Clafoutis? Hogy micsoda? Először én is csak pislogtam, mikor pár évvel ezelőtt Anyukámtól hallottam erről a francia eredetű sütikéről. El sem tudtam képzelni, hogy milyen pite lehet az, ami palacsinta tésztához hasonló tejsodóból készül. Anya sem javított sokat a helyzeten, mert mélyhűtött szilvával turbózta, ami valószínűleg túl sok nedvességet engedett ki magából. A tészta nem igazán akart megsülni, kicsit el is ázott, így a félresikerült kísérlet után jó darabig nem foglalkoztunk vele. A napokban - a cserkó szezon kezdetén - jutott újra eszembe, így nekiveselkedtem én is. Az eredeti clafoutis ugyanis magozatlan fekete cseresznyéből készül. Nálam maradt a korai cserkó Velencéről, ráadásul ki is magoztam tekintettel Mr. Babára. Mondhatom, hogy mindhármunknak nagyon bejött, így tuti, hogy más verzióban is el fogom még készíteni.
Hozzávalók:
4 tojás
50 g cukor
2 dl tejszín
2 dl tej
150 g liszt
1 kk fahéj
300 g cseresznye
1/4 üveg cseresznye lekvár
Elkészítés:
A tojást dolgozd össze a cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá a tejet és a tejszínt.
Mehet hozzá a liszt is.
Ízesítsd fahéjjal, majd tedd félre a palacsinta tészta állagú masszát pár percre pihenni.
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra és készíts elő egy pite formát.
Vajazd, lisztezd ki.
A cseresznyét szórd bele a formába, majd öntsd rá a tésztát.
Kanalazz a tetejére néhány kiskanálnyi lekvárt is.
Süsd kb. 30 percig.
Tipp: Szerintem a legfinomabb langyosan, egy kis fahéjas cukorral megszórva. :)
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek