még! Ha a "zöld" íz mond valakinek valamit, akkor talán erre hajaz. A lényeg, hogy aki még nem kóstolta, mindenképp tegye meg. Már csak azért is, mert számos pozitív hatása van a szervezetre: A kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, a szívbetegségek, a stroke, az érrendszeri problémák és a rák (főként a mell és a prosztatarák) kialakulását. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel, a foszfor, vas, kálium, kalcium és magnézium mellett A-, B-, C- és E vitamint is találunk benne. Sőt, folsavban sem szenved hiányt, így nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Olajtartalma miatt kitűnően ápolja az érzékeny bőrt, a benne lévő A- és E- vitamin pedig az ekcéma kezelésére is jó.  Szuper antioxidáns és - ami a leglényegesebb - kitűnő afrodiziákum, melyet valószínűleg nem is a beltartalma, hanem...khmmm...sajátos alakjának köszönhet. :) Érdekesség, hogy aztékul "ahuacacuahat"-nak hívják,  melynek jelentése "herefa". Jah, az avokádók kettesével csüngenek a fákon, így már érthető az elnevezés is. :D De most már abbahagyom a dumát, jöjjön a recept, ami a "rövid" bevezetőmhöz képest csak egy kis szösszenet. :)

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Hozzávalók:

2 db érett avokádó

2 ek natúr joghurt

1-2 gerezd fokhagyma

1 lime leve (ha nincs, akkor egy fél citrom)

1 csapott mk só

őrölt bors

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Elkészítés:

Az avokádót pucold meg, majd vágd kockákra.

Hámozd meg a fokhagymát is.

Tedd egy tálba az avokádót és a fokhagymát a joghurttal együtt.

Ízesítsd sóval, borssal és a lime/citrom levével.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Kóstold meg, és ha szükséges pótold a hiányzó fűszereket, lime levet.

Tálald teljes kiörlésű pirítóssal, zöldségrudacskákkal.

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

5 Tovább

Kókuszos ananászos piskótatekercs

Nagy gyümölcs mániás vagyok, annyira, hogy ha 1-2 napig nem eszem esetleg semmit, érzem a szervezetemen, hogy valami nem oké. Nyáron persze könnyű dolgom van, alapból is ugye olcsóbb minden, nagyobb a választék, ráadásul Velencén tavasztól késő őszig teremnek felváltva a finomságok. Télire is bőven marad alma, a fagyasztóba is bekerülnek a gyümölcsök, illetve a kamra polcot is feltöltöm befőttekkel. Azért persze ezeket nem lehet egy lapon említeni a friss gyümölcsökkel, így marad az alma-narancs-banán szentháromság. :) Most megpróbáltam kicsit újítani és bedobtam egy ananászt is a bevásárló kosarunkba. Nézzétek meg mi készült belőle!

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 púpos ek liszt

1 kk vanília aroma

fél csomag sütőpor

1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

1,5 dl habtejszín

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília aroma

100 g natúr joghurt

40 g kókuszreszelék

kb. fél ananász/ananász konzerv

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy 20x30-as sütőpapírral kibélelt tepsit.

A piskótához a tojásokat válaszd ketté.

A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval.

A sárgáját fehéredésig dolgozd össze a cukorral.

Szitáld bele a sütőporos lisztet és öntsd hozzá a vanília aromát.

Keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét.

Egyengesd el a masszát a tepsibe és süsd 10-12 percet.

Ha megsült, még melegen csavard bele egy konyharuhába.

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

A töltelékhez a tejszínt a vaníliás cukorral verd kemény habbá. Forgasd bele a kókuszt, a joghurtot és a vanília aromát is.

Az ananászt vágd apróra, de tegyél félre néhány nagyobb darabot a díszítéshez.

A piskóta tekercset csavard ki a konyharuhából, majd húzd le róla a sütőpapírt. Kend meg a krém felével és szórd meg az apróra vágott ananásszal.

Csavard fel jó szorosan, majd a tetejét és az oldalát is kend be a maradék habos krémmel.

Végül díszítsd a megmaradt ananásszal a tetejét.

Tipp: Tálalás előtt picit hűtsd be, hogy könyebb legyen szeletelni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Csokoládés-narancsos fánk

Mivel már rendesen benne vagyunk a farsangi szezonba, ma egy újabb fánk receptet hoztam. Előtte azért nézzünk egy kicsit körül a farsangolás, a karneválok háza táján. Azt általában mindenki tudja, hogy vízkereszttől, azaz január 6-ától hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig farsangolunk. Ez ugye a bálok, a vidámság, a lakomák, az életöröm, a bohóckodás és az önfeledt mulatozás időszaka.

(Nekem - és szerintem a mostani fiatalok jelentős részének - inkább a kínos, beöltözős általános iskolai suli bulikat juttatja eszünkbe, az elmaradhatatlan retró szendvicsekkel és száraz teasüteményekkel, de azt nem vitatom, hogy régen 1-1 farsangi bál hatalmas és régóta várt eseménynek számított.)

Érdekes, hogy semmilyen extra vallási esemény nem kapcsolódik hozzá, egyszerűen a néphagyomány útján alakult ki, kezdetben  Olaszországban. Szintén közismert tény, hogy a Velencei karnevált is ebben az időszakban rendezik. Persze nem muszáj ennyire messzire utaznunk, elég csak ellátogatnunk Mohácsra, ahol a busójárás tuti, hogy életreszóló élmény lesz. (Főleg, ha szőke lány vagy és véletlenül az első sorban állsz. :D)

De hagyjuk a történelem órát és nézzük is a receptet:

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Hozzávalók a tésztához:

55 dkg liszt

1 kocka friss élesztő

1 dl tej

1 kk+2 púpos ek cukor

1 csapott mk só

2 dl joghurt

2 tojás

1 ek olaj

kb. 3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

1 narancs lereszelt héja és leve

100 g étcsokoládé

50 g tejszín

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Elkészítés:

Mindent langyosan használunk fel, ezért vedd ki az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenél dolgozni.

A langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a 2 ek cukrot.

Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.

Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.

Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd szaggasd ki a fánkokat.

Keleszd további 15 percig őket.

Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

A narancsos csokimázhoz a tejszínt kezd el hevíteni, majd add hozzá a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét.

A csokoládét vágd apróra és ezt is keverd a tejszínhez.

Tedd hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.

A kész fánkokat meg is töltheted egy vékony csövű habzsák segítségével, de ha nincs ilyened, csak kend meg a fánkok tetejét a krémmel, majd szórd meg dekorcukorral. (Én meg is töltöttem és meg is kentem, hogy még inkább csokis legyen. :D)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További fánk recepteket itt találsz:

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

0 Tovább

Túrós sajtos rúd

Ez a nasi szerintem az egyik legnépszerűbb sós vendégváró, hiszen az elkészítése sem egy nagy cucc, ráadásul az alapanyagok aránya is elég egyszerű, hiszen pont ugyanannyi túró, vaj és liszt kell hozzá. Az ízesítés és a díszítés pedig mindenkire rá van bízva. :) Én a reszelt sajt mellett egy kis szezámmagot is használtam, ami tuti választásnak bizonyult. Hogy tovább dicsőítsem a sütit, nem csak frissen finom (bár kétségtelen, hogy úgy a legjobb), hanem másnaposan is megállja a helyét. Nem száraz, nem morzsálódik, egyszerűen úgy jó, ahogy van! :)

túró vaj liszt só tojás sajt szezámmag

Hozzávalók:

25 dkg túró

25 dkg vaj

25 dkg liszt

1 csapott ek só

1 tojás

10 dkg sajt

szezámmag

túró vaj liszt só tojás sajt szezámmag

Elkészítés:

A túrót törd át és tedd egy nagy tálba.

Jöhet mellé a hideg vaj, a só és az átszitált liszt is.

Jó alaposan dolgozd össze az alapanyagokat. Ha nagyon ragacsos lenne a tésztád, adhatsz még hozzá egy kevés lisztet. Ez ugye a túró szárazságától függ.

Csomagold folpackba és tedd minimum 1 órára hűtőbe a tésztát.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd kend le felvert tojással.

Szórd meg reszelt sajttal és szezámmaggal.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és vegyél elő egy sütőpapíros tepsit.

Vágj tetszőleges szélességű és vastagságú rudacskákat a tésztából, majd tedd át a tepsire.

Süsd kb. 20 percet.

túró vaj liszt só tojás sajt szezámmag

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Téli gesztenyés, gyümölcsös sütés nélküli édesség

3. Nagypapám 90. születésnapjára készült az alábbi édesség. Tudooom, tudooom, hogy ilyen fontos eseményre minimum egy 3 emeletes csilli-villi torta dukált volna, de mivel szerdára esett a nagy nap, a munka miatt csak valami rapid édességre futotta. Az ünnepeltnek persze így is nagy meglepetés volt és évek óta nem sikerült ennyire jól egy családi buli sem, bele értve az összes szülinapot, névnapot, karácsonyokat. Megkérdeztük ám a Papát, hogy mit érez most, hogy betöltötte a 90-et. Az őszinte válasza: "Kislányom, nagyon meg vagyok lepődve!" :D Isten éltessen még egyszer Géza Papa!

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Hozzávalók:

2 db gesztenye massza

200 g darált keksz

1 dl megybefőtt lé

1 csomag tejszín ízű pudingpor

4 dl tej

3 ek kristály cukor

2 dl habtejszín

2 dl natúr joghurt

sok sok téli gyümölcs: nálam kivi, narancs, mandarin, meggybefőtt

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a pudingot a csomagolásan látható utasítás szerint. Használd hozzá a 4 dl tejet és a 3 ek cukrot. Tedd félre kihűlni.

A gesztenye masszát jó alaposan dolgozd össze a darált kekszel, majd adj hozzá egy kevés meggybefőtt levet, hogy ne legyen olyan száraz.

A tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a joghurtot. Adhatsz hozzá néhány ek porcukrot is, de szerintem elég édes magában is.

A gyümölcsöket pucold meg és aprítsd össze, majd jöhet a rétegezés.

Elsőként nyomkodd a jénai aljába a gesztenyés-kekszes massza felét. Jöhet rá a puding, amit szórj meg jó alaposan gyümölccsel.

A gyümis rétegen oszlasd el a gesztenyés-kekszes massza másik részét, majd zárd le a habos-joghurtos krémmel.

A tetejét szintén díszítsd gyümölcsökkel ízlés szerint. :)

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Tipp: Én előző este elkészítettem, így közel egy napot hűtőben állt. Ennek köszönhetően könnyű volt szeletelni. Persze az ízéből semmit sem von le, ha csak kanalazni tudjátok. XD

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Almás-hagymakrémleves

Most néztem, hogy leves már jó régen volt a blogon, úgyhogy mára egy családi kedvencet hoztam, a hagymalevest, egy kevés almával megbolondítva.

Van egy hőn szeretett éttermünk Érden, ott tartjuk a fontosabb családi eseményeket. Nem tudom, hogy a vendéglő mennyire értékeli, ha meghallja a Palkó nevet, mert elég macerásak vagyunk, jó sok gyerekkel. :D Az étel választás sem egyszerű dolog, de ami sosem maradhat ki senkinél sem, az a francia hagymaleves. Kemencében sütik, jó sok sajttal a tetején és krutonnal tálalják. Mi egyszerűen imádjuk az ízvilágát, ráadásul pont jól eltalálják a hagyma, lé, kruton, sajt arányt. Persze nem tudunk minden hétvégén étterembe menni, ezért mindenki kifejlesztette már a saját változatát. A gyerekek szerint ezek iszonyú gyenge próbálkozások az éttermes, kemencéshez képest, de otthoni viszonylatokban szerintem tökéletesen megállja a helyét. :)

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Hozzávalók:

3 db nagy hagyma

3 közepes alma

2 l alaplé

1 dl fehérbor

1 csapott ek só, sok őrölt bors

2,5 dl tejszín

olaj

fokhagymás pirítós, reszelt sajt és snidling a tálaláshoz

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Elkészítés:

A hagymát karikázd fel, majd egy kevés olajon dinszteld meg.

Az almát is vágd kockákra, majd add hozzá a hagymához.

Öntsd fel húsleves alaplével. (Ha nincs, használj 2-3 darab leveskockát.)

Add hozzá a bort, majd sózd, borsozd.

Főzd addig, míg az alma és a hagyma megpuhul.

Botmixerrel turmixold össze az egészet.

Egy kisebb tálba keverj össze 1-2 merőkanál levest a tejszínnel, majd az egészet csurgasd óvatosan a nagy adaghoz. 

Végül forrald össze a levest.

Tálald fokhagymás pirítóssal, reszelt sajttal és snidlinggel.

Tipp: Ha nem szimpatikus az alma-hagyma kombó, nyugodtan helyettesítsd az almát még több hagymával. :)

Nem muszáj az egészet pürésítened, hagyhatsz benne egészben is hagyma darabokat. Ez esetben a turmixolás előtt merj ki tetszőleges mennyiségű zöldséget a levesből, majd a pürésítés után egyszerűen tedd vissza a hagymát. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Csörögefánk

Ezzel a poszttal megkezdem a farsangi szezont. :) A legkönnyebbtől haladunk majd az adventure szint felé, így biztosan mindenki talál majd olyan receptet, ami szimpatikus neki. Elsőként egy csörögét hoztam, ami azért szuper egyszerű, mert keleszteni sem kell, így kvázi elronthatatlan. Érdemes kipróbálni, mert házi baracklekvárral tényleg nagyon jó kis nasi lesz belőle.

Egyébként Gy. Nagymamája nagy csöröge specialista volt, de sajnos nem kérdeztük meg tőle időben a mesterfogásokat. Próbálkoztunk az elmúlt években többféle recepttel, de valahogy egyik sem volt olyan, mint a Mamié. Az alábbi azért elég jól sikerült, Gy. is jóváhagyta, nagy volt az öröm. Persze rá 5 percre megtaláltuk az egyik szakácskönyvben a Mami receptjét is! :D

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Hozzávalók:

30 dkg liszt

3 tojás

1 ek rum

3 ek tejföl

3-4 ek cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

olaj

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat mérd egy nagy tálba, és a robotgép dagasztó karjával vagy "kézi erővel" kb. 10 percig dagaszd, hogy a tészta hólyagos legyen.

Ha esetleg túl száraz és nem akar összeállni, adj még hozzá egy kevés tejfölt. Ha nagyon ragadna, akkor pedig önts hozzá még egy kevés lisztet.

Takard le és pihentesd kb. fél óráig.

Ha letelt a fél óra, lisztezett deszkán, nyújtsd ki kb. fél cm vastagra.

No és itt jön a külcsíny: Én most - időhiány miatt - kb. 1-2 cm széles csíkokat vágtam és csak kicsit megcsavargattam őket, hogy jól nézzenek ki. Persze lehet csicsázni is: Szerintem jól néz ki, ha a csíkok közepét bevagdossátok, és az egyik végét áthúzzátok a nyíláson, de rombusz alakúra is vághatjátok a tésztát, majd be is irdalhatjátok a közepét.

Ha tetszőleges formára alakítottad őket, jöhet a sütés: Süsd ki bő, forró olajba a fánkokat, míg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz.

Végül szórj rájuk porcukrot és kínáld baracklekvárral.

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. Ígérem lesz még bőven farsangos, fánkos poszt! :)

1 Tovább

Almás-hagymás csirkemell krumplifánkkal

Gyerekkori kedvencünk volt tesómmal az "almás-hagymás husi". Úgy emlékszem, hogy akkoriban Anya sertésből készítette, de azóta már átáltunk a csirke-pulyka vonalra. Valami rémlik arról is, mintha kis batyukban sütötte volna őket, egyesével becsomagolva. Érdekes módon jó régen nem ettünk, pedig a családban azóta is szeretjük az édes ízeket kombinálni a hús ételekkel. Főleg ilyenkor, ősszel-télen vágyunk hasonló fogásokra, így egyik délután én is kitaláltam, hogy gyorsan összedobok valami hasonlót. Köretnek krumplifánkot illetve párolt lila káposztát készítettem hozzá. Nagyon jó kis nosztalgia vacsi lett belőle. :) 

krumpli krumplifánk fincsi ebédek alma hagyma csirke csirkemell tojás szerecsendió majoranna mustár

Hozzávalók a csirkéhez:

1 kg csirkemell

2-3 nagy hagyma

2-3 nagy alma

1 ek dijoni mustár

só, bors, kakukkfű

1,5 dl bor (nálam most rozé)

10 dkg sajt

Hozzávalók a körethez:

0,5 kg krumpli

2 tojás

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 kk só

1 kk bors

1 mk reszelt szerecsendió

2 dl olaj a sütéshez

krumpli krumplifánk fincsi ebédek alma hagyma csirke csirkemell tojás szerecsendió majoranna mustár

Elkészítés:

A husit mosd meg és vágd szeletekre. Fűszerezd be a sóval, borssal, kakukkfűvel mindkét oldalukat és kend meg mustárral is.

A hagymákat és az almákat pucold meg, majd vágd mindet vékony szeletekre.

Sorakoztasd tepsibe a husikat. Öntsd mellé a bort is, majd pakold rájuk a felszeletelt hagymát és almát.

Letakarva süsd 180-200 fokon kb. 20 percig, míg megpuhul a husi. Fedő nélkül szintén süsd kb. ugyanennyit, hogy elfőjön a maradék bor, illetve, hogy kicsit megpiruljon minden. Az utolsó 5-10 percben reszeld rá a sajtot is, hogy szépen rá tudjon olvadni.

Közben a krumplit pucold meg és kockára vágva tedd fel főni.

Ha kész, szűrd le és törd át krumplinyomóval. Keverd hozzá a két tojást, ízesítsd a fűszerekkel, majd adagold hozzá a sütőporos lisztet is.

Jó alaposan dolgozd össze, addig míg egy homogén masszát nem kapsz.

Hevíts olajat egy serpenyőben és adagolj kis kupacokat a tésztából.

Süsd a krumplifánkok mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Tipp: A krumplifánk mellett adhatsz hozzá párolt lila káposztát is vagy egy kevés bogyós gyümölcsös mártást. Szerintem szuperül megy hozzá mindkettő. :)

A husikat néhány perc alatt elő is sütheted, mielőtt a tepsibe pakolnád őket.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Spenótos-fetás falatkák

Megint egy gyors, sós nasi ötletet hoztam, amit akkor is be lehet vetni, ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek egy rapid randira. Frissen kisütve az igazi, de én például simán eleszegetem másnap is. Sőt, egy jó kis salátával még laza vacsinak, vagy egy könnyű ebédnek is jó lehet. (Legalábbis nálam. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy Gy.-nek is elég lenne, de elcsemegézhet utána mondjuk 1-2 szelet párizsis szendvicset is. XD)

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 csomag spenót

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

2 kk só

1 kk bors

1 tojás

100 g feta sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

1 ek olaj

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd futtasd meg egy kevés olajon.

Jöhet hozzá a spenót, amit ízesíts sóval, borssal.

Főzd kb. 10 percig, majd tedd félre kihűlni.

Közben a feta sajtot vágd kis kockákra és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd egy pohárral szaggass belőle nagyobb köröket.

Tegyél 1-1 púpos kiskanálnyi tölteléket a spenótból a tészta korongokra, majd szórd meg egy kevés feta sajttal.

Hajtsd félbe a tésztákat, és egy villa segítségével jól nyomkodd össze a széleknél. A falatkák tetejét 1-2 helyen szurkáld meg, hogy ki tudjon belőlük szökni a gőz.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd mindet egy sütőpapíros tepsire.

Süsd kb. 10-12 percig a nasikat, míg szépen megpirulnak.

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Tipp: Persze lehet kis batyukat, csigákat, vagy más tetszőleges formájú falatkákat is készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Reggeli zabpelyhes muffin

Már tudjátok rólam, hogy nagy muffin fan vagyok, úgyhogy szerintem a következő recept nem fog nagy meglepetést okozni. Egy egyszerűen, mérleg nélkül elkészíthető, bögrés édességet hoztam, ami szerintem egy joghurttal és pár szem friss gyümölccsel tökéletes reggeli lehet. A zabpehely és a teljes kiörlésű liszt miatt, akár egészségesnek is mondható, úgyhogy az új évben életmódot váltóknak is a figyelmébe ajánlom. Ebben az esetben persze a csokoládét hagyjátok el, vagy helyettesítsétek egy kevés gyümölccsel.

zabpehely cukor liszt tojás étcsokoládé banán sütőpor tej gyors muffinok ráérős reggelik

Hozzávalók:

10 dkg vaj

2 tojás

fél csésze barnacukor

2 kisebb banán

2 csésze zabpehely

1 csésze teljes kiörlésű liszt

1 csipet só

1 csomag sütőpor

50 g étcsokoládé

fél csésze tej

zabpehely cukor liszt tojás étcsokoládé banán sütőpor tej gyors muffinok ráérős reggelik

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádot.

A vajat keverd ki a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat is.

A banánt vágd apróra és add a vajas masszához.

A lisztet egy külön tálban forgasd össze a sütőporral, a pici sóval és a zabpehellyel, majd adagold a tésztához.

Lazítsd egy kevés tejjel.

A csokit vágd apróra, majd ezt is dolgozd a tésztába.

Adagold a masszát a muffin formákba, majd süsd 180 fokon kb. 20 percig.

zabpehely cukor liszt tojás étcsokoládé banán sütőpor tej gyors muffinok ráérős reggelik

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (108),tojás (71),liszt (52),cukor (52),vaj (42),tej (36),tejföl (34),vendégvárók (34),fincsi ebédek (33),joghurt (33),hagyma (30),paradicsom (30),sajt (29),citrom (28),kakaópor (27),ráérős reggelik (27),karácsony (26),habtejszín (26),eper (25),rohanós vacsorák (25),advent (24),adventi naptár (23),csokoládé (23),túró (23),sütőpor (21),fahéj (21),narancs (21),sonka (20),krumpli (20),fokhagyma (20),vaníliás cukor (20),tejszín (19),meggy (19),olaj (18),bazsalikom (18),leveles tészta (18),barack (18),gyors muffinok (17),pohárkrémek (16),porcukor (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),vanília (14),málna (12),étcsokoládé (12),saláta (12),húsvét (12),alma (11),kolbász (11),krémsajt (11),petrezselyem (11),csoki (11),leves (10),paradicsomszósz (10),sárgabarack (10),csirkemell (10),gyümölcs (10),fehércsoki (10),dió (10),paprika (9),snidling (9),majonéz (9),puding (9),élesztő (9),pite (9),kukorica (9),dekorcukor (8),kakaó (8),tészta (8),brownie (8),sajtkrém (8),lekvár (8),lilahagyma (8),piskóta (8),méz (7),krémleves (7),őszibarack (7),görög joghurt (7),szegfűszeg (7),keksz (7),rétes (7),mustár (7),rozmaring (7),szeder (7),kaliforniai paprika (6),kókusz (6),spenót (6),oregánó (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),bonbon (6),póréhagyma (6),torta (6),(5),muffin (5),medvehagyma (5),uborka (5),chili (5),zabpehely (5),tök (5),marcipán (5),tejcsokoládé (5),gyorsvacsi (5),fánk (5),banán (5),csoki pasztilla (5),áfonya (5),sütőtök (5),cseresznye (5),farsang (5),kelttészta (5),ricotta (4),hidegtál (4),csirke (4),réteslap (4),bor (4),menta (4),olívaolaj (4),cheesecake (4),kivi (4),fehérbor (4),olívabogyó (4),palacsinta (4),babapiskóta (4),pizza (4),sajttorta (4),valentin-nap (4),szalonna (4),étcsoki (4),kókuszreszelék (4),anyák napja (4),halloween (4),zöldség (4),cukkini (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),fehércsokoládé (3),szilva (3),vöröshagyma (3),lasagne (3),borsó (3),ánizs (3),mák (3),gofri (3),Rohanós vacsorák (3),fondant (3),mandula (3),mozzarella (3),tócsni (3),zabkeksz (3),bacon (3),torma (3),befőzés (3),szalámi (3),brokkoli (3),blogkóstoló (3),lekvárfőzés (3),citromfű (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),nutella (3),lepény (3),csiga (3),tortilla (3),mandarin (3),gyümölcskenyér (3),virsli (3),rizs (3),rugelach (3),pizzaszósz (3),káposzta (3),olajbogyó (2),ananász (2),zselatinfix (2),darált hús (2),oreo keksz (2),cékla (2),zselatin (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),alaplé (2),feta sajt (2),baracklekvár (2),szódabikarbóna (2),pesto (2),Édességek (2),hamburger (2),mogyoró (2),búzadara (2),cukormáz (2),csicseriborsó (2),bors (2),penne (2),grillcsirke (2),mézeskalács (2),pasztilla (2),linzertészta (2),parmezán (2),tejszínhab (2),füstölt sajt (2),besamel (2),pizzagolyó (2),kávé (2),mozarella (2),promóció (2),levendula (2),nyaralás (2),curry (2),gesztenye (2),Gyors muffinok (2),mártogatós (2),magyarprovence (2),lime (2),csokikrém (2),töltött tojás (2),gyümölcskosárka (2),dzsemfix (2),levendulabirtok (2),alkohol (2),kalács (2),knorr (2),cheesecake brownie (2),szerecsendió (2),bab (2),tésztasaláta (2),fetasajt (2),kefír (2),eperlekvár (2),aszalt áfonya (2),pogácsa (2),gyerekek (2),trüffel (2),sütipecsét (2),majoranna (2),kókusztej (2),burgonya (2),rum (2),majonézes burgonya (1),fatörzs (1),hab (1),zöldségkeverék (1),bejgli (1),franciasaláta (1),gesztenyemassza (1),sós aprósütemények (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),mákos guba (1),szósz (1),salsa (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),karácsonyi ebéd (1),író (1),tárkony (1),zeller (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),kandírozott gyümölcs (1),linzer (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),szójaszósz (1),fagyi (1),daráltkeksz (1),töltött krumpli (1),lasagne tészta (1),besamel mártás (1),karfiol (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),fagylalt (1),jégkrém (1),moszonló (1),monoszló (1),masni (1),chilis bab (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),barna cukor (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),étkezési keményítő (1),blondie (1),narancslé (1),turmix (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),zeller (1),karalábé (1),churros (1),víz (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),kandírozott narancs (1),szezámmag (1),avokádó (1),pirospaprika (1),körözött (1),rumaroma (1),pillecukor (1),kevert (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),görögjoghurt (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),baileys (1),sűrített tej (1),pompos (1),likőr (1),gasztroajándék (1),étcsokokoládé (1),körte (1),csokissüti (1),hamburgerhús (1),cookies (1),smarties (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),balzsamecet (1),zsömle (1),Anyák Napja (1),zselé (1),vacsora (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),habfixáló (1),munkaebéd (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),áfonyalekvár (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),penne (1),képviselőfánk (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),készülődés (1),nachos (1),sztrapacska (1),quesadilla (1),reggeli (1),juhtúró (1),aszalt paradicsom (1),chorizo (1),tavasz (1),krém (1),muffinok (1),jalapeno (1),kelt tészta (1),tortazselé (1),ballagás (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),VKF (1),ragu (1),sertéslapocka (1),pulykamell (1),SAD! (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),ősz (1),sertés (1),lapocka (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),panír (1),szilveszter (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),kuszkusz (1),kapcsolat (1),bevonat (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csilipaprika (1),lecsó (1),csokipasztilla (1),pizzás csiga (1),bagett (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csokiszósz (1),pizzafeltét (1),velence (1),grillezés (1),almáspite (1)