Farsangi mulatság

Sosem tartozott a farsang a kedvenc ünnepeim közé, de a fánkot szeretem, az álarcok/jelmezek is tetszenek, bulit rendezni meg király, ráadásul idén a névnapom pont február 1. szombatjára esett, így meg is volt a dátum és az apropó egy jó estéhez. A buli előtti héten nem volt túl sok időm gondolkodni a részleteken, úgyhogy ez most a szokásosnál szerényebbre sikerült, de a végére azért szépen összeállt minden. Íme a részletek:

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Dekoráció

Minden bulinál valahogy többszörös mennyiségű poharat használ el a társaság, így egy ideje cselesen névre szóló szívószálakat készítek, hogy mindenki tudja melyik a pohara. Nyilván ez így sem szokott 100% sikert hozni, de a remény hal meg utoljára. Erre az alkalomra mini karneváli maszkokat készítettem, ráírtam a neveket, majd ragasztópisztollyal a szívószálakhoz rögzítettem. Ezen kívül szerpentint tekertem körbe a poharak szárán, és szintén szerpentinnel díszítettem a lakást. Végül készítettem egy girlandot, úgy, hogy vastagabb színes papírból kivágtam néhány álarcot és szép sorba felfűztem őket. Nagyon jól mutattak. :)

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Ételek:

A főszerepet persze a KÉPVISELŐ FÁNK kapta a bulin, de azért nem csak édességgel készültünk. Pizzagolyót készítettünk, amit kétféle mártogatóssal - egy paradicsomos salsával és egy zöldfűszeres tejfölös szósszal - tálaltunk. Azért kell a vitamin is, úgyhogy köretként egy rukkolás, paradicsomos salit állítottam össze. Következő posztjaimban hozom is a recepteket.

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Italok:

Mivel a jelmezek, álarcok és maga a farsangi forgatag is nagyon színes, így azt találtam ki, hogy valamilyen semlegesebb italt (pl. vodkát) dobunk fel mindenféle szörppel/gyümölcslével és így készítünk belőlük finomabbnál finomabb és színesebb koktélokat.

Álljon is itt egy recept a Dorcsopolitan koktélhoz, (Oké, aláírom, gáz magamról elnevezni, de jobb nem jutott eszembe!) ami nyilván a Cosmopolitan kevésbé burzsuj verziója, hisz kinek kell az a fránya Triple Sec! :D

farsang képviselő fánk pizzagolyó salsa szósz tejföl buli saláta rukkola paradicsom koktél lime citrom gyümölcslé alkohol vendégvárók

Hozzávalók:

- 2 rész vodka

- 1 rész áfonya szörp

- 3 rész rostos citrom-lime lé

- 1 citrom/lime

Elkészítés:

A hozzávalókat keverd össze és töltsd koktélos poharakba. Díszítsd egy citrom vagy lime karikával. 

Jó bulizást! :)

Ui.: Gyertek a facebook oldalamra is, itt találjátok! :) 

0 Tovább

Valentin-napi sütik! 3. Rész   Epres-csokis brownie

Mi más kellene egy romantikus édességhez, főleg egy valentin-napihoz, mint étcsokoládé, eper és tejszínhab? Ebből a hármasból egy szuper desszertet készíthettek Valentin-napra, és elárulom, hogy én is ezt a brownie-t sütöm meg a Férjemnek hétvégére. Nálunk azért is különleges ez a finomság, mert ez volt az első édesség, amit Neki készítettem. (Lehet ezért vett el feleségül :D) Próbáljátok ki Ti is! Ígérem jó lesz! :)

brownie csoki eper étcsoki csokissüti tejszínhab habtejszín tejszín valentin-nap

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg cukor

20 dkg vaj

15 dkg liszt

2 ek jó minőségű kakaópor

15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

30 dkg eper (én most mirelitből dolgoztam)

20 dkg habtejszín

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy közepes méretű tepsit. Béleld ki sütőpapírral.

A tojást keverd habosra a cukorral.

A lisztet és a kakaóport dolgozd össze, majd szitáld a tojásos-cukros keverékbe.

A csokoládét és a vajat gőz fölött olvaszd fel, majd öntsd a tésztához.

A keveréket oszlasd el a tepsibe és szórd az eper felét a tésztára. (A nagyobb darabokat előtte vágd össze.)

Süsd meg kb. 25 perc alatt. (Vigyázz, nehogy túlsüsd, akkor jó, ha kívül már ropogós, de belül még kicsit "ragacsosnak" érzed.) 

A habtejszínt verd kemény habbá 2 ek cukorral, a maradék eperből pedig tegyél félre néhányat a díszítéshez, majd a többit turmixold össze. (A mirelit epernél egyszerű dolgod van, mert elég levet enged a püréhez, de ha friss eperből dolgozol, akkor darabold fel és egy lábosba kicsit melegítsd össze, hogy elég leve legyen.) 

brownie csoki eper étcsoki csokissüti tejszínhab habtejszín tejszín valentin-nap

Tálalás:

Szív alakú kiszúróval szúrj ki szivecskéket a tésztából és helyezd egy szép tányérra.

Halmozz rá tejszínhabot és locsold meg az epres szósszal, végül díszítsd a maradék eperrel. 

Ötleteket itt találsz még Valentin-napi sütikre:

Csokis-Smarties-os Cookies

Meggyes-Csokis Pohárkrém

0 Tovább

Mama Ünnepi Képviselőfánkja

Nagymamám minden családi ünnep előtt megkérdezi tőlünk, hogy mit süssön. 90%-ban erre a kérdésre azt a választ kapja, hogy képviselőfánkot! Imádja mindenki. Mama sikerén felbuzdulva - bő egy éve - Anyukám is kitalálta, hogy neki veselkedik a fánksütésnek. Az eredmény kvázi amerikai palacsintára emlékeztető kis lepényke lett. Az íze úgy nagyjából jó volt, de itt sajna a külcsíny is számít, így a kísérlet sajnos nem zárult elsöprő sikerrel. Idén én voltam az a bátor, aki elhatározta, hogy ha törik, ha szakad megpróbálja elkészíteni a fánkocskákat. Bekevertem a tésztát, majd betettem a sütőbe és szugeráltam a kis tésztahalmokat, hogy nőjetek és nőjetek. És láss csodát, megnőttek, és tökéletes (értsd: az elvárásaimnak megfelelő) fánkocskák lettek belőle. 

És akkor most jön a konklúzió: Ne féljen senki nekiállni, mert egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ráadásul viszonylag kevés és olcsó alapanyagból egész sok fánkocska lesz, plusz szuper elegáns desszert. 

fánk farsang képviselőfánk vanília tejszín tejszínhab puding édességek

Hozzávalók a fánkhoz:

10 deka liszt

egy csipet sütőpor

1 dl víz

10 dkg vaj

1 csipet só

4 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

1 csomag pudingor

3 ek cukor

fél liter tej

200 g habtejszín

1 csomag habfixáló

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és tegyél egy kb. 1 liter vízzel teli lábost a sütőd aljára. (A gőztől fog a tészta megemelkedni és ettől lesz lukas a fánk közepe, hogy meg tudd tölteni.)

A lisztet keverd össze a sütőporral.

Egy kis lábosba kezd el a vizet melegíteni. Kockázd bele a vajat, és adj hozzá egy csipet sót.

Ha felforrt állandó keverés mellett adagold hozzá a lisztes sütőport. 

Keverd kb. 1-2 percig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

A tésztát vedd le a tűzről és robotgép habverős karjával dolgozd át egy kicsit, hogy hűljön.

Egyenként add hozzá, és keverd el benne a tojásokat.

A masszát tedd habzsákba és egy sütőpapíros tepsire nyomj kisebb diónyi halmokat. (Ha nincs habzsákod használj egy levágott végű zacskót vagy 2 kiskanalat.) 

Tedd a tepsit a sütő középső fokára és süsd kb. 15-20 percig, míg aranybarna nem lesz a fánk. Közbe semmiképp se nyisd ki, mert összeesik a tészta.

Közbe készítsd el a pudingot és verd fel a habtejszínt a habfixálóval, vagy szugeráld a fánkokat, hogy nőjenek, ahogy én tettem. :D

Ha megsültek a fánkok, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni őket.

Vágd le a kalapjukat és először egy habzsák segítségével nyomj/kanalazz kb. 1 kiskanálnyi pudingot, majd egy kiskanálnyi habot a tésztácskákra.

Végül tedd vissza  a "kalapjukat" és legyél nagyon büszke! :)

Nézzetek be a facebook oldalamra is, itt van! :) 

Ui.: A receptet, az emailes és telefonos távsegítséget köszi Mama! :)

0 Tovább

Univerzális Paradicsomszósz

Sok receptemnél használom ezt a paradicsomszószt, éppen ezért mindig jó nagy adagot csinálok. Amit nem használok el, csak simán lefagyasztom. Amúgy is gyors recept, kb 15 perc alatt megvan, de ha csak a fagyiból kell kivennem, még egyszerűbb dolgom van.  Íme! :)

paradicsomszósz paradicsom bazsalikom oregánó fokhagyma hagyma zöldfűszer vendégvárók

Hozzávalók:

500 g paradicsomszósz

2-3 gerezd fokhagyma

1 kisebb hagyma

1-2 kk só

néhány tekerésnyi frissen őrölt bors

1 kk oregánó

1 kk bazsalikom

pici olaj

Elkészítés:

Az olajon futtasd meg az áttört fokhagymát, és apróra vágott hagymát, majd öntsd rá a paradicsomszószt.

Ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

(Ha nagyon savanyú paradicsomszószt sikerült venned, akkor egy kevés cukrot is adhatsz hozzá.)

Kb. 10 percig főzd, hogy összeérjenek az ízek és a szósz kicsit besűrűsödjön.

Tipp: Ha van friss bazsalikomod/oregánód akkor mindenképp használd, mert jót tesz neki.

Felhasználhatod egyszerűen pizzához, leveles tésztás finomságokhoz, olaszos tésztákhoz, húsokhoz (pl. jó alap a margerita csirkemellnek) vagy akár egy fincsi mártogatósnak, salsa szósznak is az alapja lehet. 

0 Tovább

Aszalt barackos, mézes, rozmaringos töltött karaj

Ezidáig ha húsételt készítettem, nagyrészt csirkéből vagy pulykából dolgoztam. Most, hogy olcsó volt a karaj, gondoltam kipróbálok egy jó kis töltelékes receptet. Na, de nem egyszerű kolbászos vagy tojásost, hanem egy kicsit extrábbat. Látván, hogy milyen gyorsan elfogyott, azt kell mondjam, hogy nem is volt olyan rossz próbálkozás! Remélem nektek is ízleni fog! ;)

karaj hús fehérbor rozmaring sárgabarack töltelék töltött hús aszalt gyümölcs fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg csont nélküli sertéskaraj

50 g aszalt sárgabarack

2 db közepes hagyma

1 db  közepes szelet kenyér

1 szál rozmaring

olaj

2 ek olívaolaj

só, bors

2 ek méz

2 ek mustár

1-2 dl fehérbor

Elkészítés:

Elsőként a húst készítsd elő, tisztítsd meg. A töltelékhez vágj le egy kicsi darabot és tedd félre.

Egy éles késsel hosszában szúrd át a karajt teljesen, hogy legyen egy "alagút" a tölteléknek.

A hagymát aprítsd fel és kevés olajon futtasd meg.

A sárgabarackot, a rozmaringot, a kenyér belét, az olivaolajat, a levágott húst és a megpirított hagymát késes betétű robotgép vagy botmixer segítségével dolgozd össze.

Az elkészült tölteléket nyomkodd bele a hús közepébe, majd sózd, borsozd meg.

A mézet és a mustárt keverd össze.  Kend az egészet a megtöltött húsra.

Tedd éjszakára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd tepsibe a húst. Önts alá egy kevés fehérbort, szórd bele a nagyobb darabokra vágott hagymát és kb. 2 órán keresztül letakarva süsd. 

Végül takarás nélkül pirítsd légkeveréses sütőben kb. fél óráig.

Tippek a tálaláshoz:

- Köretnek egyben sült krumplit készítettem. Ehhez a megmosott burgonyát keresztbe, jó mélyen beirdaltam, fűszereztem, kis olivaolajat locsoltam rá, majd a sütési idő kb. felénél a hús mellé tettem, hogy a krumpli is megpuhuljon, végül ropogósra süljön a hússal együtt.

- A tepsiben maradt fehérboros szaftot, egy lábosban, pici tejszínnel és 1 ek liszttel összeforraltam, majd tálalásnál a húsra locsoltam.

- A salátához a paradicsomot, az uborkát és a jégsalátát felaprítottam. Öntetnek pedig 1 ek mustárt, 2 ek olivaolajat és 2 ek citromlét kevertem össze, majd a zöldségekre locsoltam.

- Végül még a nyáron elrakott sárgabarack chutney-ból is adagoltam a tányérra. Ez is illett hozzá! :)

Ui.: Gyertek a facebook oldalamra is, itt van! :) 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek