Zöldséges sertésragu

Szerintem minden család repertoárjába jól jön 1-1 olyan étel, amelyből egyszerre hatalmas adagot lehet készíteni és újramelegítve is ugyanolyan finom. A következő ragu pont ilyen, ráadásul a hozzávalókat is szabadon variálhatjátok, ha épp nincs otthon az eredeti recept szerint valami. A lapockát behelyettesíthetitek más hússal, a zöldségek közül pedig válasszátok ki a kedvenceiteket. Nálunk jöhet minden, bab, répa, borsó, kukorica, így még gazdagabb és még kiadósabb lesz az étel.

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka

3 nagyobb gerezd fokhagyma

1 nagyobb vöröshagyma

1 db paradicsomos babkonzerv 

4 nagyobb répa

1 doboz kukorica/borsó konzerv

4 szem paradicsom

2 ek magos mustár

1 db zöld erőspaprika

2 db piros chili paprika

olaj

só, bors

2 dl vörösbor

1 dl víz

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként a húst vágd kisebb kockákra, majd tedd egy zárható tálba.

Egy kisebb tálba keverj össze két evőkanál olajat a mustárral és a zúzott fokhagymával, majd kend be a húsokat a szósszal. Borsozd is meg az egészet. Tedd hűtőbe lefedve néhány órára.

A zöldségeket készítsd elő, a répát és a hagymát pucold meg, majd előbbit karikázd fel, utóbbit pedig vágd kockákra a paradicsommal együtt.

A paprikákat is szeleteld vékony karikákra.

Egy kevés olajon pirítsd meg a húst, majd dobd rá a hagymát, kicsit később pedig a paradicsomot és a paprikákat is.  

Öntsd rá a vörösbort és a vizet, majd jöhet hozzá a répa is. Lefedve főzd kb. 40 percet, míg a hús és a répa is megpuhul.

Közben sózd, borsozd. 

Végül add hozzá a kukoricát/borsót/babot is és főzd fedő nélkül további 10 percet. 

Ha közben nagyon besűrűsödne nyugodtan önts hozzá még egy kevés vizet/bort ízlésedtől függően! :)

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Tálald tetszés szerinti körettel és savanyúsággal.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Pompos házilag

Pár hete a budapesti Mangalica fesztiválon ebédeltünk. Nem tudom ki, hogy van a fesztiválos kajákkal, de nálunk a pompos elég menő ilyenkor, nem is nagyon gondolkodunk másban. Megkeressük a legszimpatikusabb standot, kiválasztjuk a feltéteket, aztán kiálljuk a 600 km-es sort és röpke 2 óra alatt már kezünkben is a fincsi pompos. Ebben a csípős, téli időben kb. 5 másodperc alatt hűl ki a kenyérlángosunk, így esélyünk nincs frissen sülve megkóstolni a finomságot. :D Nyilván a tömegnek, a lehetetlen ülőhely keresésnek is megvan a feelingje, de ha el szeretnénk kerülni valamilyen oknál fogva a fentieket, készítsünk házilag pompost!    

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Hozzávalók:

50 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű)

4 közepes krumpli

2 dkg élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 közepes lilahagyma

kis darab kolbász/szalonna

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Elkészítés:

Elsőként a krumplit pucold meg, vágd kockákra és tedd fel főni.

A szobahőmérsékletű élesztőt morzsold bele a cukros, langyos tejbe, majd meleg helyen hagyd felfutni.

A lisztet és a sót öntsd egy nagy tálba.

Ha kész a krumpli szűrd le, törd át és ezt is add a liszthez.

Öntsd bele a felfutott élesztőt is, majd jó alaposan gyúrd össze a tésztát. (Ha nagyon ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.)

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő a tészta.

Közben a hagymát, a kolbászt és a szalonnát vágd fel és futtasd meg egy kicsit egy serpenyőben. 

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a tejfölt az elősütött tészta tetejére, szórd meg a feltétekkel, majd süsd további 15 percig.

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos rakott tészta

Egyik hétvégén elvittük Gy. 10 éves unokaöccsét cápa nézőbe, a Tropicariumba. Előtte már agyaltam, hogy nem igazán van otthon gyerekbarát kaja, így mindenképp ki kellene találnom valamit. Szóba jöhetett persze a már kész cékla krémleves és spenótos rakott tészta, de azt hittem, hogy biztos nem fog rákapni a Gyerek. Gondolkodtam azon is, hogy csinálok egy gyors rántott husit (előre bepaníroztunk egy jó adagot, már csak ki kellett volna sütni), vagy "kirúgunk a hámból" és beülünk az egyik gyors étterembe. 10-ből szerintem 8 gyerek utóbbit választotta volna, a maradék 2 meg a rántott húst, de Balázs meglepetést okozott, mert ő a spenótos tésztára szavazott. Állítása szerint gyorskaját bármikor ehet, spenótos tésztát pedig nem, és ki merne vitatkozni egy 10 éves okfejtésével? :D A krémlevest nem erőltettem, mert az már tényleg durva lett volna (nem is ízlett neki), de a spenótos tésztára azt mondta, hogy írjam bele nyugodtan, hogy fogyasztását gyermekeknek is ajánlja.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Hozzávalók:

1 csomag tészta

1 csomag spenót (sajna nálom most csak mirelit)

2-3 fokhagyma

1 hagyma

10 dkg sonka

2 ek vaj

2 ek liszt

fél l tej

pici olaj

só, bors, szerecsendió

5 dkg sajt

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Elkészítés:

Elsőként a tésztát tedd fel sós vízben főni.

Közben pucold meg a hagymát és a fokhagymát.

Előbbit vágd kis kockákra és a sonkát is szeleteld fel.

A spenótot egy lábosban kezdd el főzni, majd zúzd bele a fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal.

A hagymát és a sonkát dinszteld meg egy kevés olajon, majd forgasd a spenótos keverékhez.

Ha a tészta megfőtt, szűrd le, majd forgasd össze a szósszal.

Öntsd az egészet egy tepsibe, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

Most jöhet a besamel elkészítése.

Hevíts vajat egy kisebb lábosba, majd szórd hozzá a lisztet.

Adagold óvatosan a tejet is, de közbe egy habverővel keverd csomómentesre a mártást.

Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Ha besűrűsödött oszd el a tésztán a szószt, majd reszelj rá sajtot.

Süsd 10-15 percig míg a sajt ráolvad a tetejére.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Avokádó krém

Emlékszem, mikor először vett Anya avokádót, nem tudtam milyen ízre, állagra számítsak. Mikor megkóstoltam, utána sem tudtam eldönteni, hogy mihez tudnám hasonlítani, de abban biztos voltam, hogy iszonyúan ízlik és akarok még, még, még! Ha a "zöld" íz mond valakinek valamit, akkor talán erre hajaz. A lényeg, hogy aki még nem kóstolta, mindenképp tegye meg. Már csak azért is, mert számos pozitív hatása van a szervezetre: A kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, a szívbetegségek, a stroke, az érrendszeri problémák és a rák (főként a mell és a prosztatarák) kialakulását. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel, a foszfor, vas, kálium, kalcium és magnézium mellett A-, B-, C- és E vitamint is találunk benne. Sőt, folsavban sem szenved hiányt, így nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Olajtartalma miatt kitűnően ápolja az érzékeny bőrt, a benne lévő A- és E- vitamin pedig az ekcéma kezelésére is jó.  Szuper antioxidáns és - ami a leglényegesebb - kitűnő afrodiziákum, melyet valószínűleg nem is a beltartalma, hanem...khmmm...sajátos alakjának köszönhet. :) Érdekesség, hogy aztékul "ahuacacuahat"-nak hívják,  melynek jelentése "herefa". Jah, az avokádók kettesével csüngenek a fákon, így már érthető az elnevezés is. :D De most már abbahagyom a dumát, jöjjön a recept, ami a "rövid" bevezetőmhöz képest csak egy kis szösszenet. :)

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Hozzávalók:

2 db érett avokádó

2 ek natúr joghurt

1-2 gerezd fokhagyma

1 lime leve (ha nincs, akkor egy fél citrom)

1 csapott mk só

őrölt bors

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Elkészítés:

Az avokádót pucold meg, majd vágd kockákra.

Hámozd meg a fokhagymát is.

Tedd egy tálba az avokádót és a fokhagymát a joghurttal együtt.

Ízesítsd sóval, borssal és a lime/citrom levével.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Kóstold meg, és ha szükséges pótold a hiányzó fűszereket, lime levet.

Tálald teljes kiörlésű pirítóssal, zöldségrudacskákkal.

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

5 Tovább

Spenótos-fetás falatkák

Megint egy gyors, sós nasi ötletet hoztam, amit akkor is be lehet vetni, ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek egy rapid randira. Frissen kisütve az igazi, de én például simán eleszegetem másnap is. Sőt, egy jó kis salátával még laza vacsinak, vagy egy könnyű ebédnek is jó lehet. (Legalábbis nálam. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy Gy.-nek is elég lenne, de elcsemegézhet utána mondjuk 1-2 szelet párizsis szendvicset is. XD)

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 csomag spenót

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

2 kk só

1 kk bors

1 tojás

100 g feta sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

1 ek olaj

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd futtasd meg egy kevés olajon.

Jöhet hozzá a spenót, amit ízesíts sóval, borssal.

Főzd kb. 10 percig, majd tedd félre kihűlni.

Közben a feta sajtot vágd kis kockákra és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd egy pohárral szaggass belőle nagyobb köröket.

Tegyél 1-1 púpos kiskanálnyi tölteléket a spenótból a tészta korongokra, majd szórd meg egy kevés feta sajttal.

Hajtsd félbe a tésztákat, és egy villa segítségével jól nyomkodd össze a széleknél. A falatkák tetejét 1-2 helyen szurkáld meg, hogy ki tudjon belőlük szökni a gőz.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd mindet egy sütőpapíros tepsire.

Süsd kb. 10-12 percig a nasikat, míg szépen megpirulnak.

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Tipp: Persze lehet kis batyukat, csigákat, vagy más tetszőleges formájú falatkákat is készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (85),tojás (49),fincsi ebédek (29),vaj (27),paradicsom (27),karácsony (26),hagyma (26),vendégvárók (26),cukor (25),tejföl (25),liszt (24),advent (24),tej (24),adventi naptár (23),joghurt (23),citrom (22),ráérős reggelik (21),sajt (21),krumpli (19),habtejszín (19),fahéj (19),rohanós vacsorák (19),narancs (19),sonka (18),tejszín (18),kakaópor (18),fokhagyma (17),eper (16),meggy (16),bazsalikom (15),répa (15),túró (15),csokoládé (14),vaníliás cukor (14),leveles tészta (14),mascarpone (13),barack (13),pohárkrémek (12),gyors muffinok (12),alma (11),málna (11),vanília (11),ribizli (11),kolbász (10),petrezselyem (10),étcsokoládé (10),leves (10),porcukor (10),saláta (10),gyümölcs (9),olaj (9),csoki (9),puding (9),húsvét (9),krémsajt (8),snidling (8),dekorcukor (8),csirkemell (8),kukorica (8),pite (8),paprika (8),majonéz (8),szegfűszeg (7),rétes (7),fehércsoki (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),sárgabarack (7),dió (7),élesztő (7),lilahagyma (7),szeder (7),rozmaring (7),méz (7),krémleves (7),brownie (6),sajtkrém (6),torta (6),lekvár (6),tészta (6),görög joghurt (6),kakaó (6),piskóta (6),újhagyma (6),bonbon (6),zöldfűszer (6),spenót (5),muffin (5),kaliforniai paprika (5),chili (5),sütőtök (5),kókusz (5),áfonya (5),póréhagyma (5),farsang (5),marcipán (5),őszibarack (5),fánk (5),tök (5),gyorsvacsi (5),sütőpor (5),mustár (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (4),ricotta (4),csirke (4),sajttorta (4),menta (4),olívaolaj (4),fehérbor (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),tejcsokoládé (4),uborka (4),bor (4),szalonna (4),réteslap (4),valentin-nap (4),mozzarella (3),lekvárfőzés (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),kelttészta (3),kókuszreszelék (3),káposzta (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ánizs (3),tócsni (3),szilva (3),gofri (3),brokkoli (3),cheesecake (3),cukkini (3),cseresznye (3),zabkeksz (3),borsó (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),zabpehely (3),fondant (3),szalámi (3),mandula (3),kivi (3),nutella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),étcsoki (3),virsli (3),olívabogyó (3),lepény (3),gyümölcskenyér (3),zöldség (3),mandarin (3),fetasajt (2),olajbogyó (2),trüffel (2),aprósütemény (2),baracklekvár (2),cukormáz (2),cékla (2),gesztenye (2),pesto (2),aszalt áfonya (2),oreo keksz (2),kefír (2),pizzaszósz (2),tejszínhab (2),Édességek (2),banán (2),zselatin (2),linzertészta (2),alaplé (2),nyaralás (2),pasztilla (2),penne (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),grillcsirke (2),dzsemfix (2),szerecsendió (2),(2),ananász (2),csiga (2),babapiskóta (2),burgonya (2),curry (2),pogácsa (2),majoranna (2),salsa szósz (2),mézeskalács (2),bors (2),bab (2),kalács (2),bacon (2),lasagne (2),torma (2),rugelach (2),töltött tojás (2),csokikrém (2),rizs (2),mozarella (2),mártogatós (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),tortilla (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),pizzagolyó (2),lime (2),feta sajt (2),kacsa (1),kacsacomb (1),körözött (1),pirospaprika (1),ecet (1),kandírozott narancshéj (1),víz (1),barbérlevél (1),churros (1),író (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),besamel (1),vörösbor (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),pillecukor (1),pulykamell (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),VKF (1),ragu (1),pompos (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),linzer (1),meggylekvár (1),barnacukor (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),eperlekvár (1),salsa (1),desszert (1),daráltkeksz (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),főétel (1),ebédmenü (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),citom (1),karácsonyi ebéd (1),mogyoró (1),franciasaláta (1),szezámmag (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),avokádó (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),szósz (1),gumicukor (1),karalábé (1),jelmez (1),darált keksz (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),dekoráció (1),zeller (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),kifli (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),almáspite (1),szilveszter (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),csokissüti (1),cookies (1),péksütemény (1),vacsora (1),tavasz (1),muffinok (1),aszalt paradicsom (1),kelt tészta (1),zsömle (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),zselatinfix (1),smarties (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselé (1),krém (1),medvehagyma (1),penne (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),rum (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),vendégváró (1),quesadilla (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),készülődés (1),chorizo (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),sonkatekercs (1),hamburgerhús (1),töltelék (1),velence (1),pizzafeltét (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),teszínhab (1),lecsó (1),csilipaprika (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),panír (1),parmezán (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),kávé (1),bagett (1),müzli (1),kapcsolat (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),kuszkusz (1),csicseriborsó (1),hús (1),karaj (1),olaszrizling (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),szülinap (1),ballagás (1),ciabatta (1),pizzás csiga (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),körte (1)