Medvehagymás, túrós lepény

Egyik nap megkértem Gy.-t, hogy a munkahelye melletti piacról hozzon nekem egy kevés medvehagymát. Tudhattam volna, hogy a keveset ő máshogy értelmezi, de valahogy úgy voltam vele, hogy csak megoldja. Tény, hogy megoldotta, hatalmas tripla csokorral állított haza. Mondtam neki, hogy ez így nagyon kedves tőle, de mit fogok csinálni ekkora adaggal. Kész recept ugyanis nem volt egy darab sem a fejemben, csak a szezonja miatt szerettem volna egy keveset. Azt már tudjátok rólam, hogy kidobni nagyon nem szeretek semmit, így rögtön elkezdtem agyalni, hogy mivel is társíthatnám a medvehagymát. Így jött a képbe a túró, a paradicsom és a kolbász. Szerintem nagyon jó kis vacsi recept, ha van kedvetek, próbáljátok ki bátran! :)

medvehagyma túró kolbász paradicsom tejföl leveles tészta rohanós vacsorák vendégvárók

 Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

25 dkg túró

1 kis doboz tejföl

1 kis csokor medvehagyma

1 kk só, frissen őrölt bors

5-10 dkg kolbász

2 paradicsom

5-10 dkg sajt

pici liszt a nyújtáshoz

medvehagyma túró kolbász paradicsom tejföl leveles tészta rohanós vacsorák vendégvárók

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.

A túrót keverd össze a tejföllel. Ízesítsd sóval, borssal.

A medvehagymát vágd apróra és add a túrós masszához.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd tepsi méretűre, majd terítsd is bele a tepsibe. Szurkáld meg itt-ott villával, hogy ne púposodjon fel majd sütés közben.

Kend meg a medvehagymás krémmel az egészet.

A kolbászt és a paradicsomot szeleteld fel, majd szórd rá a lepényre.

Végül reszelj rá sajtot, majd mehet is a sütőbe.

Süsd kb. 12 percig, majd adj neki még 3 perc légkeverést, hogy kissé megpiruljon a lepény.

Ha kész, szeleteld fel és tálald friss salátával.

medvehagyma túró kolbász paradicsom tejföl leveles tészta rohanós vacsorák vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Pompos házilag

Pár hete a budapesti Mangalica fesztiválon ebédeltünk. Nem tudom ki, hogy van a fesztiválos kajákkal, de nálunk a pompos elég menő ilyenkor, nem is nagyon gondolkodunk másban. Megkeressük a legszimpatikusabb standot, kiválasztjuk a feltéteket, aztán kiálljuk a 600 km-es sort és röpke 2 óra alatt már kezünkben is a fincsi pompos. Ebben a csípős, téli időben kb. 5 másodperc alatt hűl ki a kenyérlángosunk, így esélyünk nincs frissen sülve megkóstolni a finomságot. :D Nyilván a tömegnek, a lehetetlen ülőhely keresésnek is megvan a feelingje, de ha el szeretnénk kerülni valamilyen oknál fogva a fentieket, készítsünk házilag pompost!    

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Hozzávalók:

50 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű)

4 közepes krumpli

2 dkg élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 közepes lilahagyma

kis darab kolbász/szalonna

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Elkészítés:

Elsőként a krumplit pucold meg, vágd kockákra és tedd fel főni.

A szobahőmérsékletű élesztőt morzsold bele a cukros, langyos tejbe, majd meleg helyen hagyd felfutni.

A lisztet és a sót öntsd egy nagy tálba.

Ha kész a krumpli szűrd le, törd át és ezt is add a liszthez.

Öntsd bele a felfutott élesztőt is, majd jó alaposan gyúrd össze a tésztát. (Ha nagyon ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.)

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő a tészta.

Közben a hagymát, a kolbászt és a szalonnát vágd fel és futtasd meg egy kicsit egy serpenyőben. 

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a tejfölt az elősütött tészta tetejére, szórd meg a feltétekkel, majd süsd további 15 percig.

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Magyaros lepények

Szinte mindig van a mélyhűtőnkben 1-2 csomag leveles tészta, mert segítségével pillanatok alatt jó kis vacsit tudok összedobni kettőnknek. A legjobb benne, hogy nem is kellenek hozzá flancos alapanyagok, hiszen a legegyszerűbb, egy alap háztartásban is bármikor megtalálható hozzávalókból is szuper ételek készülhetnek. Az alábbi receptben is tényleg csak ilyan alapélelmiszerek szerepelnek, de persze akkor sem szabad megijedni, ha például kolbász helyett "csak" sonka van otthon. Nyugodtan variálhatjátok kedvetek szerint a hozzávalókat, tuti kellemes kombinációk fognak születni! 

sajt kolbász paradicsom hagyma leveles tészta paprika tejföl rohanós vacsorák

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

20 dkg tejföl

1 nagyobb hagyma

10 dkg kolbász

2 szem paradicsom

esetleg zöld erőspaprika

5-10 dkg sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

sajt kolbász paradicsom hagyma leveles tészta paprika tejföl rohanós vacsorák

Elkészítés:

A hagymát pucold meg, majd az erőspaprikával és a kolbásszal együtt karikázd fel.

A paradicsomot szintén szeleteld fel.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit.

A leveles tésztát nyújt ki, majd óvatosan húzd át a tésztát a tepsire.

Kend meg az egészet tejföllel, majd szórd rá a feltéteket.

Én külön szórtam még rá egy kevés borsot és zöldfűszert is.

Reszelj rá sajtot, majd mehet az egész a sütőbe.

Süsd kb. 15 percig, míg a tészta kicsit megpirul, a sajt pedig ráolvad a lepényre.

sajt kolbász paradicsom hagyma leveles tészta paprika tejföl rohanós vacsorák

Tálald savanyúsággal vagy friss salátával.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Pizza Night-Rendezz pizza party-t!

Ha nem is minden hétvégén, de minden másodikon biztos, hogy találkozunk a barátainkkal. Ilyenkor vagy beülünk valahova vagy valamelyikünknél - általában nálunk - jövünk össze egy kis beszélgetésre, társasozásra, eszem-iszomra. Általában mindenki hoz valamilyen finomságot, rágcsát, de persze mi is készülünk különböző vendégvárókkal. A legjobban mégis azt szeretem, amikor együtt készítünk el valamilyen fincsi főételt, bár az biztos, hogy ilyenkor elég sok idő megy el a konyhában. A kompromisszumos megoldás egy ilyen estén, ha pizzát sütünk. Nem igényel hatalmas előkészületet, nem kell hozzá semmi extra alapanyag, mindenki szereti, és nem megy el az idő a főzőcskézéssel, hiszen amikor megérkeznek a vendégek, csak gyorsan összedobjuk a pizzákat, a sütő meg már elvégzi maga a dolgát.  

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Hozzávalók 6-8 főre:

1 kg liszt

2 csomag szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olívaolaj

házi pizzaszósz/ha nincs időd elkészíteni sima paradicsomszósz vagy esetleg bolti pizzakrém

pizzafeltét (minél többféle, annál jobb): paradicsom, mozarrella, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, többféle reszelt sajt, csípős zöldpaprika, ananász, rukkola, bazsalikom levelek etc.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Elkészítés

Kb. 2 órával a vendégség előtt:

A tészta száraz hozzávalóit keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat és adagold hozzá a vizet. A robotgép dagasztókarjával vagy, ha nagyon kemény vagy, kézzel dolgozd össze a tésztát.

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát, míg a duplájára nem nő.

A feltéteket készítsd elő: Vágd fel a zöldségeket, pucold meg a hagymát és azt is karikázd fel. Szeleteld fel a kolbászt és a szalámit is, reszeld le a sajtokat. Az olajbogyót is félbe vághatod, ha szeretnéd.

Tedd kis tálkákba a feltéteket és készítsd elő a pizza szószt, hogy mire megjönnek a vendégek - természetesen a welcome drink után - neki lehessen állni a sütésnek.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

A vendégek érkezésekor:

A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

A pizzatésztát osszátok szét. (Mi három részre szoktuk: két nagy gáztepsibe és egy kicsi 20x30-asba próbáljuk beledolgozni.)

A tepsit béleljétek ki sütőpapírral, majd kézzel húzkodjátok megfelelelő méretűre a pizzatésztát. (Ez férfimunka!)

Ezt követően kenjétek meg pizzaszósszal, majd mindenki a maga ízlése szerint pakolja rá a feltéteket. 

Süssétek tepsinkét kb. 20 percig, míg a tészta kicsit megpirul, a feltétek összesülnek, a sajt pedig ráolvad a pizza tetejére.

Tipp: Persze azt is lehet, hogy annyi felé osztjátok a tésztát, ahányan vagytok és így mindenkinek lesz egy külön saját pizzája. Mi azért nem így csináljuk, mert a fiúk általában 2x annyit esznek, mint a csajok. :D 

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

0 Tovább

Irdalt burgonya finomságokkal töltve

A következő ételt ismét a "szükség hozta", mert nyaralás előtt már nem szerettem volna új dolgokat vásárolni, hiszen ki kellett üríteni a hűtőt. Egyébként rettenetesen utálom, ha valami megromlik, így nagyon próbálok odafigyelni arra, hogy mindent felhasználjunk időben. Volt még otthon néhány szem burgonya, úgyhogy körbe néztem a hűtőben is, hogy ott milyen alapanyagok lapulnak. Találtam mozzarellát és egy darabka kolbászt, amit paradicsommal, hagymával és a kis "fűszeres kertemben" (értsd: a társasházi teraszon) szedett bazsalikom levelekkel turbóztam. Nem is gondoltam volna, de egy kis salátával szuper vacsi lett belőle.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6-8 szem közepes krumpli

4-5 szem kisebb paradicsom

5 dkg kolbász

1 db mozzarella

1 csokor bazsalikom

1 kisebb fej lilahagyma

olívaolaj

1 kk só

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit alaposan sikáld meg és sós vízben héjastul főzd elő.

A lilahagymát pucold meg, majd karikázd fel a mozzarellával, paradicsommal és a kolbásszal együtt.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd locsolj egy kevés olívaolajat egy tepsibe.

A félig megfőtt krumplikat hagyd kicsit hűlni, majd egy éles késsel irdald be őket kb. 3 milliméterenként, úgy, hogy az alja egybe maradjon.

A zsebecskéket töltsd meg tetszőleges sorrendben a felvágott paradicsommal, hagymával, kolbásszal, mozzarellával, majd dugdoss bele néhány bazsalikom levelet is.

Tedd a töltött krumplikat a tepsibe, majd süsd lefedve kb. 15 percig,  majd fedő nélkül még 5-10 percet, hogy a burgonya megpiruljon egy kicsit.

Tálald friss salátával és joghurtos öntettel.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Tipp: Ha több időd van, nem muszáj a krumplit előfőznöd, beirdalhatod nyersen is és sütheted az egészet a sütőben. Ebben az esetben közel 1 óra lesz a sütési időd.

Természetesen a tölteléknek szánt finomságokat is kedv szerint variálhatod. Fincsi sonkák, bacon vagy extrább sajtok is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (89),tojás (55),vaj (30),cukor (30),vendégvárók (30),fincsi ebédek (30),tejföl (29),liszt (29),paradicsom (28),tej (26),hagyma (26),karácsony (26),joghurt (25),sajt (25),advent (24),adventi naptár (23),ráérős reggelik (23),citrom (23),kakaópor (20),krumpli (20),rohanós vacsorák (20),habtejszín (20),narancs (19),sonka (19),fahéj (19),tejszín (18),meggy (18),eper (17),fokhagyma (17),túró (17),csokoládé (16),leveles tészta (16),bazsalikom (15),répa (15),vaníliás cukor (14),barack (13),gyors muffinok (13),pohárkrémek (13),mascarpone (13),húsvét (12),vanília (12),alma (11),ribizli (11),kolbász (11),porcukor (11),málna (11),saláta (10),krémsajt (10),leves (10),olaj (10),étcsokoládé (10),petrezselyem (10),puding (9),élesztő (9),csoki (9),majonéz (9),gyümölcs (9),pite (8),dió (8),dekorcukor (8),kukorica (8),paprika (8),snidling (8),csirkemell (8),sajtkrém (8),sárgabarack (7),rozmaring (7),méz (7),rétes (7),lilahagyma (7),szegfűszeg (7),sütőpor (7),fehércsoki (7),szeder (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),görög joghurt (7),krémleves (7),brownie (6),zöldfűszer (6),piskóta (6),tészta (6),mustár (6),torta (6),bonbon (6),újhagyma (6),kakaó (6),lekvár (6),sütőtök (5),kaliforniai paprika (5),medvehagyma (5),farsang (5),őszibarack (5),kókusz (5),tök (5),kelttészta (5),áfonya (5),chili (5),spenót (5),fánk (5),marcipán (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),póréhagyma (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),hidegtál (4),sajttorta (4),fehérbor (4),bor (4),olívaolaj (4),uborka (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),étcsoki (4),tejcsokoládé (4),valentin-nap (4),menta (4),réteslap (4),szalonna (4),tócsni (3),lekvárfőzés (3),gofri (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),ánizs (3),kókuszreszelék (3),rugelach (3),(3),mézeskalács fűszerkeverék (3),fondant (3),szilva (3),babapiskóta (3),brokkoli (3),cukkini (3),banán (3),cheesecake (3),cseresznye (3),citromfű (3),Rohanós vacsorák (3),zabpehely (3),szalámi (3),borsó (3),mák (3),torma (3),mandula (3),blogkóstoló (3),zabkeksz (3),mozzarella (3),mandarin (3),lepény (3),aszalt gyümölcs (3),zöldség (3),mexikói (3),virsli (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),kivi (3),káposzta (3),olívabogyó (3),oreo keksz (2),rizs (2),mártogatós (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),cékla (2),pogácsa (2),gyümölcskosárka (2),kefír (2),majoranna (2),pizzagolyó (2),pesto (2),trüffel (2),tejszínhab (2),ananász (2),fetasajt (2),zselatin (2),olajbogyó (2),baracklekvár (2),pizzaszósz (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),burgonya (2),szódabikarbóna (2),gesztenye (2),Édességek (2),mogyoró (2),csiga (2),mézeskalács (2),cukormáz (2),dzsemfix (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),kalács (2),bors (2),lasagne (2),alaplé (2),curry (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),tésztasaláta (2),csokikrém (2),lime (2),füstölt sajt (2),szerecsendió (2),kókusztej (2),penne (2),pasztilla (2),mozarella (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Gyors muffinok (2),kávé (2),bacon (2),tortilla (2),bab (2),sütögetés (1),tökfaragás (1),író (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),aszalt szilva (1),salsa (1),pálinka (1),szósz (1),VKF (1),gumicukor (1),pulykamell (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),jelmez (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),meggylekvár (1),sertéslapocka (1),ragu (1),barbérlevél (1),sertés (1),kandírozott narancshéj (1),lapocka (1),almáspite (1),desszert (1),víz (1),karalábé (1),churros (1),besamel (1),pirospaprika (1),zeller (1),fehérrépa (1),daráltkeksz (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),körözött (1),eperlekvár (1),kevert (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),aranygaluska (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),búzadara (1),linzer (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),szezámmag (1),darált keksz (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),tárkony (1),főétel (1),darált hús (1),bejgli (1),hab (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),dekoráció (1),grillezés (1),anyák napja (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),juhtúró (1),tavasz (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),sztrapacska (1),zselé (1),zselatinfix (1),csokiskeksz (1),hamburgerhús (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),csokissüti (1),cookies (1),smarties (1),hamburger (1),reggeli (1),kelt tészta (1),gyümölcslé (1),koktél (1),rukkola (1),buli (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),rum (1),képviselő fánk (1),sonkatekercs (1),quesadilla (1),készülődés (1),krém (1),muffinok (1),chorizo (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),töltelék (1),hús (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),szilveszter (1),lecsó (1),csilipaprika (1),velence (1),pizzafeltét (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),steak burgonya (1),körte (1),ősz (1),SAD! (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),parmezán (1),panír (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),kuszkusz (1),mákosguba (1),karaj (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),eperszósz (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),margarin (1),ételfesték (1),tortazselé (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),vöröshagyma (1)