Zabpelyhes almás rétes

Nem vagyok egy nagy rétes mágus, viszont erre a sütire azt mondom, hogy tényleg úgy sikerült, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. (Már amennyiben kiegyezünk az előre gyártott, "bóti" réteslapok használatában. Én kiegyezek. :D) Tökéletes lett a töltelék,  a süti nem lukadt ki, nem folyt szét, az íze is jó volt, amihez persze Papa velencei almái kellettek. alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

Hozzávalók:

1 csomag réteslap

1 kg alma (lehetőleg kevésbé lédús)

3 ek cukor 

1 ek fahéj

4 ek zabpehely

5-10 dkg olvasztott vaj

alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

Elkészítés:

Elsőként az almát pucold meg, reszeld le, majd szórd meg a cukorral és a fahéjjal. Forgasd össze.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsit.

Terítsd egy tiszta konyharuhára az első réteslapot, amit kenj meg jó alaposan olvasztott vajjal. Rétegezz rá még 2-3 lapot, majd szórd meg 1 ek zabpehellyel. (Ez azért kell, hogy felszívja a felesleges nedvességet.)

Terítsd rá a reszelt alma felét, úgy, hogy maradjon ki egy kevés hely a tészta szélein. Szórd meg még egy ek zabpehellyel. 

Ezeket hajtsd rá a töltelékre, a képen látható módon. "Ragasztónak" használhatsz egy kevés olvasztott vajat.

alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

A hosszabbik oldala mentén tekerd fel jó szorosan a rétest, majd helyezd át a tepsire.

Kend le olvasztott vajjal és süsd kb. 15 percig, míg szép aranybarna nem lesz a teteje.

Ismételd meg a műveletet a maradék réteslappal és töltelékkel.

Tipp: Ha nagyon sok levet eresztene az alma, érdemes kicsit kinyomkodni, hogy ne ázzon el a tészta. 

Zabpehely helyett lehet használni például egy kevés darált diót is. Ez is szépen felszívja a plusz nedvességet és különleges ízt is ad a rétesnek.

alma fahéj rétes réteslap zabpehely vaj cukor édességek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Formatartó keksz esős délutánokra

Ahogy egyre hidegebbre fordul az időjárás, sokkal több időt töltünk a négy fal között, így Mr. Baba alvás idejében, illetve az apás percekben kicsit ki tudok szabadulni a konyhába nyugalomban sütögetni. Persze a gyors recepteket még mindig jobban kedvelem, de olykor kell hagyni egy kis teret a kreativitásnak is. :) A hétvégén, ebben a fránya borús időben, formatartó kekszeket készítettem. Szombat délután begyúrtam a tésztát, vasárnap pedig csak ki kellett nyújtanom, szaggatnom és sütnőm őket. A fincsi keksz illat valamennyire talán fel tudta dobni ezt az esős vasárnapot és kicsit talán meghittebbé is varázsoltuk a hangulatot. (Már amennyire meghitt lehet egy folyamatosan nyálzó, mindent megkóstolni akaró, harcias kis mini hörcsöggel. :D) 

keksz édességek kiszúró liszt cukor vanília tojás vaj

Hozzávalók:

50 dkg liszt

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília aroma

2 tojás

25 dkg vaj

keksz édességek kiszúró liszt cukor vanília tojás vaj

Elkészítés:

A keksz hozzávalóit mérd egy nagy tálba, majd kézzel jó alaposan gyúrd össze. (Először úgy fogod érezni, hogy nagyon morzsás és sose fog összeállni, de néhány perces gyúrással szép kis tésztagömböcskét kapsz.)

Csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe minimum egy órára, de akár egy éjszakára is.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő 1-2 sütőpapírral bélelt tepsit.

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra, majd szúrj ki belőle tetszőleges formákat.

Süsd kb. 12 percig.

keksz édességek kiszúró liszt cukor vanília tojás vaj

Tipp: Kb. 4 tepsinyi keksz lesz belőle.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Őszi kevert sütemény

Sokáig kifejezetten utáltam az őszt, nem láttam benne semmi szépet. (Gondolom nagy köze lehetett ebben a véget érő nyári szünetnek és az éppen elinduló komoly tanulásnak.) Később persze kezdtem felfedezni ennek a csodálatos évszaknak is az értékeit. 

Imádom, hogy szeptemberben kiürülnek a strandok Velencén, és jóformán egyedül úszkálok az ugyan kicsit hideg, de a szokásosnál ezerszer tisztább, átlátszó vízben. Imádom, hogy már nincs 1000 fok, mégis gyönyörűen süt a nap és sorra jöhetnek a szabadtéri programok. Imádom, hogy jön a sütőtök, a gesztenye szezon és nincs is jobb egy kacsa/libasültnél párolt káposztával. Imádom ilyenkor a kissé már csípős, de tiszta levegő illatát. Imádom, hogy esőben jól esik kicsit a kanapén ejtőzni egy bögre forró itallal egy jó film/könyv társaságában. Imádom az őszi gyümölcsöket, a szőlőt, a szilvát, a körtét. Imádom a szüretet és a borfesztiválokat. És persze - csak, hogy ne hazudtoljam meg magam - a legfőképpen azt imádom, hogy minden nappal egyre közelebb kerülünk a Karácsonyhoz. :D 

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Hozzávalók:

3 tojás

20 dkg cukor

1dl olaj

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

0,5 dl tej

2 körte

10 kisebb szem szilva

1+1 kk fahéj

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit.

A gyümölcsöket mosd meg és szeleteld fel. Szórd meg 1 kiskanál fahéjjal őket és jól forgasd össze.

A tojásokat üsd fel és keverd ki a cukorral.

Add hozzá az olajat is.

Szórd a liszthez a sütőport és 1 kiskanál fahéjat, majd szitáld az egészet a tojásos masszához.

Lazíts tejjel és jó alaposan keverd össze.

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Egyengesd a tésztát a tepsibe, majd rakd ki ízlés szerint a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. Tűpróbával ellenőrizd.

Tipp: Tálalás előtt szórd meg fahéjas porcukorral.

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Gyümölcsrizs

Sajnos a naptár szerint már szeptembert írunk, de én mégis próbálok belekapaszkodni a nyár utolsó pillanataiba. A leghidegebb vízbe is képes vagyok bemenni, hiszen ki tudja, hogy idén lesz-e még alkalmam strandolni. Nem adom fel a nyári ruhatáram sem, ráérek én még pulcsit és zárt cipőt hordani. Valahogy a nyári ízekkel is így vagyok, próbálom megőrizni őket télire és amíg lehet, minél többet feltankolni belőlük. Az alábbi édességbe is csupa finom nyári gyümölcs került, ami egy picit talán visszahozza az elmúlt hónapokat. Később persze szeder és barack helyett bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető, de jelenleg ez a tuti választás. Én mondom Nektek! :)

rizs gyümölcsrizs tej cukor habtejszín tejszín szeder őszibarack barack gyümölcs édességek citrom

Hozzávalók:

25 dkg rizs

1 l tej

1,5 dl víz

3 ek cukor

fél rúd vanília

1 citrom vagy narancs

1 doboz habtejszín

gyümölcsök ízlés szerint (nálam szeder és őszibarack)

rizs gyümölcsrizs tej cukor habtejszín tejszín szeder őszibarack barack gyümölcs édességek citrom

Elkészítés:

Elsőként a rizst tedd fel főni a tejjel, a vízzel, a cukorral és a fél rúd vaníliával együtt.

Főzd puhára fedő alatt gyakori kevergetés mellett.

Ha kész hagyd langyosra hűlni.

Közben a habot verd fel, a gyümölcsöket mosd meg és szeleteld fel ízlés szerint.

Ha kihűlt a rizs, reszeld hozzá a citrom héját és forgasd bele a habtejszínt.

Végül jöhetnek a gyümölcsök is. 

Tálald behűtve. 

rizs gyümölcsrizs tej cukor habtejszín tejszín szeder őszibarack barack gyümölcs édességek citrom

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Szedres-szilvás papucs

Lassan fél éve nem dolgozom már - cserébe 4 hónapja egy nyugodt másodpercem sincs a mini diktáror miatt :D - így a kollégák mellett elkezdtek hiányozni a kis apróságok is, ami a munkahelyemre emlékeztetett. A szilva szezon beköszöntével eszembe jutott a büfében árult verhetelen szilvalekváros papucs, ami kötelező elem volt minden ünnepségen, de a hétköznapokban is gyakori vendég volt 10-10 dkg 1-1 munkatárs asztalán. Mivel épp gyors süti ötletet kerestem, elhatároztam, hogy leveles tészta alapból és friss gyümölcsből próbálom elkészíteni. A végeredmény isteni lett, de a kivitelezés nem volt egyszerű. Nem mindig van kedvük sütögetni ugyanis a 4 hónaposoknak. :D Kb. egy 6 emeletes, cizellált esküvői tortát el tudtam volna készíteni ennyi idő alatt, míg ketten megküzdöttünk egymással és a sütivel, de győztem és egy röpke délután alatt kész lett. :D

szeder szilva leveles tészta édességek keményítő étkezési keményítő fahéj

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

15 szem szilva

20 dkg szeder

2 ek étkezési keményítő

2 ek cukor

1 kk fahéj

1 tojás

pici liszt

szeder szilva leveles tészta édességek keményítő étkezési keményítő fahéj

Elkészítés:

A gyümölcsöket mosd meg, a szilvát magozd ki és vágd kisebb kockákra.

Egy kisebb lábosban forgasd össze a feldarabolt gyümit a fahéjjal és a cukorral, majd kezd el melegíteni.

Kb. 10 perc múlva, mikor már nem túl kemény a szilva, add hozzá a szedret is. Picit rotyogtasd még, majd vedd le a tűzről és keverd bele a keményítőt. Hagyd kihűlni.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit.

Közben a leveles tésztát nyújtsd ki és vágd kb. 5*5-ös kockákra.

Kend le a szélüket felvert tojással.

A közepükre halmozz 1-1 ek szilvás-szedres tölteléket, majd csippentsd össze a két ellentétes sarkukat és jól nyomkodd össze.

Kend le a tetejét is tojással, majd süsd  a "papucsokat" kb. 15 percig.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (117),tojás (77),cukor (59),liszt (58),vaj (44),tej (40),tejföl (38),fincsi ebédek (37),paradicsom (35),vendégvárók (35),hagyma (34),joghurt (33),sajt (31),citrom (30),ráérős reggelik (28),kakaópor (28),habtejszín (28),karácsony (26),rohanós vacsorák (26),eper (25),csokoládé (25),fokhagyma (24),túró (24),sütőpor (24),barack (24),advent (24),fahéj (24),bazsalikom (23),adventi naptár (23),vaníliás cukor (22),tejszín (21),narancs (21),olaj (21),leveles tészta (20),krumpli (20),sonka (20),meggy (19),gyors muffinok (17),porcukor (17),vanília (16),pohárkrémek (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),őszibarack (13),étcsokoládé (13),csoki (13),saláta (12),leves (12),málna (12),húsvét (12),fehércsoki (12),alma (12),snidling (11),petrezselyem (11),paradicsomszósz (11),pite (11),gyümölcs (11),krémsajt (11),kolbász (11),dió (10),puding (10),szeder (10),csirkemell (10),sárgabarack (10),majonéz (9),paprika (9),élesztő (9),piskóta (9),oregánó (9),kukorica (9),kakaó (9),brownie (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),krémleves (8),dekorcukor (8),zöldfűszer (8),tészta (8),keksz (8),bonbon (8),lekvár (8),spenót (8),rétes (7),méz (7),görög joghurt (7),szegfűszeg (7),rozmaring (7),mustár (7),kókusz (6),póréhagyma (6),(6),kaliforniai paprika (6),torta (6),újhagyma (6),kelttészta (5),banán (5),tök (5),cseresznye (5),uborka (5),szilva (5),farsang (5),medvehagyma (5),zabpehely (5),étcsoki (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),palacsinta (5),áfonya (5),marcipán (5),fánk (5),chili (5),csoki pasztilla (5),tejcsokoládé (5),sütőtök (5),ricotta (5),hidegtál (4),szalonna (4),sajttorta (4),réteslap (4),rizs (4),cukkini (4),fehércsokoládé (4),anyák napja (4),bacon (4),csirke (4),bor (4),babapiskóta (4),cheesecake (4),kivi (4),fehérbor (4),pizza (4),kókuszreszelék (4),halloween (4),zöldség (4),valentin-nap (4),menta (4),olívaolaj (4),olívabogyó (4),mandula (3),lasagne (3),tócsni (3),csiga (3),virsli (3),Rohanós vacsorák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),besamel (3),borsó (3),brokkoli (3),aszalt gyümölcs (3),chili paprika (3),tortilla (3),gyümölcskenyér (3),gofri (3),ehető ajándék (3),mexikói (3),torma (3),ánizs (3),kávé (3),zselatinfix (3),pizzaszósz (3),levendula (3),vöröshagyma (3),nutella (3),fondant (3),mák (3),zabkeksz (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),lepény (3),bors (3),rugelach (3),befőzés (3),mozzarella (3),szalámi (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),káposzta (3),aszalt áfonya (2),dzsemfix (2),kefír (2),zselatin (2),penne (2),tortazselé (2),parmezán (2),darált hús (2),grillcsirke (2),búzadara (2),mogyoró (2),gesztenye (2),körte (2),pálinka (2),pasztilla (2),hamburger (2),eperlekvár (2),cukormáz (2),ananász (2),burgonya (2),füstölt sajt (2),promóció (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),aszalt paradicsom (2),pesto (2),mártogatós (2),szódabikarbóna (2),majoranna (2),kalács (2),bab (2),knorr (2),baracklekvár (2),gyümölcskosárka (2),cékla (2),csicseriborsó (2),mézeskalács (2),salsa szósz (2),fetasajt (2),olajbogyó (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),aprósütemény (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pogácsa (2),mozarella (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),cheesecake brownie (2),rum (2),nyaralás (2),alaplé (2),kókusztej (2),curry (2),keményítő (2),csokikrém (2),töltött tojás (2),trüffel (2),sütipecsét (2),étkezési keményítő (2),gyerekek (2),szerecsendió (2),alkohol (2),lime (2),dekoráció (1),ebédmenü (1),gesztenyemassza (1),kifli (1),étcsokokoládé (1),szezámmag (1),desszert (1),salsa (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),gumicukor (1),szósz (1),mákos guba (1),jelmez (1),bejgli (1),zeller (1),főétel (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),zöldborsó (1),franciasaláta (1),tárkony (1),kandírozott gyümölcs (1),fatörzs (1),ehető ajándékok (1),karácsonyi ebéd (1),aprósütemények (1),aszalvány (1),sós aprósütemények (1),hab (1),krumplifánk (1),túró rudi (1),édesség (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),barna cukor (1),blondie (1),graham liszt (1),fagylalt (1),olíva bogyó (1),töltött krumpli (1),lasagne tészta (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),fagyi (1),szójaszósz (1),főzőkrém (1),vajkrém (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),barackpálinka (1),feta (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),chilis bab (1),vanília kivonat (1),bolognai (1),zödfűszer (1),knorr 100% természetes alapok (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),körözött (1),pirospaprika (1),linzer (1),sűrített tej (1),pompos (1),baileys (1),churros (1),víz (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),likőr (1),gasztroajándék (1),turmix (1),kiszúró (1),narancslé (1),karfiol (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),smoothie (1),görögjoghurt (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),pillecukor (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),kevert (1),avokádó (1),street food (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),tavasz (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),habfixáló (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),eperszósz (1),olaszrizling (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),gyümölcslé (1),koktél (1),hús (1),karaj (1),töltelék (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),kandírozott narancs (1),daráltkeksz (1),író (1),szilveszter (1),pizzás csiga (1),smarties (1),cookies (1),borkóstoló (1),nachos (1),képviselő fánk (1),buli (1),rukkola (1),jalapeno (1),chorizo (1),vacsora (1),csokissüti (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),ragu (1),túrókrém (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),VKF (1),aszalt szilva (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),ősz (1),SAD! (1),pulykamell (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),almáspite (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),müzli (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),bevonat (1),margarin (1),koriander (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),lecsó (1),bográcsozás (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),kuglóf (1)

Utolsó kommentek