Sok háztartásban nincs karácsony gyümölcskenyér nélkül. Nálunk teljesen más a helyzet, mert Anya se és a Nagymamáim sem készítettek - emlékeim szerint - soha. Gyuriéknál viszont nagy sláger volt. Természetesen az igazi tömény verziót szeretik, tele különböző kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, magvakkal. Gy. miatt 1-2 éve én is sütök, de általában egy kicsit könyeddebb verziót készítek. Persze nem mindig jön össze a "diétás" vonal, ebbe a sütibe például került egy nagy marék dió is az aszalt gyümölcsök mellé, bónuszként pedig belecsaltam néhány kocka fehér csokoládét is. Összességében azt mondhatom, hogy igazán kellemes kombináció született.
Hozzávalók:
80 g cukor
180 g liszt
100 g vaj
2 nagyobb tojás
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 kk sütőpor
50 g aszalt gyümölcs (nálam sárgabarack és szilva)
50 g dió
50 g fehércsokoládé
2-3 ek tej
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A puha vajat keverd habosra a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat is.
A lisztet dolgozd össze a sütőporral és a mézeskalács fűszerrel, majd szitáld a tojásos masszához. Lazítsd pár kanál tejjel.
A csokit, a diót és az aszalt gyümölcsöket vágd apróra, majd ezt is dolgozd bele a tésztába.
Simítsd egy gyümölcskenyér formába, majd süsd 25-30 percet.
Ha közben nagyon színesedne a teteje, takard le sütőpapírral.
Tipp: Ha a karácsonyi asztalra szánod, olvassz fel egy kevés fehér csokoládét, majd locsold meg vele a süti tetejét. Mielőtt megdermedni a csoki, díszítsd egy kevés apróra tört dióval.
Ha tetszett a bejegyzés kérlek like-old a facebook oldalunkat és ha van kedved gyere insta-ra is.
További karácsonyi receptekért és ötletekért, kattints az adventi naptáramra.
Utolsó kommentek