Mama Zserbója

Akik az elmúlt hetekben követték az oldalt, már megszokhatták, hogy az adventi naptáramban, nagyrészt nem a hagyományos karácsonyi receptek szerepeltek. Mára azonban egy igazi klasszik desszertet hoztam, ami szerintem a családok 90%-nak a karácsonyi asztalán megtalálható. Ráadásul ez a recept Nagymamám egy régi szakácskönyvéből származik.  Még a 70-es években kapta Nagypapámtól (nagyonromcsi :D). Persze az évek során kicsit átalakította, de az eredeti leírást is őrzi még. Nézzük is meg közelebbről ezt a süteményt! :)

Mindenki tudja, hogy a jó zserbót a csoki, dió, baracklekvár, na és persze a tészta megfelelő aránya teszi igazán kitűnővé. Itt szerintem tényleg nem érdemes kispórolni az alapanyagokat, mert a végén egy boltihoz hasonló, száraz süteményt kapunk. Persze ízlések és pofonok, de nálunk az omlós tésztához, kizárólag sárgabaracklekvár, étcsokoládémáz és teméntelen sok dió kerülhet.

Ami fontos még, hogy ezt a sütit nyugodtan készítsük el néhány nappal korábban, mert minél többet áll (nyilván bizonyos keretek között), annál puhább és komplettebb lesz a végeredmény. Megjegyzem, hogy népszerűsége nagy valószínűséggel az előbbiből is fakadhat. :)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

30 dkg vaj

8 dkg cukor

3-4 ek 20%-os tejföl

2,5 dkg élesztő

3 tojássárgája

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

60 dkg dió

20 dkg porcukor+vaníliás cukor

1 nagy üveg sárgabaracklekvár

2 tábla étcsokoládé+pici olaj

0,5 dl sütőrum (ízlés szerint több-kevesebb)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Elkészítés:

A tészta összegyúrásával kezdjük. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a vajjal.

Add hozzá a cukrot, majd mehet bele a tejöl is. A tejfölös részhez morzsold hozzá az élesztőt.

Végül mehet bele a tojássárgája és a csipet só is.

Gyúrd addig, míg könnyű tésztát nem kapsz.

Tiszta konyharuhával takard le, majd meleg helyen pihentesd fél órát.

A töltelékhez a rumot és a lekvárt egy lábosban melegítsd össze.

A diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot szintén keverd össze.

Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Ezt követően jöhet a rétegezés!

A tésztát oszd el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsd jó vékonyra a lapokat.

Az első lapot tekerd fel a nyújtófádra, így könnyen át tudod helyezni a sütőpapíros tepsidre.

Kend meg jó alaposan lekvárral, majd szórd meg a diós töltelékkel. Folytasd míg az utolsó lap is felkerül a sütire.

A tetejét kend meg tejjel, majd egy villával szurkáld meg.

Süsd kb. 20-25 percig.

Ha kihűlt (2-3 óra kell neki), jöhet a csokimáz. Olvaszd fel vízgőz fölött a kockára tört étcsokit, egy löttyintésnyi olajjal. (Ez azért kell, hogy szép fényes legyen.)

Ha felolvadt, csurgasd a sütire és egy lapos késsel kend szét a bevonatot, hogy mindenhol érje.

Hűvös helyen hagyd állni minimum egy napot, majd fel is szeletelheted a süteményt.

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Jó hír, hogy akár szilveszterig is eláll.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Lekváros csillagok

 Nem vagyok oda kifejezetten az aprósüteményekért (még az esküvőmön is az utolsó pillanatban gondoltam meg magam és rendeltem egy jó adagot), de a Karácsony nálunk nem telhet el, e nélkül a lekváros csillag nélkül. Szerintem nem is a süti, ami igazán nélkülözhetetlen, hanem maga a sütés, az elkészítés folyamata:

Mindig megbeszéljük előre Anyával, hogy mikor állunk neki a nagy süti projektnek. Anya megígéri, hogy begyúrja a tésztát, ezzel szemben, mire odaérek valószínűleg még néhány hozzávaló is hiányzik. Ilyenkor lecsattogok a Mamához kuncsorogni egy kis porcukrot (még, jó, hogy az alsó szinten lakik), majd próbálom sürgetni a tészta összeállítását. Persze nem lehet ám, csak úgy nekiveselkedni, mert pihentetni kell egy kicsit a hűtőben, de ez nem is baj, mert a formákat Anya tavaly óta nem használta, így azokat is elő kell túrnom valahonnan a poros fiók mélyéről. Ilyenkor már a vérnyomásom kezd a magasba szökni, de amint kinyújtjuk és kisszagatjuk az első adagot, kezd visszakúszni az eredeti tartományba. Persze az időzítős sütő ellenére is sikerül megégetnünk jó pár szemet+szépen lassan előkerül Apa, Gy. és a tesóim is, akik amint kisül egy adag, el is tüntetik a nagy részét. Mi hiába számolgatjuk kétségbeesetten az alsó és felső csillagokat, tök felesleges, mert a végén úgy sem stimmelnek a számok. :D Hogy lekössük a férfiakat előszedjük a lekvárokat, tegyék hasznossá magukat és kenjék szépen meg a sütiket. Így persze még rosszabb lesz a helyzet, mert még finomabbak lekvárral a csillagok, még gyorsabban fogy tehát a süti. Némi vigasz, hogy azért valamennyi szokott maradni a karácsonyi asztalra is! :D

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

12 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 kk citromlé

1 citrom reszelt héja

+lekvár (én a sárgabarackot szeretem hozzá a legjobban)

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Elkészítés:

A lisztet morzsold el a hideg vajjal, majd szitáld hozzá a porcukrot is.

Jöhet hozzá a tojás sárgája és a citrom is.

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze az egészet. Ha nagyon nem állna össze, adj hozzá még 1-2 ek citromlét vagy hideg vizet.

Csomagold folpackba és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy egész éjszakára is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő 2-3 sütőpapírral bélelt tepsit.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát néhány mm vékonyra, majd szaggass belőle csillagokat vagy más neked tetsző formát.

A kiszaggatott csillagok felének közepét szúrd ki egy kisebb formával.

Süsd őket kb. 5-7 percig. Amint érzed, hogy illata van a sütinek, már vedd is ki, mert nagyon gyorsan megégnek.

A kihűlt csillagokat kend meg lekvárral, majd nyomd rá a kilukasztott csillagokat tetőnek.

Tipp: A kisült tészta csillagokat néhány napig eltarthatod sütis dobozban is. A vendégség előtti este - vagy akár aznap délelőtt - már csak meg kell kenni lekvárral a sütiket. Pepecselősnek tűnik, de ez a folyamat már gyorsan készen van. Ha sokkal hamarabb megkened lekvárral, a tészta - vékonysága miatt - nagyon átázik. Mi frissen szeretjük, de persze ízlések és pofonok. Érdemes kísérletezni! :)

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (111),tojás (73),liszt (54),cukor (54),vaj (43),tejföl (37),tej (36),vendégvárók (35),fincsi ebédek (34),joghurt (33),hagyma (32),paradicsom (32),sajt (31),citrom (29),kakaópor (28),ráérős reggelik (27),habtejszín (27),rohanós vacsorák (26),karácsony (26),eper (25),csokoládé (24),advent (24),túró (23),adventi naptár (23),sütőpor (22),fahéj (22),fokhagyma (22),narancs (21),vaníliás cukor (20),bazsalikom (20),krumpli (20),barack (20),sonka (20),leveles tészta (19),tejszín (19),olaj (19),meggy (19),porcukor (17),gyors muffinok (17),pohárkrémek (16),ribizli (15),répa (15),vanília (14),mascarpone (14),húsvét (12),étcsokoládé (12),csoki (12),málna (12),saláta (12),alma (12),fehércsoki (11),krémsajt (11),kolbász (11),petrezselyem (11),snidling (10),dió (10),csirkemell (10),pite (10),sárgabarack (10),paradicsomszósz (10),leves (10),gyümölcs (10),őszibarack (9),puding (9),kukorica (9),majonéz (9),kakaó (9),élesztő (9),paprika (9),piskóta (8),dekorcukor (8),szeder (8),brownie (8),tészta (8),lekvár (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),bonbon (7),rétes (7),görög joghurt (7),oregánó (7),szegfűszeg (7),rozmaring (7),méz (7),keksz (7),krémleves (7),mustár (7),spenót (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),póréhagyma (6),zöldfűszer (6),újhagyma (6),torta (6),tök (5),medvehagyma (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),(5),farsang (5),kelttészta (5),sütőtök (5),zabpehely (5),muffin (5),fánk (5),cseresznye (5),uborka (5),gyorsvacsi (5),chili (5),ricotta (5),áfonya (5),banán (5),palacsinta (5),tejcsokoládé (5),menta (4),fehérbor (4),bor (4),bacon (4),hidegtál (4),babapiskóta (4),étcsoki (4),kókuszreszelék (4),halloween (4),cheesecake (4),cukkini (4),réteslap (4),fehércsokoládé (4),szalonna (4),anyák napja (4),pizza (4),kivi (4),zöldség (4),csirke (4),olívaolaj (4),sajttorta (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),lasagne (3),levendula (3),borsó (3),torma (3),Rohanós vacsorák (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),mák (3),szalámi (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),zselatinfix (3),szilva (3),mandula (3),fondant (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),mozzarella (3),tócsni (3),gofri (3),vöröshagyma (3),ánizs (3),brokkoli (3),citromfű (3),mandarin (3),aszalt gyümölcs (3),nutella (3),csiga (3),lepény (3),tortilla (3),pizzaszósz (3),gyümölcskenyér (3),virsli (3),káposzta (3),rizs (3),mexikói (3),besamel (3),rugelach (3),grillcsirke (2),oreo keksz (2),olajbogyó (2),zselatin (2),salsa szósz (2),cékla (2),penne (2),feta sajt (2),alaplé (2),baracklekvár (2),fetasajt (2),gesztenye (2),pálinka (2),pesto (2),trüffel (2),hamburger (2),mézeskalács (2),cukormáz (2),pasztilla (2),mogyoró (2),csicseriborsó (2),kávé (2),eperlekvár (2),bors (2),szódabikarbóna (2),tejszínhab (2),ananász (2),darált hús (2),búzadara (2),aprósütemény (2),Édességek (2),mozarella (2),levendulabirtok (2),lime (2),nyaralás (2),magyarprovence (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),pizzagolyó (2),alkohol (2),cheesecake brownie (2),rum (2),kókusztej (2),töltött tojás (2),gyümölcskosárka (2),dzsemfix (2),csokikrém (2),kalács (2),promóció (2),pogácsa (2),linzertészta (2),szerecsendió (2),parmezán (2),mártogatós (2),kefír (2),bab (2),majoranna (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),aszalt áfonya (2),knorr (2),füstölt sajt (2),curry (2),burgonya (2),fatörzs (1),étcsokokoládé (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),hab (1),író (1),sós aprósütemények (1),kifli (1),dekoráció (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),jelmez (1),gumicukor (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),salsa (1),szósz (1),tárkony (1),zeller (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),desszert (1),főétel (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),zöldségkeverék (1),likőr (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),szójaszósz (1),kínai (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),étkezési keményítő (1),keményítő (1),masni (1),moszonló (1),chilis bab (1),trnd (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),daráltkeksz (1),vajkrém (1),blondie (1),zödfűszer (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),churros (1),víz (1),pirospaprika (1),körözött (1),sűrített tej (1),linzer (1),karalábé (1),zeller (1),kandírozott narancs (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),baileys (1),pompos (1),görögjoghurt (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),turmix (1),karfiol (1),narancslé (1),kevert (1),rumaroma (1),gasztroajándék (1),sütögetés (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),szezámmag (1),ősz (1),smarties (1),cookies (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),csokissüti (1),zselé (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),street food (1),ketchup (1),töltelék (1),hús (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),munkaebéd (1),habfixáló (1),balzsamecet (1),zsömle (1),buli (1),áfonyalekvár (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),készülődés (1),rukkola (1),koktél (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),nachos (1),krém (1),juhtúró (1),reggeli (1),aszalt paradicsom (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),sztrapacska (1),quesadilla (1),jalapeno (1),muffinok (1),kelt tészta (1),tavasz (1),chorizo (1),koriander (1),szülinap (1),VKF (1),aszalt szilva (1),ragu (1),sertéslapocka (1),sertés (1),pulykamell (1),SAD! (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szilveszter (1),körte (1),penne (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),hawaii (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),kuszkusz (1),pizzafeltét (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),tökfaragás (1)