Papa kedvence: Az Aranygaluska

Nagypapám szülinapját egy elég érdekes családi legenda övezi. Az a helyzet ugyanis, hogy nem tudjuk pontosan, hogy szegény ténylegesen mikor is született. A Dédnagyim egy elég rafkós asszony volt, és egy kicsit csalt a Papa születési anyakönyvi kivonatával. Az iratban egy márciusi dátum szerepel, de valójában valamikor előző év karácsonya és szilvesztere közé esett a nagy nap. Nah, de miért is mókolt a Jóasszony a szülinappal? Épp a II. világháború derekán járunk és a Mamus előre látóan átcsúsztatta következő évre a szülinapot, hogy Papát egy évvel később vigyék el katonának. Jó sztori, igaz?

Minden esetre mi a fiktív dátum szerint ünneplünk. Idén a kedvenc édességével, az aranygaluskával köszöntöttem fel, mert évről évre visszatérő téma, hogy szegény Nagymamám nem csinál neki (eleget). Gondoltam én most meglepem egy jó nagy adaggal, nekem úgy sem vallaná be, ha nem teljesen olyan, mint az emlékeiben. (Mamát meg kiidegeli vele.) :D A sütinek nagy sikere volt, bár az tény,  hogy nem az a gyorsan összedobom kategória. Ettől független megfogadtam, hogy évente minimum egyszer elkészítem Neki. :) 

liszt vaj élesztő tej dió cukor tojás édességek kelttészta aranygaluska

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

5 dkg vaj

1 kocka élesztő

5 dkg cukor

2 tojás

2,5 dl tej

pici só

20 dkg darált dió

20 dkg cukor

kb.  5 dkg olvasztott vaj

liszt vaj élesztő tej dió cukor tojás édességek kelttészta aranygaluska

Hozzávalók a vanília mártáshoz:

7dl tej

1 csomag vaníliás pudingpor

1 kk vanília aroma

3 ek cukor

liszt vaj élesztő tej dió cukor tojás édességek kelttészta aranygaluska

Elkészítés:

A tészta hozzávalói lehetőleg legyenek mind szobahőmérsékletűek, hogy szépen meg tudjon kelni az aranygaluska.

A langyos tejbe elsőként morzsold bele az élesztőt és tedd félre, míg felfut.

A lisztet, a cukrot, a sót, a tojásokat és a vajat mérd ki egy nagy tálba.

Ha felfutott az élesztő, öntsd az előzőekhez és alaposan dolgozd össze az egészet.

Meleg helyen, letakarva keleszd kb. egy órát.

Közben a diót keverd össze a cukorral és kenj ki vajjal egy közepes méretű tepsit. Egyengess el benne egy kevés cukros-diót.

A maradék vajat olvaszd fel.

liszt vaj élesztő tej dió cukor tojás édességek kelttészta aranygaluska

Ha szépen megkelt a tészta, lisztezett deszkán formázz belőle kígyót, majd vágd ujjnyi darabkákra.

A darabkákat forgasd meg az olvasztott vajba, majd a cukros dióba.

Sorakoztasd szorosan egymás mellé a tepsibe őket.

Ha mindegyik tészta darabka elfoglalta a helyét, letakarva keleszd még további 30 percig.

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd a kelesztés után süsd az aranygaluskát kb. 30 percig.

A vanília pudingot készítsd el a csomagoláson látható utasítás szerint, csak egy picit több tejjel. 

    liszt vaj élesztő tej dió cukor tojás édességek kelttészta aranygaluska

    Ui.: A vanília mártást persze lehet extrázni, de én direkt egy legalapabb verziót csináltam, mert Mama iszonyat menő borsodója nem nyerte el Papa tetszését. XD  

    Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

    4 Tovább

    Húsvéti sajtkrémes kiflik

    Tudom, hogy kicsit már túlkoros vagyok a nyuszikereséshez, de olyan szerencsés vagyok, hogy a mai napig ellátogat a kertünkbe húsvét vasárnap a Nyuszi (értsd: Anya). A húsvéti menetrend a következő: Felmegyünk Anyáékhoz olyan 9-10 felé és együtt reggelizünk mindenféle finomságot, mielőtt nekiiramodnánk és felfedeznénk a fincsi csokikat a virágok között. Az ünnepi asztalon elmaradhatatlan a sonka, a tojás, a tetemes mennyiségű friss, tavaszi zöldség, a húsvéti kalács és ez az isteni finom, puha sajtkrémes kifli.  

    ráérős reggelik húsvét kelttészta tej élesztő liszt vaj cukor só sajt sajtkrém tojás

    Hozzávalók:

    5 dl tej

    15 dkg vaj

    1 ek cukor

    5 dkg élesztő

    1 kg liszt

    4 kk só

    1 nagy doboz sajtkrém

    5 dkg reszelt sajt

    1 tojás

    ráérős reggelik húsvét kelttészta tej élesztő liszt vaj cukor só sajt sajtkrém tojás

    Elkészítés:

    Fél csésze langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, majd szórj egy kevés cukrot is a tetejére, hogy könnyebben felfusson. 

    A vajat olvaszd fel és tedd picit félre.

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót és a cukrot.

    A felfutott élesztőt a maradék tejjel együtt szintén öntsd a tésztához.

    Dolgozd össze.

    Ha már kezd összeállni, csurgasd bele az olvasztott vajat is, majd dagaszd addig, míg a tészta könnyen elválik a kezedtől és a táltól is.

    Meleg helyen, letakarva keleszd a duplájára.

    ráérős reggelik húsvét kelttészta tej élesztő liszt vaj cukor só sajt sajtkrém tojás

    A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

    Ha szépen megkelt, gyúrd át lisztezett deszkán, majd oszd 4 részre.

    Nyújtsd ki az egyik tészta darabkát kb. fél cm vastagra és kör alakúra. Vágd cikkelyekre, mintha pizzát szeletelnél.

    Kend meg sajtkrémmel a cikkelyeket, majd tekerd fel a kiflicskéket. 

    Pakold sütőpapíros tepsire a péksütiket, majd kend meg felvert tojással és szórd meg reszelt sajttal.

    Süsd kb. 25 percig. 

    Ismételd meg a műveletet a maradék 3 tészta darabkával.

    ráérős reggelik húsvét kelttészta tej élesztő liszt vaj cukor só sajt sajtkrém tojás

    Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

    További húsvéti recepteket itt találsz:

    Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

    Húsvéti epres muffin

    Répatortás muffin

    Boci szelet

    Ünnepi kakaós kalács

    Krémsajtos, medvehagymás kiflik

    Töltött tojás

    Húsvéti rugelach

    Sonkás krumpli csónakok

    Húsvéti sonkás rétes

    Medvehagymás lepény

    Sonkás-tormás ricottakrém

    Tavaszi tojássaláta

    0 Tovább

    Húsvéti rugelach

    A karácsonyi diós, barackos rugelach sikerén felbuzdulva el szerettem volna készíteni ennek a finomságnak a húsvéti verzióját is. A krémsajtos tésztába így mi más lehetne a töltelék, mint egy kevés torma és sonka. :) Kicsit ugyan féltem, hogy a torma miatt nem nyeri majd el a tetszésünket, de azt kell, hogy mondjam, hogy isteni lett. Tény, hogy nem túl hagyományos az ízvilág, de szerintem egy próbát mindenképp megér. Ráadásul a locsolók is tuti értékelni fogják, ha nem a 100. sajtos pogácsával kínáljuk meg őket, hanem valami különlegesebbel.

    rugelach liszt vaj krémsajt tojás torma sonka sajt vendégvárók

    Hozzávalók:

    200 g vaj

    200 g krémsajt

    250 g liszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)

    1 kk só

    1 tojás a lekenéshez

    10 dkg sajt

    10 dkg sonka

    kb. fél üveg torma

    rugelach liszt vaj krémsajt tojás torma sonka sajt vendégvárók

    Elkészítés:

    A puha vajat, a krémsajtot, a sót, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. Elég ragacsos tésztát kapsz, de nem kell megijedni, ilyennek kell lennie.

    Tedd hűtőbe minimum 1-2 órára, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

    A sajtot reszeld le, a sonkát felezd, vagy harmadold el, és készítsd elő a tormát is.

    A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A tésztát felezd el, és nyújtsd ki kör alakúra egy bőven lisztezett deszkán.

    Vágd kb. 12 cikkelyre, mintha pizzát szeletelnél.

    Mindegyiket kend meg tormával, de vigyázz, hogy ha nagyon erős, ne tegyél rá túl sokat.

    Helyezd el a sonka darabokat is, majd szórd meg a cikkelyeket reszelt sajttal.

    A hosszabbik oldaluknál kezdve tekerd fel a kiflicskéket, majd pakold át őket a tepsire.  

    Kend meg őket felvert tojással, és szórj rájuk reszelt sajtot.

    Süsd 180 fokon kb. 20 percig a finomságokat. 

    A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

    rugelach liszt vaj krémsajt tojás torma sonka sajt vendégvárók

    Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

    További húsvéti recepteket itt találsz:

    Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

    Húsvéti epres muffin

    Répatortás muffin

    Boci szelet

    Ünnepi kakaós kalács

    Krémsajtos, medvehagymás kiflik

    Töltött tojás

    Sonkás krumpli csónakok

    Húsvéti sonkás rétes

    Sonkás-tormás ricottakrém

    Tavaszi tojássaláta

    0 Tovább

    Boci szelet

    A napokban ráeszméltem, hogy már kevesebb, mint egy hónap van Húsvétig. Persze nem volt nehéz rádöbbennem erre a tényre, mert az áruházak már tele vannak mindenféle "nyuszicsokicsodával". Úgy döntöttem, hogy én is elkezdem a húsvéti készülődést a blogon. Elsőként egy olyan sütit hozok Nektek, ami szerintem tökéletes locsolóváró finomság. Könnyen szeletelhető, mutatós, pár napig szuperül eláll a hűtőben, nem romlik az állaga, így nyugodtan el lehet készíteni kicsit hamarabb is. Ráadásul a nyuszi mellett elfér a csibe és a boci is, úgyhogy a neve alapján teljesen beleillik a húsvéti milliőbe. Jah, és nagyon nagyon finom! :)
    túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

    Hozzávalók a túrós masszához:

    50 dkg túró

    4 ek búzadara

    1 db tojás

    10 dkg cukor

    1 cs. vaníliás cukor

    1 db citrom reszelt héja

    túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

    Hozzávalók a kakaós tésztához:

    3 db tojás

    15 dkg cukor

    15 dkg vaj

    30 dkg liszt

    1 cs. sütőpor

    3 ek cukrozatlan kakaópor

    1,5-2 dl tej

    túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

    Elkészítés:

    A túrós masszával érdemes kezdeni, mert a búzadarának kicsit meg kell szívnia magát!

    Elsőként tehát törd át a túrót (ha szükséges), üsd hozzá a tojást és szórd meg a búzadarával.

    Mérd ki a cukrot és ezt is add a túrós keverékhez. Jöhet a vaníliás cukor és a citrom lereszelt héja is. 

    Jó alaposan keverd össze az egészet, majd tedd félre kb. 1 órára, hogy a búzadara megszívja magát.

    túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

    A csokis tésztához a cukrot keverd ki alaposan a vajjal, majd add hozzá a tojások sárgáját. (Figyelj, csak a sárgáját, a fehérjét tedd félre!)

    A lisztet, a kakaóport és a sütőport szintén dolgozd össze, majd szitáld a cukros-tojásos masszához.

    Lazítsd tejjel a tésztát.

    A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd ezt is forgasd óvatosan a masszába.

    A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy jó nagy tepsit. Béleld ki sütőpapírral.

    Egyengesd el benne a tésztát, végül egy kiskanál segítségével, foltokban adagold bele a túrós keveréket is.

    Süsd kb. 25 percet.

    túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

    Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

    További húsvéti recepteket itt találsz:

    Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

    Húsvéti epres muffin

    Répatortás muffin

    Ünnepi kakaós kalács

    Töltött tojás

    Sonkás krumpli csónakok

    Húsvéti sonkás rétes

    Sonkás-tormás ricottakrém

    Tavaszi tojássaláta

    1 Tovább

    Pillecukros brownie

    Unokatesóim (és a tesóim is) még mindig nagy süti fanok. Éppen ezért mindig benne vannak egy közös sütögetésbe, de persze azt még jobban szeretik, ha a munka dandárja rám marad és nekik csak le kell csekkolni a kész finomságot. :) Családi ünnepek előtt is sokszor készülünk együtt az unokahugimmal, de most sajnos csak egy rapid édességre maradt időm. Az ünnepelt, az unokaöcsém volt, aki most töltötte a 15. születésnapját. A tavalyi triplán csokis muffinhoz hasonlóan idén is egy nagyon édes, nagyon csokis, nagyon cukros édességgel készültem neki. Azt hittem, hogy mindenkinek ketté áll a füle a sok cukortól, de meglepő módon pillanatok alatt eltűnt az egész adag a tálról. Mama azóta is emlegeti, hogy ő csak abból evett (pedig volt még mellette jópár finomság). Nagyon nem szokott édességet enni, úgyhogy fogalmam sincs, hogy mi fogta meg ennyire a sütiben. :D

    Lényeg, hogy ha jöhet egy kis cukorsokk, - persze szigorúan évente egyszer - akkor ne keresd tovább, ez lesz a megfelelő süti. :D

    brownie pillecukor édességek cukor vaj csokoládé kakaópor liszt tojás

    Hozzávalók:

    4 tojás

    20 dkg cukor

    20 dkg vaj

    15 dkg liszt

    2 ek jó minőségű kakaópor

    15 dkg csokoládé

    1 csomag pillecukor 

    brownie pillecukor édességek cukor vaj csokoládé kakaópor liszt tojás

    Elkészítés:

    Elsőként a sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy közepes méretű tepsit. Béleld ki sütőpapírral.

    Ezt követően a pillecukrot vágd nagyobb darabokra.

    A kockára tördelt csokoládét és a vajat gőz fölött kezd el felolvasztani.

    Közben a tojást keverd habosra a cukorral.

    A lisztet és a kakaóport dolgozd össze, majd szitáld a tojásos-cukros keverékbe.

    Végül öntsd hozzá a felolvadt csokis-vajas szószt is.

    A keveréket oszlasd el a tepsibe és szórd rá a pillecukrot.

    Süsd meg kb. 20 perc alatt. (Vigyázz, nehogy túlsüsd, akkor jó, ha kívül már ropogós, de belül még kissé ragacsos a tészta.) A pillecukor szépen rá fog olvadni ennyi idő alatt a tésztára.  

    brownie pillecukor édességek cukor vaj csokoládé kakaópor liszt tojás


    Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

    0 Tovább

    Főzni jó sütni még jobb

    blogavatar

    Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

    Címkefelhő

    édességek (89),tojás (55),vaj (30),cukor (30),vendégvárók (30),fincsi ebédek (30),tejföl (29),liszt (29),paradicsom (28),tej (26),hagyma (26),karácsony (26),joghurt (25),sajt (25),advent (24),adventi naptár (23),ráérős reggelik (23),citrom (23),kakaópor (20),krumpli (20),rohanós vacsorák (20),habtejszín (20),narancs (19),sonka (19),fahéj (19),tejszín (18),meggy (18),eper (17),fokhagyma (17),túró (17),csokoládé (16),leveles tészta (16),bazsalikom (15),répa (15),vaníliás cukor (14),barack (13),gyors muffinok (13),pohárkrémek (13),mascarpone (13),húsvét (12),vanília (12),alma (11),ribizli (11),kolbász (11),porcukor (11),málna (11),saláta (10),krémsajt (10),leves (10),olaj (10),étcsokoládé (10),petrezselyem (10),puding (9),élesztő (9),csoki (9),majonéz (9),gyümölcs (9),pite (8),dió (8),dekorcukor (8),kukorica (8),paprika (8),snidling (8),csirkemell (8),sajtkrém (8),sárgabarack (7),rozmaring (7),méz (7),rétes (7),lilahagyma (7),szegfűszeg (7),sütőpor (7),fehércsoki (7),szeder (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),görög joghurt (7),krémleves (7),brownie (6),zöldfűszer (6),piskóta (6),tészta (6),mustár (6),torta (6),bonbon (6),újhagyma (6),kakaó (6),lekvár (6),sütőtök (5),kaliforniai paprika (5),medvehagyma (5),farsang (5),őszibarack (5),kókusz (5),tök (5),kelttészta (5),áfonya (5),chili (5),spenót (5),fánk (5),marcipán (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),póréhagyma (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),hidegtál (4),sajttorta (4),fehérbor (4),bor (4),olívaolaj (4),uborka (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),étcsoki (4),tejcsokoládé (4),valentin-nap (4),menta (4),réteslap (4),szalonna (4),tócsni (3),lekvárfőzés (3),gofri (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),ánizs (3),kókuszreszelék (3),rugelach (3),(3),mézeskalács fűszerkeverék (3),fondant (3),szilva (3),babapiskóta (3),brokkoli (3),cukkini (3),banán (3),cheesecake (3),cseresznye (3),citromfű (3),Rohanós vacsorák (3),zabpehely (3),szalámi (3),borsó (3),mák (3),torma (3),mandula (3),blogkóstoló (3),zabkeksz (3),mozzarella (3),mandarin (3),lepény (3),aszalt gyümölcs (3),zöldség (3),mexikói (3),virsli (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),kivi (3),káposzta (3),olívabogyó (3),oreo keksz (2),rizs (2),mártogatós (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),cékla (2),pogácsa (2),gyümölcskosárka (2),kefír (2),majoranna (2),pizzagolyó (2),pesto (2),trüffel (2),tejszínhab (2),ananász (2),fetasajt (2),zselatin (2),olajbogyó (2),baracklekvár (2),pizzaszósz (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),burgonya (2),szódabikarbóna (2),gesztenye (2),Édességek (2),mogyoró (2),csiga (2),mézeskalács (2),cukormáz (2),dzsemfix (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),kalács (2),bors (2),lasagne (2),alaplé (2),curry (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),tésztasaláta (2),csokikrém (2),lime (2),füstölt sajt (2),szerecsendió (2),kókusztej (2),penne (2),pasztilla (2),mozarella (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Gyors muffinok (2),kávé (2),bacon (2),tortilla (2),bab (2),sütögetés (1),tökfaragás (1),író (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),aszalt szilva (1),salsa (1),pálinka (1),szósz (1),VKF (1),gumicukor (1),pulykamell (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),jelmez (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),meggylekvár (1),sertéslapocka (1),ragu (1),barbérlevél (1),sertés (1),kandírozott narancshéj (1),lapocka (1),almáspite (1),desszert (1),víz (1),karalábé (1),churros (1),besamel (1),pirospaprika (1),zeller (1),fehérrépa (1),daráltkeksz (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),körözött (1),eperlekvár (1),kevert (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),aranygaluska (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),búzadara (1),linzer (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),szezámmag (1),darált keksz (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),tárkony (1),főétel (1),darált hús (1),bejgli (1),hab (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),dekoráció (1),grillezés (1),anyák napja (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),juhtúró (1),tavasz (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),sztrapacska (1),zselé (1),zselatinfix (1),csokiskeksz (1),hamburgerhús (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),csokissüti (1),cookies (1),smarties (1),hamburger (1),reggeli (1),kelt tészta (1),gyümölcslé (1),koktél (1),rukkola (1),buli (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),rum (1),képviselő fánk (1),sonkatekercs (1),quesadilla (1),készülődés (1),krém (1),muffinok (1),chorizo (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),töltelék (1),hús (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),szilveszter (1),lecsó (1),csilipaprika (1),velence (1),pizzafeltét (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),steak burgonya (1),körte (1),ősz (1),SAD! (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),parmezán (1),panír (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),kuszkusz (1),mákosguba (1),karaj (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),eperszósz (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),margarin (1),ételfesték (1),tortazselé (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),vöröshagyma (1)