Bevallom, hogy az idei volt az első év, hogy én is segédkeztem a bejgli elkészítésében. Eddig különösebben nem is izgatta a fantáziámat, mert Mama minden húsvétkor és karácsonykor is, akkora adagot süt, hogy 1-1 rudat mi is kapunk belőle. Ez persze idén is így van, de Anyával kitaláltuk, hogy mindenképp érdemes lenne elsajátítani a bejgli sütés "csínyját-bínyját", így rávettük Mamát, hogy adja át a tudást. :D Nagy nehezen meg is állapodtunk a tegnap délutánban, nézzétek meg, hogy mi sült ki belőle! :)
Elöljáróban annyi, hogy 4 nagy bejgli készült, 2 diós, 2 mákos!
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
40 dkg zsír vagy 50 dkg vaj
1 kocka élesztő
1,5+2 dl tej
1 kk+4 ek cukor
nagy csipet só
Hozzávalók a diós töltelékhez:
50 dkg darált dió
15-20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl forró tej
1 kk fahéj
fél citrom reszelt héja
+rumba áztatott mazsola ízlés szerint
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
50 dkg darált mák
20 dkg porcukor
1-2 ek gríz
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
1 kk fahéj
fél citrom reszelt héja
+rumba áztatott mazsola ízlés szerint
Elkészítés:
Elsőként mindent készíts elő, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.
1,5 dl langyos tejbe keverj bele 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Tedd meleg helyre, míg felfut.
Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, majd add hozzá a zsírt. Dolgozd össze, majd szórd bele a 4 ek cukrot is.
Ha felfutott az élesztő, ezt is öntsd a tésztához, majd ha eldolgoztad, jöhet a só is.
Dagaszd addig, míg a tészta könnyen elválik a kezedtől. Meleg helyen, letakarva keleszd kb. fél órát, míg összeállítod a tölteléket.
Ehhez kezd el felforralni a tejet.
A mákot és a diót is külön tálba keverd össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal. Reszelj mindkettőbe citromhéjat, majd a mákhoz adj egy kevés grízt is.
Végül önts mindkettőhöz tejet. Könnyen kenhető, lágy krémeket kell kapnod.
Ha szereted, adj még hozzá rumba áztatott mazsolát is. (Mi összesen 5 dkg-t szórtunk bele.)
A diós tölteléket is és a mákosat is, oszd kétfelé.
Közben megkelt a tészta, ezt is negyedeld el. Itt fontos a precízség, - nehogy szétrepedjen a bejgli - ezért mi a tölteléknél is, és a tésztánál is mérleget használtunk.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és már jöhet is a nyújtás.
Lisztezett deszkán nyújtsd 2-3 mm vastagságú téglalappá az első adag tésztát. A hosszúsága legyen kb. megegyező a tepsi méretével.
Kend meg az első adag töltelékkel, úgy, hogy a széleken maradjon ki kb. 1-1 cm. Hajtsd vissza ezt a részt és kicsit nyomkodd is a töltelékre, nehogy kifolyjon.
Szorosan tekerd fel a bejglit, majd helyezd át a sütőpapírra.
Ismételd meg a másik 3 adag tésztával és töltelékkel.
Ha szorosan egymás mellett sütöd a bejgliket, az oldalukat kend meg egy kevés olvasztott vajjal.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Válassz szét egy tojást, és elsőként a sárgájával kend meg a bejgliket.
Hagyd száradni, majd kend meg a felvert tojásfehérjével. Ettől lesz szép márványos.
Süsd kb. 30-35 percig.
További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek