Őszies tócsni fokhagymás tejföllel

Nyáron készítettünk már cukkinis tócsnit, répás tócsnit, de nálam messze ez a tökös-rozmaringos verziós viszi a prímet. Gy. a sima krumplisat favorizálja, de erre még Ő is azt mondta, hogy talán túlszárnyalja az eredetit. Nem véletlen fogyasztottuk volna el azon nyomban az egész adagot. :) Azért kikönyörögtem, hogy rakjunk félre 3 darabot a fotózás kedvéért, de elhihetitek, hogy nagyon nem volt egyszerű menet. Még én is majdnem elgyengültem, hogy "áhh, majd csinálunk másikat", de végül tartottam magam. Eredetileg céklát is szántam bele, hogy még ősziesebb jellege legyen, de Gy. véletlenül fekete retket vásárolt helyette. Jól megtárgyalták állítólag a pénztáros sráccal is, hogy mindkettőjük szerint ez cékla, aztán otthon jött a meglepetés. :) Nem baj, legközelebb jöhet a céklás verzió!

Egyébként, ha valakinek van bármilyen fekete retkes receptje, ne habozzon megosztani velem, mert fogalmam sincs mit kezdjek vele, annyira erőteljes az íze. Kidobni meg persze nem szeretném. :D

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Hozzávalók a tócsnihoz:

4 közepes krumpli

1 nagyobb sárgarépa

1/4 sütőtök

2 rozmaring ág

3 csapott kk só

1 csapott kk bors

8 ek liszt

2 tojás

3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás tejfölhöz:

2 dl tejföl

1 gerezd fokhagyma

1 mk só, frissen őrölt bors

néhány csepp citromlé

esetleg egy kevés apróra vágott snidling a díszítéshez

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, majd reszeld le mindet a reszelő legnagyobb lyukán.

Sózd be és hagyd kb. 20 percet állni, míg levet ereszt.

Nyomkodd jó alaposan ki, majd üsd rá a tojásokat.

Ízesítsd borssal és apróra vágott rozmaringgal, majd kanalanként add hozzá a lisztet is.

Jó alaposan dolgozd össze.

Hevíts olajat egy serpenyőben és evőkanállal adagolj kis kupacokat a forró olajba. Süsd a tócsnik mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarna nem lesz az egész.

A fokhagymás tejfölhöz a tejfölt keverd ki a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a citromlével.

Tálalásnál megszórhatod egy kevés snidlinggel.

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

6 Tovább

Pizzás krumpli

Rossz időben Gy.-vel hajlamosak vagyunk arra, hogy lustaságból még csak az ebédlőasztalig sem mászunk el vacsorázni, hanem egyszerűen az ágyban eszünk. Ilyenkor a tálcás óvintézkedés ellenére is tuti találunk kósza morzsákat, amik később nagyon tudnak ám szúrni! :) Ilyenkor csak bámuljuk a TV-t, miközben eszünk és semmi romantika nincs benne. Mindig megbeszéljük, hogy ez nem jó taktika, és a jövőbeni gyerekeinknek nem mutathatunk ilyen rossz példát. :D Nyáron persze más a helyzet, mert ebben a gyönyörű időben kihasználjuk a teraszunkat és szinte minden este kint vacsizunk. TV nélkül teljesen más, ráadásul - szerintem - már ez is elég ahhoz, hogy kicsit kilendítsen minket a szürke hézköznapokból. A főzésnek is sokkal nagyobb kedvvel állok ilyenkor neki, hiszen tudom, hogy jó kis estének nézünk elébe. Ez a recept is egy teraszos vacsihoz készült!

krumpli burgonya paradicsom szalámi zöldfűszer bazsalikom snidling fokhagyma paradicsomkonzerv rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6-8 közepes méretű újkrumpli (nálam szám szerint 7, de a 6-8 olyan menőn hangzik XD)

400 g hámozott paradicsomkonzerv (vagy friss paradicsom)

100 g paprikás szalámi

3 gerezd fokhagyma

1 csokor snidling

1 marék bazsalikom

1+1 kk só, sok frissen őrölt bors

olaj

reszelt sajt (nálam most scamorza)

krumpli burgonya paradicsom szalámi zöldfűszer bazsalikom snidling fokhagyma paradicsomkonzerv rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit jó alaposan sikáld meg, majd tedd fel sós vízbe főni.

A szalámit vágd apró kockákra, a fokhagymát pucold meg, a snidlinget és a bazsalikomot apríts össze.

Löttyints egy kevés olajat egy serpenyőbe, majd törd bele a fokhagymát és futtasd meg kicsit az olajon.

Dobd rá a szalámit, majd öntsd hozzá a paradicsomot.

Ízesítsd sóval, borssal és a felaprított fűszernövényekkel.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

A megfőtt krumplikat szűrd le, vágd félbe.

Locsolj egy kevés olajat egy tepsibe és sorakoztasd bele a krumplikat.

Vágd be kicsit mindegyik közepét és kanalazz bele a paradicsomos szószból. Szórd meg reszelt sajttal, majd süsd 15 percet. A végén adhatsz neki 4 perc légkeverést, hogy szépen megpiruljon minden.

Tálalásnál szórd meg friss zöldfűszerekkel és kanalazz hozzá egy kevés görög joghurtot. 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek like-old a facebook oldalunkat és kövess minket instagramon

0 Tovább

Töltött cukkini

Itt az igazi nyár és egyre olcsóbban lehet kapni a piacokon és a boltokban a cukkinit és a padlizsánt. Ilyenkor persze mindig elcsábulok és összevásárolok mindenféle friss zöldséget. Ehhez persze hozzájön a hazai eresztés is, így bőven van miből válogatnom. A következő receptben a cukkini a főszereplő, de helyet kap mellette a lédús paradicsom, a házi fejessaláta és a sok illatos fűszernövény is. Azért helyre kell rakni a hús-zöldség egyensúlyt, így Gy. kedvéért a csirke mellé került egy kis Papa-féle szalonna is. :)

cukkini paradicsom bazsalikom snidling petrezselyem csirkemell szalonna olaj zöldfűszer fincsi ebédek saláta paradicsomszósz

Hozzávalók: 

1 nagy cukkini (vagy 2 közepes)

20 dkg csirkemell

1 db hagyma

5 dkg szalonna 

1 nagy csokor zöldfűszer, akár vegyesen (nálam petrezselyem, bazsalikom, snidling)

1 db paradicsom

1 kis doboz konzerv paradicsomszósz

1 kk só, sok őrölt bors

10 dkg reszelt sajt

egy kevés olaj

Elkészítés:

cukkini paradicsom bazsalikom snidling petrezselyem csirkemell szalonna olaj zöldfűszer fincsi ebédek saláta paradicsomszósz

A cukkiniket mosd meg, vágd félbe és kapard ki egy kanál segítségével a belsejüket.  Ezt aprítsd is össze. 

A húst vágd nagyon apró kockákra, de persze az is jó, ha ledarálod.

A szalonnát és a hagymát szintén aprítsd fel, majd egy serpenyőben kezdd el pirítani őket.

Add hozzá a húst is, majd miután kifehérdett jöhet hozzá a cukkini belseje is.

Öntsd nyakon paradicsomszósszal, majd vágj kockákra egy nagyobb paradicsomot és ezt is add az előzőekhez.

Ízesítsd sóval, borssal ill. a felaprított zöldfűszerekkel. Főzd kb. 10 percig.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy nagyobb tepsit.

Önts bele egy kevés olajat, majd rakosgasd bele a kivájt cukkiniket.

Adagold a tölteléket a cukkinikbe, majd takard le alufóliával és süsd 20 percig.

Reszelj rá sajtot, majd süsd további 20 percig, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére és, hogy megpiruljon egy kicsit a cukkini és a töltelék. 

cukkini paradicsom bazsalikom snidling petrezselyem csirkemell szalonna olaj zöldfűszer fincsi ebédek saláta paradicsomszósz

Tipp: Én friss fejes salátával és fokhagymás-kefíres öntettel kínáltam!

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

2 Tovább

Vendégváró sonkás kosarak

Egyik munkahelyi barátnőm hozott be a névnapjára egy kifejezetten "pasifogó" kaját: sonka kosárkákat. Azért mondom (írom), hogy pasifogó, mert a fiúk úgy rárepültek, hogy pillanatokon belül elfogyott. :) Ő a sonkát "pucéran", tette a muffinsütőbe és fűszeres tejfölt kanalazott bele, majd megsütötte. Én ezt a receptet fejlesztettem tovább egy kis leveles tészta köntössel és friss fűszernövényekkel. Gondoltam, a tésztától, majd laktatóbb lesz és nem fogy el 1 másodperc alatt, de tévedtem...

Tanulság: Ha legközelebb készítem, kizárólag dupla adagnak állok neki. :)

ui: Ha jót akartok enni szurkolás közben, akkor a holnapi magyar-belga meccsre ezt készítitek! :) 

leveles tészta tejföl bazsalikom snidling paradicsom sonka vendégvárók

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

1 csomag leveles tészta

kevés liszt a nyújtáshoz

15 dkg vékonyra szeletelt csirkemellsonka

30 dkg tejföl

1 kk só, bors

1 csokor snidling

1 marék bazsalikom

1 db paradicsom

1 db felvert tojás

leveles tészta tejföl bazsalikom snidling paradicsom sonka vendégvárók

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy - lehetőleg szilikonos - muffinformát.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki jó vékonyra, és szaggas belőle nagyobb köröket. A körök akkorák legyenek kb. mint egy szelet sonka.

Tegyél 1-1 szelet sonkát a tésztaköröcskékre és óvatosan egyengesd a muffinforma mélyedéseibe őket. 

A snidlinget vágd apróra, majd keverd bele a tejfölbe. Ízesítsd sóval, borssal.

Tegyél mindegyik kosárkába egy púpos kiskanálnyi fűszeres tejfölt.

A paradicsomot és a bazsalikomot is vágd fel, majd szórj egy keveset mindegyik kosár tetejére.

Felvert tojással kenegesd meg a tészta kilógó szélét, majd süsd kb 10 percet.

Tipp: 

Szilikonos formából nagyon könnyen kijön, de én rendes fém muffin sütőben is készítettem már. Egy kis harc árán abból is kiszedhető! :D  

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

0 Tovább

Zöldfűszeres, füstölt sajtos szendvicskrém

Az egyik német diszkontáruházban már többször vettem vödrös kiszerelésű krémsajtot. Általában ezt a terméket használom a sajttortákhoz és a rugelach-hoz is. A múltkor találtam ugyanitt kisebb kiszerelésű, de füstölt ízesítésű krémsajtot, ami rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Mondjuk pont annyi ideig, amíg megvettem és betettem a hűtőbe, majd 1-2 hét múlva rácsodálkoztam, hogy: "Jéééé, ilyen is van otthon?" Mivel eléggé közel volt a lejárati dátum, gyorsan ki kellett belőle találnom valamit. Hát ez lett belőle: 

kaliforniai paprika paprika snidling petrezselyem krémsajt tejföl Ráérős reggelik

Hozzávalók:

250 g füstölt sajtos krémsajt

100 g tejföl

1 nagy csokor snidling

1 nagy csokor petrezselyem

1 db piros kaliforniai paprika

1 kk só, frissen őrölt bors

kaliforniai paprika paprika snidling petrezselyem krémsajt tejföl Ráérős reggelik

Elkészítés:

A paprikát kockázd fel, a snidlinget és a petrezselymet aprítsd össze.

A sajtkrémet keverd össze a tejföllel, majd szórd bele a zöldfűszereket, és ízesítsd sóval, borssal.

Alaposan keverd össze, majd tálald friss péksüteménnyel és zöldségekkel.

ui.: Még a húsimádó férjemnek is bejött reggelire, úgyhogy tényleg érdemes kipróbálni. 

Ha van kedved, gyere facebook-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)