Tavaszi tojássaláta

Ha maradt még néhány felesleges kemény tojásod a húsvéti asztalról, akkor ezt a receptet mindenképp próbáld ki, mert szuperül fel lehet hozzá használni a maradékot. Ezen kívül garantáltan nem a húsvéti ízek köszönnek vissza, mert a friss petrezselyemtől és újhagymától nagyon tavaszias és üde. Tökéletes választás egy szép napsütéses reggelihez.

bacon tojás petrezselyem répa újhagyma majonéz ráérős reggelik

Hozzávalók:

6 db tojás

néhány szál petrezselyem

1 kisebb répa

1 szál újhagyma

4-5 púpos ek natúr joghurt

3 ek majonéz

1 kk só, frissen őrölt bors

bacon tojás petrezselyem répa újhagyma majonéz ráérős reggelik

Elkészítés:

A tojást főzd meg, majd pucolás után vágd fel. (Én tojásszeletelőt használok: először rendesen felszeletelem vele a tojást, majd keresztbe fordítom és úgy is felvágom. Így kis kockákat kapok pillanatok alatt.)

A répát reszeld le, az újhagymát és a petrezselymet pedig szintén aprítsd minél kisebb darabokra.

A majonézt, a joghurtot keverd össze, sózd, borsozd.

Öntsd az összes felaprított alapanyagot a joghurtos-majonézes dresszinghez és tálald friss kenyérrel és zöldségekkel. 

Tipp: Ha valakinek hiányzik a hús, akkor süssön meg néhány bacon csíkot jó ropogósra, majd aprítsa fel és ezt is keverje a krémhez.

A fb oldalamhoz klikk ide.

0 Tovább

Díjnyertes Húsvéti Kakaós Kalács

Anyukám Keresztanyukájának a szuper receptje alapján készült ez a kalács, ami nálunk sosem hiányozhat a karácsonyi és a húsvéti asztalról. Általában dupla mennyiségben sütjük, de így is pillanatokon belül elfogy. Minden alkalommal vita téma, hogy hogy a legfinomabb: Apa igazi vajjal szereti, Anya inkább lekvárral, mi ki se bírjuk, hogy megkenjük és szimplán magában esszük. Igazából mindegy is, a lényeg, hogy imádja az egész család. :)

ui.: A képért előre bocsánatot kérek, de nem volt időm jobb fotót készíteni, mert megették. XD

kalács húsvét édességek kakaó kelt tészta

Hozzávalók:

- fél kg liszt

- 5 dkg élesztő

- 3 dl tej

- 1 csapott mk só 

- 1 tojás

- 3-4 púpos ek cukor

- kis citromlé

- fél dl olaj

- kakaópor

- a tetejére: egy tojássárgája, egy maréknyi darabold dió és 1-2 kanál cukor

Elkészítés:

Elöljáróban annyi, hogy mindent langyosan használjatok fel, az olajat, tejet, tojást is.

A lisztet szórd egy edénybe és a közepén csinálj egy kis mélyedést a felfuttatott élesztőnek.

Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben egy kis cukorral, majd dolgozd össze a liszttel és a többi hozzávalóval (kivétel a kakaóval).

Hagyd kb fél-3/4 órát kelni, majd oszd 3 részre.

Az egyikbe dolgozd bele a kakaóport, majd fond össze.

Tedd sütőpapíros tepsire és kend meg a tetejét egy kis tojássárgájával (keverhetsz bele pár csepp tejet is), majd szórd meg kristálycukorral és diódarabokkal.

1/2 órát hagyd állni, majd süsd 180 fokon kb 30 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Ha van kedvetek látogassatok el a facebook oldalamra is.

További húsvéti receptjeim:

Répatortás muffin

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti sonkás rétes

Sonkás-tormás ricottakrém

Húsvéti epres muffin

2 Tovább

Répás Répatorta Muffin

A kollegáimmal minden fontosabb eseményt meg szoktunk ünnepelni együtt is, így természetesen a húsvét sem maradhat ki a sorból. Gondolkodtam, hogy idén mivel lepjem meg őket, és végül erre a nagyon cuki répás muffinra esett a választásom. Kicsit macerásnak tűnik a díszítés miatt, de nagyon egyszerűen meg lehet formázni a kis mini répácskákat. (Nekem speciel a répa lereszelése nagyobb kihívást jelentett. XD) Próbáljátok ki nyugodtan, mert tényleg könnyű elkészíteni és biztos elkápráztatnátok vele a húsvéti vendégsereget. 

húsvét muffinok édességek répa marcipán fondant gyors muffinok

Hozzávalók:

30 dkg répa

4 tojás

20 dkg cukor

1,5 dl olaj

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 kk fahéj

Díszítés:

200 g marcipán vagy fondant

pici porcukor vagy étkezési keményítő a nyújtáshoz

zöld ételfesték

narancssárga (vagy sárga és piros) ételfesték

húsvét muffinok édességek répa marcipán fondant gyors muffinok

Elkészítés:

Elsőként a répát reszeld le. (Én a reszelő legkisebb lyukát használtam.)

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin tepsidet.

A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd öntsd hozzá az olajat is.

A liszthez add hozzá a sütőport, a fahéjat, majd az egészet szitáld a tojásos keverékhez.

Végül keverd hozzá a répát, majd adagold a muffin sütőbe.

Süsd 180 fokon kb 20 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy elkészült-e.

Díszítés:

A mini répákhoz és a muffinok tetejéhez használhatsz marcipánt vagy akár kész, boltban kapható/házi készítésű fondantot is. 

A fehér alaphoz porcukrozott vagy étkezési keményítős deszkán nyújtsd ki a marcipánt/fondantot és szúrj ki - például egy pohár segítségével - megfelelő méretű köröket.

Simítsd rá a muffinok tetejére. Ha nem tapadna rendesen, használj egy kevés olvasztott vajat.

A répák elkészítéséhez néhány csepp ételfestékkel színezd meg a marcipánt/fondantot és alaposan dolgozd össze egy kiskanállal.

A narancssárga anyagból gyúrj kis répa alakú hengereket, a zöldből pedig készítsd neki "bóbitát".

Egy késsel irdald be a répákat és mehetnek is a muffinok tetejére.

Kb. 24 darab muffin készül belőle.  

Ha van kedvetek látogassatok el a facebook oldalamra is.

További húsvéti receptjeim:

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti sonkás rétes

Sonkás-tormás ricottakrém

Húsvéti epres muffin

0 Tovább

Húsvéti készülődés gyerekekkel: Készítsétek együtt a húsvéti kekszeket

Nincs még saját gyerekem, ezért könnyen bevállalok néha 1-1 maszatolós süti sütést a rokongyerekekkel, illetve a barátnőim unokahúgaival. Ilyenkor nem gond, ha fél kg liszt a földre szóródik, vagy a dekorcukrok nagy része nem a sütin, hanem a lakás különböző pontjain landol. Nyilván más lenne a helyzet, ha a mindennapokban kéne egy-két kisgyerekkel ezt végigcsinálnom. Valószínűleg akkor már nem lenne őszinte a mosolyom, de ez a pár óra mindig szuper hangulatban telik és 100 %-osan megéri az előkészületeket és a plusz takarítást. 

húsvét keksz dekorcukor készülődés édességek gyerekek sütipecsét

Mivel közeledik az ünnep, hétvégén nagy húsvéti keksz sütést tartottunk. Átjött a két kis unokatesvérem (Panka 2,5 Fruzsi 10,5 éves), illetve Zsófi barátnőm is a 4,5 éves unokahúgával, Emmával. Persze a sütizés mellett társasoztunk is egy nagyon aranyos nyuszis játékkal, illetve a hörcsögeinket is megszeretgették (vagy megkínozták...nézőpont kérdése :D) a gyerekek. De kanyarodjunk vissza a sütéshez.  

A legegyszerűbb az, ha a tésztát nem együtt gyúrjuk be, viszont a nyújtásban és a szaggatásban már 100 %-osan közreműködhetnek a kicsik. (Nyilván kisiskolás gyerekeknél már érdekes lehet - akár a mértékegységek szempontjából - is a tészta bekeverése.)  Én egy egyszerű linzertésztát szoktam készíteni és már előző este begyúrom, hogy másnap már ne kelljen foglalkozni vele.

Mindent előkészítek, a nappali asztalra kipakolom a kiszúró formákat, a tésztát, a lisztet, a sodrófát, a dekorcukrokat, a sütőpapírral kibélelt (szigorúan hideg) tepsit és mire megérkeznek a gyerekek - játszós ruhába vagy köténykébe - már kezdődhet is a móka.

Szeretnek nyújtani, lisztezni, de itt azért (ha csak nem a 10 éves Nagylány csinálja) nyilván elkél a segítség. A kiszúró formákat és a dekorcukrokat viszont már a 2,5 éves is ügyesen használja. Nyilván itt nem kell tökéletes eredményt várni, de ha már 1-2 cukorkát sikerül a kekszre varázsolni, már nyert ügyünk van. Még sütés előtt szoktuk feldíszíteni a kekszeket, mert kicsikkel ez azért jóval egyszerűbb, mintha dekortollat vagy cukormázat használnánk. Nálunk a sütipecsét is nagy sikert aratott, viszonylag könnyű kezelhetősége miatt: HÚSVÉT (pontosabban HUSVET) feliratokat nyomkodtunk a tésztába.

húsvét keksz dekorcukor készülődés édességek gyerekek sütipecsétHozzávalók: 

50 dkg liszt

15 dkg cukor

25 dkg vaj

2 tojás

1 csipet só

kevés liszt a nyújtáshoz

dekorcukrok a díszítéshez

húsvét keksz dekorcukor készülődés édességek gyerekek sütipecsét

Elkészítés:

A vajat morzsold össze a liszttel, majd add hozzá a többi alapanyagot.

Gyúrd össze az egészet.

Csomagold fóliába a tésztát és tedd felhasználásig (de minimum 1 órára) hűtőbe.

A tészta egy részét nyújtsd ki lisztezett deszkán és szúrjátok ki a kekszecskéket. 

Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és ha van kedvetek díszítsétek ki dekorcukorral vagy sütipecséttel.

Ezt követően mehetnek is a 180 fokos sütőbe a kekszek kb. 10 percre. Figyeld őket, mert gyorsan megéghetnek. 

Ismételjétek addig, amíg a tészta el nem fogy.

Összesen kb. 3 tepsi aprósütit tudtok ebből a mennyiségből készíteni. A kész finomságokkal pedig meg lehet lepni a rokonságot, de persze el is csemegézhetik őket a gyerekek (és persze a felnőttek).

Kellemes húsvéti készülődést kívánok! :)

A facebook oldalamhoz kattintsatok ide!

0 Tovább

Húsvéti sonkás rétes

Minden alapanyagot, ami a tavaszhoz és főként a húsvéthoz kapcsolódik, fogjuk és összedolgozzuk, majd egy jó nagy adag tésztába pakoljuk. Lekenjük tojással és már mehet is az egész a sütőbe, onnan meg a húsvéti asztalra a családnak és a lelkes locsolóknak. Jól hangzik? Na ugye, akkor süssétek meg mindenképpen!  

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

Hozzávalók:

20 dkg húsvéti sonka

4 db tojás

1 db póréhagyma

20 dkg zöldség vegyesen (pl. borsó, kukorica, répa, karalábé)

2 kk mustár

4 púpos ek tejföl

só, bors

1 adag leveles tészta+egy kevés liszt a nyújtáshoz

1 db felvert tojás a rétes lekenéséhez

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

Elkészítés:

A tojásokat és a zöldséget főzd meg.

A hagymát karikázd fel, a sonkát pedig aprítsd kis kockákra.

Ha megfőtt a tojás pucold meg és ezt is vágd össze.

Egy edénybe keverd össze a tejfölt, a mustárt és sózd, borsozd. (A sóval csak óvatosan, mert a sonka elég sós magában is.)

Add hozzá a zöldségeket, a hagymát, a tojást és a sonkát, majd az egészet keverd össze,

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki téglalap alakúra, majd halmozd a közepére egy csíkban a tölteléket.

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

A téglalap hosszabb oldala mentén ferdén vagdosd be a tésztát, majd hajtsd fel a két végét.

Hajtsd felváltva az oldalsó tésztacsíkokat a töltelékre, majd az egészet kend le felvert tojással. Ha gondolod borsozd meg.

Süsd kb. 30-35 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

Nézzetek körül a facebook oldalamon is, ahol további húsvéti ötleteket találtok. 

0 Tovább

Húsvéti Epres Muffin

A klasszik húsvéti sütemények mellett, idén arra gondoltam, hogy megpróbálok ünnepi köntösbe öltöztetett desszerteket is készíteni, amivel megkínálhatom a vendégeket. Locsolók ugyan már elég kevesen jönnek, de a családban azért többé-kevésbé tartjuk a hagyományokat. Persze a tojáskeresés és a locsolkodás - természetesen szódásüvegből - kihagyhatatlan. :D Ti készültök már a húsvétra? 

gyors muffinok édességek muffin eper vanília puding tejszín húsvét tojás

Hozzávalók a muffinhoz:

- 30 dkg liszt

- 15 dkg cukor

- 10 dkg puha vaj

- 2 kk vanília aroma

- 3 db tojás

- fél csomag sütőpor

- 1 dl tej

- 25 dkg eper

Hozzávalók a krémhez:

- 1 csomag tejszínes pudingpor

- 3 ek cukor

- 1/2 liter tej

- 10 dkg vaj

gyors muffinok édességek muffin eper vanília puding tejszín húsvét tojás

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

A tojást keverd ki a cukorral, majd a szobahőmérsékletű vajjal, végül add hozzá a vanília aromát.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld bele a tojásos masszába.

Lazítsd tejjel. (Ha nem friss eperből dolgozol, hanem fagyasztottból, akkor a kiolvadt eper levével helyettesítheted a tejet.)

Az epreket darabold fel és ezt is keverd az előzőekhez.

Adagold a tésztát muffin papírokba, majd süsd kb. 20 percig.

Míg a sül a muffin, főzz meg egy csomag pudinport egy kevés cukorral és fél liter tejjel, majd keverj habosra 10 dkg vajat.

Ha kihűlt a puding add hozzá a vajat, majd tedd a krémet csillagcsövű habzsákba.

A kihűlt muffinok tetejét díszítsd a krémmel, illetve mini cukortojásokkal. (Ha nem kapsz boltban, akkor formázhatsz marcipánból is.)

Összesen 24 darab lesz belőle.

Találkozzunk facebook-on is!

0 Tovább

Áfonyás-Marcipános Bonbon

Nemrég Sárospatakon "tavaszoltunk", illetve az időjárást tekintve inkább "teleltünk". Odafelé úton megálltunk Szerencsen (lévén szakadt az eső és az idő kevéssé volt alkalmas egy csodálatos tokaji sétára) és bementünk a gyárhoz tartozó csokoládéboltba. Nagyon picike üzletet kell elképzelni, de tele mindenféle finomsággal. Észrevettem, hogy jó áron lehet kapni csokoládé pasztillát is, amit már régóta ki szerettem volna próbálni. Nagyon jól jött, mert hazaérkezésünk másnapján volt Anyukám névnapja, így kitaláltam, hogy meglepem egy házi készítésű bonbonnal. Mivel a marcipán a kedvence, a tölteléken sem kellett sokat gondolkodnom, és még este gyorsan össze is tudtam állítani Neki. :) 

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Hozzávalók:

100 g marcipán

100 g étcsokoládé pasztilla (vagy kockákra tördelt étcsokoládé)

3 kk áfonyalekvár (vagy a kedvenc lekvárja az Ünnepeltnek)

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Elkészítés:

A csokoládé 2/3-át folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett olvaszd fel. (Ehhez egy kisebb edénybe melegíts vizet, és erre helyezd a csokival teli edénykédet.)

A maradék étcsokit keverd a már felolvasztott csokoládéba. Ne aggódj, a meleg csoki felolvasztja az egészet. Azért kell ez a kis közjáték (hivatalos nevén: temperálás), hogy ne kezdjen el olvadni szobahőmérsékleten a bonbon.

És most jön a neheze. A bonbonforma mélyedéseibe csöppents 1-1 mokkáskanál olvasztott étcsokoládét és szépen kend ki a forma oldalát. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a formát.

(Nekem barna bonbonformám van, úgyhogy ez mindig elég érdekes művelet. Ha esetleg még formavásárlás előtt állsz, akkor valami totál eltérő színűt vegyél, úgy egyszerűbb lesz a dolgod.) 

Tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Addig a marcipánt reszeld le (lehetőleg a reszelő legkisebb lyukán) és adagold hozzá a lekvárt. Egy villa segítségével dolgozd össze az egészet.

Ha a csokoládé megszilárdult (kb 20 perc) adagolj kiskanállal egy kevés tölteléket minden csokival kikent bonbon forma közepébe.

Végül a maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. (Nekem nem kellett újramelegíteni, de ha neked már nem elég folyós, akkor pár perc alatt melegítsd vissza.)

Ha teljesen megszilárdult, egyenként szedegesd ki őket a formából és már lehet is enni.

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Tipp: Ha ajándéknak szánod, vegyél elő egy szép dobozt - vagy vonj be csomagolópapírral egy kevésbé szépet - és ültesd mini muffin papírokba a bonbonokat, és így tedd őket a dobozba. 

Tökéletes ajándék húsvétra vagy akár Anyák napjára is.

Gyertek és nézzetek körül a facebook oldalamon is!  

0 Tovább

Sonkás-Tormás Ricottakrém

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én eléggé unom már a szokásos vaj-sajt-felvágott sablon mentén mozgó szendvicseket. Éppen ezért elég gyakran készítek különböző krémeket, amik némileg változatossá tudják tenni a reggelijeinket. Kipróbáltam már a camembert krémet olívabogyóval, az egyre felkapottabb avokádókrémet, na meg persze a jó öreg körözött is dobogós. Nagy kedvenc a humusz és a padlizsánkrém is. Utóbbit még Anyukámtól tanultam évekkel ezelőtt. A Húsvét közeledtével nem volt kérdés, hogy mindenképp megpróbálok összehozni valami finomságot, ami ízeiben az ünnepre emlékeztet.   

ricotta ráérős reggelik torma sonka húsvét újhagyma

Hozzávalók:

250 g ricotta
60 g sonka
2 szál újhagyma
2 kk torma (A torma erősségétől és az ízlésedtől függően több-kevesebb)
2 púpos ek tejföl
só, bors

ricotta ráérős reggelik torma sonka húsvét újhagyma

Elkészítés:

A ricottát, a tejfölt és a tormát keverd össze.

A sonkát vágd kisebb kockákra, a hagymát pedig vékonyan karikázd fel. 

Önts az egészet a ricottás-tormás keverékhez, majd sózd-borsozd. (Nálunk a sonka kicsit (nagyon) túl sós, így én a sózást kihagytam.)

Tálald bagettel vagy valamilyen friss magos péksüteménnyel és sok-sok tavaszi zöldséggel. 

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is!

0 Tovább

Mama-féle Diós Brownie(szerűség)

Sokszor gondolkodom azon, hogy mennyire szeretnék már nyugdíjas lenni és egész nap csak süteményeket sütni az unokáimnak. Mama ezt már megteheti, meg is teszi, na és milyen jól teszi! :) Nemrég egy nagyon csokis, diós csodával lepett meg minket, ami az egész családnak nagyon ízlett.  Ha még nem tudjátok, hogy mit készítsetek a hosszú hétvégén, akkor egy modern Nagymama receptjénél nincs jobb választás! :) 

csokoládé dió édességek fahéj szegfűszeg

Hozzávalók:

200 g étcsoki
200 g vaj
200 g porcukor
6 tojás
1 csipet só
100 g liszt
200 g durvára vágott dió
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Hozzávalók a mázhoz és a díszítéshez:

200 g baracklekvár
100 g jó minőségű tortabevonó
1 ek olaj
kb 35 db felezett dió

csokoládé dió édességek fahéj szegfűszeg

Elkészítés:

Olvassz fel gőz fölött 200 g étcsokit.

 A tojásokat válaszd szét és a fehérjét verd fel egy csipet sóval.

A vajat keverd habosra a cukorral, majd a tojássárgájával, végül add hozzá a langyos olvasztott csokoládét.

A lisztet vegyítsd össze a dióval és a fűszerekkel, majd a habbal felváltva keverd a csokoládés masszához.

 Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A masszát öntsd bele a tepsibe, majd a tészta tetejét simítsd el.

Süsd 25-30 percig. 

Ha megsült, még forrón kend meg a tetejét baracklekvárral.

Az apró darabokra tört tortabevonót olvaszd fel vízgőz fölött, majd keverd el az olajjal.

A mázat öntsd egyenletesen a süti tetejére és simítsd el.

Helyezd a fél diókat a már félig megdermedt csokimáz tetejére.

Mama Tippjei:

- Mielőtt teljesen megdermedne a csokimáz, késheggyel jelölj ki a tetején ugyanolyan nagyságú négyzeteket, és így tedd mindegyik közepére a fél diót. Tálalásnál lesz ez nagy segítség, mert könnyebb a jelölővonal mentén szeletelni.

- Nem hűtőszekrényben, de hűvös helyen sokáig eláll!

A facebook oldalamhoz klikk ide

2 Tovább

"Maradékmentő" Quesadilla

Még decemberben próbáltunk először quesadilla-t készíteni. Tipikusan olyan maradékmentő kaja, ami pár perc alatt elkészül, így nálunk nagy sikere volt. Tettünk bele sonkát, kolbászt, paradicsomot, kukoricát, hagymát, kaliforniai paprikát és persze jó sok sajtot, mert az ragasztja össze a 2 tortilla lapot. Csináltam mellé salit és tejföllel kínáltam. Persze, ha rákészülünk a témára, akkor jöhet mellé salsa szósz vagy quacamole, úgy az igazi. És a két tortillalap közé mehet egy jó kis húsos, paradicsomos, zöldséges ragu is, mint a rendes csavart tortilla-nál. Íme a recept:

quesadilla mexikói gyorsvacsi paprika paradicsom chorizo kolbász rohanós vacsorák

Hozzávalók 2 főre a "Maradékmentő" verzióhoz:

- 4 db tortilla lap

- 1 nagyobb paradicsom

- 1 fej lilahagyma

- fél doboz kukoricakonzerv

- pár szelet sonka

- kis darab kolbász

- 1 kaliforniai paprika

- olívaolaj

- 10 dkg sajt

Elkészítés:

A paradicsomot, paprikát, kolbászt, és sonkát vágd kockákra, a hagymát karikázd fel és a sajtot reszeld le.

Kezdj el olívaolajat hevíteni egy serpenyőben, majd tedd rá az egyik tortilla lapot. (Alacsony legyen a láng, nehogy megégjen!)

Oszd el rajta egyenletesen a feltétek egy részét, majd szórd meg jó sok reszelt sajttal. Dobd rá a másik tortilla lapot és nyomkodd rá kicsit, hogy fordításnál lehetőleg ne essen szét. 

Fordítsd meg az egészet és süsd a másik oldalát is pár percig.

Ismételd meg ugyanezt a másik két lappal és a feltétekkel. 

Vágd szeletekre és tálald zöldsalátával, tejföllel.

Nézzetek körül a facebook oldalamon is! :)

0 Tovább

Zöldséges Rakott Csirke

Az a jó ebben az ételben, hogy már előző este elő lehet készíteni a húst és a zöldségeket, a nagy napon pedig csak össze kell pakolni kb. 10-15 perc alatt az egészet. Utána már mehet is a sütőbe. A sütési idő alatt pedig foglalkozhatunk fontosabb dolgokkal is, például a pihizéssel. :) Ez az adag ráadásul elég kiadós, így tökéletes vasárnapi ebédnek is, a maradékból pedig (ha lesz) lehet hétfőre csomagolni.

csirkemell fincsi ebédek brokkoli tejszín répa póréhagyma fokhagyma

Hozzávalók:

1 kg csirkemell

3 gerezd fokhagyma

2 ek mustár

só, bors

1-2 dl tej

4 nagyobb répa

1 brokkoli

1 db póréhagyma

500 g tejszín

10 dkg reszelt sajt

csirkemell fincsi ebédek brokkoli tejszín répa póréhagyma fokhagyma

Elkészítés:

A csirkét mosd meg és vágj belőle nagyobb szeleteket.

Sózd, borsozd meg, majd tedd egy zárható tetejű tálba.

Add hozzá a mustárt és a zúzott fokhagymát, majd forgasd vele össze.

Önts rá egy kevés tejet, hogy finom puha legyen és tedd lefedve egy éjszakára vagy néhány órára hűtőbe.

A répákat és a póréhagymát karikázd fel, a brokkolit szedd rózsáira.

Sós vízben főzd puhára a répát és a brokkolit, majd szűrd le.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd készítsd elő a hozzávalókat és egy serpenyőt, illetve egy nagyobb tepsit.

A hússzeletek mindkét oldalát pirítsd fehéredésig egy kevés olajon a serpenyőben, majd tedd át a tepsibe.

Ha mindegyik kész, egyengesd el rajtuk a zöldségeket, majd öntsd nyakon tejszínnel.

Lefedve süsd kb. 45 percet, majd reszeld rá a sajtot és süsd még kb. 20 percet, amíg szép piros lesz. 

Én most rizzsel tálaltam, de krumlipürével is nagyon finom.

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is!

0 Tovább

Rugelach Variációk: Sajtos és Kolbászos

3. Nagypapám (igen, nekem olyanom is van :D) névnapjára készítettem ezt a fincsi vendégvárót. Először sütöttem rugelach-ot, de az biztos, hogy nem utoljára. Mindenképp ki fogom próbálni többféle édes és sós töltelékkel is, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, az élvezeti faktora mégis óriási. Épp emiatt érdekes, hogy kezdetben szegényebb házaknál sütötték, ahol krémsajt helyett írót vagy tejfölt használtak hozzá és állítólag cukros-diós-fahéjas keverékkel töltötték. A 20. században terjedt el igazán - hol máshol, mint az Egyesült Államokban? - és azóta népszerűsége töretlen. Próbáljátok ki Ti is!


rugelach kolbász sajt sajtkrém tejföl vendégvárók

Hozzávalók:

200 g vaj
200 g krémsajt
250 g liszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
1 kk só
1 tojás a lekenéshez
10 dkg sajt
1 db tömlős sajt 
10 dkg kolbász
2-3 ek tejföl vagy krémsajt

rugelach kolbász sajt sajtkrém tejföl vendégvárók

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a sót, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A sajtot reszeld le és keverd össze a tömlős sajtkrémmel. 

A kolbászt vágd apró kockákra és dolgozd össze a maradék 2-3 ek krémsajttal.

A tészta felét (vagy ha kisebb kiflicskéket szeretnél a harmadát) nyújtsd ki kör alakúra egy lisztezett deszkán.

Vágd kb. 12 cikkelyre, mintha pizzát szeletelnél.

Mindegyik cikkelyre tegyél kb. egy púpos kiskanálnyi sajtos tölteléket, majd tekerd fel őket és sorakoztasd a tepsire.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el, csak arra kolbászos tölteléket tegyél.

Kend meg őket felvert tojással, és ha van kedved szórj rájuk a kedvenc zöldfűszeredből, egy keveset, de akár tehetsz rájuk szezámmagot vagy reszelt sajtot is.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket. 

Ebből az adagból nekem kb. 3 tepsi lett!

Tipp: Töltelékként szinte bármit használhatunk. Ha édeset szeretnénk akkor szerintem működhet nutellával, csokikrémmel, kakóporral, lekvárokkal, aszalt gyümölcsökkel, magocskákkal, dióval, mogyoróval, mandulával és ezek variációjával. Ízesíthetjük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, kardamommal, vaníliával, rummal vagy akár egy kevés chilivel is.

Ha sósat szeretnénk jöhetnek a különböző sajtok, minden mennyiségben, minden ízesítésben, de el tudok képzelni hozzá olívabogyót, aszalt paradicsomot, feketeerdei sonkát, bacont, túrót, juhtúrót vagy akár egy ricottás-spenótos tölteléket is a közelgő húsvétra.  

Nyilván itt már csak a tészta emlékeztet az eredeti rugelach-ra, de inspirációnak mindenképpen szuper!

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is vagy gyertek instagramra.

0 Tovább

Tavaszváró Spenótos-Ricottás Lasagne

Tavaly nyáron épp a barátnőmre vártam az Örs Vezér téren, mikor megláttam egy nagyon aranyos, aprócska Nénit, aki mindenféle finom friss zöldséget árult a kis kosárkájából. Aki ismeri a helyet, tudja, hogy nem lehet úgy végigmenni az aluljáró környékén, hogy ne találja meg őt valaki a portékájával. Persze a Néni is kínálgatta minden járókelőnek - köztük nekem is - a zöldségeit, de hát nem ment túl jól a biznisz. Nagy lemondóan elindult hazafelé az utolsó csomag spenótjával, amikor megsajnáltam szegényt és inkább megvettem tőle. Persze fogalmam nem volt, hogy mit fogok a spenóttal kezdeni, de volt egy csomag ősrégi lasagne lap a spejzban és találtam egy "majdnemlejárós" ricottát a hűtőben, így elég hamar körvonalazódott, hogy mi készüljön belőle. Azóta pedig visszatérő kedvenc lett, annyira, hogy a hétvégén is ezt készítettem. Íme a recept: 

lasagne ricotta paradicsomszósz spenót sonka fincsi ebédek fokhagyma mozarella

Hozzávalók:

1 csomag lasagne lap (500g)
450 g spenót (Nálam most sajnos fagyasztott, de lassan-lassan lesz friss is.)
3 gerezd fokhagyma
250 g ricotta
100-200 g sonka (Elhagyható. Én is csak a húsimádó férjem miatt pakolom bele.)
házi fűszeres paradicsomszósz
1-2 mozarrella
néhány ek olívaolaj

lasagne ricotta paradicsomszósz spenót sonka fincsi ebédek fokhagyma mozarella

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

Készítsd elő a lasagne lapokat. Elvileg ugye nem kell megfőzni őket, de én sajnos már jártam úgy, hogy a sütőben nem puhult meg eléggé, ezért én pár percre beáztatom őket forralt vízbe.

A zúzott fokhagymát pirítsd meg egy kevés olajon, majd add hozzá a kockára vágott sonkát, majd a spenótot. Sózd, borsozd és főzd néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. 

Ha már kicsit kihűlt, keverd hozzá a ricottát. 

Készítsd el a paradicsomszószt, majd jöhet a rétegezés.

Egy tepsibe locsolj egy kevés olívaolajat és rakd ki teljesen az első adag tésztával. Ezt követően jöhet a spenót, majd megint egy réteg tészta következik, aztán kend le paradicsomszósszal, majd újra jöhet a tészta és így tovább, míg el nem fogynak az alapanyagok. 

Felülre lehetőleg paradicsomszósz kerüljön, de persze ez opcionális.

A tetejét rakd ki mozzarellával, majd mehet is az egész a sütőbe. 

Lefedve süsd 200 fokon kb. fél órát, majd vedd le az alufóliát és így is süsd még kb. 15 percig.

Én salátával tálaltam. 

Tipp: Ha van otthon néhány nagyobb paradicsomod, vágd őket karikára és turbózd fel velük a paradicsomszószos rétegeket.

Ha több töltelékkel szereted, akkor duplázd a spenót mennyiségét! 

Remélem ízleni fog! :)

Ha van időtök, nézzetek be fb-ra is! 


 

2 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (117),tojás (77),cukor (59),liszt (58),vaj (44),tej (40),tejföl (38),fincsi ebédek (37),paradicsom (35),vendégvárók (35),hagyma (34),joghurt (33),sajt (31),citrom (30),ráérős reggelik (28),kakaópor (28),habtejszín (28),karácsony (26),rohanós vacsorák (26),eper (25),csokoládé (25),fokhagyma (24),túró (24),sütőpor (24),barack (24),advent (24),fahéj (24),bazsalikom (23),adventi naptár (23),vaníliás cukor (22),tejszín (21),narancs (21),olaj (21),leveles tészta (20),krumpli (20),sonka (20),meggy (19),gyors muffinok (17),porcukor (17),vanília (16),pohárkrémek (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),őszibarack (13),étcsokoládé (13),csoki (13),saláta (12),leves (12),málna (12),húsvét (12),fehércsoki (12),alma (12),snidling (11),petrezselyem (11),paradicsomszósz (11),pite (11),gyümölcs (11),krémsajt (11),kolbász (11),dió (10),puding (10),szeder (10),csirkemell (10),sárgabarack (10),majonéz (9),paprika (9),élesztő (9),piskóta (9),oregánó (9),kukorica (9),kakaó (9),brownie (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),krémleves (8),dekorcukor (8),zöldfűszer (8),tészta (8),keksz (8),bonbon (8),lekvár (8),spenót (8),rétes (7),méz (7),görög joghurt (7),szegfűszeg (7),rozmaring (7),mustár (7),kókusz (6),póréhagyma (6),(6),kaliforniai paprika (6),torta (6),újhagyma (6),kelttészta (5),banán (5),tök (5),cseresznye (5),uborka (5),szilva (5),farsang (5),medvehagyma (5),zabpehely (5),étcsoki (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),palacsinta (5),áfonya (5),marcipán (5),fánk (5),chili (5),csoki pasztilla (5),tejcsokoládé (5),sütőtök (5),ricotta (5),hidegtál (4),szalonna (4),sajttorta (4),réteslap (4),rizs (4),cukkini (4),fehércsokoládé (4),anyák napja (4),bacon (4),csirke (4),bor (4),babapiskóta (4),cheesecake (4),kivi (4),fehérbor (4),pizza (4),kókuszreszelék (4),halloween (4),zöldség (4),valentin-nap (4),menta (4),olívaolaj (4),olívabogyó (4),mandula (3),lasagne (3),tócsni (3),csiga (3),virsli (3),Rohanós vacsorák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),besamel (3),borsó (3),brokkoli (3),aszalt gyümölcs (3),chili paprika (3),tortilla (3),gyümölcskenyér (3),gofri (3),ehető ajándék (3),mexikói (3),torma (3),ánizs (3),kávé (3),zselatinfix (3),pizzaszósz (3),levendula (3),vöröshagyma (3),nutella (3),fondant (3),mák (3),zabkeksz (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),lepény (3),bors (3),rugelach (3),befőzés (3),mozzarella (3),szalámi (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),káposzta (3),aszalt áfonya (2),dzsemfix (2),kefír (2),zselatin (2),penne (2),tortazselé (2),parmezán (2),darált hús (2),grillcsirke (2),búzadara (2),mogyoró (2),gesztenye (2),körte (2),pálinka (2),pasztilla (2),hamburger (2),eperlekvár (2),cukormáz (2),ananász (2),burgonya (2),füstölt sajt (2),promóció (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),aszalt paradicsom (2),pesto (2),mártogatós (2),szódabikarbóna (2),majoranna (2),kalács (2),bab (2),knorr (2),baracklekvár (2),gyümölcskosárka (2),cékla (2),csicseriborsó (2),mézeskalács (2),salsa szósz (2),fetasajt (2),olajbogyó (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),aprósütemény (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pogácsa (2),mozarella (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),cheesecake brownie (2),rum (2),nyaralás (2),alaplé (2),kókusztej (2),curry (2),keményítő (2),csokikrém (2),töltött tojás (2),trüffel (2),sütipecsét (2),étkezési keményítő (2),gyerekek (2),szerecsendió (2),alkohol (2),lime (2),dekoráció (1),ebédmenü (1),gesztenyemassza (1),kifli (1),étcsokokoládé (1),szezámmag (1),desszert (1),salsa (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),gumicukor (1),szósz (1),mákos guba (1),jelmez (1),bejgli (1),zeller (1),főétel (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),zöldborsó (1),franciasaláta (1),tárkony (1),kandírozott gyümölcs (1),fatörzs (1),ehető ajándékok (1),karácsonyi ebéd (1),aprósütemények (1),aszalvány (1),sós aprósütemények (1),hab (1),krumplifánk (1),túró rudi (1),édesség (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),barna cukor (1),blondie (1),graham liszt (1),fagylalt (1),olíva bogyó (1),töltött krumpli (1),lasagne tészta (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),fagyi (1),szójaszósz (1),főzőkrém (1),vajkrém (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),barackpálinka (1),feta (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),chilis bab (1),vanília kivonat (1),bolognai (1),zödfűszer (1),knorr 100% természetes alapok (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),körözött (1),pirospaprika (1),linzer (1),sűrített tej (1),pompos (1),baileys (1),churros (1),víz (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),likőr (1),gasztroajándék (1),turmix (1),kiszúró (1),narancslé (1),karfiol (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),smoothie (1),görögjoghurt (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),pillecukor (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),kevert (1),avokádó (1),street food (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),tavasz (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),habfixáló (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),eperszósz (1),olaszrizling (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),gyümölcslé (1),koktél (1),hús (1),karaj (1),töltelék (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),kandírozott narancs (1),daráltkeksz (1),író (1),szilveszter (1),pizzás csiga (1),smarties (1),cookies (1),borkóstoló (1),nachos (1),képviselő fánk (1),buli (1),rukkola (1),jalapeno (1),chorizo (1),vacsora (1),csokissüti (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),ragu (1),túrókrém (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),VKF (1),aszalt szilva (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),ősz (1),SAD! (1),pulykamell (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),almáspite (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),müzli (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),bevonat (1),margarin (1),koriander (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),lecsó (1),bográcsozás (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),kuglóf (1)

Utolsó kommentek