Oreo kekszes-Epres Pohárkrém

Nem tudok én sem csukott szemmel elmenni az Oreo kekszes őrület mellett, így hoztam Nektek egy szupergyors, szuperfincsi és szupermutatós pohárkrémet. 

eper oreo keksz habtejszín mascarpone pohárkrémek

Hozzávalók:

-100 g mascarpone

-200 g habtejszín

- 2-3 ek porcukor

- 150 g oreo keksz

- 100 g eper

Elkészítés:

Elsőként a tejszínt verd kemény habbá a cukorral, majd óvatosan forgasd bele a mascarponet. 

Tegyél félre néhány kekszet a díszítéshez, majd a többit törd kisebb darabokra. Az epret is aprítsd össze. 

Készítsd elő a poharakat, majd szórd a keksztöredékek felét az aljukra.

Erre kanalazz a mascarpone krémből, majd szórj a tetejére egy kevés epret.

Ismét jöhet a keksztörmelék, a mascarpone, végül a tetejét díszítsd a maradék oreoval és eperrel.

Tipp: Eper helyett szederrel, málnával, szamócával vagy akár ribizlivel is működhet. 

Ha van kedvetek látogassatok el a facebook oldalamra is!

0 Tovább

Vendégváró Pizzagolyó Kétféle Mártogatóssal

Egy régi barátnőmtől hallottam először - jó pár éve - a pizzagolyóról. Akkoriban még nem túl nagy biztonsággal (értsd:sehogy) mozogtam a konyhában, így nagy csodálattal néztem rá, mikor meghívott magához és el is készítette ezt a finomságot. Nagyon ízlett, de kicsit meglepődtem, mert én inkább picike pizzás csigáknak láttam, nem golyóknak. Elkezdtem recepteket is keresni, de nagyrészt ezek is a "csigavonalon" mozogtak. De persze nekem igazi golyóforma kellett, így begyúrtam a megszokott pizzatésztámat és ebből próbáltam alkotni valamit. 

vendégvárók pizzagolyó pizza paradicsomszósz mártogatós oregánó bazsalikom sajt kukorica kolbász sonka hagyma mozarella olívabogyó

Hozzávalók a pizzagolyóhoz:

1 kg liszt

2 tasak szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olaj

házi pizzaszósz/lustibbaknak sima paradicsomszósz vagy bolti pizzakrém

pizzafeltét: mozarrellagolyók, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, reszelt sajt etc.

olívaolaj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrd össze. (Én a hasonló tésztáknál csalok és dagasztókaros robotgéppel dolgozom vagy szólok a férjemnek, hogy ha ma is szeretne enni, akkor gyúrja össze a tésztát.)

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

Ha szépen megkelt a tészta jöhet a golyócskázás. Itt két út van, kinek mi az egyszerűbb. 

Num 1. Nyújtsd ki a lisztezett deszkán a tésztát és vágd kockákra. (Így könnyű kb. azonos nagyságú golyócskákat formázni, de mosogatni kell a sodrófát és az alátétet.)

Num 2. Csípj le kisebb adagokat a tésztából, lapítsd ki. (Nem kell mosogatni, de oda kell figyelni a mennyiségekre.)

Az egyszerűség és a lustaság felülkerekedik a maximalizmusomon és szépérzékemen, így én a 2. verziót választom. :) 

Mindegyik tésztácska közepébe kenj egy kevés pizzaszószt, szórj rá mozzarellagolyókat, olajbogyót, sonkát, kukoricát vagy egyéb általad szeretett pizzafeltéteket, majd "csomagold" össze őket. 

A kis golyókat sorakoztasd a sütőpapíros tepsire és a tetejüket kend le egy kevés olívaolajjal. Szórj rájuk reszelt sajtot és oregánót/bazsalikomot. 

Süsd kb. 20 percet, míg megpirul kicsit a tészta, a sajt pedig megolvad a golyócska belsejében.

Kínáld házi paradicsomos salsával és fűszeres tejföllel. 

Utóbbihoz keverj össze egy nagy doboz tejfölt 1 szál újhagymával és ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

Ui.: Ez nagyon nagy adag tészta, így én csináltam egy részéből ebédre egy tepsi hagyományos pizzát, és a másik feléből "golyócskáztam". Végül így lett egy tepsi pizzánk és 2 tepsinyi pizzagolyónk estére a vendégeknek. 

0 Tovább

Szülinapi SzuperCsokis Muffin

Unokaöcsém februári gyerek. Hétvégén ünnepeltük a szülinapját, de már jó előre kigondoltam, hogy milyen édességgel lepjem meg. Imádja a csokit és a muffint is, így készítettem egy triplán csokis muffint csokoládés mascarpone krémmel. A nagy munkához akadt egy kis segítőm is: az unokahugommal együtt készítettük a finomságot! Így már mindjárt könnyebben ment a munka. :)

csokoládé csoki mascarpone édességek gyors muffinok

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg cukor

25 dkg puha vaj

30 dkg liszt

1 zacskó sütőpor

2 ek holland kakaó

1 dl tej

2 tábla csokoládé

20 dkg mascarpone (esetleg natúr krémsajt)

2-3 ek porcukor

csokoládé csoki mascarpone édességek gyors muffinok

Elkészítés:

A tojást keverd össze a cukorral és a puha vajjal.

A liszthez add hozzá a sütőport, a kakaóport, majd az egészet dolgozd bele a tojásos masszába. Lazítsd tejjel.

1 tábla csokit vágj apró darabokra és ezt is keverd bele a tésztába.

Adagold muffinformába, elég ha 2/3-ig töltöd a kapszlikat.

Süsd kb. 20 percig.

A másik tábla csokoládéból - ha szeretnél - tegyél félre néhány kockát a díszítéshez, a többit pedig olvaszd fel és keverd bele a fellazított mascarpone krémbe, a porcukorral együtt. Ha nem elég csokis, adj még hozzá egy kevés kakaóport is.  

Hagyd kihűlni a krémet és a muffinokat is, majd egy csillag végű habzsák segítségével díszítsd ki a sütiket. 

A tetejét szórd meg csokiforgácsokkal vagy díszítő cukrokkal.

És íme, a végeredmény:

csokoládé csoki mascarpone édességek gyors muffinok

Ui.: Nézzetek körül a facebook oldalamon is, ahol további képeket láthattok a sütésről! :)

0 Tovább

Legfinomabb hétvégi reggeli: Zsemlében sült tojás

Ez az egyik kedvenc ráérős hétvégi reggelink. Az a jó benne, hogy szinte alig kell hozzá mosogatni, mert az elkészítéséhez csak egy kés, egy bögre/tálka és egy kenőecset kell, ráadásul kb. 5 perc alatt megvan.

A sütési idő alatt meg vissza lehet bújni az ágyba lustizni! Ez a legjobb része! ;)

ráérős reggelik zsömle tej tojás sonka kaliforniai paprika

Hozzávalók 2 főre:

4 zsemle

4 tojás

4 szelet csirkemell sonka

1 dl tej

só, bors

kis darab sajt

negyed kaliforniai paprika

ráérős reggelik zsömle tej tojás sonka kaliforniai paprikaElkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.

A zsömlék tetejét vágd le és az ujjaddal a puha belsejét szedd ki vagy tömörítsd össze a széleihez, hogy középen legyen egy luk a tojásnak és az egyéb finomságoknak.

A sonkát kockázd fel, szórd bele a zsömlékbe, a 4 tojást pedig üsd rá, majd sózd, borsozd meg.

Szórj néhány kaliforniai paprika darabkát a tojásokra és reszelj rájuk sajtot.

Hogy ne égjen meg, kend meg jó alaposan tejjel a zsömlék tetejét és az oldalát is. 

Kb. 20 perc alatt süsd meg! Félidőben nem árt, ha újra megkened őket tejjel, hogy ne száradjanak ki.

Tipp: Lehet hozzá zöldfűszereket is használni, illetve variálni egyéb hozzávalókkal: például kevés újhagymával, pár szem koktélparadicsommal, előre megsütött baconcsíkokkal, pár karika házikolbásszal esetleg ínyenceknek feta sajttal és aszalt paradicsommal. 

Jó étvágyat a reggelihez! :) 

Ha ízlett, nézzetek körül a facebook oldalamon is! 

0 Tovább

Házi Borkóstoló fincsi borkorcsolyákkal 

Budafoki lévén - és persze a gasztronómiai fesztiválok, illetve a borok iránti érdeklődésemből adódóan - megfordultam már néhány borkóstolón, illetve hasonló tematikájú rendezvényen, fesztiválon.  Mivel mindig nagyon jól éreztem magam, kitaláltam, hogy baráti társaságunkkal miért ne rendezhetnénk meg Mi is, a saját kis személyre szabott, „exkluzív” borkóstolós esténket.  Egyik hétvégén tehát adta magát az ötlet, hogy tartsunk egyet házilag. És milyen jól tettük! Ha szeretitek a borokat (és ki ne szeretné?), szívesen kísérletezgetnétek egy kicsit, avagy éppen csak kedvetek lenne egy kis „kulináris kalandozáshoz", akkor én csak ajánlani tudom, hogy hozzatok össze egy hasonló estet a hétvégére! Nem nagy beruházás - a szervezett borkóstolókhoz képest - ráadásul különösebb előkészületet sem igényel, ellenben nagyon szórakoztató és az alkoholfogyasztásnak így máris adhattok egy elegánsabb körítést. :)

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Italok:

A borkóstolóra mindenki hozott egy üveg bort. Az ár, illetve a bor típusa és a tematika nem volt előre meghatározva. Arra jutottunk, hogy mindenképp érdemes előre lefixálni, hogy aznap esetleg csak fehérborokat kóstolunk, vagy kifejezetten egy típust, mondjuk irsai olivért vagy teljesen vegyesen. Ha utóbbi mellett döntünk, akkor osszuk le, hogy ki hozza a vöröset, ki a fehéret és ki a rosét. Előre ragasszuk le a boroscímkéket, hogy ne befolyásolja semmi a tesztet, majd jöhet is a kóstolás. Szerkeszthetünk akár "szavazólapokat" is, ahol mindenki értékelheti a borokat.

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Ételek:

Mi különböző sajtokat és olivabogyót rendeztünk el tányérokon, illetve készítettem kis túrós lepényeket is, a Csakapuffin blog receptje alapján. Az előbbieken kívül olivás grissinit mártogattunk diós sajtkrémbe. Persze ahogy fogytak a borok, előkerült a jó öreg zsíroskenyér is. Pont volt otthon házi kolbászból kisült zsír, így gyorsan felvágtam egy bagettet és megkentem a szeleteket. Nyilván ennek volt a legnagyobb sikere. 

Jó ötlet lehet még egy jó kis magyaros paraszttál is, jóminőségű vagy akár házi kolbásszal, tepertővel, zöldségekkel és friss kenyérrel. El tudok képzelni bármilyen pogácsát, sós nassolnivalót, leveles tésztás finomságot is. 

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Pesto szószos és kolbászos túrós lepények:

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg túró
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 kk só
1 db tojás
2-3 ek tejföl
fél dl olaj

Hozzávalók a feltéthez:

3-4 ek tejföl

3-4 ek pesto szósz

1 doboz koktélparadicsom

Fél szál vékony kolbász

Elkészítés:

A túrót dolgozd össze a tojással, a tejföllel, az olajjal, a sóval és a sütőporos liszttel. Én csaltam, mert nem szeretek túlzottan tésztát gyúrni, így a robotgép dagasztókarját használtam, és csak a végén segítettem rá kézzel.

Ha kész a tészta, karikázd fel a kolbászt, és a koktélparadicsomokat, majd vágd fel a hagymát, reszeld le a sajtot.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral 1-2 tepsit.

Gyúrj pici gombócokat a tésztából, majd a tenyereddel lapítsd le őket. (Vigyázz, mert sütés közben megnőnek.) Egy tepsire én 16 db kis gombócot raktam és majdnem 3 tepsi lett ekkora adagból.

A kilapított tésztagombócok egy részét, kend meg egy kevés tejföllel, és helyezz rá paradicsomot, kolbászt, hagymát, majd szórd meg reszelt sajttal.

A másik felét kend meg pestó szósszal és tegyél rá egy szelet paradicsomot, végül szórj rájuk reszelt sajtot. 

Előmelegített sütőben 180 fokon süsd őket 20-25 percig. 

ui. Igen, nálunk még február elején is állt a Karácsonyfa, de megnyugtatok mindenkit, azóta már - sajna - leszedtük! :D

Innen az ötlet a túrós lepényekhez:

http://csakapuffin.cafeblog.hu/2012/02/15/turos-lepenyek-kolbasszal-paradicsommal/

0 Tovább

Házi salsa szósz

Nem vagyok nagy chips fan, nem is nagyon tartunk otthon, mert ha ennyi süti mellé még chipset is ennénk..hááát...nem biztos, hogy túl jó formában maradnánk. Néha azért egy kis tortilla chipsre el lehet csábítani, de szigorúan valami fincsi salsa-val. Persze nem csak a chipshez, hanem mexikói ételekhez, leveles tésztás falatkákhoz, zöldségekhez és más finomságokhoz is használhatod mártogatósnak. 

mexikói vendégvárók paradicsom paprika chili

Hozzávalók:

1 doboz hámozott paradicsom

1 db zöld paprika

1 db kaliforniai paprika

1 db közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 kisebb paradicsom (vagy 1 nagy vagy 1,5 közepes...nah, értitek, nem kellenek ide patikamérlegen kimért precíz, pontos mennyiségek :D)

1-2 db kisebb chilipaprika

őrölt chili (Attól függően, hogy a paprikák mennyire csípősek, illetve mennyire akarod erősre! Kóstolj mindenképp, miközben készíted!

1 kk só, 1 kk bors

Elkészítés:

A paradicsomot, a kaliforniai paprikát és a vöröshagymát vágd kisebb kockákra, a paprikákat pedig karikázd fel. 

Az áttört fokhagymát és a vöröshagymát futtasd meg egy kevés olajon, majd mehet hozzá a hámozott paradicsom.

Szórd bele a paprikákat és a paradicsomot is, majd fűszerezd sóval, borssal és egy kevés chilivel. 

(Még egyszer mondom, hogy közben kóstolgasd a szószt, nehogy túl erős legyen.)

Körülbelül 10 percig főzd, hogy összeérjenek az ízek. 

Tipp: Ha van kedvetek tartsatok mexikói stílusú partit, ahol elengedhetetlen ez a fincsi, fűszeres, csípős szósz!

Ui.: Gyertek a facebook oldalamra is, itt találjátok! :) 

2 Tovább

Farsangi mulatság

Sosem tartozott a farsang a kedvenc ünnepeim közé, de a fánkot szeretem, az álarcok/jelmezek is tetszenek, bulit rendezni meg király, ráadásul idén a névnapom pont február 1. szombatjára esett, így meg is volt a dátum és az apropó egy jó estéhez. A buli előtti héten nem volt túl sok időm gondolkodni a részleteken, úgyhogy ez most a szokásosnál szerényebbre sikerült, de a végére azért szépen összeállt minden. Íme a részletek:

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Dekoráció

Minden bulinál valahogy többszörös mennyiségű poharat használ el a társaság, így egy ideje cselesen névre szóló szívószálakat készítek, hogy mindenki tudja melyik a pohara. Nyilván ez így sem szokott 100% sikert hozni, de a remény hal meg utoljára. Erre az alkalomra mini karneváli maszkokat készítettem, ráírtam a neveket, majd ragasztópisztollyal a szívószálakhoz rögzítettem. Ezen kívül szerpentint tekertem körbe a poharak szárán, és szintén szerpentinnel díszítettem a lakást. Végül készítettem egy girlandot, úgy, hogy vastagabb színes papírból kivágtam néhány álarcot és szép sorba felfűztem őket. Nagyon jól mutattak. :)

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Ételek:

A főszerepet persze a KÉPVISELŐ FÁNK kapta a bulin, de azért nem csak édességgel készültünk. Pizzagolyót készítettünk, amit kétféle mártogatóssal - egy paradicsomos salsával és egy zöldfűszeres tejfölös szósszal - tálaltunk. Azért kell a vitamin is, úgyhogy köretként egy rukkolás, paradicsomos salit állítottam össze. Következő posztjaimban hozom is a recepteket.

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Italok:

Mivel a jelmezek, álarcok és maga a farsangi forgatag is nagyon színes, így azt találtam ki, hogy valamilyen semlegesebb italt (pl. vodkát) dobunk fel mindenféle szörppel/gyümölcslével és így készítünk belőlük finomabbnál finomabb és színesebb koktélokat.

Álljon is itt egy recept a Dorcsopolitan koktélhoz, (Oké, aláírom, gáz magamról elnevezni, de jobb nem jutott eszembe!) ami nyilván a Cosmopolitan kevésbé burzsuj verziója, hisz kinek kell az a fránya Triple Sec! :D

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Hozzávalók:

- 2 rész vodka

- 1 rész áfonya szörp

- 3 rész rostos citrom-lime lé

- 1 citrom/lime

Elkészítés:

A hozzávalókat keverd össze és töltsd koktélos poharakba. Díszítsd egy citrom vagy lime karikával. 

Jó bulizást! :)

Ui.: Gyertek a facebook oldalamra is, itt találjátok! :) 

0 Tovább

Valentin-napi sütik! 3. Rész   Epres-csokis brownie

Mi más kellene egy romantikus édességhez, főleg egy valentin-napihoz, mint étcsokoládé, eper és tejszínhab? Ebből a hármasból egy szuper desszertet készíthettek Valentin-napra, és elárulom, hogy én is ezt a brownie-t sütöm meg a Férjemnek hétvégére. Nálunk azért is különleges ez a finomság, mert ez volt az első édesség, amit Neki készítettem. (Lehet ezért vett el feleségül :D) Próbáljátok ki Ti is! Ígérem jó lesz! :)

brownie csoki eper étcsoki csokissüti tejszínhab habtejszín tejszín valentin-nap

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg cukor

20 dkg vaj

15 dkg liszt

2 ek jó minőségű kakaópor

15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

30 dkg eper (én most mirelitből dolgoztam)

20 dkg habtejszín

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy közepes méretű tepsit. Béleld ki sütőpapírral.

A tojást keverd habosra a cukorral.

A lisztet és a kakaóport dolgozd össze, majd szitáld a tojásos-cukros keverékbe.

A csokoládét és a vajat gőz fölött olvaszd fel, majd öntsd a tésztához.

A keveréket oszlasd el a tepsibe és szórd az eper felét a tésztára. (A nagyobb darabokat előtte vágd össze.)

Süsd meg kb. 25 perc alatt. (Vigyázz, nehogy túlsüsd, akkor jó, ha kívül már ropogós, de belül még kicsit "ragacsosnak" érzed.) 

A habtejszínt verd kemény habbá 2 ek cukorral, a maradék eperből pedig tegyél félre néhányat a díszítéshez, majd a többit turmixold össze. (A mirelit epernél egyszerű dolgod van, mert elég levet enged a püréhez, de ha friss eperből dolgozol, akkor darabold fel és egy lábosba kicsit melegítsd össze, hogy elég leve legyen.) 

brownie csoki eper étcsoki csokissüti tejszínhab habtejszín tejszín valentin-nap

Tálalás:

Szív alakú kiszúróval szúrj ki szivecskéket a tésztából és helyezd egy szép tányérra.

Halmozz rá tejszínhabot és locsold meg az epres szósszal, végül díszítsd a maradék eperrel. 

Ötleteket itt találsz még Valentin-napi sütikre:

Csokis-Smarties-os Cookies

Meggyes-Csokis Pohárkrém

0 Tovább

Mama Ünnepi Képviselőfánkja

Nagymamám minden családi ünnep előtt megkérdezi tőlünk, hogy mit süssön. 90%-ban erre a kérdésre azt a választ kapja, hogy képviselőfánkot! Imádja mindenki. Mama sikerén felbuzdulva - bő egy éve - Anyukám is kitalálta, hogy neki veselkedik a fánksütésnek. Az eredmény kvázi amerikai palacsintára emlékeztető kis lepényke lett. Az íze úgy nagyjából jó volt, de itt sajna a külcsíny is számít, így a kísérlet sajnos nem zárult elsöprő sikerrel. Idén én voltam az a bátor, aki elhatározta, hogy ha törik, ha szakad megpróbálja elkészíteni a fánkocskákat. Bekevertem a tésztát, majd betettem a sütőbe és szugeráltam a kis tésztahalmokat, hogy nőjetek és nőjetek. És láss csodát, megnőttek, és tökéletes (értsd: az elvárásaimnak megfelelő) fánkocskák lettek belőle. 

És akkor most jön a konklúzió: Ne féljen senki nekiállni, mert egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ráadásul viszonylag kevés és olcsó alapanyagból egész sok fánkocska lesz, plusz szuper elegáns desszert. 

fánk farsang képviselőfánk vanília tejszín tejszínhab puding édességek

Hozzávalók a fánkhoz:

10 deka liszt

egy csipet sütőpor

1 dl víz

10 dkg vaj

1 csipet só

4 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

1 csomag pudingor

3 ek cukor

fél liter tej

200 g habtejszín

1 csomag habfixáló

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és tegyél egy kb. 1 liter vízzel teli lábost a sütőd aljára. (A gőztől fog a tészta megemelkedni és ettől lesz lukas a fánk közepe, hogy meg tudd tölteni.)

A lisztet keverd össze a sütőporral.

Egy kis lábosba kezd el a vizet melegíteni. Kockázd bele a vajat, és adj hozzá egy csipet sót.

Ha felforrt állandó keverés mellett adagold hozzá a lisztes sütőport. 

Keverd kb. 1-2 percig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

A tésztát vedd le a tűzről és robotgép habverős karjával dolgozd át egy kicsit, hogy hűljön.

Egyenként add hozzá, és keverd el benne a tojásokat.

A masszát tedd habzsákba és egy sütőpapíros tepsire nyomj kisebb diónyi halmokat. (Ha nincs habzsákod használj egy levágott végű zacskót vagy 2 kiskanalat.) 

Tedd a tepsit a sütő középső fokára és süsd kb. 15-20 percig, míg aranybarna nem lesz a fánk. Közbe semmiképp se nyisd ki, mert összeesik a tészta.

Közbe készítsd el a pudingot és verd fel a habtejszínt a habfixálóval, vagy szugeráld a fánkokat, hogy nőjenek, ahogy én tettem. :D

Ha megsültek a fánkok, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni őket.

Vágd le a kalapjukat és először egy habzsák segítségével nyomj/kanalazz kb. 1 kiskanálnyi pudingot, majd egy kiskanálnyi habot a tésztácskákra.

Végül tedd vissza  a "kalapjukat" és legyél nagyon büszke! :)

Nézzetek be a facebook oldalamra is, itt van! :) 

Ui.: A receptet, az emailes és telefonos távsegítséget köszi Mama! :)

0 Tovább

Univerzális Paradicsomszósz

Sok receptemnél használom ezt a paradicsomszószt, éppen ezért mindig jó nagy adagot csinálok. Amit nem használok el, csak simán lefagyasztom. Amúgy is gyors recept, kb 15 perc alatt megvan, de ha csak a fagyiból kell kivennem, még egyszerűbb dolgom van.  Íme! :)

paradicsomszósz paradicsom bazsalikom oregánó fokhagyma hagyma zöldfűszer vendégvárók

Hozzávalók:

500 g paradicsomszósz

2-3 gerezd fokhagyma

1 kisebb hagyma

1-2 kk só

néhány tekerésnyi frissen őrölt bors

1 kk oregánó

1 kk bazsalikom

pici olaj

Elkészítés:

Az olajon futtasd meg az áttört fokhagymát, és apróra vágott hagymát, majd öntsd rá a paradicsomszószt.

Ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

(Ha nagyon savanyú paradicsomszószt sikerült venned, akkor egy kevés cukrot is adhatsz hozzá.)

Kb. 10 percig főzd, hogy összeérjenek az ízek és a szósz kicsit besűrűsödjön.

Tipp: Ha van friss bazsalikomod/oregánód akkor mindenképp használd, mert jót tesz neki.

Felhasználhatod egyszerűen pizzához, leveles tésztás finomságokhoz, olaszos tésztákhoz, húsokhoz (pl. jó alap a margerita csirkemellnek) vagy akár egy fincsi mártogatósnak, salsa szósznak is az alapja lehet. 

0 Tovább

Aszalt barackos, mézes, rozmaringos töltött karaj

Ezidáig ha húsételt készítettem, nagyrészt csirkéből vagy pulykából dolgoztam. Most, hogy olcsó volt a karaj, gondoltam kipróbálok egy jó kis töltelékes receptet. Na, de nem egyszerű kolbászos vagy tojásost, hanem egy kicsit extrábbat. Látván, hogy milyen gyorsan elfogyott, azt kell mondjam, hogy nem is volt olyan rossz próbálkozás! Remélem nektek is ízleni fog! ;)

karaj hús fehérbor rozmaring sárgabarack töltelék töltött hús aszalt gyümölcs fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg csont nélküli sertéskaraj

50 g aszalt sárgabarack

2 db közepes hagyma

1 db  közepes szelet kenyér

1 szál rozmaring

olaj

2 ek olívaolaj

só, bors

2 ek méz

2 ek mustár

1-2 dl fehérbor

Elkészítés:

Elsőként a húst készítsd elő, tisztítsd meg. A töltelékhez vágj le egy kicsi darabot és tedd félre.

Egy éles késsel hosszában szúrd át a karajt teljesen, hogy legyen egy "alagút" a tölteléknek.

A hagymát aprítsd fel és kevés olajon futtasd meg.

A sárgabarackot, a rozmaringot, a kenyér belét, az olivaolajat, a levágott húst és a megpirított hagymát késes betétű robotgép vagy botmixer segítségével dolgozd össze.

Az elkészült tölteléket nyomkodd bele a hús közepébe, majd sózd, borsozd meg.

A mézet és a mustárt keverd össze.  Kend az egészet a megtöltött húsra.

Tedd éjszakára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd tepsibe a húst. Önts alá egy kevés fehérbort, szórd bele a nagyobb darabokra vágott hagymát és kb. 2 órán keresztül letakarva süsd. 

Végül takarás nélkül pirítsd légkeveréses sütőben kb. fél óráig.

Tippek a tálaláshoz:

- Köretnek egyben sült krumplit készítettem. Ehhez a megmosott burgonyát keresztbe, jó mélyen beirdaltam, fűszereztem, kis olivaolajat locsoltam rá, majd a sütési idő kb. felénél a hús mellé tettem, hogy a krumpli is megpuhuljon, végül ropogósra süljön a hússal együtt.

- A tepsiben maradt fehérboros szaftot, egy lábosban, pici tejszínnel és 1 ek liszttel összeforraltam, majd tálalásnál a húsra locsoltam.

- A salátához a paradicsomot, az uborkát és a jégsalátát felaprítottam. Öntetnek pedig 1 ek mustárt, 2 ek olivaolajat és 2 ek citromlét kevertem össze, majd a zöldségekre locsoltam.

- Végül még a nyáron elrakott sárgabarack chutney-ból is adagoltam a tányérra. Ez is illett hozzá! :)

Ui.: Gyertek a facebook oldalamra is, itt van! :) 

0 Tovább

Téli pohárkrém

Nem jön az ihlet na, így marad csak a recept!!! :) Elkészítése amúgy kb. 10 perc, tehát gyors, egyszerű, ráadásul nagyon finom, szezonális gyümölcs van benne, mutatós, úgyhogy telitalálat akár a hétvégi desszertnek is!

tejszín kivi citrom mascarpone pohárkrémek

Hozzávalók:

100 g habtejszín

200 g mascarpone

2-3 ek porcukor

100 g zabkeksz

3-4 db kivi

1 citrom

Elkészítés:

Elsőként a kivit vágd kisebb kockákra.

A habot verd fel a cukorral, majd forgasd össze óvatosan a mascarponeval, végül reszeld bele a citromhéjat.

A citromot facsard ki.

A zabkekszet törd nagyobb darabokra, majd a felét szórd a poharak aljába. Locsold meg a citromlé felével.

Erre jöhet egy réteg hab, majd egy réteg kivi. Ezután ismét a keksz, a citromlé, és a hab következik. Végül díszítsd kivivel a tetejét. 

Jó étvágyat :)

0 Tovább

Mexikói Parti :) Csirkés-Zöldséges Tortilla

Már nagyon régóta vártam a mai napot, mert az egyik áruházlánc ezen a héten Mexikói napokat tart!!! Juhéééé! Már százszor átnéztem az újságot, mert imádjuk a mexikói ételeket és ilyenkor végre könnyen hozzá lehet jutni - és az egyéb üzletláncok kínálatához mérten, szélesebb palettából csemegézhet az ember - az alapanyagokhoz. Annyira nagy a baráti társaságunkban is a lelkesedés, hogy az egyik "BFF"-em Mexikói ihletésű "Sweet 16" szülinapi partit rendezett. (Természetesen már 10 éve ünnepelünk 16. szülinapokat, de kicsire nem adunk.) Lényeg, hogy a Barátnőm szuper ötleteket valósított meg: nagyon kreatív volt a díszítés, az ételek/italok pedig különlegesek és isteni finomak voltak. De akkor jöjjön is néhány részlet a buliról!

tortilla gyorsvacsi kukorica bab paradicsom paradicsomszósz paprika chili jalapeno nachos vendégvárók

Italok

Barátnőm nagy Tequila fan, úgyhogy természetesen ezzel az itallal készült a bulira Ő is (és Mi is). Lehetett volna - a már kissé elcsépelt - Tequila Sunrise-ban gondolkodni, vagy a nyalogatós sós/citromos, fahéjas/narancsos, illetve magyaros, paprikás/hagymás verziót alkalmazni, esetleg tisztán inni vagy paradicsomlével, sangriaval kísérni, de Ő, mindezek helyett egy nagyon különleges shot-ot álmodott meg nekünk. Kaktuszlevet és Tequilát kevert össze kb. fele-fele arányban, és így egy nagyon élvezhető, nem túl erős, de annál különlegesebb italt kaptunk. Egy fél cikkely naranccsal és kis keverőpálcikával díszítette a poharakat. 

Ételek

Előételként a Barátnőm kínálótálakra halmozott egy jó adag bébikukoricát, jalapeno paprikát, mexicornt és nacho chipset, amit természetesen az elmaradhatatlan házi salsa szósszal körített. 

Főételként pedig csirkés-zöldséges tortillát szolgált fel, aminek itt is van a receptje:

Hozzávalók 6-8 főre:

- 2 csomag tortillalap

- 1 kg csirkemell

- tortilla fűszerkeverék

- kevés olívaolaj

- 1 üveg fajitas szósz (ha nem kapsz, akkor használj paradicsomszószt)

- 1 db babkonzerv

- 1 db szemeskukorica konzerv és/vagy bébikukorica

- jalapeno paprika ízlés szerint (attól függően mennyire bírjátok az erőset)

- 1- 2 paradicsom,

- 1 nagyobb hagyma

- 3 db kaliforniai paprika: Az a jó, ha minél színesebb, így pl. Barátnőm tett bele piros, sárga és zöld kaliforniai paprikát is. 

- só, bors, chili ízlés szerint

Elkészítés:

Elsőként a csirkét kockázd fel, majd fűszerezd be, a zöldségeket vágd fel, a konzerveket szűrd le.

Ezt követően a csirkét kevés olívaolajon pirítsd meg, majd öntsd hozzá a szószt és a zöldségeket, végül fűszerezd.

Várd meg, míg megpuhulnak a zöldségek és forrald össze az egészet, hogy összeérjenek az ízek.

Sütőben vagy egy serpenyőben néhány perc alatt melegítsd fel a tortillalapokat, majd középre halmozz mindegyikre a zöldséges-húsos szószból. 

tortilla gyorsvacsi kukorica bab paradicsom paradicsomszósz paprika chili jalapeno nachos vendégvárók

Dekoráció

Ha hasonló bulit szeretnél, jöhetnek minden mennyiségben a sombrero-k,  rumbatökök, jalapeno paprikák, kaktuszok és egyéb mexikóra emlékeztető figurák. 

Jó bulizást! :) 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (108),tojás (71),liszt (52),cukor (52),vaj (42),tej (36),tejföl (34),vendégvárók (34),fincsi ebédek (33),joghurt (33),hagyma (30),paradicsom (30),sajt (29),citrom (28),kakaópor (27),ráérős reggelik (27),karácsony (26),habtejszín (26),eper (25),rohanós vacsorák (25),advent (24),adventi naptár (23),csokoládé (23),túró (23),sütőpor (21),fahéj (21),narancs (21),sonka (20),krumpli (20),fokhagyma (20),vaníliás cukor (20),tejszín (19),meggy (19),olaj (18),bazsalikom (18),leveles tészta (18),barack (18),gyors muffinok (17),pohárkrémek (16),porcukor (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),vanília (14),málna (12),étcsokoládé (12),saláta (12),húsvét (12),alma (11),kolbász (11),krémsajt (11),petrezselyem (11),csoki (11),leves (10),paradicsomszósz (10),sárgabarack (10),csirkemell (10),gyümölcs (10),fehércsoki (10),dió (10),paprika (9),snidling (9),majonéz (9),puding (9),élesztő (9),pite (9),kukorica (9),dekorcukor (8),kakaó (8),tészta (8),brownie (8),sajtkrém (8),lekvár (8),lilahagyma (8),piskóta (8),méz (7),krémleves (7),őszibarack (7),görög joghurt (7),szegfűszeg (7),keksz (7),rétes (7),mustár (7),rozmaring (7),szeder (7),kaliforniai paprika (6),kókusz (6),spenót (6),oregánó (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),bonbon (6),póréhagyma (6),torta (6),(5),muffin (5),medvehagyma (5),uborka (5),chili (5),zabpehely (5),tök (5),marcipán (5),tejcsokoládé (5),gyorsvacsi (5),fánk (5),banán (5),csoki pasztilla (5),áfonya (5),sütőtök (5),cseresznye (5),farsang (5),kelttészta (5),ricotta (4),hidegtál (4),csirke (4),réteslap (4),bor (4),menta (4),olívaolaj (4),cheesecake (4),kivi (4),fehérbor (4),olívabogyó (4),palacsinta (4),babapiskóta (4),pizza (4),sajttorta (4),valentin-nap (4),szalonna (4),étcsoki (4),kókuszreszelék (4),anyák napja (4),halloween (4),zöldség (4),cukkini (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),fehércsokoládé (3),szilva (3),vöröshagyma (3),lasagne (3),borsó (3),ánizs (3),mák (3),gofri (3),Rohanós vacsorák (3),fondant (3),mandula (3),mozzarella (3),tócsni (3),zabkeksz (3),bacon (3),torma (3),befőzés (3),szalámi (3),brokkoli (3),blogkóstoló (3),lekvárfőzés (3),citromfű (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),nutella (3),lepény (3),csiga (3),tortilla (3),mandarin (3),gyümölcskenyér (3),virsli (3),rizs (3),rugelach (3),pizzaszósz (3),káposzta (3),olajbogyó (2),ananász (2),zselatinfix (2),darált hús (2),oreo keksz (2),cékla (2),zselatin (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),alaplé (2),feta sajt (2),baracklekvár (2),szódabikarbóna (2),pesto (2),Édességek (2),hamburger (2),mogyoró (2),búzadara (2),cukormáz (2),csicseriborsó (2),bors (2),penne (2),grillcsirke (2),mézeskalács (2),pasztilla (2),linzertészta (2),parmezán (2),tejszínhab (2),füstölt sajt (2),besamel (2),pizzagolyó (2),kávé (2),mozarella (2),promóció (2),levendula (2),nyaralás (2),curry (2),gesztenye (2),Gyors muffinok (2),mártogatós (2),magyarprovence (2),lime (2),csokikrém (2),töltött tojás (2),gyümölcskosárka (2),dzsemfix (2),levendulabirtok (2),alkohol (2),kalács (2),knorr (2),cheesecake brownie (2),szerecsendió (2),bab (2),tésztasaláta (2),fetasajt (2),kefír (2),eperlekvár (2),aszalt áfonya (2),pogácsa (2),gyerekek (2),trüffel (2),sütipecsét (2),majoranna (2),kókusztej (2),burgonya (2),rum (2),majonézes burgonya (1),fatörzs (1),hab (1),zöldségkeverék (1),bejgli (1),franciasaláta (1),gesztenyemassza (1),sós aprósütemények (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),mákos guba (1),szósz (1),salsa (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),karácsonyi ebéd (1),író (1),tárkony (1),zeller (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),kandírozott gyümölcs (1),linzer (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),szójaszósz (1),fagyi (1),daráltkeksz (1),töltött krumpli (1),lasagne tészta (1),besamel mártás (1),karfiol (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),fagylalt (1),jégkrém (1),moszonló (1),monoszló (1),masni (1),chilis bab (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),barna cukor (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),étkezési keményítő (1),blondie (1),narancslé (1),turmix (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),zeller (1),karalábé (1),churros (1),víz (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),kandírozott narancs (1),szezámmag (1),avokádó (1),pirospaprika (1),körözött (1),rumaroma (1),pillecukor (1),kevert (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),görögjoghurt (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),baileys (1),sűrített tej (1),pompos (1),likőr (1),gasztroajándék (1),étcsokokoládé (1),körte (1),csokissüti (1),hamburgerhús (1),cookies (1),smarties (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),balzsamecet (1),zsömle (1),Anyák Napja (1),zselé (1),vacsora (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),habfixáló (1),munkaebéd (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),áfonyalekvár (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),penne (1),képviselőfánk (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),készülődés (1),nachos (1),sztrapacska (1),quesadilla (1),reggeli (1),juhtúró (1),aszalt paradicsom (1),chorizo (1),tavasz (1),krém (1),muffinok (1),jalapeno (1),kelt tészta (1),tortazselé (1),ballagás (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),VKF (1),ragu (1),sertéslapocka (1),pulykamell (1),SAD! (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),ősz (1),sertés (1),lapocka (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),panír (1),szilveszter (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),kuszkusz (1),kapcsolat (1),bevonat (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csilipaprika (1),lecsó (1),csokipasztilla (1),pizzás csiga (1),bagett (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csokiszósz (1),pizzafeltét (1),velence (1),grillezés (1),almáspite (1)