Klasszikus diós-barackos rugelach

Tavaly decemberber 23-án, mikor este 9-kor ezt a süteményt készítettem, azt hittem, hogy idén - mivel itthon leszek - temérdek időm lesz és már jó előre elkészülök mindennel. Gondoltam, hogy olyan varázslatos karácsonyt csapunk ünnepi fényekkel, díszekkel, friss, illatos süteményekkel, amilyet még nem látott a világ. Most december közepén, kb. örülök, hogy az égősorok egy része felkerült az ablakokra, van adventi koszorúnk, voltunk a Mikulásnál (igazából 4 Mikulásnál, úgyhogy nem tudom milyen zavart okoztam ezzel Mr. Baba fejében :D) és borzasztó boldog vagyok, ha heti 1-2 karácsonyi sütit sikerül előállítanom. Már látom, hogy egy örökmozgó 7 hónapossal nem olyan idilli és egyszerű a készülődés, mint ahogy én azt tavaly elképzeltem. Annál szuperebb érzés viszont nincsen, mint mikor ez a kis cukiság rácsodálkozik a hóesésre, esténként az ünnepi fényekre, tátott szájjal nézi a karácsonyi dalokat éneklő gyerekeket, és így már nem is annyira érdekel, hogy hogyan fogok elkészülni mindennel karácsonyig.    

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g mascarpone

90 g cukor

270 g liszt+a nyújtáshoz

darált dió (minél több, annál jobb)

baracklekvár (kb. fél kis üvegnyi)

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen. Ez azért fontos, mert a tészta alapból elég ragacsos, de hidegen sokkal kezelhetőbb azért.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.

Kend meg baracklekvárral, majd szórd meg darált dióval.

Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.

Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd kend le felvert tojással.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.

2 tepsi lesz ebből az adagból.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zserbógolyó

Zserbógolyó, mert a főszabály szerint zserbóból soha nem elég! A klasszik zserbót meghagyhatod a Nagyinak, de nincs menekvés, mert ezt a változatot gyerekjáték elkészíteni. És sajnos ugyanolyan könnyű rákattanni is. Több duma nincs, magáért beszél a csupán négy hozzávalós recept! 

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Hozzávalók:

100 g darált dió

100 g darált keksz

120 g baracklekvár (folyósságától függően több/kevesebb)

100 g étcsoki

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Elkészítés:

A diót keverd össze a darált kekszel, majd adagold hozzá óvatosan a lekvárt is.

Könnyen formázható, ragacsos masszát kell kapnod.

Tedd hűtőbe az egészet kb. fél órára, hogy jól lehűljön.

Formázz nagyobb golyókat a masszából.

A darabokra tört csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, majd két kiskanál segítségével merítsd meg a golyókat a csokimázban.

Sütőpapíron hagyd megszilárdulni a golyócskákon a csokoládét.

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Zserbós csiga

A leveles tészta eddig is nagy barátom volt, de Mr. Baba óta még nagyobb a rajongásom irányába. A fő ok persze az, hogy a kis Minidiktátor 100%-os figyelmet igényel és persze én vagyok a fő szórakoztató egység. Azért Gy. és a rugós hinta még versenyben vannak a címért, de valahogy mégis én állok nyerésre. :D Így persze nem sok időm marad sütögetni, a fincsi péksütik azonban nagyon hiányoznak. A leveles tészta alapot jó kompromisszumnak tartom, hiszen így viszonylag kevés idő ráfordítással fincsi reggelit vagy nasit készíthetek magunknak. A Karácsony közeledtével pedig mi más ihlette volna a tölteléket, mint az egyik nagy klasszikus, a zserbó. :) 

leveles tészta lekvár baracklekvár dió csokoládé étcsokoládé tojás zserbó édességek

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 kis üveg baracklekvár

10 dkg darált dió

1 tojás

10 dkg étcsoki

leveles tészta lekvár baracklekvár dió csokoládé étcsokoládé tojás zserbó édességek

Elkészítés:

A leveles tésztát nyújtsd ki, majd kend meg a lekvárral. 

Hintsd meg a dióval.

Az étcsokit vágd apróra, majd ezt is szórd a tésztára.

Tekerd fel jó szorosan.

Vágj kb. 1 cm-es szeleteket, majd fektesd a csigákat sütőpapíros tepsire.

Kend le felvert tojással, majd süsd őket 200 fokon kb. 13 percig.

Tipp: Ha kicsit több időd van és még királyabb sütit szeretnél, a csokit olvaszd fel és csorgasd a már megsült csigák tetejére. 

leveles tészta lekvár baracklekvár dió csokoládé étcsokoládé tojás zserbó édességek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mama Zserbója

Akik az elmúlt hetekben követték az oldalt, már megszokhatták, hogy az adventi naptáramban, nagyrészt nem a hagyományos karácsonyi receptek szerepeltek. Mára azonban egy igazi klasszik desszertet hoztam, ami szerintem a családok 90%-nak a karácsonyi asztalán megtalálható. Ráadásul ez a recept Nagymamám egy régi szakácskönyvéből származik.  Még a 70-es években kapta Nagypapámtól (nagyonromcsi :D). Persze az évek során kicsit átalakította, de az eredeti leírást is őrzi még. Nézzük is meg közelebbről ezt a süteményt! :)

Mindenki tudja, hogy a jó zserbót a csoki, dió, baracklekvár, na és persze a tészta megfelelő aránya teszi igazán kitűnővé. Itt szerintem tényleg nem érdemes kispórolni az alapanyagokat, mert a végén egy boltihoz hasonló, száraz süteményt kapunk. Persze ízlések és pofonok, de nálunk az omlós tésztához, kizárólag sárgabaracklekvár, étcsokoládémáz és teméntelen sok dió kerülhet.

Ami fontos még, hogy ezt a sütit nyugodtan készítsük el néhány nappal korábban, mert minél többet áll (nyilván bizonyos keretek között), annál puhább és komplettebb lesz a végeredmény. Megjegyzem, hogy népszerűsége nagy valószínűséggel az előbbiből is fakadhat. :)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

30 dkg vaj

8 dkg cukor

3-4 ek 20%-os tejföl

2,5 dkg élesztő

3 tojássárgája

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

60 dkg dió

20 dkg porcukor+vaníliás cukor

1 nagy üveg sárgabaracklekvár

2 tábla étcsokoládé+pici olaj

0,5 dl sütőrum (ízlés szerint több-kevesebb)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Elkészítés:

A tészta összegyúrásával kezdjük. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a vajjal.

Add hozzá a cukrot, majd mehet bele a tejöl is. A tejfölös részhez morzsold hozzá az élesztőt.

Végül mehet bele a tojássárgája és a csipet só is.

Gyúrd addig, míg könnyű tésztát nem kapsz.

Tiszta konyharuhával takard le, majd meleg helyen pihentesd fél órát.

A töltelékhez a rumot és a lekvárt egy lábosban melegítsd össze.

A diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot szintén keverd össze.

Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Ezt követően jöhet a rétegezés!

A tésztát oszd el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsd jó vékonyra a lapokat.

Az első lapot tekerd fel a nyújtófádra, így könnyen át tudod helyezni a sütőpapíros tepsidre.

Kend meg jó alaposan lekvárral, majd szórd meg a diós töltelékkel. Folytasd míg az utolsó lap is felkerül a sütire.

A tetejét kend meg tejjel, majd egy villával szurkáld meg.

Süsd kb. 20-25 percig.

Ha kihűlt (2-3 óra kell neki), jöhet a csokimáz. Olvaszd fel vízgőz fölött a kockára tört étcsokit, egy löttyintésnyi olajjal. (Ez azért kell, hogy szép fényes legyen.)

Ha felolvadt, csurgasd a sütire és egy lapos késsel kend szét a bevonatot, hogy mindenhol érje.

Hűvös helyen hagyd állni minimum egy napot, majd fel is szeletelheted a süteményt.

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Jó hír, hogy akár szilveszterig is eláll.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Lekváros csillagok

 Nem vagyok oda kifejezetten az aprósüteményekért (még az esküvőmön is az utolsó pillanatban gondoltam meg magam és rendeltem egy jó adagot), de a Karácsony nálunk nem telhet el, e nélkül a lekváros csillag nélkül. Szerintem nem is a süti, ami igazán nélkülözhetetlen, hanem maga a sütés, az elkészítés folyamata:

Mindig megbeszéljük előre Anyával, hogy mikor állunk neki a nagy süti projektnek. Anya megígéri, hogy begyúrja a tésztát, ezzel szemben, mire odaérek valószínűleg még néhány hozzávaló is hiányzik. Ilyenkor lecsattogok a Mamához kuncsorogni egy kis porcukrot (még, jó, hogy az alsó szinten lakik), majd próbálom sürgetni a tészta összeállítását. Persze nem lehet ám, csak úgy nekiveselkedni, mert pihentetni kell egy kicsit a hűtőben, de ez nem is baj, mert a formákat Anya tavaly óta nem használta, így azokat is elő kell túrnom valahonnan a poros fiók mélyéről. Ilyenkor már a vérnyomásom kezd a magasba szökni, de amint kinyújtjuk és kisszagatjuk az első adagot, kezd visszakúszni az eredeti tartományba. Persze az időzítős sütő ellenére is sikerül megégetnünk jó pár szemet+szépen lassan előkerül Apa, Gy. és a tesóim is, akik amint kisül egy adag, el is tüntetik a nagy részét. Mi hiába számolgatjuk kétségbeesetten az alsó és felső csillagokat, tök felesleges, mert a végén úgy sem stimmelnek a számok. :D Hogy lekössük a férfiakat előszedjük a lekvárokat, tegyék hasznossá magukat és kenjék szépen meg a sütiket. Így persze még rosszabb lesz a helyzet, mert még finomabbak lekvárral a csillagok, még gyorsabban fogy tehát a süti. Némi vigasz, hogy azért valamennyi szokott maradni a karácsonyi asztalra is! :D

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

12 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 kk citromlé

1 citrom reszelt héja

+lekvár (én a sárgabarackot szeretem hozzá a legjobban)

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Elkészítés:

A lisztet morzsold el a hideg vajjal, majd szitáld hozzá a porcukrot is.

Jöhet hozzá a tojás sárgája és a citrom is.

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze az egészet. Ha nagyon nem állna össze, adj hozzá még 1-2 ek citromlét vagy hideg vizet.

Csomagold folpackba és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy egész éjszakára is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő 2-3 sütőpapírral bélelt tepsit.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát néhány mm vékonyra, majd szaggass belőle csillagokat vagy más neked tetsző formát.

A kiszaggatott csillagok felének közepét szúrd ki egy kisebb formával.

Süsd őket kb. 5-7 percig. Amint érzed, hogy illata van a sütinek, már vedd is ki, mert nagyon gyorsan megégnek.

A kihűlt csillagokat kend meg lekvárral, majd nyomd rá a kilukasztott csillagokat tetőnek.

Tipp: A kisült tészta csillagokat néhány napig eltarthatod sütis dobozban is. A vendégség előtti este - vagy akár aznap délelőtt - már csak meg kell kenni lekvárral a sütiket. Pepecselősnek tűnik, de ez a folyamat már gyorsan készen van. Ha sokkal hamarabb megkened lekvárral, a tészta - vékonysága miatt - nagyon átázik. Mi frissen szeretjük, de persze ízlések és pofonok. Érdemes kísérletezni! :)

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (135),tojás (91),liszt (75),cukor (74),vaj (57),tej (47),vendégvárók (41),fincsi ebédek (40),tejföl (40),hagyma (36),joghurt (36),paradicsom (35),karácsony (35),sajt (34),citrom (33),advent (33),sütőpor (33),habtejszín (33),ráérős reggelik (32),fahéj (31),adventi naptár (31),kakaópor (30),csokoládé (30),túró (30),rohanós vacsorák (27),narancs (27),bazsalikom (27),fokhagyma (26),olaj (26),eper (25),tejszín (24),barack (24),porcukor (22),leveles tészta (22),vaníliás cukor (22),meggy (22),krumpli (21),sonka (21),gyors muffinok (20),étcsokoládé (19),mascarpone (18),vanília (18),pohárkrémek (18),csoki (17),dió (16),répa (15),ribizli (15),alma (14),őszibarack (13),leves (13),snidling (13),húsvét (12),málna (12),saláta (12),szegfűszeg (12),fehércsoki (12),oregánó (12),petrezselyem (11),lekvár (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),gyümölcs (11),krémsajt (11),élesztő (11),puding (11),pite (11),csirkemell (10),kakaó (10),keksz (10),zöldfűszer (10),(10),szeder (10),kukorica (10),sárgabarack (10),paprika (9),tészta (9),étcsoki (9),majonéz (9),piskóta (9),bonbon (9),halloween (8),rétes (8),sütőtök (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),brownie (8),krémleves (8),dekorcukor (8),spenót (8),mustár (8),rozmaring (8),póréhagyma (7),görög joghurt (7),áfonya (7),méz (7),muffin (7),torta (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),olívaolaj (6),szilva (6),kelttészta (6),ánizs (6),ricotta (6),cseresznye (6),chili (6),zabpehely (6),kókuszreszelék (6),újhagyma (6),banán (5),medvehagyma (5),réteslap (5),gyorsvacsi (5),pizza (5),rugelach (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),olívabogyó (5),farsang (5),palacsinta (5),fánk (5),bor (5),tejcsokoládé (5),uborka (5),bors (5),tök (5),baracklekvár (5),fehércsokoládé (5),trüffel (4),rizs (4),kivi (4),hidegtál (4),bacon (4),aszalt áfonya (4),körte (4),szalámi (4),cukkini (4),anyák napja (4),sajttorta (4),zabkeksz (4),csirke (4),cheesecake (4),szalonna (4),mandarin (4),mák (4),menta (4),kandírozott narancs (4),babapiskóta (4),zselatinfix (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),fehérbor (4),valentin-nap (4),darált hús (3),étkezési keményítő (3),vöröshagyma (3),pirospaprika (3),brokkoli (3),szezámmag (3),aszalt gyümölcs (3),gofri (3),Rohanós vacsorák (3),ehető ajándék (3),fondant (3),mozzarella (3),mandula (3),lepény (3),lekvárfőzés (3),tócsni (3),virsli (3),chili paprika (3),befőzés (3),kávé (3),tortazselé (3),blogkóstoló (3),citromfű (3),mexikói (3),levendula (3),csiga (3),pizzaszósz (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),lasagne (3),nutella (3),torma (3),káposzta (3),borsó (3),besamel (3),tortilla (3),mártogatós (2),búzadara (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),burgonya (2),zselatin (2),kókusztej (2),ananász (2),zsömle (2),pesto (2),dzsemfix (2),aszalt paradicsom (2),meggybefőtt (2),penne (2),tejszínhab (2),szerecsendió (2),alaplé (2),gasztroajándék (2),mézeskalács (2),pogácsa (2),gesztenye (2),kuglóf (2),aprósütemény (2),cukormáz (2),mogyoró (2),majoranna (2),Édességek (2),zserbó (2),pasztilla (2),parmezán (2),eperlekvár (2),cékla (2),nyaralás (2),mozarella (2),grillcsirke (2),darált keksz (2),pálinka (2),aszalt szilva (2),oreo keksz (2),barnacukor (2),zsemlemorzsa (2),csokikrém (2),promóció (2),keményítő (2),kefír (2),szódabikarbóna (2),cheesecake brownie (2),rum (2),feta (2),csicseriborsó (2),juhtúró (2),tésztasaláta (2),töltött tojás (2),vanília aroma (2),gyerekek (2),készülődés (2),gyümölcskosárka (2),Gyors muffinok (2),sütipecsét (2),kalács (2),knorr (2),alkohol (2),lime (2),linzertészta (2),fetasajt (2),füstölt sajt (2),curry (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),olajbogyó (2),bab (2),hamburger (2),magyarprovence (2),gorgonzola (1),ehető ajándékok (1),rizskoch (1),zeller (1),aprósütemények (1),piskótatekercs (1),masni (1),avokádó (1),lila hagyma (1),fehérrépa (1),bolognai (1),chilis bab (1),karácsonyi ebéd (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),sárgarépa (1),knorr 100% természetes alapok (1),narancslekvár (1),erdei gyümölcs (1),karalábé (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),gesztenyemassza (1),bejgli (1),monoszló (1),fatörzs (1),étcsokokoládé (1),franciasaláta (1),desszert (1),hab (1),főétel (1),moszonló (1),aszalvány (1),szaloncukor (1),kandírozott gyümölcs (1),mazsola (1),ebédmenü (1),fehér csokoládé (1),fügelekvár (1),füge (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),kakaóscsiga (1),mézeskalácsfűszer (1),vanília kivonat (1),aranygaluska (1),barna cukor (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),bukta (1),saj (1),háztartásikeksz (1),édesség (1),kiszúró (1),szójaszósz (1),jégkrém (1),fagylalt (1),főzőkrém (1),tárkony (1),mogyoróvaj (1),túró rudi (1),kínai (1),sütésnélkül (1),amerikai palacsinta (1),besamel mártás (1),karfiol (1),linzer (1),denevér (1),sűrített tej (1),zödfűszer (1),baileys (1),körözött (1),fagyi (1),trnd (1),churros (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),vaníliarúd (1),pompos (1),likőr (1),gyümölcsrizs (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),turmix (1),narancslé (1),graham liszt (1),kevert (1),blondie (1),vajkrém (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),rumaroma (1),víz (1),szalonnasütés (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),kelt tészta (1),muffinok (1),tavasz (1),író (1),sztrapacska (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),bevonat (1),margarin (1),ballagás (1),ciabatta (1),habfixáló (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),krém (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),karaj (1),quesadilla (1),chorizo (1),nachos (1),jalapeno (1),hús (1),töltelék (1),csokiskeksz (1),smarties (1),csokissüti (1),töltött hús (1),vacsora (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),pizzás csiga (1),zöldbab (1),penne (1),szilveszter (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),kuszkusz (1),képviselőfánk (1),buli (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),koktél (1),gyümölcslé (1),kapcsolat (1),müzli (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),sertéslapocka (1),ragu (1),sertés (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),szósz (1),salsa (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),krumplipüré (1),köret (1),grillezés (1),velence (1),cookies (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),bagett (1),pulykamell (1),SAD! (1),VKF (1),túrókrém (1),daráltkeksz (1),ősz (1),steak burgonya (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),zöldborsó (1)

Utolsó kommentek