Barackos fánk

Minden fesztiválon nyálcsorgatva nézegetem a gyönyörűen feldíszített, cukormázas fincsi fánkcsodákat, de mikor az ártáblára téved a szemem, rögtön lebeszélem magamat a túlárazott édességről. Ilyenkor elhatározom, hogy bemegyek a közeli szupermarketbe és veszek vagy 10 darabot 1 fesztiválos áráért. Aztán persze a boltban is lebeszélem magam, lévén nem a legegészségesebb péksütiről van szó, majd fogadkozom, hogy otthon sütök egy nagy adagot. Évente egyszer, a farsangi időszakban sort is kerítek rá, úgyhogy jöjjön egy klasszik recept. :D  

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Hozzávalók:

55 dkg liszt

1 kocka friss élesztő

1 dl tej

1 kk+2 púpos ek cukor

1 csapott mk só

2 dl joghurt

2 tojás

1 ek olaj

kb. 3 dl olaj a sütéshez

baracklekvár

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Elkészítés:

Kelttészta készítésénél fontos, hogy minden alapanyagot langyosan használjunk fel, ezért én mindig kiveszem az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenék dolgozni.

Elsőként a langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, sózd meg, és add hozzá a 2 evőkanál cukrot.

Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.

Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.

Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd egy nagyobb pohárral vagy egy pogácsa szaggatóval szúrd ki a fánkokat.

Sorakoztasd egy tálcára őket, majd letakarva keleszd további 15 percig a fánkokat.

Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Egy vékony csövű habzsák segítségével tölsd meg a fánkokat fincsi lekvárral. Persze azt is lehet, hogy mellé kínálod a lekvárt és mindenki kanalaz egy keveset (vagy sokat) a fánkok tetejére. 

Tálalás előtt szórd meg őket porcukorral.  

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További fánk recepteket itt találsz:

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

Csokoládés-narancsos fánk

Churros

2 Tovább

Klasszikus diós-barackos rugelach

Tavaly decemberber 23-án, mikor este 9-kor ezt a süteményt készítettem, azt hittem, hogy idén - mivel itthon leszek - temérdek időm lesz és már jó előre elkészülök mindennel. Gondoltam, hogy olyan varázslatos karácsonyt csapunk ünnepi fényekkel, díszekkel, friss, illatos süteményekkel, amilyet még nem látott a világ. Most december közepén, kb. örülök, hogy az égősorok egy része felkerült az ablakokra, van adventi koszorúnk, voltunk a Mikulásnál (igazából 4 Mikulásnál, úgyhogy nem tudom milyen zavart okoztam ezzel Mr. Baba fejében :D) és borzasztó boldog vagyok, ha heti 1-2 karácsonyi sütit sikerül előállítanom. Már látom, hogy egy örökmozgó 7 hónapossal nem olyan idilli és egyszerű a készülődés, mint ahogy én azt tavaly elképzeltem. Annál szuperebb érzés viszont nincsen, mint mikor ez a kis cukiság rácsodálkozik a hóesésre, esténként az ünnepi fényekre, tátott szájjal nézi a karácsonyi dalokat éneklő gyerekeket, és így már nem is annyira érdekel, hogy hogyan fogok elkészülni mindennel karácsonyig.    

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g mascarpone

90 g cukor

270 g liszt+a nyújtáshoz

darált dió (minél több, annál jobb)

baracklekvár (kb. fél kis üvegnyi)

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen. Ez azért fontos, mert a tészta alapból elég ragacsos, de hidegen sokkal kezelhetőbb azért.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.

Kend meg baracklekvárral, majd szórd meg darált dióval.

Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.

Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd kend le felvert tojással.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.

2 tepsi lesz ebből az adagból.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zserbógolyó

Zserbógolyó, mert a főszabály szerint zserbóból soha nem elég! A klasszik zserbót meghagyhatod a Nagyinak, de nincs menekvés, mert ezt a változatot gyerekjáték elkészíteni. És sajnos ugyanolyan könnyű rákattanni is. Több duma nincs, magáért beszél a csupán négy hozzávalós recept! 

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Hozzávalók:

100 g darált dió

100 g darált keksz

120 g baracklekvár (folyósságától függően több/kevesebb)

100 g étcsoki

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Elkészítés:

A diót keverd össze a darált kekszel, majd adagold hozzá óvatosan a lekvárt is.

Könnyen formázható, ragacsos masszát kell kapnod.

Tedd hűtőbe az egészet kb. fél órára, hogy jól lehűljön.

Formázz nagyobb golyókat a masszából.

A darabokra tört csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, majd két kiskanál segítségével merítsd meg a golyókat a csokimázban.

Sütőpapíron hagyd megszilárdulni a golyócskákon a csokoládét.

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Zserbós csiga

A leveles tészta eddig is nagy barátom volt, de Mr. Baba óta még nagyobb a rajongásom irányába. A fő ok persze az, hogy a kis Minidiktátor 100%-os figyelmet igényel és persze én vagyok a fő szórakoztató egység. Azért Gy. és a rugós hinta még versenyben vannak a címért, de valahogy mégis én állok nyerésre. :D Így persze nem sok időm marad sütögetni, a fincsi péksütik azonban nagyon hiányoznak. A leveles tészta alapot jó kompromisszumnak tartom, hiszen így viszonylag kevés idő ráfordítással fincsi reggelit vagy nasit készíthetek magunknak. A Karácsony közeledtével pedig mi más ihlette volna a tölteléket, mint az egyik nagy klasszikus, a zserbó. :) 

leveles tészta lekvár baracklekvár dió csokoládé étcsokoládé tojás zserbó édességek

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 kis üveg baracklekvár

10 dkg darált dió

1 tojás

10 dkg étcsoki

leveles tészta lekvár baracklekvár dió csokoládé étcsokoládé tojás zserbó édességek

Elkészítés:

A leveles tésztát nyújtsd ki, majd kend meg a lekvárral. 

Hintsd meg a dióval.

Az étcsokit vágd apróra, majd ezt is szórd a tésztára.

Tekerd fel jó szorosan.

Vágj kb. 1 cm-es szeleteket, majd fektesd a csigákat sütőpapíros tepsire.

Kend le felvert tojással, majd süsd őket 200 fokon kb. 13 percig.

Tipp: Ha kicsit több időd van és még királyabb sütit szeretnél, a csokit olvaszd fel és csorgasd a már megsült csigák tetejére. 

leveles tészta lekvár baracklekvár dió csokoládé étcsokoládé tojás zserbó édességek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mama Zserbója

Akik az elmúlt hetekben követték az oldalt, már megszokhatták, hogy az adventi naptáramban, nagyrészt nem a hagyományos karácsonyi receptek szerepeltek. Mára azonban egy igazi klasszik desszertet hoztam, ami szerintem a családok 90%-nak a karácsonyi asztalán megtalálható. Ráadásul ez a recept Nagymamám egy régi szakácskönyvéből származik.  Még a 70-es években kapta Nagypapámtól (nagyonromcsi :D). Persze az évek során kicsit átalakította, de az eredeti leírást is őrzi még. Nézzük is meg közelebbről ezt a süteményt! :)

Mindenki tudja, hogy a jó zserbót a csoki, dió, baracklekvár, na és persze a tészta megfelelő aránya teszi igazán kitűnővé. Itt szerintem tényleg nem érdemes kispórolni az alapanyagokat, mert a végén egy boltihoz hasonló, száraz süteményt kapunk. Persze ízlések és pofonok, de nálunk az omlós tésztához, kizárólag sárgabaracklekvár, étcsokoládémáz és teméntelen sok dió kerülhet.

Ami fontos még, hogy ezt a sütit nyugodtan készítsük el néhány nappal korábban, mert minél többet áll (nyilván bizonyos keretek között), annál puhább és komplettebb lesz a végeredmény. Megjegyzem, hogy népszerűsége nagy valószínűséggel az előbbiből is fakadhat. :)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

30 dkg vaj

8 dkg cukor

3-4 ek 20%-os tejföl

2,5 dkg élesztő

3 tojássárgája

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

60 dkg dió

20 dkg porcukor+vaníliás cukor

1 nagy üveg sárgabaracklekvár

2 tábla étcsokoládé+pici olaj

0,5 dl sütőrum (ízlés szerint több-kevesebb)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Elkészítés:

A tészta összegyúrásával kezdjük. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a vajjal.

Add hozzá a cukrot, majd mehet bele a tejöl is. A tejfölös részhez morzsold hozzá az élesztőt.

Végül mehet bele a tojássárgája és a csipet só is.

Gyúrd addig, míg könnyű tésztát nem kapsz.

Tiszta konyharuhával takard le, majd meleg helyen pihentesd fél órát.

A töltelékhez a rumot és a lekvárt egy lábosban melegítsd össze.

A diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot szintén keverd össze.

Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Ezt követően jöhet a rétegezés!

A tésztát oszd el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsd jó vékonyra a lapokat.

Az első lapot tekerd fel a nyújtófádra, így könnyen át tudod helyezni a sütőpapíros tepsidre.

Kend meg jó alaposan lekvárral, majd szórd meg a diós töltelékkel. Folytasd míg az utolsó lap is felkerül a sütire.

A tetejét kend meg tejjel, majd egy villával szurkáld meg.

Süsd kb. 20-25 percig.

Ha kihűlt (2-3 óra kell neki), jöhet a csokimáz. Olvaszd fel vízgőz fölött a kockára tört étcsokit, egy löttyintésnyi olajjal. (Ez azért kell, hogy szép fényes legyen.)

Ha felolvadt, csurgasd a sütire és egy lapos késsel kend szét a bevonatot, hogy mindenhol érje.

Hűvös helyen hagyd állni minimum egy napot, majd fel is szeletelheted a süteményt.

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Jó hír, hogy akár szilveszterig is eláll.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (163),tojás (120),liszt (109),cukor (106),vaj (73),tej (63),vendégvárók (48),tejföl (48),sütőpor (45),joghurt (45),citrom (45),fincsi ebédek (44),karácsony (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),habtejszín (36),kakaópor (36),adventi naptár (36),túró (35),paradicsom (35),olaj (34),fahéj (33),tejszín (32),rohanós vacsorák (31),eper (31),fokhagyma (31),narancs (31),bazsalikom (27),gyors muffinok (26),krumpli (26),porcukor (26),barack (26),vaníliás cukor (24),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vanília (23),mascarpone (22),sonka (22),étcsokoládé (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),(18),lekvár (18),élesztő (17),répa (17),alma (16),keksz (16),ribizli (16),leves (15),málna (15),kakaó (14),snidling (14),saláta (14),őszibarack (13),szeder (13),pite (13),puding (13),fehércsoki (13),sárgabarack (12),krémsajt (12),szegfűszeg (12),piskóta (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (11),kukorica (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),kókusz (10),bors (10),zöldfűszer (10),csirkemell (10),muffin (10),paprika (10),bonbon (10),étcsoki (10),gasztroajándék (9),rozmaring (9),brownie (9),tészta (9),lilahagyma (9),olívaolaj (9),majonéz (9),spenót (9),rétes (8),póréhagyma (8),sütőtök (8),banán (8),görög joghurt (8),méz (8),mustár (8),zabpehely (8),krémleves (8),sajtkrém (8),cseresznye (8),dekorcukor (8),halloween (8),áfonya (8),medvehagyma (7),mák (7),kelttészta (7),szilva (7),újhagyma (7),torta (7),ricotta (6),trüffel (6),aszalt áfonya (6),tejcsokoládé (6),palacsinta (6),farsang (6),chili (6),bor (6),kókuszreszelék (6),rugelach (6),fehércsokoládé (6),baracklekvár (6),fánk (6),ánizs (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),anyák napja (6),nutella (5),réteslap (5),marcipán (5),pizza (5),pogácsa (5),csoki pasztilla (5),uborka (5),rizs (5),hidegtál (5),fehérbor (5),szalonna (5),gyorsvacsi (5),olívabogyó (5),tök (5),mogyoró (4),káposzta (4),csirke (4),babapiskóta (4),gyümölcskenyér (4),kandírozott narancs (4),cheesecake (4),sajttorta (4),kávé (4),menta (4),kivi (4),szódabikarbóna (4),burgonya (4),mandarin (4),szalámi (4),zabkeksz (4),valentin-nap (4),barnacukor (4),bacon (4),eperlekvár (4),borsó (4),körte (4),cukkini (4),erdei gyümölcs (4),zselatinfix (4),zöldség (4),görögjoghurt (4),mandula (4),citromfű (3),blogkóstoló (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),lekvárfőzés (3),tortazselé (3),befőzés (3),vöröshagyma (3),Rohanós vacsorák (3),tócsni (3),mozzarella (3),kefír (3),gofri (3),darált hús (3),fondant (3),lepény (3),linzer (3),csiga (3),mártogatós (3),tortilla (3),mexikói (3),pirospaprika (3),levendula (3),étkezési keményítő (3),mazsola (3),búzadara (3),vanília aroma (3),mézeskalács (3),aszalt gyümölcs (3),besamel (3),csicseriborsó (3),pizzaszósz (3),cékla (3),fetasajt (3),kalács (3),víz (3),lasagne (3),gesztenye (3),torma (3),aprósütemény (3),brokkoli (3),rum (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),szilveszter (3),virsli (3),szezámmag (3),kávétejszín (3),zselatin (2),fehér csokoládé (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),pasztilla (2),levendulabirtok (2),margarin (2),müzli (2),bodza (2),vodka (2),nyaralás (2),bodzaszörp (2),gyümölcsrizs (2),feta (2),mogyorókrém (2),turmix (2),zsír (2),darált keksz (2),pálinka (2),piskótatekercs (2),aszalt szilva (2),zserbó (2),alaplé (2),zöldborsó (2),majoranna (2),ehető ajándékok (2),szerecsendió (2),cukormáz (2),sűrített tej (2),pompos (2),keményítő (2),amerikai palacsinta (2),penne (2),parmezán (2),knorr (2),bukta (2),kuglóf (2),teljes kiőrlésű liszt (2),meggybefőtt (2),smoothie (2),grillcsirke (2),promóció (2),ananász (2),Gyors muffinok (2),készülődés (2),töltött tojás (2),cheesecake brownie (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),sütipecsét (2),olajbogyó (2),linzertészta (2),hamburger (2),salsa szósz (2),balzsamecet (2),juhtúró (2),füstölt sajt (2),Édességek (2),feta sajt (2),alkohol (2),lime (2),pizzagolyó (2),bab (2),mozarella (2),csokikrém (2),aszalt paradicsom (2),oreo keksz (2),kókusztej (2),zsömle (2),pesto (2),curry (2),gyümölcskosárka (2),gyerekek (2),zsemlemorzsa (2),gyors vacsorák (2),túrós batyu (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),töltött krumpli (1),fügelekvár (1),füge (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),gnocchi (1),túrós táska (1),jégkrém (1),fagylalt (1),csokissüti (1),sütésnélkül (1),háztartásikeksz (1),fagyi (1),szójaszósz (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),kínai (1),besamel mártás (1),karfiol (1),cseresznye lekvár (1),baileys (1),tejpite (1),reggeli (1),clafoutis (1),quesadilla (1),chorizo (1),jalapeno (1),churros (1),vaníliarúd (1),körözött (1),tejcsoki (1),szörp (1),daráltkeksz (1),méteres kalács (1),puncs puding (1),vacsora (1),narancslé (1),mézeskalácsfűszer (1),vanília puding (1),tejberizs (1),író (1),pillecukor (1),rumaroma (1),kevert (1),krumplilángos (1),barna cukor (1),saj (1),mogyoróvaj (1),denevér (1),gorgonzola (1),aszaltbarack (1),szóda (1),kiszúró (1),vanília kivonat (1),vaníliás pudingpor (1),főzőkrém (1),édesség (1),aprósüti (1),lila hagyma (1),narancslekvár (1),citromlé (1),erőspaprika (1),kruton (1),kenyér (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),raffaello (1),aszaltgyümölcs (1),mézeskalács fűszer (1),pizzás csiga (1),aszaltsárgabarack (1),kuszkusz (1),munkaebéd (1),knorr 100% természetes alapok (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),vörös áfonya (1),töltelék (1),bolognai (1),zödfűszer (1),cookies (1),graham liszt (1),blondie (1),smarties (1),vajkrém (1),monoszló (1),mexikói alap (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),masni (1),moszonló (1),nachos (1),kávélikőr (1),hús (1),karaj (1),császármorzsa (1),rukkola (1),rántott tök (1),rántott (1),steak burgonya (1),grillkolbász (1),SAD! (1),ősz (1),panírozás (1),panír (1),street food (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),zselé (1),Anyák Napja (1),péksütemény (1),pulykamell (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),köret (1),muffinok (1),tavasz (1),sztrapacska (1),VKF (1),túrókrém (1),kelt tészta (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),ballagás (1),kapcsolat (1),szülinap (1),hawaii (1),bevonat (1),koriander (1),tahini (1),ciabatta (1),pizzafeltét (1),csilipaprika (1),lecsó (1),mákosguba (1),csokipasztilla (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),habfixáló (1),bográcsozás (1),velence (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),krém (1),kakaós csiga (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),zöldbab (1),gesztenyemassza (1),képviselőfánk (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),zeller (1),fehérrépa (1),avokádó (1),buli (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),gyümölcslé (1),koktél (1),ételfesték (1),penne (1),aprósütemények (1),kandírozott narancshéj (1),áfonyalekvár (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),töltött karaj (1),almáspite (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kacsacomb (1),sajtos roló (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),tárkony (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),dekoráció (1),jelmez (1),olíva bogyó (1),sonkatekercs (1),salsa (1),szósz (1),gumicukor (1),karalábé (1)

Utolsó kommentek