Már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni a fondant bevonatot, hiszen gyönyörű tortákat lehet vele készíteni. Persze sokáig nem mertem megkockáztatni, így általában krémmel vagy kinyújtott marcipánnal dolgoztam. Aztán egy nagyobb családi esemény apropóján mégis begyúrtam - az alábbi recept alapján - a masszát és nem kellett csalódnom. Persze sokat kell gyakorolni magát a bevonást, de a fondant elkészítése szerintem elég egyszerű és nem igényel semmi extra alapanyagot.
Hozzávalók:
6 ek víz
1 ek őrölt zselatin
2 ek méz
1 púpos ek margarin
kb. 80-90 dkg porcukor
Elkészítés:
Elsőként szitáld át a porcukrot, majd a felét szórd egy nagy tálba. A közepére készítsd egy kis mélyedést.
A vízben keverd el a zselatint, majd kezdd el melegíteni. Tedd bele a mézet és a vajat, majd keverd addig, míg fel nem olvadnak és egynemű nem lesz a folyadék.
Öntsd a zselés öntetet a mélyedésbe, majd egy fakanállal dolgozd össze.
Kis adagokban szórd hozzá a maradék porcukrot, de közben folyamatosan kevergesd, majd gyúrd is át.
A cél az, hogy egy puha, sima anyagot kapjunk, ami nem ragad és nem is túl száraz, tehát nem repedezik.
Ha sikerült elérni a kívánt állagot, azonnal csomagold folpackba, majd zacskózd is be, mert sajnos nagyon gyorsan kiszárad.
Tartsd szobahőmérsékleten minimum 6 órát, majd felhasználás előtt jó alaposan gyúrd át. Ezt követően már használhatod is a házi készítésű fondant bevonatodat tortákhoz és süteményekhez.
Tipp:
- Nyújtás előtt szórj étkezési keményítőt a deszkára, így nem fog ragadni a massza.
- Ha túl száraz (pl. repedezik), adj hozzá egy kevés olvasztott vajat.
- Ha túl ragacsos, dolgozz bele még pluszba porcukrot.
- Színezni érdemesebb por vagy gél állagú ételfestékkel. Ha csak hagyományos ételfestéked van, kicsit nehezebb lesz a dolgod, mert nagyon elvizesedik a fondant, mire eléred a kívánt színt.
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is, így nem maradsz le az újabb, finomabbnál-finomabb receptekről.
Utolsó kommentek