Ez az 5. húsvétunk Gy.-vel azóta, mióta elköltöztünk otthonról, de valahogy még mindig nem sikerült kialakítani saját szokásokat. Persze ennek az a fő oka, hogy általában szombaton az egyikünk, vasárnap a másikunk szüleinél húsvétolunk, így nem is igazán volt idő saját nyuszizásra. Azért az unokatesókkal minden évben össze hozunk egy kis tojásfestős, sütisütős hangolódást, illetve a sonka, tojás nálunk sem hiányozhat. Idén persze az eddigieknél lelkesebbek vagyunk, hiszen ez lesz Mr. Baba első húsvétja. Már hetek óta gyűjtögetem a kis ajándékokat, amiket majd elrejtünk a kertbe és reményeim szerint a kis cukiság majd - szülői segítséggel - felfedezi. Mivel csokit még nem eszik, inkább udvari játékokat vadásztam össze. Hoz a nyuszi buborékfújót, homokozó játékot, szélforgót, labdát, sőt utolsó pillanatban sikerült a hőn áhított nyuszibiciklit is beszerezni. (Áááá, nem vittük túlzásba. :D) A nyuszizás mellett, persze kitaláltam már pár szabadtéri programot a hétvégére, illetve finom falatokat is. Elsőként az alábbi kalácsot.
Minden esetre remélem, hogy idén sikerül kialakítani egy jó kis rendszert, ami Mr. Baba kis életében majd meghatározó lesz.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
Hozzávalók a tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
pici só
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
1,2 dl langyos víz
15 dkg puha vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
4 ek kakaópor
5 dkg vaj
5 ek tej
szeletelt mandula
Elkészítés:
Mindent langyosan használunk fel, ezért érdemes már előre kikészíteni a hozzávalókat.
A lisztet öntsd egy nagy tálba.
Add hozzá a cukrot, sót, élesztőt.
Reszeld bele a citrom héját, majd üsd hozzá a tojásokat és csorgasd hozzá a langyos vizet.
Gyors mozdulatokkal dolgozd össze a tésztát.
Meleg helyen, letakarva keleszd minimum egy órát, míg a duplájára nem nő.
Közben készítsd elő a tölteléket. A vajat olvaszd meg, majd keverd bele a kakaóport és a tejet.
Ha megkelt, vedd ketté a tésztát.
Lisztezett deszkán nyújtsd kb. A/4-es méretű téglalappá az egyik tészta gombócot.
Kend meg a csokiszósz felével, szórd meg mandulával, majd csavard fel. Vágd végig középen, majd az alábbi kép alapján csavard meg a szárait.
Szórd meg a tetejét is szeletelt mandulával.
Tedd egy hosszúkás formába (pl. gyümölcskenyér), majd keleszd további egy órát. Ismételd meg ugyanezt a másik tészta darabbal.
Süsd kb. fél órát 190 fokon a kalácskákat, majd gyűjtsd be a bókokat.
Tipp: Persze lehet más tölteléket is használni. Például nutellát, olvasztott csokit, lekvárt. Meg lehet szórni aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel, egyéb magvakkal, csonthéjasokkal.
További húsvéti recepteket itt találsz:
Medvehagymás túróval töltött batyuk
Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel
Krémsajtos, medvehagymás kiflik
Utolsó kommentek