Budafoki lévén - és persze a gasztronómiai fesztiválok, illetve a borok iránti érdeklődésemből adódóan - megfordultam már néhány borkóstolón, illetve hasonló tematikájú rendezvényen, fesztiválon.  Mivel mindig nagyon jól éreztem magam, kitaláltam, hogy baráti társaságunkkal miért ne rendezhetnénk meg Mi is, a saját kis személyre szabott, „exkluzív” borkóstolós esténket.  Egyik hétvégén tehát adta magát az ötlet, hogy tartsunk egyet házilag. És milyen jól tettük! Ha szeretitek a borokat (és ki ne szeretné?), szívesen kísérletezgetnétek egy kicsit, avagy éppen csak kedvetek lenne egy kis „kulináris kalandozáshoz", akkor én csak ajánlani tudom, hogy hozzatok össze egy hasonló estet a hétvégére! Nem nagy beruházás - a szervezett borkóstolókhoz képest - ráadásul különösebb előkészületet sem igényel, ellenben nagyon szórakoztató és az alkoholfogyasztásnak így máris adhattok egy elegánsabb körítést. :)

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Italok:

A borkóstolóra mindenki hozott egy üveg bort. Az ár, illetve a bor típusa és a tematika nem volt előre meghatározva. Arra jutottunk, hogy mindenképp érdemes előre lefixálni, hogy aznap esetleg csak fehérborokat kóstolunk, vagy kifejezetten egy típust, mondjuk irsai olivért vagy teljesen vegyesen. Ha utóbbi mellett döntünk, akkor osszuk le, hogy ki hozza a vöröset, ki a fehéret és ki a rosét. Előre ragasszuk le a boroscímkéket, hogy ne befolyásolja semmi a tesztet, majd jöhet is a kóstolás. Szerkeszthetünk akár "szavazólapokat" is, ahol mindenki értékelheti a borokat.

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Ételek:

Mi különböző sajtokat és olivabogyót rendeztünk el tányérokon, illetve készítettem kis túrós lepényeket is, a Csakapuffin blog receptje alapján. Az előbbieken kívül olivás grissinit mártogattunk diós sajtkrémbe. Persze ahogy fogytak a borok, előkerült a jó öreg zsíroskenyér is. Pont volt otthon házi kolbászból kisült zsír, így gyorsan felvágtam egy bagettet és megkentem a szeleteket. Nyilván ennek volt a legnagyobb sikere. 

Jó ötlet lehet még egy jó kis magyaros paraszttál is, jóminőségű vagy akár házi kolbásszal, tepertővel, zöldségekkel és friss kenyérrel. El tudok képzelni bármilyen pogácsát, sós nassolnivalót, leveles tésztás finomságot is. 

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Pesto szószos és kolbászos túrós lepények:

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg túró
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 kk só
1 db tojás
2-3 ek tejföl
fél dl olaj

Hozzávalók a feltéthez:

3-4 ek tejföl

3-4 ek pesto szósz

1 doboz koktélparadicsom

Fél szál vékony kolbász

Elkészítés:

A túrót dolgozd össze a tojással, a tejföllel, az olajjal, a sóval és a sütőporos liszttel. Én csaltam, mert nem szeretek túlzottan tésztát gyúrni, így a robotgép dagasztókarját használtam, és csak a végén segítettem rá kézzel.

Ha kész a tészta, karikázd fel a kolbászt, és a koktélparadicsomokat, majd vágd fel a hagymát, reszeld le a sajtot.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral 1-2 tepsit.

Gyúrj pici gombócokat a tésztából, majd a tenyereddel lapítsd le őket. (Vigyázz, mert sütés közben megnőnek.) Egy tepsire én 16 db kis gombócot raktam és majdnem 3 tepsi lett ekkora adagból.

A kilapított tésztagombócok egy részét, kend meg egy kevés tejföllel, és helyezz rá paradicsomot, kolbászt, hagymát, majd szórd meg reszelt sajttal.

A másik felét kend meg pestó szósszal és tegyél rá egy szelet paradicsomot, végül szórj rájuk reszelt sajtot. 

Előmelegített sütőben 180 fokon süsd őket 20-25 percig. 

ui. Igen, nálunk még február elején is állt a Karácsonyfa, de megnyugtatok mindenkit, azóta már - sajna - leszedtük! :D

Innen az ötlet a túrós lepényekhez:

http://csakapuffin.cafeblog.hu/2012/02/15/turos-lepenyek-kolbasszal-paradicsommal/