Egy régi barátnőmtől hallottam először - jó pár éve - a pizzagolyóról. Akkoriban még nem túl nagy biztonsággal (értsd:sehogy) mozogtam a konyhában, így nagy csodálattal néztem rá, mikor meghívott magához és el is készítette ezt a finomságot. Nagyon ízlett, de kicsit meglepődtem, mert én inkább picike pizzás csigáknak láttam, nem golyóknak. Elkezdtem recepteket is keresni, de nagyrészt ezek is a "csigavonalon" mozogtak. De persze nekem igazi golyóforma kellett, így begyúrtam a megszokott pizzatésztámat és ebből próbáltam alkotni valamit. 

vendégvárók pizzagolyó pizza paradicsomszósz mártogatós oregánó bazsalikom sajt kukorica kolbász sonka hagyma mozarella olívabogyó

Hozzávalók a pizzagolyóhoz:

1 kg liszt

2 tasak szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olaj

házi pizzaszósz/lustibbaknak sima paradicsomszósz vagy bolti pizzakrém

pizzafeltét: mozarrellagolyók, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, reszelt sajt etc.

olívaolaj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrd össze. (Én a hasonló tésztáknál csalok és dagasztókaros robotgéppel dolgozom vagy szólok a férjemnek, hogy ha ma is szeretne enni, akkor gyúrja össze a tésztát.)

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

Ha szépen megkelt a tészta jöhet a golyócskázás. Itt két út van, kinek mi az egyszerűbb. 

Num 1. Nyújtsd ki a lisztezett deszkán a tésztát és vágd kockákra. (Így könnyű kb. azonos nagyságú golyócskákat formázni, de mosogatni kell a sodrófát és az alátétet.)

Num 2. Csípj le kisebb adagokat a tésztából, lapítsd ki. (Nem kell mosogatni, de oda kell figyelni a mennyiségekre.)

Az egyszerűség és a lustaság felülkerekedik a maximalizmusomon és szépérzékemen, így én a 2. verziót választom. :) 

Mindegyik tésztácska közepébe kenj egy kevés pizzaszószt, szórj rá mozzarellagolyókat, olajbogyót, sonkát, kukoricát vagy egyéb általad szeretett pizzafeltéteket, majd "csomagold" össze őket. 

A kis golyókat sorakoztasd a sütőpapíros tepsire és a tetejüket kend le egy kevés olívaolajjal. Szórj rájuk reszelt sajtot és oregánót/bazsalikomot. 

Süsd kb. 20 percet, míg megpirul kicsit a tészta, a sajt pedig megolvad a golyócska belsejében.

Kínáld házi paradicsomos salsával és fűszeres tejföllel. 

Utóbbihoz keverj össze egy nagy doboz tejfölt 1 szál újhagymával és ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

Ui.: Ez nagyon nagy adag tészta, így én csináltam egy részéből ebédre egy tepsi hagyományos pizzát, és a másik feléből "golyócskáztam". Végül így lett egy tepsi pizzánk és 2 tepsinyi pizzagolyónk estére a vendégeknek.