Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barackos-ribizlis pite

És még mindig van egy tonna ribizli, egyszerűen nem tud elfogyni. :) Mivel már ötletem sincs, hogy mire használhatnám, lett belőle egy egyszerűen elkészíthető, omlós pite egy kis sárgabarackkal. Nah, nem is húzom az időt, jöjjön a recept! :D

ribizli pite édességek sárgabarack barack joghurt

Hozzávalók:

1 nagy doboz joghurt

4 tojás

1 dl olaj

12 ek cukor

16 púpos ek liszt

1 csomag sütőpor

1 mk só

1 marék ribizli

10-15 szem sárgabarack

ribizli pite édességek sárgabarack barack joghurt

Elkészítés:

A gyümölcsöket mosd meg, a ribizlit szemezd le, a barackokat magozd ki és szeleteld fel.

Ezt követően a sütőt melegítsd elő 190 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.

A tojásokat keverd ki jó alaposan a cukorral, öntsd hozzá a joghurtot, majd az olajat is. Sózd meg egy picit, hogy jobban érvényesüljenek az ízek.

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd dolgozd bele a tésztába.

A ribizlit is szórd bele a tésztába, majd mehet az egész a tepsibe.

Végül a cikkelyekre vágott barackkal rakd ki a süti tetejét, aztán mehet is a sütőbe.

Süsd kb. 30 percig.

ribizli pite édességek sárgabarack barack joghurt

További, ribizlivel készült recepteket itt találsz!

Ha van kedvetek nézzetek be fb-ra és instagram-ra is. 

1 Tovább

Egy nyár, egy történet, egy recept: Velence&Gyümölcsös túrótorta

A VKF! (Vigyázz! Kész! Főzz!) játék 79. fordulójának témája "Egy nyár, egy történet, egy recept"! Hozom én is a legszebb emlékemet és egy szuper sütés nélküli, gyorsan összedobható túrótorta receptjét:

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Ha visszaemlékeztek az elmúlt évekre, a július 2. és 3. hete mindig iszonyatosan forró volt, mondhatni igazi strandidő, teli találat az ilyenkor nyaralóknak. Naivan azt gondoltam, hogy ennek a szuper sorozatnak sosem lesz vége, így idén is a július 16-17-i hétvégére szerveztem az éves Velence parti party-t. De miről is van itt szó?

Minden évben - 15 éves korunk óta - lejövünk páran a baráti körből a nyaralónkba a Nagyszüleim és a szomszédok „nagy örömére”! :) Kezdetben természetesen csak csajok voltunk és akár egy hetet is lent töltöttünk ilyenkor. Mivel még senkinek nem volt jogsija, autója meg főleg nem, ezért biciklivel közlekedtünk. A nyaraló ugyan csak 6 km-re van a strandtól, de sajna a hegy tetején, így azért elég szivatós volt 1-1 egész napos strandolás után feltekerni. Öröm az ürömben, hogy az alakunk miatt nem kellett aggódni, mert hiába zabáltunk (erre nem tudok írni sajna szalonképesebb szót), akkor sem híztunk egy dekát sem. Sosem felejtem el, hogy minden nap hazafelé beugrottunk a „Kenyérgyári kisközértbe” és megvettük a friss, forró ropogós héjú kenyeret. Jöhetett mellé a szalonna, a virsli, a hagyma. Nagy nehezen tábortüzet raktunk esténként (valószínűleg bármelyik kabaréba megállta volna a helyét a bénázásunk) és csaptunk egy jó kis „parasztos” szalonnasütést. A kertben persze szedtünk hozzá friss, érett, piros paradicsomot és házi, lédús uborkát. Imádtam ezeket a nyarakat.

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Pár évvel később, a jogsik, kocsik, pasik megjelenésével már változott a helyzet és egyszerűbb lett minden. Persze a bő 1 hetes nyaralások is lecsökkentek 1-1 hétvégére, mert egyre nehezebb volt összehozni, és nyilván a társaság összetétele is változott valamennyire. Ilyenkor a szakácsok szerepét átvették a fiúk, mi meg foglalkozhattunk azzal, hogy a napközben a frizuránkba ivódott 5 tonnányi velencei iszapot kimossuk a hajunkból. XD

Volt, hogy túlbonyolítottuk és valamilyen bogrács kaját akartunk készíteni, például csirkepörköltet tésztával, paprikás krumplit, de általában maradtunk a jó öreg grillezésnél és már előre bepácolt husikat sütöttünk a rácson vagy hamburgert készítettünk. Valahogy ilyenkor sosem a kezünk járt és hiába értünk fel már 7 körül a strandról, éjfél előtt sosem lett kaja. Kifejlesztettük később a legegyszerűbb és leggyorsabb vacsit, ami hot-dog és görög sali kombóból állt. Persze a dinnye (olykor egy kis itallal felturbózva) és a fagyitorta sem maradhatott el soha.

Idén - e miatt a "gyönyörű" idő miatt - kicsit necces volt megtartani a bulájt, de a vízszintesen szakadó 6000 mm-nyi eső sem szegte kedvünket és csaptunk egy jó kis garázs partit. Ugyan a szokásos strandos, grillezős rituálé elmaradt, de barátnőmet idén is itt köszöntöttük némi itókával és egy fincsi tortával:

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Hozzávalók:

2 csomag babapiskóta (2x200 g) Igazából másfél csomag is elég, de néha szeretnek eltörni ezek a fránya babapiskóták, így jobb a békesség! :)

2 kis doboz habtejszín (2x200 g)

1 nagy csomag túró (450 g)

1 csomag zselatinfix

3 púpos ek porcukor

sok-sok gyümölcs, lehetőleg többféle (Nálam ribizli, málna, meggy, sárgabarack, őszibarack, amiket természetesen mind szakadó esőben és mínusz ezer fokban szedtem a kertben.)

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Elkészítés:

A túrót törd át és keverd bele a porcukrot, illetve a zselatinfixet.

A habtejszínt verd kemény habbá, majd forgasd óvatosan a túrós krémhez.

A gyümölcsöket mosd meg és ízlés szerinti mennyiséget keverj a krémhez. (Nálam ez egy marék ribizli volt és 6 szem kis darabokra vágott sárgabarack.)

Készítsd elő a kapcsos tortaformádat és a babapiskótákat.

Vágd a babapiskóták egyik végét egyenesre, majd állítsd őket a tortaformád szélére. Az alját rakd ki a pici levágott darabokkal.

Simítsd a túrókrémet a babapiskótával kirakott tortaformába, majd tedd néhány órára hűtőbe. (Akár egy egész éjszakára.)

Felszolgálás előtt díszítsd a fincsi gyümölcsökkel a tortát.

Tipp: Én azért csak az utolsó pillanatban pakoltam a gyümölcsöket a tortára, mert féltem, hogy pl. a barack megbarnul. Ha előre kell elkészítened, akkor használj olyan gyümiket, amiknek nem lesz bajuk (pl. eper, ribizli, málna, cseresznye, meggy, szőlő) vagy öntsd le tortazselével.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
 

0 Tovább

Pizzás krumpli

Rossz időben Gy.-vel hajlamosak vagyunk arra, hogy lustaságból még csak az ebédlőasztalig sem mászunk el vacsorázni, hanem egyszerűen az ágyban eszünk. Ilyenkor a tálcás óvintézkedés ellenére is tuti találunk kósza morzsákat, amik később nagyon tudnak ám szúrni! :) Ilyenkor csak bámuljuk a TV-t, miközben eszünk és semmi romantika nincs benne. Mindig megbeszéljük, hogy ez nem jó taktika, és a jövőbeni gyerekeinknek nem mutathatunk ilyen rossz példát. :D Nyáron persze más a helyzet, mert ebben a gyönyörű időben kihasználjuk a teraszunkat és szinte minden este kint vacsizunk. TV nélkül teljesen más, ráadásul - szerintem - már ez is elég ahhoz, hogy kicsit kilendítsen minket a szürke hézköznapokból. A főzésnek is sokkal nagyobb kedvvel állok ilyenkor neki, hiszen tudom, hogy jó kis estének nézünk elébe. Ez a recept is egy teraszos vacsihoz készült!

krumpli burgonya paradicsom szalámi zöldfűszer bazsalikom snidling fokhagyma paradicsomkonzerv rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6-8 közepes méretű újkrumpli (nálam szám szerint 7, de a 6-8 olyan menőn hangzik XD)

400 g hámozott paradicsomkonzerv (vagy friss paradicsom)

100 g paprikás szalámi

3 gerezd fokhagyma

1 csokor snidling

1 marék bazsalikom

1+1 kk só, sok frissen őrölt bors

olaj

reszelt sajt (nálam most scamorza)

krumpli burgonya paradicsom szalámi zöldfűszer bazsalikom snidling fokhagyma paradicsomkonzerv rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit jó alaposan sikáld meg, majd tedd fel sós vízbe főni.

A szalámit vágd apró kockákra, a fokhagymát pucold meg, a snidlinget és a bazsalikomot apríts össze.

Löttyints egy kevés olajat egy serpenyőbe, majd törd bele a fokhagymát és futtasd meg kicsit az olajon.

Dobd rá a szalámit, majd öntsd hozzá a paradicsomot.

Ízesítsd sóval, borssal és a felaprított fűszernövényekkel.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

A megfőtt krumplikat szűrd le, vágd félbe.

Locsolj egy kevés olajat egy tepsibe és sorakoztasd bele a krumplikat.

Vágd be kicsit mindegyik közepét és kanalazz bele a paradicsomos szószból. Szórd meg reszelt sajttal, majd süsd 15 percet. A végén adhatsz neki 4 perc légkeverést, hogy szépen megpiruljon minden.

Tálalásnál szórd meg friss zöldfűszerekkel és kanalazz hozzá egy kevés görög joghurtot. 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek like-old a facebook oldalunkat és kövess minket instagramon

0 Tovább

Meggylekvár

Tisztába vagyok azzal, hogy a lekvárfőzés elég nagymamás hobbi, de esküszöm, hogy ezekkel a mai dzsemfix csodákkal egyáltalán nem nagy cucc eltenni télire néhány üveggel. Ha szereti a család a lekvárt és esetleg van is a kertben gyümölcsötök, vagy olcsón hozzá tudtok jutni, akkor egy próbát szerintem megér mindenképp, mert a fincsi házit össze sem lehet hasonlítani a bolti verzióval. Persze ha van gondoskodó Nagymama, aki ellátja az egész családot, akkor nem szóltam! :) 

dzsemfix lekvár befőzés lekvárfőzés meggy cukor

Hozzávalók:

3 kg magozott meggy

40 dkg cukor

2 csomag 3:1 dzsemfix

Elkészítés:

A kimagozott, megmosott meggyet jó alaposan keverd össze a cukorral. Én letakarva hagytam néhány órát állni, hogy kicsit levet eresszen és a cukor átjárja a savanykás gyümölcsöt.

Ezt követően botmixerrel pürésítsd a kívánt állagra.

Szórd bele a dzsemfixet, majd kezdd el melegíteni.

Folyamatos kevergetés mellett forrald fel a lekvárt, majd főzd még 5 percig. 

Ha sok lenne a hab, szedd le. 

Adagold tiszta, steril üvegekbe a lekvárt, illetve helyezd száraz dunsztba a ribizlis-sárgabarack lekvárnál leírt módon.

dzsemfix lekvár befőzés lekvárfőzés meggy cukor

Ekkora mennyiségből nekem 2 db 7 dl-es és 5 db 2,5 dl-es befőttes üvegnyi lekvárom lett. 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

3 Tovább

Barackos-kókuszos pohárkrém

Imádom a sárgabarackot, szerencsére már érik és szedhetek belőle bőven a telken. Persze utána meg agyalok ezerrel, hogy mi történjen a 6 tonna leszedett gyümölccsel. Ennél nagyobb gondom, mondjuk sose legyen! :) Szoktam belőle pitét sütni vagy más bedobálós édességet készíteni. Idén főztem belőle lekvárt is, sőt már jó pár üveg pikáns, csípős, gyömbéres chutney is figyel a polcokon. (Jó lesz ez még télen a sülthúsokhoz.) Egyik este egy nyári, barackos pohárkrémmel kísérleteztem, és a visszajelzések alapján nagyon jól tettem! :) Próbáljátok ki Ti is!

barack sárgabarack pohárkrémek habtejszín kókusz citrom müzli

Hozzávalók 4 adaghoz:

250 g habtejszín

200 g görög joghurt

4 ek kókuszreszelék

2 ek méz

1 citrom

50 g müzli

100 g barack


barack sárgabarack pohárkrémek habtejszín kókusz citrom müzli

Elkészítés:

Elksőként a joghurtot keverd össze a mézzel és a kókuszreszelékkel.

Facsard bele a citrom levét.

Verd fel a habot és forgasd a joghurthoz.

Vágd fel a barackot kis kockákra, majd jöhet is a rétegezés.

Szórj a poharak aljába egy kevés müzlit, majd adagolj rá egy kevés habot. Ezt követően helyezd rá a barackokat.

Kanalazz még egy réteg habot a poharakba, majd díszítsd a maradék barackkal és müzlivel.

Találkozzunk facebookon és instagramon is!

0 Tovább

Fondant készítése házilag

Már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni a fondant bevonatot, hiszen gyönyörű tortákat lehet vele készíteni. Persze sokáig nem mertem megkockáztatni, így általában krémmel vagy kinyújtott marcipánnal dolgoztam. Aztán egy nagyobb családi esemény apropóján mégis begyúrtam - az alábbi recept alapján - a masszát és nem kellett csalódnom. Persze sokat kell gyakorolni magát a bevonást, de a fondant elkészítése szerintem elég egyszerű és nem igényel semmi extra alapanyagot.

fondant zselatin méz margarin porcukor bevonat torta édességek

Hozzávalók:

6 ek víz
1 ek őrölt zselatin 
2 ek méz
1 púpos ek margarin
kb. 80-90 dkg porcukor

fondant zselatin méz margarin porcukor bevonat torta édességek

Elkészítés:

Elsőként szitáld át a porcukrot, majd a felét szórd egy nagy tálba. A közepére készítsd egy kis mélyedést.

A vízben keverd el a zselatint, majd kezdd el melegíteni. Tedd bele a mézet és a vajat, majd keverd addig, míg fel nem olvadnak és egynemű nem lesz a folyadék. 

Öntsd a zselés öntetet a mélyedésbe, majd egy fakanállal dolgozd össze.

Kis adagokban szórd hozzá a maradék porcukrot, de közben folyamatosan kevergesd, majd gyúrd is át.

A cél az, hogy egy puha, sima anyagot kapjunk, ami nem ragad és nem is túl száraz, tehát nem repedezik.

Ha sikerült elérni a kívánt állagot, azonnal csomagold folpackba, majd zacskózd is be, mert sajnos nagyon gyorsan kiszárad.

Tartsd szobahőmérsékleten minimum 6 órát, majd felhasználás előtt jó alaposan gyúrd át. Ezt követően már használhatod is a házi készítésű fondant bevonatodat tortákhoz és süteményekhez. 

fondant zselatin méz margarin porcukor bevonat torta édességek

Tipp: 

- Nyújtás előtt szórj étkezési keményítőt a deszkára, így nem fog ragadni a massza.

- Ha túl száraz (pl. repedezik), adj hozzá egy kevés olvasztott vajat.

- Ha túl ragacsos, dolgozz bele még pluszba porcukrot.

- Színezni érdemesebb por vagy gél állagú ételfestékkel. Ha csak hagyományos ételfestéked van, kicsit nehezebb lesz a dolgod, mert nagyon elvizesedik a fondant, mire eléred a kívánt színt. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is, így nem maradsz le az újabb, finomabbnál-finomabb receptekről. 



 

0 Tovább

Ribizlis-sárgabarack lekvár

Van vagy 6 óriási bokor ribizlink a telken és minden évben iszonyú mennyiségű termést hoz. Különösebben senki nincs oda érte, így mindig rám marad az a nemes feladat, hogy elhasználjam. Nem mondom, hogy egyszerű leszedni, de ha már van, akkor mindig megpróbálok kitalálni belőle valamit. Szoktam a mélyhűtőbe rakni jó pár zacskóval, hiszen télen minden gyümölcsöt jobban értékel az ember. Nem csak magában, hanem vegyesen pl. szederrel is fagyasztottam már le. Ebből készült ez a fincsi brownie is, de sajttortákhoz, gyümölcskosárkákhoz és más édességekhez is szuperül fel lehet használni. Főztünk már egyszerű ribizli lekvárt is belőle, aztán tavaly szederrel kombináltuk, idén pedig sárgabarackkal próbáltuk ki.

ribizli sárgabarack lekvár befőzés barack lekvárfőzés

Hozzávalók:

5 kg sárgabarack

2 kg ribizli

4 csomag 3:1 dzsemfix 

kb. 1 kg cukor (én kicsit kevesebbet tettem hozzá, mert elég édes volt a barack)

Elkészítés:

A ribizlit mosd meg, szedegesd le a száráról. (Állítólag villa segítségével könnyebb, de nekem egyszerűbb simán kézzel.)

A barackot szintén mosd meg jó alaposan, majd vágd félbe és szedd ki a magját. Vágd ki a csúnyább, ütődött részeket (ha vannak).

Öntsd rá a cukrot a gyümölcsre, majd egy botmixerrel pépesítsd össze az egészet. Ha szereted, hagyhatsz benne nagyobb darabokat is.

Jó alaposan keverd el a dzsemfixet is a gyümölcspépben, majd kezd el melegíteni.

Forrás után hagyd 5 percet főni, majd adagold steril üvegekbe a lekvárt.  

Jól csavard rá mindegyik üvegre a tetejét, majd tekerd újságpapírba őket és néhány perce állítsd fejre az üvegeket. Pokrócba bugyolálva hagyd kihűlni. Ez 2-3 napot is igénybe vehet. Sokan a fejre állítás után már rögtön a kamra polcra teszik, de mi családilag ezt a módszert használjuk úgyhogy ki vagyok én, hogy ellenkezzek ezzel? :) 

ribizli sárgabarack lekvár befőzés barack lekvárfőzés

Tipp: Ha van mosogatógéped a legjobb, ha ott tisztítod meg az üvegeket, mert tuti sterilek lesznek. Nekem sajna nincs (kellett a hely a konyhában a sütőformáknak XD), ezért én forró vízzel elmosogatom, majd pár másodpercre berakom a mikróba őket. Még sosem romlott meg ezzel a módszerrel se lekvárom, se befőttem, se savanyúságom, úgyhogy nekem bevált.

Minket nem zavar a ribizli magja, de aki nem szereti nyugodtan paszírozza át. A barack héját sem szoktam lehúzni, mert annyira vékony, hogy szerintem nincs értelme, és simán összedolgozható a botmixerrel. Persze ha úgy jobban szeretitek, akkor forrázátok le őket és úgy könnyen le tudjátok szedni a héját.

A fenti mennyiségből nekem 15 darab 2,5 dl-es és 3 darab 7 dl-es befőttesüvegem lett tele lekvárral. 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Töltött cukkini

Itt az igazi nyár és egyre olcsóbban lehet kapni a piacokon és a boltokban a cukkinit és a padlizsánt. Ilyenkor persze mindig elcsábulok és összevásárolok mindenféle friss zöldséget. Ehhez persze hozzájön a hazai eresztés is, így bőven van miből válogatnom. A következő receptben a cukkini a főszereplő, de helyet kap mellette a lédús paradicsom, a házi fejessaláta és a sok illatos fűszernövény is. Azért helyre kell rakni a hús-zöldség egyensúlyt, így Gy. kedvéért a csirke mellé került egy kis Papa-féle szalonna is. :)

cukkini paradicsom bazsalikom snidling petrezselyem csirkemell szalonna olaj zöldfűszer fincsi ebédek saláta paradicsomszósz

Hozzávalók: 

1 nagy cukkini (vagy 2 közepes)

20 dkg csirkemell

1 db hagyma

5 dkg szalonna 

1 nagy csokor zöldfűszer, akár vegyesen (nálam petrezselyem, bazsalikom, snidling)

1 db paradicsom

1 kis doboz konzerv paradicsomszósz

1 kk só, sok őrölt bors

10 dkg reszelt sajt

egy kevés olaj

Elkészítés:

cukkini paradicsom bazsalikom snidling petrezselyem csirkemell szalonna olaj zöldfűszer fincsi ebédek saláta paradicsomszósz

A cukkiniket mosd meg, vágd félbe és kapard ki egy kanál segítségével a belsejüket.  Ezt aprítsd is össze. 

A húst vágd nagyon apró kockákra, de persze az is jó, ha ledarálod.

A szalonnát és a hagymát szintén aprítsd fel, majd egy serpenyőben kezdd el pirítani őket.

Add hozzá a húst is, majd miután kifehérdett jöhet hozzá a cukkini belseje is.

Öntsd nyakon paradicsomszósszal, majd vágj kockákra egy nagyobb paradicsomot és ezt is add az előzőekhez.

Ízesítsd sóval, borssal ill. a felaprított zöldfűszerekkel. Főzd kb. 10 percig.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy nagyobb tepsit.

Önts bele egy kevés olajat, majd rakosgasd bele a kivájt cukkiniket.

Adagold a tölteléket a cukkinikbe, majd takard le alufóliával és süsd 20 percig.

Reszelj rá sajtot, majd süsd további 20 percig, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére és, hogy megpiruljon egy kicsit a cukkini és a töltelék. 

cukkini paradicsom bazsalikom snidling petrezselyem csirkemell szalonna olaj zöldfűszer fincsi ebédek saláta paradicsomszósz

Tipp: Én friss fejes salátával és fokhagymás-kefíres öntettel kínáltam!

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

2 Tovább

Ribizlis túrós pohárkrém

Húúú, most nézem csak, hogy annak ellenére, hogy imádok pohárkrémeket készíteni, elég rég volt már ilyen poszt. Ennek apropóján ma egy fanyar ribizlis-túrós csodát hozok, amit a tejcsoki selymessége fog egyensúlyba hozni. Szerintem tökéletes nyári desszert és ezekbe a gyönyörű kelyhekbe adagolva nagyon elegáns is. Ha vendégeket várunk, akkor is bátran készítsük, mert gyorsan összedobható és nagyon látványos. 

ribizli túró gyümölcs habtejszín citrom babapiskóta pohárkrémek édességek

Hozzávalók:

15 dkg túró

1,5 dl habtejszín

1 ek porcukor

fél citrom leve

10 dkg ribizli

10 dkg tejcsokoládé

10 dkg babapiskóta

ribizli túró gyümölcs habtejszín citrom babapiskóta pohárkrémek édességek

Elkészítés:

A csokit törd kockákra, majd önts hozzá 2 ek tejszínt.

A többit a pocukorral verd kemény habbá, majd add hozzá a citromlevet is.

Forgasd bele a túróba.

Készíts elő 4 poharat és tördeld az aljába a babapiskótát.

Adagold a piskótára a túrókrémet.

A csokit olvaszd fel, majd locsold ezt is a poharakba.

Végül díszítsd jó sok ribizlivel.

ribizli túró gyümölcs habtejszín citrom babapiskóta pohárkrémek édességek

Tipp: Ribizli helyett használhatsz más gyümölcsöt is. Tuti jó eperrel, málnával, szederrel, áfonyával, de télen banánnal is el tudnám képzelni. Szerencsére még jó messze van, így legközelebb barackkal fogom kipróbálni. Ti milyen gyümölcsökkel kombinálnátok?

Ha tetszett a bejegyzés, nézz be facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb, finomabbnál-finomabb receptekről sem. 

0 Tovább

Rágcsa az EB döntőre: Füstölt sajtos rudacska

Tartok egy nasis dobozt a mikró tetején, amit szinte minden hétvégén megtöltök valamilyen finomsággal, hogy hét közben rá lehessen járni. Általában különböző édes kekszeket szoktam készíteni, hiszen az igazi pogácsákat, sajtos rudakat a Nagymamám sokkal jobban készíti nálam. (Persze, mert lusta vagyok 26x hajtogatni a tésztát. XD) Ehhez a sajtos finomsághoz viszont nem kell semmi extra dolog, mégis puha, egyáltalán nem fullasztó, a füstölt sajt miatt, érdekesebb ízvilágú sós nassolnivalót kapunk. Ha vendégeket várunk, érdemes már rögtön dupla adagot készíteni. :)

ui: Tökéletes ropogtatnivaló az esti EB döntőre is! 

sajt füstölt sajt krémsajt Vendégvárók

Hozzávalók:

25 dkg vaj

25-30 dkg liszt

15 dkg füstölt sajtos krémsajt

10 dkg tejföl

10 dkg füstölt sajt

1 db felvert tojás

magocskák, szárított zöldfűszerek a tetejére

sajt füstölt sajt krémsajt Vendégvárók

Elkészítés:

A vajat, a lisztet, a tejfölt és a krémsajtot mérd egy nagy tálba és gyúrd alaposan össze.

Csomagold folpackba és tedd kb. fél órára a hűtőbe.

Melegítsd elő 180 fokra a sütőd és készíts elő 1-2 sütőpapírral kibélelt tepsit.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1/2-1 cm vastagságúra, majd helyezd át a tepsire.

Kend meg felvert tojással, majd reszelj rá sajtot, illetve ha szeretnéd szórd meg magocskákkal, vagy zöldfűszerekkel. (Én most szárított bazsalikomot és rozmaringot használtam.)

Vágd őket 1-2 cm-es csíkokra, majd süsd kb. 20 percet. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Duplacsokis-Ribizlis Jégvarázs Muffinok Kis Hercegnőknek

Unokatesóim nagy sütirajongók. Minden születésnapon, névnapon (vagy csak úgy) várják a tőlem a finomságokat. Leginkább a muffinokért vannak oda, gondolom főként a személyre szabott, extra díszítések miatt. A nemrégiben tartott kettős szülinap előtt is leadták a rendelést: egy nagyon csokis, hercegnős süteményt szerettek volna. Az instrukcióak alapján persze könnyű volt kitalálni, hogy mit is készítsek, de a kivitelezés már nem volt olyan egyszerű. Pont úgy jött ki a lépés, hogy sütit nem a saját konyhámban, hanem a nyaralóban kellett elkészítenem. Ugyan a fél házat magammal vittem (lévén muffinsütő minek egy nyaralóba), a tojás mégis otthon maradt és sütőporért is az utolsó pillanatban kellett elszaladnunk, mert a legfrissebb is 2008-ban lejárt. :D Mindezek ellenére megérte, mert a kis szülinaposok nagyon örültek!

ribizli gyors muffinok csoki csokoládé puding tej kakaópor vaníliás cukor tojás olaj

Hozzávalók a muffinhoz:

2 tojás

2,5 dl tej

1,25 dl olaj

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

30 dkg liszt

5 dkg cukrozatlan kakaópor

1 csomag sütőpor

10 dkg tejcsokoládé

ribizli (kinek mennyi energiája van leszemezgetni :D)

ribizli gyors muffinok csoki csokoládé puding tej kakaópor vaníliás cukor tojás olaj

Hozzávalók a díszítéshez:

1 csomag tejszínes pudingpor

fél l tej

3 ek cukor

dekorcukrok

ribizli gyors muffinok csoki csokoládé puding tej kakaópor vaníliás cukor tojás olaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin sütődet.

Keverd össze az olajat, a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot. 

A liszhez add hozzá a kakaóport és a sütőport, majd az egészet szitáld a tojásos keverékhez.

Öntsd hozzá a tejet, majd darabold apróra a csokit és azt is szórd a tésztába a leszemezgetett ribizlivel együtt.

Töltsd kb. 3/4-ig a muffinsütőd mélyedéseit, majd süsd 180 fokon, kb. 20 percig.

A pudingport a tejjel és a cukorral készítsd el a csomagoláson látható utasítás szerint, majd ha kihűlt, töltsd csillag csövű habzsákba.

Díszítsd a pudinggal a muffinok tetejét, majd szórd meg dekorcukorral.

Tipp:

Ha van kedved/lehetőséged, nyomtass kis jégvarázsos képeket, amiket ragasztópisztollyal erősíts fogpiszkálóra. Én ezeket szúrtam bele plusz díszítésként a sütikbe és szerintem nagyon feldobta a muffinokat! 

Eredetileg felvert habtejszínt (habfixálóval) szerettem volna puding helyett használni, de a nagy melegben féltem, hogy nagyon összeesne a hab. Ha hűtőben tudjátok tartani, használjátok bátran. 

ribizli gyors muffinok csoki csokoládé puding tej kakaópor vaníliás cukor tojás olaj

Tipp: A gyerekek is nagyon szeretnek segédkezni a sütés-főzésben, főleg ha egy ilyen hercegnős muffinról van szó. A nyári szünetben biztos találunk egy lazább napot, amikor nincs semmi különösebb program, de a közös sütéssel, mégis emlékezetessé tehetjük a napot! :) 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Reggeli túrókrém 

Ilyen melegben én már nem kívánom reggelire a bundáskenyeret, a szalonnás rántottát, simán "beérem" egy joghurtos-gyümölcsös finomsággal is. Ez a desszert nálam telitalálat, az meg már csak a hab a tortán, hogy 4 hozzávalóból, 10 perc alatt (mosogatással együtt), elkészíthetjük, így akár hétköznap reggel, munka előtt is összedobhatjuk. 

gyümölcs eper túró pohárkrémek ráérős reggelik görög joghurt méz

Hozzávalók:

25 dkg túró

3-4 púpos ek görög joghurt

3 ek méz (ízlés szerint több-kevesebb)

15 dkg gyümölcs (nálam most eper, de alig várom, hogy kipróbáljam őszibarackkal)

gyümölcs eper túró pohárkrémek ráérős reggelik görög joghurt méz

Elkészítés:

A túrót keverd ki jó alaposan a joghurttal és a mézzel.

Az epreket csumázd ki és vágd fel, majd add hozzá a túrókrémhez.

Lehűtve tálald.  

Tipp: Ízesítheted még egy narancs vagy egy citrom kifacsart levével, fahéjjal, vaníliával, egy kevés mentával, citromfűvel vagy akár kókusszal is.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon

0 Tovább

Kapcsolat

Sziasztok, Palkó Dóri vagyok, a blog szerzője. A fotózás régi hobbim, de sütni-főzni is imádok. A kettőt ötvözve jutottam el addig, hogy idén januárban önálló blogot indítsak. Jelenleg nagyon élvezem és remélem, hogy ez minél tovább így marad. 

kapcsolat

A desszertek-főételek arányából is látszik, hogy szívesebben készítek süteményeket, bonbonokat, pohárkrémeket, tortákat és egyéb édességeket, de igyekszem gyors ebéd és vacsora ötleteket is hozni. 

A kulcsszó egyébként a gyorsaság, mert a teljes munkaidő és a sok-sok esti és hétvégi program mellett egyre kevesebb idő marad (nekünk, de szerintem mindenkinek) a főzésre/sütésre. Ezt a keveset próbálom minél jobban kihasználni! :)

A képeket mind én készítem, a Férjem lassan már megszokja, hogy először fotózunk, aztán eszünk. :)

Ha kérdésetek van, vagy csak úgy írnátok, nyugodtan keresettek email-be az alábbi elérhetőségen:

foznijosutnimegjobb@gmail.com

Ha van kedvetek, gyertek facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradtok le a legújabb, finomabbnál-finomabb ételekről sem. 

Kellemes sütés-főzést kívánok! :)

Dóri 

0 Tovább

Paradicsomos tepsis tészta

Alapvetően sem szeretek túl sok időt tölteni a főzéssel, de nyáron kifejezetten nincs kedvem extrázni a dolgokat, hiszen kinek van kedve a fülledt konyhában tölteni az időt, ha helyette a szabadban is lehet? Ilyenkor előszerettel készítek egytálételeket egy fincsi salátával, hiszen csak gyorsan össze kell dobálni az alapanyagokat, a sütő pedig már magától tudja a dolgát! (Az más kérdés, hogy 50 fokban, annyira ez sem élvezetes. XD)  

fincsi ebédek tészta paradicsomszósz sonka bazsalikom sajt hagyma zöldség

Hozzávalók:

1 csomag tészta (nálam 50 dkg-os spagetti)

1 doboz paradicsomszósz (50 dkg)

1 nagyobb hagyma

20 dkg sonka

kb. 30 dkg zöldség vegyesen (én most kukoricát, zöldbabot és házi borsót használtam)

1+1 kk só, sok őrölt bors

1 marék bazsalikom

10 dkg reszelt sajt

olaj

fincsi ebédek tészta paradicsomszósz sonka bazsalikom sajt hagyma zöldség

Elkészítés:

Elsőként tedd fel a tésztát enyhén sós vízbe főni.

A hagymát pucold meg, majd vágd apróra. Futtasd meg egy kevés olajon, majd add hozzá a kockára vágott sonkát is. 

Ha kicsit megpirultak, öntsd hozzá a paradicsomszószt, fűszerezd sóval, borssal, apróra vágott bazsalikommal és szórd bele a zöldségeket is.

Főzd kb. 10 percig, míg összeérnek az ízek és a zöldségek is megpuhulnak.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

A megfőtt tésztát szűrd le és forgasd össze a paradicsomszósszal, majd egyengesd egy nagyobb tepsibe.

Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, majd süsd kb. 20 percig.

Friss bazsalikommal és zöldsalátával tálald. 

fincsi ebédek tészta paradicsomszósz sonka bazsalikom sajt hagyma zöldség

Tipp: Nyáron, mikor töménytelen mennyiségben érik nálunk a fincsi házi paradicsom, rákarikázok egy csomót a tésztára, és csak ezt követően reszelem rá sajtot. Hááát, nem rontja el! :) 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Nyári gyümölcskenyér

A gyümölcskenyérben az a legjobb, hogy ezerféleképp variálható. Ahogy haladunk előre a nyárba mindig az épp aktuális gyümölcsökkel készíthetjük. Éppen ezért én most meggyet és ribizlit használtam. A nagy forróságban különösen jó választásnak tartom ezt a két savanykás gyümölcsöt, mert sokkal üdítőbb, frissebb összhatása lesz így az édességünkek. Imádjuk reggelire, délutáni uzsira, de csak úgy nasiként is elfogadjuk. :) Ti milyen gyümölcsökkel próbáljátok ki? 

gyümölcs ribizli meggy édességek gyümölcskenyér citrom narancs tojás cukor vaníliás cukor vaj

Hozzávalók:

250 g liszt

fél csomag sütőpor

2 tojás

160 g porcukor

1 csomag vaníliás cukor

170 g vaj

20-30 dkg gyümölcs ízlés szerint (nálam most ribizli és meggy)

1 ek kristálycukor

2-3 ek citrom vagy narancslé

gyümölcs ribizli meggy édességek gyümölcskenyér citrom narancs tojás cukor vaníliás cukor vaj

Elkészítés:

A gyümölcsöket mosd meg, és tegyél félre egy maréknyit a díszítéshez. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd készítsd elő a gyümölcskenyér formádat. (Ha nem szilikonos, akkor kend ki vajjal, majd szórj bele egy kevés lisztet.)

A tojásokat, a puha vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot mérd egy nagy tálba. Öntsd hozzá a sütőporos lisztet, majd alaposan dolgozd össze az egészet.

Tedd a tészta 1/3-át a forma aljába, majd szórd rájuk a gyümölcsök felét.

Megint jöhet egy adag tészta, majd a gyümölcs, végül zárd le az egészet a maradék tésztával.

Süsd kb. 50 percig. (Tűpróbával ellenőrizheted.)

Ha elkészült, hagyd kihűlni a sütit, majd vedd ki a formából.

A félretett gyümölcshöz add hozzá a citrom/narancs kifacsart levét és a kristálycukrot, majd halmozd az egészet a süteményre.

gyümölcs ribizli meggy édességek gyümölcskenyér citrom narancs tojás cukor vaníliás cukor vaj


Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek