Már hagyomány, hogy a karácsonyi 6fogásos ebéd után, Mama mindig mákos gubával "sokkolja" az amúgy is az életükért küzdő családtagokat! :D Mi persze, feláldozzuk magunkat és az életünk árán is bevállalunk 1-1 kockával - természetesen tetemes mennyiségű mézzel megcsurgatva -, hogy aztán tényleg meg se tudjunk mozdulni. Ilyenkor mindig rájövök, hogy imádom, de a sok finomság miatt, nem tudom annyira értékelni. Elhatároztam tehát, hogy ugyan messze van még Szenteste, de nélküle is el tudom készíteni ezt a nyamiságot. Szerintem egy tartalmasabb levessel szuper szombati ebéd lehet.

mák porcukor vaníliás cukor vaj tej kifli mákos guba fincsi ebédek édességek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

10 db kifli (lehet szikkadt is)

fél l tej (minimum)

10-15 dkg darált mák

3-4 ek porcukor

kevés vaj+vaníliás cukor a tepsi kikenéséhez

mák porcukor vaníliás cukor vaj tej kifli mákos guba fincsi ebédek édességek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 170 fokra, majd kend ki vajjal egy nagyobb tepsit. Szórj bele vaníliás cukrot.

A kifliket karikázd fel, a mákot keverd össze a porcukorral.

A kifli karikákat mártsd a tejbe, majd nyomkodd szépen a tepsibe. (Ha nagyon szikkadt a kifli, akkor több tej kell.)

Szórd meg a porcukros-mákos keverékkel, majd jöhet a következő szint. (Nekem 3 kiflis rétegem lett.)

Süsd 160 fokon kb. 30 percet.

Tálalásnál csurgass rá egy kevés mézet.

mák porcukor vaníliás cukor vaj tej kifli mákos guba fincsi ebédek édességek karácsony advent adventi naptár

Tipp: Ha nincs időd a kifli mártogatására, akkor egyszerűen öntsd le a tejjel a mákos kifli karikákat.

Ha nagyon száraz lenne a kifli, kevés lesz a tejmennyiség. Tegyél rá bőven, hogy összeálljon a guba.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

További ünnepi receptekért, ötletekért kattints az adventi naptáramra.