Kelt almás palacsinta

Nálam a hétvégi reggeli még mindig szent és sérthetetlen. Imádom, hogy végre nem a számítógép előtt kell 2 perc alatt benyomnom az előző este elkészített uncsi szendvicsem vagy a jól megszokott joghurtom. Nem szól közbe a telefon, nem kell félbe hagynom a munka miatt, hanem nyugodtan, kényelmesen elnyammoghatok rajta. Ilyenkor jól esik még egy kicsit lustizni reggeli közben az ágyban vagy a kanapén, de persze ehhez az kell, hogy előző este előkészítsek mindent, hogy ne reggel kelljen kapkodni. Ez az almás palacsinta mondjuk pont egy olyan szombat reggelen (inkább hajnalon?) készült, mikor a kis Milán reggel 5kor úgy döntött, hogy már nem alszik vissza, hanem inkább bulizik odabent, így elég hamar kénytelen voltam feladni én is az alvást. :D Gy. minden esetre jól járt vele, és végülis én is, mert lett egy posztom és gyakorolhattam a nem alvást. :D   

alma palacsinta ráérős reggelik liszt élesztő kelttészta cukor tej tojás

Hozzávalók:

30 dkg liszt

fél kocka friss élesztő

fél l tej

3 púpos ek cukor

1 csipet só

3 tojás

3 nagyobb alma

3 ek olaj+a sütéshez

alma palacsinta ráérős reggelik liszt élesztő kelttészta cukor tej tojás

Elkészítés:

Elsőként a langyos tejbe morzsold bele a szintén langyos élesztőt. Adj hozzá egy kiskanál cukrot és meleg helyen futtasd fel.

Közben egy nagy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a tojást és az olajat.

Az almákat pucold meg és reszeld le.

Ha felfutott az élesztő, keverd a tojásos-lisztes alaphoz, majd add hozzá a reszelt almát is.

Jó alaposan dolgozd össze, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy órát.

Hevíts egy kevés olajat egy serpenyőben és adagolj 1-2 púpos evőkanálnyi kupacokat a tésztából. Süsd a palacsinták mindkét oldalát aranybarnára, majd tálald ízlés szerint lekvárral, vanília sodóval, friss gyümölccsel vagy egyéb finomságokkal. 

alma palacsinta ráérős reggelik liszt élesztő kelttészta cukor tej tojás

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Epres szívecske linzer Valentin-napra

Továbbra sem vagyok különösebben oda a Valentin-napért, éppen ezért általában csak sütök valami finomat a Férjnek. Szerencsére Gy. sem erőlteti túl ezt a romcsi vonalat. Azért tegnap este nagyon cuki volt, mikor megpróbálta elmagyarázni Milán Babának, -a lássuk be kissé egyoldalú beszélgetésük alatt - hogy mit is ünneplünk (már aki) ilyenkor. Gy. meséje szerint, ezen a napon, megajándékozzuk azt, akit szeretünk. Baba nyelvre lefordítva: Apa hoz Anyának virágot, Anya meg süt Apának sütit. (Utóbbi kb. hetente 2x előfordul, de ez a történet szempontjából lényegtelen.) Gy. elmondta, hogy Milán Baba sajnos még ebből a körből kimarad, - egyenlőre áthidalhatatlan fizikai akadályok végett - de Gy. biztosította, hogy ettől még nagyon szeretjük és nagyon várjuk, hogy megérkezzen. Jövőre már hárman valentinozunk! :)

Ti kit ajándékoztok meg idén? 

liszt porcukor vanília tojás vaj eperlekvár linzer aprósütemény édességek valentin-nap

Hozzávalók:

125 g puha vaj

50 g porcukor

1 tojás

2 kk vanília aroma

225 g liszt

eperlekvár (kb. egy kis üveg fele)

liszt porcukor vanília tojás vaj eperlekvár linzer aprósütemény édességek valentin-nap

Elkészítés:

A puha vajat keverd ki a porcukorral, majd add hozzá a tojást és a vanília aromát. 

Adagold a vajas-cukros keverékhez a lisztet és jó alaposan gyúrd össze.

Csomagold folpackba és tedd minimum 1 órára hűtőbe.

Közben készítsd elő a kiszúró formákat, 1-2 sütőpapírral kibélelt tepsit és egy lisztezett gyúródeszkát sodrófával.

Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagra és szúrj ki belőle tetszőleges mintákat. Nálam most a szívecske játszik a V-nap miatt.

Szúrd ki kisebb kiszúróval a kiszaggatott sütik felének közepét. Ez lesz majd a linzer teteje. :)

A maradék tésztát gyúrd össze és ismételd meg a fentieket.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és rakosgasd a linzereket sütőpapíros tepsire.

Süsd őket kb. 10 percig.

Ha kihűltek, kend meg a teli sütiket eperlekvárral és helyezd rájuk a tetőket.

Rendezd tálcára és díszítésként szórj rájuk porcukrot.

liszt porcukor vanília tojás vaj eperlekvár linzer aprósütemény édességek valentin-nap

Tipp: Ha ajándéknak szánod, tedd a sütiket egy cuki dobozba vagy egy csinos zacskóba. :)

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

További Valentin-napi ötleteket pedig itt találsz:

Csokis-Smarties-os Cookies

Meggyes-Csokis Pohárkrém

Epres-csokis brownie

0 Tovább

Churros - A spanyolok fánkja

A következő fánk, amit hozok Nektek a spanyol churros lesz. Életemben kétszer találkoztam eddig vele, de mindkét alkalommal abszolút megnyerő volt számomra ez az édesség. Először a gimis éveim alatt kóstoltam, ugyanis a nagyon jófej "spanycsi-tancsink" (értsd.= spanyol tanárnőnk), mindent megtett, hogy ne csak a tankönyvekből ismerjük meg a spanyol ételeket, a spanyol kultúrát. Ennek érdekében rendezett egy kis összejövetelt magánál, ahol többek közt ezt az autentikus édességet is elkészítettük.

Vagy 10 évvel később, Costa Brava-i nászutunkkor került sor a következő randira a churrossal. Itt derült ki, hogy - a magyarokkal ellentétben - a helyiek főként reggelire fogyasztják a friss fánkocskákat. Mi is csekkoltuk minden reggel a kínálatot, és tetemes mennyiséget fogyasztottunk el belőle a Spanyolországban töltött 8 napunk alatt. :) 

vaj víz cukor liszt vanília olaj fánk farsang édességek churros

Hozzávalók:

10 dkg vaj

2,5 dl víz vagy tej

2 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

15 dkg liszt

2 tojás

1 ek vanília aroma

2-3 dl olaj a sütéshez

fahéjas cukor és csokoládé szósz a tálaláshoz
 

vaj víz cukor liszt vanília olaj fánk farsang édességek churros

Elkészítés:

Elsőként dolgozd össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és a vízzel egy kisebb lábosban.

Melegítsd össze.

Ha felforrt, öntsd hozzá a lisztet, és keverd addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától. 

Hagyd kicsit hűlni a tésztát, majd egyesével üsd hozzá a tojásokat és öntsd hozzá a vaníliát is.

Dolgozd össze robotgéppel, míg egynemű nem lesz.

(Elkészítése eddig egyébként a képviselő fánkhoz hasonló.)

Készíts elő egy kevés fahéjas cukrot.

Most jöhet a sütés: Hevíts olajat egy lábosba, a masszát pedig töltsd csillag csövű habzsákba.

Nyomj egy adag tésztacsíkot a forró olajba, majd süsd néhány pár percig, míg aranybarna nem lesz a fánkocskád.

Még forrón hempergesd a kisült fánkokat fahéjas cukorba, majd tálald csokoládé szósszal.

vaj víz cukor liszt vanília olaj fánk farsang édességek churros

További fánk recepteket itt találsz:

Csokoládés-narancsos fánk

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

1 Tovább

Narancsos-vaníliás gofri

Egyik péntek este Gy. kitalálta, hogy márpedig ő másnap reggelire gofrit akar enni. Mondtam neki, hogy kizárt, hogy én hajnalban felkeljek ezért, úgyhogy "the floor is yours", oldd meg, gondoltam. Nyilván a reggel hét órai ébresztés, és a konyhából eredő rendkívül diszkrét zajok borítékolták, hogy én sem fogok tovább aludni, de legalább a Férj megoldotta a problémát és valóban készített egy kisebb adag igazán kellemes ízvilágú vaníliás gofrit. Persze a romeltakarítás és a maradék tészta kisütése rám maradt, de azt mondom, hogy így is sokszorosan megérte.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília

4 tojás

1 narancs

40 dkg liszt

1 csipet só

1 csomag sütőpor

fél l tej

pici olaj vagy vaj a sütéshez

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Elkészítés:

Elsőként a vajat olvaszd fel, majd keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.

Dolgozd bele a tojásokat, majd ízesítsd a narancs lereszelt héjával, kifacsart levével és a vaníliával.

A liszthez add hozzá a sütőport és a sót, majd szórd a tojásos masszához.

Végül öntsd hozzá a tejet is, aztán jöhet a sütés.

Picit olajozd/vajazd ki a gofri sütődet, majd tegyél kb. 1-1 merőkanálnyi masszát a sütőbe.

Süsd néhány percig, és ha kész vagy az összes tésztával, tálald narancslekvárral és narancs szeletekkel a friss gofrikat.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Kókuszos ananászos piskótatekercs

Nagy gyümölcs mániás vagyok, annyira, hogy ha 1-2 napig nem eszem esetleg semmit, érzem a szervezetemen, hogy valami nem oké. Nyáron persze könnyű dolgom van, alapból is ugye olcsóbb minden, nagyobb a választék, ráadásul Velencén tavasztól késő őszig teremnek felváltva a finomságok. Télire is bőven marad alma, a fagyasztóba is bekerülnek a gyümölcsök, illetve a kamra polcot is feltöltöm befőttekkel. Azért persze ezeket nem lehet egy lapon említeni a friss gyümölcsökkel, így marad az alma-narancs-banán szentháromság. :) Most megpróbáltam kicsit újítani és bedobtam egy ananászt is a bevásárló kosarunkba. Nézzétek meg mi készült belőle!

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 púpos ek liszt

1 kk vanília aroma

fél csomag sütőpor

1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

1,5 dl habtejszín

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília aroma

100 g natúr joghurt

40 g kókuszreszelék

kb. fél ananász/ananász konzerv

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy 20x30-as sütőpapírral kibélelt tepsit.

A piskótához a tojásokat válaszd ketté.

A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval.

A sárgáját fehéredésig dolgozd össze a cukorral.

Szitáld bele a sütőporos lisztet és öntsd hozzá a vanília aromát.

Keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét.

Egyengesd el a masszát a tepsibe és süsd 10-12 percet.

Ha megsült, még melegen csavard bele egy konyharuhába.

tojás vanília habtejszín joghurt kókusz ananász édességek piskóta piskótatekercs kókuszreszelék liszt cukor vaníliás cukor

A töltelékhez a tejszínt a vaníliás cukorral verd kemény habbá. Forgasd bele a kókuszt, a joghurtot és a vanília aromát is.

Az ananászt vágd apróra, de tegyél félre néhány nagyobb darabot a díszítéshez.

A piskóta tekercset csavard ki a konyharuhából, majd húzd le róla a sütőpapírt. Kend meg a krém felével és szórd meg az apróra vágott ananásszal.

Csavard fel jó szorosan, majd a tetejét és az oldalát is kend be a maradék habos krémmel.

Végül díszítsd a megmaradt ananásszal a tetejét.

Tipp: Tálalás előtt picit hűtsd be, hogy könyebb legyen szeletelni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (79),tojás (42),fincsi ebédek (27),paradicsom (26),karácsony (26),advent (24),vendégvárók (24),hagyma (23),adventi naptár (23),vaj (22),tejföl (22),joghurt (22),sajt (21),tej (21),citrom (20),cukor (19),narancs (19),rohanós vacsorák (18),fahéj (18),habtejszín (18),ráérős reggelik (18),sonka (18),tejszín (17),liszt (17),krumpli (16),bazsalikom (15),eper (15),fokhagyma (15),meggy (14),répa (14),kakaópor (14),csokoládé (13),vaníliás cukor (13),leveles tészta (13),barack (12),túró (12),mascarpone (12),pohárkrémek (12),vanília (11),gyors muffinok (11),málna (11),alma (10),étcsokoládé (10),ribizli (10),porcukor (10),kolbász (9),csoki (9),leves (9),saláta (9),olaj (9),petrezselyem (9),puding (9),húsvét (8),pite (8),gyümölcs (8),csirkemell (8),dekorcukor (8),krémsajt (8),snidling (8),dió (7),sárgabarack (7),szegfűszeg (7),krémleves (7),paradicsomszósz (7),fehércsoki (7),rozmaring (7),majonéz (7),paprika (7),rétes (6),sajtkrém (6),kukorica (6),szeder (6),kakaó (6),méz (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),tészta (6),lilahagyma (6),bonbon (6),lekvár (6),keksz (6),piskóta (6),sütőtök (5),farsang (5),görög joghurt (5),muffin (5),spenót (5),élesztő (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),kaliforniai paprika (5),gyorsvacsi (5),brownie (5),őszibarack (5),áfonya (5),chili (5),torta (5),fánk (5),tök (5),pizza (4),valentin-nap (4),póréhagyma (4),uborka (4),olívaolaj (4),sajttorta (4),bor (4),menta (4),halloween (4),kókusz (4),tejcsokoládé (4),oregánó (4),fehérbor (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),szalonna (3),cukkini (3),Rohanós vacsorák (3),nutella (3),mozzarella (3),réteslap (3),csirke (3),mandula (3),étcsoki (3),tócsni (3),gyümölcskenyér (3),ánizs (3),szilva (3),fondant (3),gofri (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),mustár (3),ricotta (3),befőzés (3),mák (3),sütőpor (3),kivi (3),szalámi (3),virsli (3),zöldség (3),hidegtál (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),lepény (3),cseresznye (3),cheesecake (3),olívabogyó (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),pogácsa (2),aprósütemény (2),kelttészta (2),Gyors muffinok (2),bacon (2),baracklekvár (2),kókuszreszelék (2),majoranna (2),pasztilla (2),zabpehely (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),palacsinta (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),babapiskóta (2),burgonya (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),sütipecsét (2),alaplé (2),cukormáz (2),kefír (2),chili paprika (2),zselatin (2),szerecsendió (2),gyerekek (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),pesto (2),mozarella (2),tortilla (2),csokikrém (2),lime (2),trüffel (2),kalács (2),linzertészta (2),cékla (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),mézeskalács (2),fetasajt (2),salsa szósz (2),csiga (2),oreo keksz (2),Édességek (2),tejszínhab (2),curry (2),mártogatós (2),lasagne (2),káposzta (2),brokkoli (2),töltött tojás (2),borsó (2),torma (2),rugelach (2),rizs (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),szósz (1),salsa (1),pizzás csiga (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),szilveszter (1),tökfaragás (1),ecet (1),besamel (1),meggylekvár (1),kuglóf (1),sütögetés (1),kacsa (1),citom (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),körte (1),linzer (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),darált hús (1),pulykamell (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),gumicukor (1),eperlekvár (1),kakaós csiga (1),kuszkusz (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),VKF (1),párolt lilakáposzta (1),dekoráció (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),mogyoró (1),fehérrépa (1),kandírozott narancs (1),gesztenyemassza (1),(1),szezámmag (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),rizskoch (1),darált keksz (1),sárgarépa (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),aszalvány (1),író (1),víz (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),churros (1),krumplifánk (1),piskótatekercs (1),kifli (1),mákos guba (1),panírozás (1),karalábé (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),szódabikarbóna (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),jelmez (1),lecsó (1),nachos (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),borkóstoló (1),vendégváró (1),képviselő fánk (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),jalapeno (1),hamburgerhús (1),eperszósz (1),aszalt paradicsom (1),mákosguba (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),bab (1),chorizo (1),olaszrizling (1),grillkolbász (1),anyák napja (1),krém (1),muffinok (1),zöldbab (1),kelt tészta (1),medvehagyma (1),készülődés (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),cheesecake brownie (1),penne (1),tavasz (1),képviselőfánk (1),juhtúró (1),rukkola (1),buli (1),péksütemény (1),koktél (1),sztrapacska (1),rum (1),alkohol (1),gyümölcslé (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),bográcsozás (1),töltött hús (1),töltött karaj (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),smarties (1),pizzafeltét (1),csokiskeksz (1),velence (1),töltelék (1),csokipasztilla (1),parmezán (1),munkaebéd (1),grillcsirke (1),csicseriborsó (1),bagett (1),kávé (1),hús (1),karaj (1),ehető ajándék (1),cookies (1),csokiszósz (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),vacsora (1),margarin (1),savanyúság (1),csokissüti (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),panír (1)