Jó 5 éve annak, hogy pont a karácsony előtti hétvégén betegedtem meg. Gy.-nek meghívása volt az egyik haverja szülinapjára, de mivel hipercuki (és gondolom félt a hisztimtől :D) otthon maradt velem. Ráadásul, kitalálta, hogy készítsünk együtt egy mézeskalács házikót, ami ugye feledteti a betegségemet. Annyira élveztük, hogy azóta szinte már hagyomány, hogy minden évben próbálkozunk családilag kisebb-nagyobb sikerrel.
Tavaly ráadásul belefutottam egy klassz kezdeményezésbe. A budapesti Bálna ad otthont minden évben a Mézeskalácsvárosnak. Már jó előre "telket kell foglalni" hozzájuk. Később már "csak" annyi a dolgunk, hogy megálmodjuk, hogy mit is szeretnénk készíteni (ez lehet egy picike házikó, de akár a Parlament is), majd otthon megsütjük, összeállítjuk, kidekoráljuk az építményt, végül a helyszínen "beépítjük" a városkába. Tavaly mi a Budafoki templomot készítettük el (najó, igazából egy átlagos templomot, csak bónuszként hozzá csaptunk egy BUDAFOK feliratot), amit aztán a két ünnep között megmutogattunk a Bálnában az egész kiterjedt családnak és a nagyközönségnek is.
Ma két, kicsit eltérő mézeskalács receptet hoztam Nektek: az egyik teljesen formatartó, és kicsit keményebb, masszívabb is. Ebből a tésztából egy fokkal egyszerűbb építkezni, mi is ebből készítettük a templomot. A másik pedig a kolléganőm receptje, ez az igazi "rögtönpuha", isteni mézeskalácsé, ami aprósütinek is tökéletes.
Hozzávalók a masszívabb tésztához:
15 dkg vaj
3 tojás
40 dkg méz
1 kg liszt
30 dkg porcukor
1 tk szódabikarbóna
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
Hozzávalók a puha tésztához :
12 dkg vaj
2 db tojássárgája
20 dkg méz
34 dkg liszt
csipet só
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
Hozzávalók a cukormázhoz:
1 tojásfehérje
porcukor
néhány csepp citromlé
esetleg ételfesték
+Cukrok, ehető gyöngyöcskék, drazsék, csokik, gumicukrok a dekoráláshoz
Elkészítés:
A száraz anyagokat mérd ki, üsd hozzá a tojásokat, majd dolgozd bele a langyos, folyós mézet és a puha vajat is.
Kézzel gyúrd össze az egészet, majd hűvös helyen hagyd állni kb. 1 órát.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vékonyra, majd jöhetnek a különböző karácsonyi formák.
Szúrd/vágd ki a tésztából a kívánt alakokat, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Arra figyelj, hogy egyszerre kb. egyforma méretű formákat süss, mert a kisebbek, hamarabb kész lesznek.
Süsd kb. 5-6 percig a mézeskalácsokat.
Díszítés:
Cukormázat tojásfehérjéből és egy tonna porcukorból tudsz keverni. Egy kisebb tálba üsd bele a tojást, majd adagold hozzá a cukrot. Nagyon sokat felvesz, úgyhogy ne aggódj, ha még fél óra kevergetés után is folyósnak tartod. Ha sikerül homogénra keverni a cukormázat és nem is túl híg már, tedd egy egyszerű zacskóba, amin vágj egy nagyon pici lukat. Ezen keresztül tudod díszíteni majd a kalácsokat.
Egy kevés citromlevet is facsarhatsz előzőleg a cukormázba, hogy ne legyen olyan édes, illetve néhány csepp ételfesték segítségével színezni is tudod a krémet.
A kihűlt mézeskalácsokat díszítsd a mázzal és a cukorkákkal ízlés szerint.
Tippek a házépítésre:
Ha mézeskalácsházat szeretnél építeni, kicsit nehezebb dolgod van. Ebben az esetben először papírból készítsd el az "alaprajzot". A minta alapján vágd ki a tésztából az alapot, az oldalakat, a tetőt, de ne feledkezz el az ajtókról, ablakokról és a kéményről sem. (Mi az alablakok helyére öszetört keménycukrot szoktunk szórni, ami sülés közben szépen megolvad, és igazi üvegtáblának tűnik.)
A cukormáz segítségével egyesével állítsd össze az elemeket és bőven hagyj időt a száradásra, különben széteshet az egész. (Mi volt már, hogy hőlégfúvóval segítettünk rá a száradásra. :D) Az oldalakkal kezd, rögzítsd őket erősen az alaphoz és egymáshoz. Ezt követően jöhet a tető, a kémény, az ablakok, ajtók, esetleg kerítés, karácsonyfa/hóember a "kertbe".
Ha megvan az alap, érdemes tényleg pihentetni néhány órát, vagy akár egy napot is, és csak másnap díszíteni, így tuti van ideje megkötnie a cukormáznak.
Ezt követően jön az én kedvenc részem, amikor felragasztjuk a cukormázzal a cukorkákat, drazsékat és az egyéb díszítő elemeket. Egyszerűen imádom kicsicsázni a házacskákat. :) Gyerekekkel is szuper elfoglaltság lehet!
Utána már csak az a dolgunk, hogy csodáljuk a kész műremekeket.
Remélem meghoztam a kedvetek egy kis mézeskalács sütéshez! :)
További ünnepi receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek