Az első közös karácsonyunkkor készítettünk el először ezt a különleges fatörzs receptet Gy-vel. Emlékszem, december 23-án este válogattam a hozzávalókat az egyik nagyáruházban és egy laza mozdulattal bedobtam a kosárba egy előre csomagolt kakaós piskótatekercset. Gondoltam, könnyen megúszom a desszert témát, plusz a piskótasütés akkoriban eléggé a "mission impossible" kategóriába esett számomra. :D
Gy. persze nem volt túl belátó - teljesen jogosan - az ötletemmel kapcsolatban és közölte, hogy ha én nem, akkor majd ő megsüti a piskótát. Pontosan nem emlékszem, hogy ezután mi történt, de a lényeg, hogy Anyukája távsegítségével tényleg megsütöttük és a hatfogásos karácsonyi ebéd és vacsora után, éjféli nasiként lazán betoltuk 1-2 szeletet a tekercsből.
Hozzávalók a piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
3 púpos ek liszt
1 ek kakaópor
fél zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
150 g habtejszín
1 ek porcukor
100 g málna
Hozzávalók a krémhez:
100 g vaj
1 ek kakaópor
4 ek porcukor
2 ek tej
+dekorcukrok a díszítéshez
Elkészítés:
Elsőként a piskóta elkészítésével kezdjük! Ehhez a sütőt melegítsd elő 180 fokra és boríts be sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.
A tojásokat válaszd szét, a fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval.
A sárgáját dolgozd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.
A sütőport, a kakaóport és a lisztet szintén keverd össze és szitáld a cukros masszához.
Végül a fehérjét is forgasd óvatosan a tésztába, úgy, hogy a hab lehetőleg ne törjön össze.
Teríts sütőpapíros tepsibe és süsd meg kb. 10 perc alatt.
Meleg helyen hagyd néhány percet hűlni, majd - mikor még langyos - egy konyharuha segítségével csavard fel jó szorosan.
A töltelékhez a habtejszínt verd fel, szitáld bele a porcukrot, és keverd bele a málnát néhány szem kivételével.
Kend meg a piskótás a málnás-tejszínes krémmel és csavard fel jó szorosan.
A bevonathoz készítsd elő a puha vajat, a porcukrot, a kakaóport és a tejet.
A vajhoz szitáld hozzá a porcukrot és a kakaót, majd add hozzá a tejet is. Habosítsd fel a krémet, majd szépen kend rá a piskótatekercsre.
Egy villával rajzolj fatörzsre hasonlító mintát a piskótára, majd díszítsd dekorcukorral és a maradék málnával.
További ünnepi ötletekért és receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek