Áfonyás-Marcipános Bonbon

Nemrég Sárospatakon "tavaszoltunk", illetve az időjárást tekintve inkább "teleltünk". Odafelé úton megálltunk Szerencsen (lévén szakadt az eső és az idő kevéssé volt alkalmas egy csodálatos tokaji sétára) és bementünk a gyárhoz tartozó csokoládéboltba. Nagyon picike üzletet kell elképzelni, de tele mindenféle finomsággal. Észrevettem, hogy jó áron lehet kapni csokoládé pasztillát is, amit már régóta ki szerettem volna próbálni. Nagyon jól jött, mert hazaérkezésünk másnapján volt Anyukám névnapja, így kitaláltam, hogy meglepem egy házi készítésű bonbonnal. Mivel a marcipán a kedvence, a tölteléken sem kellett sokat gondolkodnom, és még este gyorsan össze is tudtam állítani Neki. :) 

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Hozzávalók:

100 g marcipán

100 g étcsokoládé pasztilla (vagy kockákra tördelt étcsokoládé)

3 kk áfonyalekvár (vagy a kedvenc lekvárja az Ünnepeltnek)

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Elkészítés:

A csokoládé 2/3-át folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett olvaszd fel. (Ehhez egy kisebb edénybe melegíts vizet, és erre helyezd a csokival teli edénykédet.)

A maradék étcsokit keverd a már felolvasztott csokoládéba. Ne aggódj, a meleg csoki felolvasztja az egészet. Azért kell ez a kis közjáték (hivatalos nevén: temperálás), hogy ne kezdjen el olvadni szobahőmérsékleten a bonbon.

És most jön a neheze. A bonbonforma mélyedéseibe csöppents 1-1 mokkáskanál olvasztott étcsokoládét és szépen kend ki a forma oldalát. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a formát.

(Nekem barna bonbonformám van, úgyhogy ez mindig elég érdekes művelet. Ha esetleg még formavásárlás előtt állsz, akkor valami totál eltérő színűt vegyél, úgy egyszerűbb lesz a dolgod.) 

Tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Addig a marcipánt reszeld le (lehetőleg a reszelő legkisebb lyukán) és adagold hozzá a lekvárt. Egy villa segítségével dolgozd össze az egészet.

Ha a csokoládé megszilárdult (kb 20 perc) adagolj kiskanállal egy kevés tölteléket minden csokival kikent bonbon forma közepébe.

Végül a maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. (Nekem nem kellett újramelegíteni, de ha neked már nem elég folyós, akkor pár perc alatt melegítsd vissza.)

Ha teljesen megszilárdult, egyenként szedegesd ki őket a formából és már lehet is enni.

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Tipp: Ha ajándéknak szánod, vegyél elő egy szép dobozt - vagy vonj be csomagolópapírral egy kevésbé szépet - és ültesd mini muffin papírokba a bonbonokat, és így tedd őket a dobozba. 

Tökéletes ajándék húsvétra vagy akár Anyák napjára is.

Gyertek és nézzetek körül a facebook oldalamon is!  

0 Tovább

Sonkás-Tormás Ricottakrém

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én eléggé unom már a szokásos vaj-sajt-felvágott sablon mentén mozgó szendvicseket. Éppen ezért elég gyakran készítek különböző krémeket, amik némileg változatossá tudják tenni a reggelijeinket. Kipróbáltam már a camembert krémet olívabogyóval, az egyre felkapottabb avokádókrémet, na meg persze a jó öreg körözött is dobogós. Nagy kedvenc a humusz és a padlizsánkrém is. Utóbbit még Anyukámtól tanultam évekkel ezelőtt. A Húsvét közeledtével nem volt kérdés, hogy mindenképp megpróbálok összehozni valami finomságot, ami ízeiben az ünnepre emlékeztet.   

ricotta ráérős reggelik torma sonka húsvét újhagyma

Hozzávalók:

250 g ricotta
60 g sonka
2 szál újhagyma
2 kk torma (A torma erősségétől és az ízlésedtől függően több-kevesebb)
2 púpos ek tejföl
só, bors

ricotta ráérős reggelik torma sonka húsvét újhagyma

Elkészítés:

A ricottát, a tejfölt és a tormát keverd össze.

A sonkát vágd kisebb kockákra, a hagymát pedig vékonyan karikázd fel. 

Önts az egészet a ricottás-tormás keverékhez, majd sózd-borsozd. (Nálunk a sonka kicsit (nagyon) túl sós, így én a sózást kihagytam.)

Tálald bagettel vagy valamilyen friss magos péksüteménnyel és sok-sok tavaszi zöldséggel. 

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is!

0 Tovább

Mama-féle Diós Brownie(szerűség)

Sokszor gondolkodom azon, hogy mennyire szeretnék már nyugdíjas lenni és egész nap csak süteményeket sütni az unokáimnak. Mama ezt már megteheti, meg is teszi, na és milyen jól teszi! :) Nemrég egy nagyon csokis, diós csodával lepett meg minket, ami az egész családnak nagyon ízlett.  Ha még nem tudjátok, hogy mit készítsetek a hosszú hétvégén, akkor egy modern Nagymama receptjénél nincs jobb választás! :) 

csokoládé dió édességek fahéj szegfűszeg

Hozzávalók:

200 g étcsoki
200 g vaj
200 g porcukor
6 tojás
1 csipet só
100 g liszt
200 g durvára vágott dió
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Hozzávalók a mázhoz és a díszítéshez:

200 g baracklekvár
100 g jó minőségű tortabevonó
1 ek olaj
kb 35 db felezett dió

csokoládé dió édességek fahéj szegfűszeg

Elkészítés:

Olvassz fel gőz fölött 200 g étcsokit.

 A tojásokat válaszd szét és a fehérjét verd fel egy csipet sóval.

A vajat keverd habosra a cukorral, majd a tojássárgájával, végül add hozzá a langyos olvasztott csokoládét.

A lisztet vegyítsd össze a dióval és a fűszerekkel, majd a habbal felváltva keverd a csokoládés masszához.

 Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A masszát öntsd bele a tepsibe, majd a tészta tetejét simítsd el.

Süsd 25-30 percig. 

Ha megsült, még forrón kend meg a tetejét baracklekvárral.

Az apró darabokra tört tortabevonót olvaszd fel vízgőz fölött, majd keverd el az olajjal.

A mázat öntsd egyenletesen a süti tetejére és simítsd el.

Helyezd a fél diókat a már félig megdermedt csokimáz tetejére.

Mama Tippjei:

- Mielőtt teljesen megdermedne a csokimáz, késheggyel jelölj ki a tetején ugyanolyan nagyságú négyzeteket, és így tedd mindegyik közepére a fél diót. Tálalásnál lesz ez nagy segítség, mert könnyebb a jelölővonal mentén szeletelni.

- Nem hűtőszekrényben, de hűvös helyen sokáig eláll!

A facebook oldalamhoz klikk ide

2 Tovább

"Maradékmentő" Quesadilla

Még decemberben próbáltunk először quesadilla-t készíteni. Tipikusan olyan maradékmentő kaja, ami pár perc alatt elkészül, így nálunk nagy sikere volt. Tettünk bele sonkát, kolbászt, paradicsomot, kukoricát, hagymát, kaliforniai paprikát és persze jó sok sajtot, mert az ragasztja össze a 2 tortilla lapot. Csináltam mellé salit és tejföllel kínáltam. Persze, ha rákészülünk a témára, akkor jöhet mellé salsa szósz vagy quacamole, úgy az igazi. És a két tortillalap közé mehet egy jó kis húsos, paradicsomos, zöldséges ragu is, mint a rendes csavart tortilla-nál. Íme a recept:

quesadilla mexikói gyorsvacsi paprika paradicsom chorizo kolbász rohanós vacsorák

Hozzávalók 2 főre a "Maradékmentő" verzióhoz:

- 4 db tortilla lap

- 1 nagyobb paradicsom

- 1 fej lilahagyma

- fél doboz kukoricakonzerv

- pár szelet sonka

- kis darab kolbász

- 1 kaliforniai paprika

- olívaolaj

- 10 dkg sajt

Elkészítés:

A paradicsomot, paprikát, kolbászt, és sonkát vágd kockákra, a hagymát karikázd fel és a sajtot reszeld le.

Kezdj el olívaolajat hevíteni egy serpenyőben, majd tedd rá az egyik tortilla lapot. (Alacsony legyen a láng, nehogy megégjen!)

Oszd el rajta egyenletesen a feltétek egy részét, majd szórd meg jó sok reszelt sajttal. Dobd rá a másik tortilla lapot és nyomkodd rá kicsit, hogy fordításnál lehetőleg ne essen szét. 

Fordítsd meg az egészet és süsd a másik oldalát is pár percig.

Ismételd meg ugyanezt a másik két lappal és a feltétekkel. 

Vágd szeletekre és tálald zöldsalátával, tejföllel.

Nézzetek körül a facebook oldalamon is! :)

0 Tovább

Zöldséges Rakott Csirke

Az a jó ebben az ételben, hogy már előző este elő lehet készíteni a húst és a zöldségeket, a nagy napon pedig csak össze kell pakolni kb. 10-15 perc alatt az egészet. Utána már mehet is a sütőbe. A sütési idő alatt pedig foglalkozhatunk fontosabb dolgokkal is, például a pihizéssel. :) Ez az adag ráadásul elég kiadós, így tökéletes vasárnapi ebédnek is, a maradékból pedig (ha lesz) lehet hétfőre csomagolni.

csirkemell fincsi ebédek brokkoli tejszín répa póréhagyma fokhagyma

Hozzávalók:

1 kg csirkemell

3 gerezd fokhagyma

2 ek mustár

só, bors

1-2 dl tej

4 nagyobb répa

1 brokkoli

1 db póréhagyma

500 g tejszín

10 dkg reszelt sajt

csirkemell fincsi ebédek brokkoli tejszín répa póréhagyma fokhagyma

Elkészítés:

A csirkét mosd meg és vágj belőle nagyobb szeleteket.

Sózd, borsozd meg, majd tedd egy zárható tetejű tálba.

Add hozzá a mustárt és a zúzott fokhagymát, majd forgasd vele össze.

Önts rá egy kevés tejet, hogy finom puha legyen és tedd lefedve egy éjszakára vagy néhány órára hűtőbe.

A répákat és a póréhagymát karikázd fel, a brokkolit szedd rózsáira.

Sós vízben főzd puhára a répát és a brokkolit, majd szűrd le.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd készítsd elő a hozzávalókat és egy serpenyőt, illetve egy nagyobb tepsit.

A hússzeletek mindkét oldalát pirítsd fehéredésig egy kevés olajon a serpenyőben, majd tedd át a tepsibe.

Ha mindegyik kész, egyengesd el rajtuk a zöldségeket, majd öntsd nyakon tejszínnel.

Lefedve süsd kb. 45 percet, majd reszeld rá a sajtot és süsd még kb. 20 percet, amíg szép piros lesz. 

Én most rizzsel tálaltam, de krumlipürével is nagyon finom.

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is!

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (171),tojás (128),liszt (117),cukor (114),vaj (75),tej (65),vendégvárók (49),tejföl (48),sütőpor (48),joghurt (48),citrom (46),fincsi ebédek (45),karácsony (44),hagyma (42),sajt (40),csokoládé (39),ráérős reggelik (39),advent (38),kakaópor (37),olaj (36),túró (36),adventi naptár (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),tejszín (32),rohanós vacsorák (32),eper (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),csoki (25),meggy (25),leveles tészta (24),vanília (24),vaníliás cukor (24),étcsokoládé (23),sonka (22),pohárkrémek (20),dió (20),húsvét (19),(18),lekvár (18),málna (18),ribizli (17),répa (17),élesztő (17),keksz (16),alma (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),pite (14),saláta (14),őszibarack (13),fehércsoki (13),szeder (13),puding (13),sárgabarack (13),piskóta (13),kolbász (12),szegfűszeg (12),petrezselyem (12),muffin (12),oregánó (12),krémsajt (12),kókusz (11),paradicsomszósz (11),kukorica (11),étcsoki (11),gyümölcs (11),áfonya (10),görög joghurt (10),paprika (10),bonbon (10),csirkemell (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),tészta (9),gasztroajándék (9),brownie (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),lilahagyma (9),sajtkrém (8),halloween (8),sütőtök (8),banán (8),póréhagyma (8),méz (8),cseresznye (8),torta (8),dekorcukor (8),krémleves (8),mustár (8),rétes (8),zabpehely (8),kelttészta (7),medvehagyma (7),szilva (7),kókuszreszelék (7),újhagyma (7),mák (7),palacsinta (7),chili (6),farsang (6),tejcsokoládé (6),rugelach (6),aszalt áfonya (6),bor (6),ánizs (6),fánk (6),baracklekvár (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),trüffel (6),fehércsokoládé (6),szódabikarbóna (6),anyák napja (6),ricotta (6),marcipán (5),gyorsvacsi (5),réteslap (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (5),pogácsa (5),burgonya (5),pizza (5),rizs (5),nutella (5),tök (5),babapiskóta (5),olívabogyó (5),uborka (5),levendula (5),görögjoghurt (5),szalonna (5),fehérbor (5),kávé (5),mogyoró (4),mandula (4),eperlekvár (4),erdei gyümölcs (4),szalámi (4),cukkini (4),valentin-nap (4),borsó (4),mandarin (4),kandírozott narancs (4),kivi (4),körte (4),zöldség (4),zabkeksz (4),gyümölcskenyér (4),barnacukor (4),cheesecake (4),bacon (4),káposzta (4),zselatinfix (4),csirke (4),menta (4),sajttorta (4),kávétejszín (3),lekvárfőzés (3),szülinap (3),befőzés (3),blogkóstoló (3),mazsola (3),fondant (3),gofri (3),kefír (3),búzadara (3),citromfű (3),mozzarella (3),tócsni (3),tortazselé (3),Rohanós vacsorák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortilla (3),csicseriborsó (3),mártogatós (3),víz (3),fetasajt (3),aprósütemény (3),lepény (3),olajbogyó (3),vanília aroma (3),besamel (3),szezámmag (3),étkezési keményítő (3),darált hús (3),mézeskalács (3),vöröshagyma (3),cékla (3),brokkoli (3),aszalt gyümölcs (3),gesztenye (3),kalács (3),mexikói (3),pirospaprika (3),szilveszter (3),virsli (3),torma (3),lasagne (3),csiga (3),amerikai palacsinta (3),rum (3),pizzaszósz (3),ehető ajándék (3),linzer (3),chili paprika (3),gyors vacsorák (2),alaplé (2),majoranna (2),pálinka (2),zsemlemorzsa (2),keményítő (2),szerecsendió (2),knorr (2),nyaralás (2),müzli (2),fehér csokoládé (2),bögrés (2),bukta (2),kuglóf (2),feta (2),dzsemfix (2),gyümölcsrizs (2),pasztilla (2),parmezán (2),promóció (2),zselatin (2),ételfesték (2),ananász (2),magyarprovence (2),margarin (2),penne (2),grillcsirke (2),levendulabirtok (2),aszalt szilva (2),pompos (2),bab (2),jalapeno (2),chorizo (2),bodzaszörp (2),pizzagolyó (2),mozarella (2),bodza (2),lime (2),curry (2),kókusztej (2),mogyorókrém (2),csokikrém (2),alkohol (2),szörp (2),feta sajt (2),zsír (2),darált keksz (2),piskótatekercs (2),salsa szósz (2),gyümölcskosárka (2),linzertészta (2),zserbó (2),tejszínhab (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),zsömle (2),oreo keksz (2),Édességek (2),füstölt sajt (2),sűrített tej (2),cukormáz (2),hamburger (2),sütipecsét (2),ehető ajándékok (2),teljes kiőrlésű liszt (2),tésztasaláta (2),balzsamecet (2),meggybefőtt (2),juhtúró (2),turmix (2),smoothie (2),zöldborsó (2),gyerekek (2),töltött tojás (2),cheesecake brownie (2),Gyors muffinok (2),vodka (2),készülődés (2),besamel mártás (1),szójaszósz (1),zeller (1),fagylalt (1),karalábé (1),jégkrém (1),narancslé (1),fagyi (1),churros (1),karfiol (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),körözött (1),vaníliarúd (1),töltött krumpli (1),hidegtálak (1),baileys (1),lasagne tészta (1),kakaóscsiga (1),füge (1),aranygaluska (1),kevert (1),túró rudi (1),pillecukor (1),szilvalekvár (1),bögrés sütemény (1),kínai (1),vaníliás pudingpor (1),pirítós (1),húsleves alaplé (1),vörös áfonya (1),túrós táska (1),túrós batyu (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),aszaltsárgabarack (1),ehetőajándék (1),erőspaprika (1),aszaltgyümölcs (1),aszaltbarack (1),fehérrépa (1),szóda (1),méteres kalács (1),puncs puding (1),gyertya (1),vonat (1),rétesliszt (1),tiramisu (1),nudli (1),citromsav (1),levendulás (1),psikóta (1),tejcsoki (1),maszatolós torta (1),tejberizs (1),vanília puding (1),barackpüré (1),clafoutis (1),cseresznye lekvár (1),tejpite (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),masni (1),moszonló (1),monoszló (1),bögrés süti (1),chilis bab (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),barna cukor (1),mézeskalácsfűszer (1),háztartásikeksz (1),graham liszt (1),blondie (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),barackpálinka (1),vanília kivonat (1),mézeskalács fűszer (1),narancslekvár (1),lila hagyma (1),raffaello (1),citromlé (1),kenyér (1),kruton (1),gorgonzola (1),denevér (1),édesség (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),kiszúró (1),saj (1),mogyoróvaj (1),sütésnélkül (1),tahini (1),mákosguba (1),eperszósz (1),olaszrizling (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),ciabatta (1),Ráérős reggelik (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),street food (1),zselé (1),ballagás (1),koriander (1),velence (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),lecsó (1),bográcsozás (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),bevonat (1),hawaii (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),tavasz (1),kelt tészta (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),nachos (1),sonkatekercs (1),penne (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),muffinok (1),krém (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),buli (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),koktél (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),zeller (1),tárkony (1),krumplifánk (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),paradicsom püré (1),mákos guba (1),kifli (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),dekoráció (1),jelmez (1),ebédmenü (1),főétel (1),gesztenyemassza (1),bejgli (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),rizskoch (1),avokádó (1),hab (1),fatörzs (1),aszalvány (1),desszert (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),sütögetés (1),tökfaragás (1),VKF (1),pulykamell (1),SAD! (1),túrókrém (1),köret (1),ragu (1),krumplipüré (1),ősz (1),steak burgonya (1),hámozott paradicsom (1),bagett (1),panír (1),panírozás (1),rántott tök (1),rántott (1),sertéslapocka (1),sertés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),vörösbor (1),lapocka (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),sárgarépa (1)

Utolsó kommentek