Spenótos-fetás falatkák

Megint egy gyors, sós nasi ötletet hoztam, amit akkor is be lehet vetni, ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek egy rapid randira. Frissen kisütve az igazi, de én például simán eleszegetem másnap is. Sőt, egy jó kis salátával még laza vacsinak, vagy egy könnyű ebédnek is jó lehet. (Legalábbis nálam. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy Gy.-nek is elég lenne, de elcsemegézhet utána mondjuk 1-2 szelet párizsis szendvicset is. XD)

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 csomag spenót

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

2 kk só

1 kk bors

1 tojás

100 g feta sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

1 ek olaj

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd futtasd meg egy kevés olajon.

Jöhet hozzá a spenót, amit ízesíts sóval, borssal.

Főzd kb. 10 percig, majd tedd félre kihűlni.

Közben a feta sajtot vágd kis kockákra és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd egy pohárral szaggass belőle nagyobb köröket.

Tegyél 1-1 púpos kiskanálnyi tölteléket a spenótból a tészta korongokra, majd szórd meg egy kevés feta sajttal.

Hajtsd félbe a tésztákat, és egy villa segítségével jól nyomkodd össze a széleknél. A falatkák tetejét 1-2 helyen szurkáld meg, hogy ki tudjon belőlük szökni a gőz.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd mindet egy sütőpapíros tepsire.

Süsd kb. 10-12 percig a nasikat, míg szépen megpirulnak.

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Tipp: Persze lehet kis batyukat, csigákat, vagy más tetszőleges formájú falatkákat is készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Őszies tócsni fokhagymás tejföllel

Nyáron készítettünk már cukkinis tócsnit, répás tócsnit, de nálam messze ez a tökös-rozmaringos verziós viszi a prímet. Gy. a sima krumplisat favorizálja, de erre még Ő is azt mondta, hogy talán túlszárnyalja az eredetit. Nem véletlen fogyasztottuk volna el azon nyomban az egész adagot. :) Azért kikönyörögtem, hogy rakjunk félre 3 darabot a fotózás kedvéért, de elhihetitek, hogy nagyon nem volt egyszerű menet. Még én is majdnem elgyengültem, hogy "áhh, majd csinálunk másikat", de végül tartottam magam. Eredetileg céklát is szántam bele, hogy még ősziesebb jellege legyen, de Gy. véletlenül fekete retket vásárolt helyette. Jól megtárgyalták állítólag a pénztáros sráccal is, hogy mindkettőjük szerint ez cékla, aztán otthon jött a meglepetés. :) Nem baj, legközelebb jöhet a céklás verzió!

Egyébként, ha valakinek van bármilyen fekete retkes receptje, ne habozzon megosztani velem, mert fogalmam sincs mit kezdjek vele, annyira erőteljes az íze. Kidobni meg persze nem szeretném. :D

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Hozzávalók a tócsnihoz:

4 közepes krumpli

1 nagyobb sárgarépa

1/4 sütőtök

2 rozmaring ág

3 csapott kk só

1 csapott kk bors

8 ek liszt

2 tojás

3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás tejfölhöz:

2 dl tejföl

1 gerezd fokhagyma

1 mk só, frissen őrölt bors

néhány csepp citromlé

esetleg egy kevés apróra vágott snidling a díszítéshez

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, majd reszeld le mindet a reszelő legnagyobb lyukán.

Sózd be és hagyd kb. 20 percet állni, míg levet ereszt.

Nyomkodd jó alaposan ki, majd üsd rá a tojásokat.

Ízesítsd borssal és apróra vágott rozmaringgal, majd kanalanként add hozzá a lisztet is.

Jó alaposan dolgozd össze.

Hevíts olajat egy serpenyőben és evőkanállal adagolj kis kupacokat a forró olajba. Süsd a tócsnik mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarna nem lesz az egész.

A fokhagymás tejfölhöz a tejfölt keverd ki a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a citromlével.

Tálalásnál megszórhatod egy kevés snidlinggel.

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

6 Tovább

Chilis sárgarépa krémleves

Nagyon nagyon csodálkozom én is, de bevallom, hogy ez lesz az új kedvenc levesem (és elárulom, hogy a Tiétek is! :D) Elég fura ezt egy répa krémlevesről elmondani, de higgyétek el, hogy a curry, a chili és a kókusztej annyira egyedivé varázsolja az ízeket, hogy újra és újra el akarjátok majd készíteni. Persze aki nem tud elszakadni a húsleves-bableves-gulyásleves szentháromságtól annak természetesen nem ajánlom, de aki nyitott az új ízekre mindenképp próbálja ki, mert szerintem teli találat. Gy. is kissé konzervatív ilyen téren, nem is nagyon mertem neki csomagolni, (najó meg irigy is voltam) de végül kapott egy adagot. Kíváncsian vártam, hogy mi a véleménye és abszolút pozitív visszajelzéseket kaptam Tőle is! Mindenképp megtartjuk...már a leves receptjét, de Gy.-t is! ;)

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa

1 ek curry

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors

1 chili paprika

1,5 dl kókusztej

3 dl tejszín

7 dl húsleves alaplé

kevés olaj

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Elkészítés:

Elsőként készítsd elő a zöldségeket. A hagymát, a fokhagymát és a répát is pucold meg. Utóbbit karikázd fel, előbbieket pedig vágd apróra.

Egy kevés olajon futtasd meg a hagymát és a fokhagymát, majd szórd rá a curry-t.

Forgasd bele a sárgarépát, majd lefedve párold alacsony lángon kb. 10 percig.

Öntsd fel a húsleves alaplével, a kókusztejjel és a tejszínnel, majd ízesítsd sóval, borssal és a karikákra vágott chili paprikával.

Főzd alacsony lángon az egészet kb. 20-30 percig, míg teljesen megpuhul a répa.

Forrald össze, majd ha kicsit kihűlt botmixerrel pürésítsd.

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Tipp: Tálalásnál locsolj a leves tetejére egy kevés kókusztejet vagy tejszínt.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Sütőtök krémleves

Az első ősziesebb napon belefutottam egy cikkbe az interneten, amiben azt taglalták, hogy milyen sztenderd szokásokat veszünk fel, mi lányok, ősszel. A szerző szerint ilyenkor mécseseket gyújtunk, bekuckózunk a kanapéra és a kedvenc sorozatunkat nézzük egy pohár forró ital társaságban. A szabadban századjára is lefotózzuk ugyanannak a fának a színesedő leveleit - amelyiket egyébként minden évben - majd buzgón posztoljuk is a képet instára. Persze a sütőtökös italokról és ételekről sem feledkezünk meg és amint hidegebbre fordul az idő, már rohanunk is a kedvenc kávézónkba egy sütőtökös latte-re.

Na nem mondom, hogy ezeket a kliséket minden csajszira egytől egyig rá lehet húzni, de ha magamat és a barátnőimet nézem, akkor azért el kell ismernem, hogy van a cikknek némi valóság alapja. :) Nem is késlelkedtem tehát, hanem gyorsan elkészítettem az ősz első sütőtökös ételét, majd megnéztem 2 Trónok harca részt egy bögre forró csokival a kezemben. :)

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök

1 púpos ek méz

néhány rozmaring ág

1 hagyma

3 gerezd fokhagyma

600 ml húsleves alaplé

200 ml tejszín

150 ml fehérbor

só, bors

olívaolaj

1 citrom leve

apróra vágott szalonna, bacon, tökmag, pirítós a tálaláshoz

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz

Elkészítés:

Elsőként a tököt pucold meg, majd vágd nagyobb kockákra.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy nagyobb tepsit. Locsolj bele egy kevés olívaolajat.

Szórd bele a kockára vágott tököt, majd locsold meg mézzel.

Pucold meg a hagymát és a fokhagymát, majd ezeket is szeleteld fel. (Nem kell túl apróra.) Szórd a tök mellé a tepsibe.

Helyezz néhány rozmaring ágat is a zöldségek mellé, majd letakarva süsd kb. 20 percig, hogy gyorsan megpuhuljon. Fedő nélkül süsd további 10 percet, hogy kicsit megpiruljon.

Ha kész, szedd a zöldséget egy nagyobb lábosba.

Öntsd hozzá az alaplevet és botmixerrel pépesítsd.

Add hozzá a bort és a tejszínt is, majd kezdd el összefőzni. Ízesítsd sóval, borssal, citromlével.

Forrald néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Kínálj mellé pirított szalonnát/bacont, fokhagymás pirítóst vagy egy kevés tökmagot.

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Rántott tök fűszeres mártogatóssal és steak burgonyával

Gy. egyik nap egy nem éppen bébi méretű tökkel állított haza. Néztem a giga darabot és nem nagyon tudtam eldönteni, hogy mi is legyen vele. Nem vagyok oda a rántott dolgokért (főként az olajszag és a felfordulás miatt), de Gy. nagyon szereti, így megállapodtunk, hogy mégis csak rántott tököt készítünk. Ez az az étel, ami sajna nincs meg hipp-hopp, de ha nem egyedül készíted, hanem van 1-2 lelkes jelentkező, akkor máris gyorsabban megy a munka. Le is osztottuk a feladatokat, övé volt a tök, enyém a többi. Míg ő szépen felszeletelte és bepanírozta én előkészítettem a krumplit, majd összedobtam a salit és a szószt is. Aztán megnéztem 2 részt a sorozatomból, míg ő csak sütötte és sütötte a tököt...

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka

Hozzávalók a tökhöz:

1 db nagyobb tök

3 tojás

liszt

zsemlemorzsa

1 kk só

3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a mártogatóshoz:

1 kis doboz joghurt

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 ek citromlé

1 csokor a kedvenc zöldfűszeredből (pl. bazsalikom, petrezselyem, menta, akár vegyesen)

1 mk só, frissen őrölt bors

Hozzávalók a steak burgonyához:

1 kg krumpli

néhány rozmaring ág

2 kk só

őrölt bors

chili ízlés szerint

Hozzávalók a salátához:

1 nagyobb paradicsom

negyed kígyó uborka

fél jégsaláta

1 sárga kaliforniai paprika

fél citrom leve

2 ek olívaolaj

só, bors

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka

Elkészítés:

A tököt hámozd meg, majd vágd kb. 1,5 cm széles karikákra. A magot távolítsd el a közepéből.

Készítsd elő a panírozáshoz a lisztet és a zsemlemorzsát.

A tojást verd fel, majd keverd bele a sót.

Ezt követően a tököket forgasd bele a lisztbe, majd mehet a tojásba, végül a morzsába.

Hevíts olajat és süsd aranybarnára a tökök mindkét oldalát.

Tálald fűszeres steak burgonyával, friss salátával és zöldfűszeres-joghurtos mártogatóssal:

Utóbbihoz a joghurtot öntsd egy kis tálba. Keverd bele a zúzott fokhagymát, a citromlevet és az apróra vágott zöldfűszereket. Végül ízesítsd sóval, borssal. Hűtsd be tálalás előtt.

A krumpit jó alaposan sikáld meg, majd vágd cikkelyekre. Halmozd egy tepsibe egy kevés olívaolaj, rozmaring, só és egyéb általad kedvelt fűszer társaságában. Nálam pl. chili is megy hozzá.

Először süsd letakarva 200 fokon kb. 20 percet, hogy valamelyest megpuhuljon a krumpli, majd pirítsd fedő nélkül addig, míg szép aranybarna nem lesz.

A salátához szeleteld fel a zöldségeket, tépkedd össze a salátát, majd locsold meg citromlével és olívaolajjal, végül sózd, borsozd.

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)