Nyáron készítettünk már cukkinis tócsnit, répás tócsnit, de nálam messze ez a tökös-rozmaringos verziós viszi a prímet. Gy. a sima krumplisat favorizálja, de erre még Ő is azt mondta, hogy talán túlszárnyalja az eredetit. Nem véletlen fogyasztottuk volna el azon nyomban az egész adagot. :) Azért kikönyörögtem, hogy rakjunk félre 3 darabot a fotózás kedvéért, de elhihetitek, hogy nagyon nem volt egyszerű menet. Még én is majdnem elgyengültem, hogy "áhh, majd csinálunk másikat", de végül tartottam magam. Eredetileg céklát is szántam bele, hogy még ősziesebb jellege legyen, de Gy. véletlenül fekete retket vásárolt helyette. Jól megtárgyalták állítólag a pénztáros sráccal is, hogy mindkettőjük szerint ez cékla, aztán otthon jött a meglepetés. :) Nem baj, legközelebb jöhet a céklás verzió!
Egyébként, ha valakinek van bármilyen fekete retkes receptje, ne habozzon megosztani velem, mert fogalmam sincs mit kezdjek vele, annyira erőteljes az íze. Kidobni meg persze nem szeretném. :D
Hozzávalók a tócsnihoz:
4 közepes krumpli
1 nagyobb sárgarépa
1/4 sütőtök
2 rozmaring ág
3 csapott kk só
1 csapott kk bors
8 ek liszt
2 tojás
3 dl olaj a sütéshez
Hozzávalók a fokhagymás tejfölhöz:
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 mk só, frissen őrölt bors
néhány csepp citromlé
esetleg egy kevés apróra vágott snidling a díszítéshez
Elkészítés:
A zöldségeket pucold meg, majd reszeld le mindet a reszelő legnagyobb lyukán.
Sózd be és hagyd kb. 20 percet állni, míg levet ereszt.
Nyomkodd jó alaposan ki, majd üsd rá a tojásokat.
Ízesítsd borssal és apróra vágott rozmaringgal, majd kanalanként add hozzá a lisztet is.
Jó alaposan dolgozd össze.
Hevíts olajat egy serpenyőben és evőkanállal adagolj kis kupacokat a forró olajba. Süsd a tócsnik mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarna nem lesz az egész.
A fokhagymás tejfölhöz a tejfölt keverd ki a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a citromlével.
Tálalásnál megszórhatod egy kevés snidlinggel.
Utolsó kommentek