Már hagyomány, hogy a karácsonyi 6fogásos ebéd után, Mama mindig mákos gubával "sokkolja" az amúgy is az életükért küzdő családtagokat! :D Mi persze, feláldozzuk magunkat és az életünk árán is bevállalunk 1-1 kockával - természetesen tetemes mennyiségű mézzel megcsurgatva -, hogy aztán tényleg meg se tudjunk mozdulni. Ilyenkor mindig rájövök, hogy imádom, de a sok finomság miatt, nem tudom annyira értékelni. Elhatároztam tehát, hogy ugyan messze van még Szenteste, de nélküle is el tudom készíteni ezt a nyamiságot. Szerintem egy tartalmasabb levessel szuper szombati ebéd lehet.
Hozzávalók:
10 db kifli (lehet szikkadt is)
fél l tej (minimum)
10-15 dkg darált mák
3-4 ek porcukor
kevés vaj+vaníliás cukor a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Elsőként a sütőt melegítsd elő 170 fokra, majd kend ki vajjal egy nagyobb tepsit. Szórj bele vaníliás cukrot.
A kifliket karikázd fel, a mákot keverd össze a porcukorral.
A kifli karikákat mártsd a tejbe, majd nyomkodd szépen a tepsibe. (Ha nagyon szikkadt a kifli, akkor több tej kell.)
Szórd meg a porcukros-mákos keverékkel, majd jöhet a következő szint. (Nekem 3 kiflis rétegem lett.)
Süsd 160 fokon kb. 30 percet.
Tálalásnál csurgass rá egy kevés mézet.
Tipp: Ha nincs időd a kifli mártogatására, akkor egyszerűen öntsd le a tejjel a mákos kifli karikákat.
Ha nagyon száraz lenne a kifli, kevés lesz a tejmennyiség. Tegyél rá bőven, hogy összeálljon a guba.
Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)
További ünnepi receptekért, ötletekért kattints az adventi naptáramra.
Utolsó kommentek