Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jamie sütőtökös muffinja

Mr. Gombóc pont ma fél éves, így pár hete már mi is elkezdtük a hozzátáplálást. Nagyon nagy szerencsém van vele, mert annyira boldog attól, hogy Ő is nagyfiúsan, velünk ehet, hogy mindent, de mindent szívesen megkóstol. Ráadásul nem is kell pürésítenem, elég ha például villával összetöröm a hamiját vagy lereszelem. Szépen elnyammogja a két kis fogával. Az abszolút befutó nála a sütőtök, így hetente 2-3 alkalommal is sütök. Persze nekünk már a fülünkön jön ki, de Mr. Baba nem tudja megunni. Készítettem már magunknak belőle sima, sütőtök krémlevest, zöldségkrémlevest, sőt egy vállalhatatlan birsalmás sütőtök krémlevest is. :D Terveim között szerepel a sütőtökös pite, sütőtökös-tejszínes tészta elkészítése. Szóval ha Nálatok is nagy kedvenc, akkor érdemes visszanézni az oldalra, mert Mr. Baba örömére lesz még. :) Addig is egy jó kis muffin recept Jamie-től!

liszt cukor sütőtök gyors muffinok muffin édességek halloween só fahéj ánizs szegfűszeg tojás olaj sütőpor dió

Hozzávalók:

20 dkg előre megsütött sütőtök

15 dkg liszt

15 dkg barnacukor

2 tojás

85 ml olaj

1 csomag sütőpor

1-1-1 mk fahéj-ánizs-őrölt szegfűszeg

1 csipet só

1 marék dió

liszt cukor sütőtök gyors muffinok muffin édességek halloween só fahéj ánizs szegfűszeg tojás olaj sütőpor dió

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

Az előzőleg már megsütött sütőtököt kanalazd ki a héjából és tedd egy nagy tálba.

Üsd hozzá a tojásokat, az olajat és a cukrot.

Jól dolgozd össze.

Egy másik tálba jöhet a liszt, a fűszerekkel és a sütőporral.

Szitáld az előzőeket a tojásos keverékhez.

A diót vágd durvára, majd a felét keverd a masszába.

Adagold muffin formába, majd szórd meg a sütik tetejét a maradék dióval.

Süsd 20 percig.

liszt cukor sütőtök gyors muffinok muffin édességek halloween só fahéj ánizs szegfűszeg tojás olaj sütőpor dió

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

További Halloween-i ötletekért nézz körül itt:

Tippek halloween-i ételekre, italokra

Tökfaragás&Sütögetés gyerekekkel

Halloween-i sütőtökös muffin

Ötletek a dekorációra és a jelmezre

Halloween-i mini pizzák

Chilis denevérek

0 Tovább

Chilis denevérek

Ha körbenéztek például pinteresten, vagy csak szimplán "meggúglizzátok" azt, hogy "halloween food", érdekes módon sokkal több ötletet találtok rémisztő édességekre. Valahogy a sós parti kaják nem olyan népszerűek vagy talán kevésbé inspirálóak. Én is mindig meg vagyok lőve, hogy milyen "rendes" étel készüljön a sok finomság mellé. Éppen ezért most az egyik kedvenc (mellesleg egyben a legegyszerűbb) túrós pogi receptemet variáltam át egy kicsit, hogy megfelelő legyen a halloween-i hangulathoz. 

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Hozzávalók kb. 2 tepsihez:

25 dkg túró

25 dkg vaj

25 dkg liszt

1 csapott ek só

1 kk chili por (több-kevesebb a chili erősségétől és az ízlésetektől függően)

1 tojás

5 dkg reszelt sajt

1 zacskó szemes bors

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Elkészítés:

A túrót, a vajat, a lisztet, a sót és chilit mérd egy nagy tálba, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze.

Pihentesd kb. 1 órát a hűtőben folpackba csomagolva.

Lisztezett deszkán nyújtsd kb 1 cm vastagságúra, majd szaggasd ki denevér alakú kiszúró formával.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra.

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Rendezgesd sütőpapíros tepsire a denevéreket.

Kend le felvert tojással és szórd meg egy kevés sajttal.

Szúrd bele a bors szemeket is.

Süsd kb. 13 percig a denevéreket.

Tipp: Persze más kiszúró formával is elkészíthetőek. 

Tálalj mellé fűszeres salsa szószt.

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

További Halloween-i ötletekért nézz körül itt:

Tippek halloween-i ételekre, italokra

Tökfaragás&Sütögetés gyerekekkel

Halloween-i sütőtökös muffin

Ötletek a dekorációra és a jelmezre

Halloween-i mini pizzák

0 Tovább

Halloween-i mini pizzák

A tavalyi halloween bulink nagy slágere volt az alábbi mini pizza természetesen az elmaradhatatlan ünnepi, borzongató dekorációval. A jó benne, hogy tökéletes buli kaja, hiszen a pizzát szinte mindenki szereti. A feltétek variálhatóak, így ízlés szerint alakíthattok kicsit rajta a saját elképzelésetek szerint. Hoztam ötletet a díszítés terén arra is, ha semmilyen extra halloween-i sütő eszközzel (jelen esetben kiszúró formával) nem rendelkeztek. Persze, ha olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy esetleg van 1-2 darab, akkor  sonkából vagy sajtból kitűnő szellemeket tudtok kiszúrni. Csak a fantáziátok szab a pizza korongok dekorálásának határt.   

pizza vendégvárók liszt élesztő olívaolaj olívabogyó hagyma sonka sajt szalámi cukor oregánó bazsalikom kukorica halloween

Hozzávalók a tésztához:

0,5 kg liszt

1 csomag szárított élesztő/0,5 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

1 ek só

1 kk cukor

1 csapott ek oregánó

1 csapott ek bazsalikom

őrölt bors

3 dl langyos víz

3 ek olívaolaj

Hozzávalók a feltéthez:

házi pizzaszósz

10 dkg vékonyra szelt csirkemell sonka

10 dkg paprikás szalámi

1 kis csomag fekete olíva bogyó

10 dkg sajt

1 db konzerv kukorica

1 fej hagyma

pizza vendégvárók liszt élesztő olívaolaj olívabogyó hagyma sonka sajt szalámi cukor oregánó bazsalikom kukorica halloween

A tészta száraz hozzávalóit keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat és adagold hozzá a vizet. A robotgép dagasztókarjával vagy kézzel dolgozd össze a tésztát.

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát, míg a duplájára nem nő.

Közben készítsd elő a feltéteket. Az olíva bogyókat felezd el, egy részéből vágj a pók lábának való csíkokat. Néhány paprikás szalámit is apríts fel.

A sonkából szúrj ki szellemeket. 

A hagymát pucold meg, vágd apróra, a kukoricát és a pizza szószt készítsd elő, a sajtot reszeld le.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagra, majd szúrj ki belőle egy pohár segítségével korongokat.

Sorakoztasd tepsire őket és kend le pizza szósszal.

Szórd meg ízlés szerint hagymával, kukoricával és sajttal, majd jöhet rá a halloween-i díszítés.

Némelyikre kerüljön sonka szellem, a többit pedig rakd ki fekete olívabogyó vagy paprikás szalámi pókkal.

Süsd 200 fokon kb. 15 percig.

pizza vendégvárók liszt élesztő olívaolaj olívabogyó hagyma sonka sajt szalámi cukor oregánó bazsalikom kukorica halloween

További halloween-i ötletekért kattints az alábbi linkekre:

Tippek halloween-i ételekre, italokra

Tökfaragás&Sütögetés gyerekekkel

Halloween-i sütőtökös muffin

Ötletek a dekorációra és a jelmezre

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Diós meggyes kuglóf

Érdekes, hogy milyen apróságok hiányoznak az embernek a régi, Mr. Baba előtti életéből. Nem a bulizás, nem az alvás, nem a függetlenség (bár néha jó lenne egy csipet belőlük), hanem egy kis nyugalom, amikor egyikünknek sem kell kapkodni, hanem ráérünk babanyígás nélkül betolni a vasárnapi kávénkat és reggelinket. Mindig próbálkozunk, de úgy tűnik, hogy a laza étkezések majd csak akkor jönnek el, mikor Gombóc uraság is velünk együtt szürcsöli a reggeli kakaót a fincsi péksütivel. Jelen esetben egy meggyes diós kuglóffal. :)

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg porcukor

1 dl olaj

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 dl tej

4 púpos ek durvára darált dió

15 dkg magozott meggy

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra és készíts elő egy kuglóf formát.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral, majd add hozzá az olajat is.

A sütőporos lisztet szitáld a keverékhez, majd jó alaposan dolgozd össze.

Lazítsd tejjel.

Keverd bele a darált diót is.

A massza felét egyengesd el a kuglóf formádba, majd szórd meg a - jó alaposan lecsöpögtetett - meggy felével. 

A maradék tésztát is öntsd a formába, majd dobáld bele a másik adag meggyet is.

Süsd kb. 50 percet 160 fokon.

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Gyors szilvás túrós lepény

Idén sajnos botrányosan rossz volt a szilva termésünk. Velencén szó szerint 2-3 csoffadt szemet sikerült "összekukáznunk"/fa. Szerencsére Szabó Papa kertjében jobb volt a helyzet, így készült néhány üveg igazi, retró, cukormentes, hosszan főzött, sűrű szilvalekvár, ami messziről sem látott dzsemfixet. :D Mivel tényleg alig-alig maradt ezen kívül szilva, nem is igazán sütöttem idén jó kis szilvás pitéket. Hiányérzetem is volt, így a szezon utolsó pillanatában hozok egy jó kis túrósat, amit később akár fagyasztott gyümölcsből vagy befőttből is el tudtok készíteni. Szerencsére nekem 2016-ból még van pár üveg. :)

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Hozzávalók:

10 dkg vaj

20 dkg porcukor

2 tojás

25 dkg túró

4 dl tej

25 dkg liszt

1 kk fahéj

fél csomag sütőpor

kb. 10 szem szilva

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

A puha vajat keverd habosra a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat.

Jöhet a túró és a tej is.

Egy másik keverőtálban dolgozd össze a lisztet, a fahéjat és a sütőport, majd szitáld a túrós masszához.

Öntsd tepsibe a tésztát.

A szilvát magozd ki, szeleteld fel.

Tedd ki a süti tetejét a gyümölccsel.

Süsd kb. 40 percig.

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mákos muffin vanília krémmel

A dió mellett szerintem a mák az örök klasszikus, ami minden évben visszatérő vendég az ősz beköszöntével. Biztos vágyunk ilyenkor már a karácsonyi bejglire és azért sütünk egyre több diós, mákos süteményt. :) Kíválóan lehet variálni különböző gyümölcsökkel, például citrommal vagy éppen meggyel/cseresznyével. Én utóbbival bolondítottam meg, ami kissé visszahozza a nyári hangulatot is. Az idő egyébként nagy szerencsénkre késő tavaszi, kora nyári, úgyhogy ez a szuper párosítás. Ha Ti is odavagytok a mákos receptekért, érdemes visszanézni a blogra, mert egy mascarpone-s, citromos finomságot is hozok a közeljövőben.

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Hozzávalók: 1 bögre=1,5 dl

1 bögre natúr joghurt (1 kis doboz)

3/4 bögre cukor (nálam barnacukor)

3/4 bögre olaj

2 tojás

1/2 bögre mák

2 bögre liszt (nálam teljes kiőrlésű)

fél csomag sütőpor

2 bögre cseresznye vagy meggy (fagyasztott vagy befőtt)

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor

3 ek cukor

fél l tej

1 kis doboz mascarpone

1 kk vanília aroma

néhány szem cseresznye/meggy a díszítéshez

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

A cukrot jó alaposan keverd ki a tojással, majd öntsd hozzá a joghurtot és az olajat is.

A lisztet, a sütőport és a mákot szintén keverd össze, majd szitáld a joghurtos keverékhez.

A cseresznyét/meggyet magozd ki, csepegtesd le, ha szükséges, majd forgasd a tésztába.

Adagold a formákba, majd süsd kb. 20 percig.

A pudingot készítsd el a tejjel és a cukorral a csomagoláson látható utasítás szerint, majd hagyd kicsit kihűlni.

A mascarpone-t lazíts fel, majd egy habverő segítségével dolgozd össze a pudinggal.

Add hozzá a vanília aromát is, majd egy csillag csövű habzsák segítségével díszítsd fel a muffinok tetejét. 

Szórd rá a cseresznyét és kész is. :)

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Őszi körtés-diós-almás sütemény

Mr. Gombóccal próbáljuk a szép őszi idő minden pillanatát kihasználni és délelőttönként hatalmas sétákat teszünk a kis lakótelepi barátainkkal. Van, hogy már fél 10 felé kint vagyunk - mert a gyerekek nem bírnak magukkal - és csak 1 óra körül megyünk haza ebédelni. Korzózunk a babakocsikkal a házak között, beszélgetünk (legalábbis próbálunk), a kicsik pedig ideális esetben elnézegetik egymást és a szép őszi természetet. Nekik persze csoda minden. Leírhatatlanul boldogok, ha szedünk nekik 1-1 színes falevelet és azzal szórakozhatnak. (Arra még nem jöttek rá, hogy minél később próbálják megenni, annál tovább játszhatnak vele. :D) Persze a játszóterezést szeretik igazán, ott kitombolhatják magukat. A játszin lehet különböző őszi terméseket, gesztenyét, makkot, diót szedni. Mr. Baba ehhez ugyan még kicsike, de ő is élvezettel - és némi féltékenységgel nézi -, ahogy a többi kis "birodalmi lépegető" felfedezi a világot. Na, nem baj majd jövőre. Addig is itt egy újabb őszi diós édesség. :)

tej cukor dió alma körte fahéj ánizs szegfűszeg tojás sütőpor liszt vaj édességek

Hozzávalók:

2 tojás

13 dkg cukor (nálam barna cukor)

8 dkg vaj

1 dl tej

20 dkg liszt (nálam teljes kiörlésű rozsliszt)

1-1 tk őrölt fahéj és szegfűszeg

fél tk ánizs

fél csomag sütőpor

2 közepes alma

2 közepes körte

1 marék dió

+ 1 csapott ek kristálycukor és 1 mk fahéj

tej cukor dió alma körte fahéj ánizs szegfűszeg tojás sütőpor liszt vaj édességek

Elkészítés:


Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 30x30 cm-es tepsit.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral.

A vajat olvaszd fel és ezt is add a tejjel együtt a masszához.

A lisztet keverd össze a fűszerekkel és a sütőporral, majd szitáld a tésztához. Miután jó alaposan összedolgoztad, egyengesd tepsibe az egészet.

Hámozd meg a gyümölcsöket, majd vágd fel és szépen rakosgasd ki a szeletekkel a süti tetejét.

A diót aprítsd fel és szórd rá a sütire.

A kristálycukrot keverd össze a fahéjjal és ezt is hintsd a gyümölcsökre.

Süsd kb. 20-25 percig.

tej cukor dió alma körte fahéj ánizs szegfűszeg tojás sütőpor liszt vaj édességek

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Túrós, szezámmagos szívecskék

Nagy szerencsémre sosem küzdöttem a feledékenységgel. Már ovis koromban sem hagytam el a rucijaimat, játékaimat, a suliban sem volt probléma soha, hogy ezt vagy azt otthon hagytam volna. Nem mentek ki a fejemből a dolgozatok, a fontos események. Később a munkahelyemen és a magánéletemben is mindig mindent észben tartottam. A szerencsés széria egészen Mr. Gombócig tartott. Tavaly augusztusban már gyanús volt, mikor 2x egymás után áztattam el a táskámat, mert elfelejtettem a kupakot visszacsavarni a fél literes üvegemre. :D Akkor már gondoltuk, hogy itt valami (pontosabban valaki) kopogtat, mert alapból nem lehetek ennyire hülye. Azóta a feledékenységem nem sokat javult, bár tány, hogy minden létező módszerrel próbálom kompenzálni a hiányosságokat.

Hétvégén Gy. munkahelyére kellett volna sütnöm valami finomságot, amit természetesen kb. abban a pillanatban felejtettem el, mikor megtudtam. :D Azért vasárnap délután Gy. rákérdezett, így gyorsan összedobtuk közös erővel az alábbi sós nasit. Mr. Baba volt a legügyesebb, hajlandó volt egy kicsit szundizni, míg mi sütögettünk. túró vendégvárók liszt vaj só tojás szezámmag

Hozzávalók kb. 2 tepsihez:

25 dkg túró

25 dkg vaj

25 dkg liszt

1 csapott ek só

1 tojás

2 ek szezámmag

túró vendégvárók liszt vaj só tojás szezámmag

Elkészítés:

A túrót, a vajat, a lisztet és a sót mérd egy nagy tálba, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze.

Pihentesd kb. 1 órát a hűtőben folpackba csomagolva.

Lisztezett deszkán nyújtsd kb 1 cm vastagságúra, majd szaggasd ki.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra.

Rendezgesd sütőpapíros tepsire a szívecskéket. 

Kend le felvert tojással és szórd meg szezámmaggal.

Süsd kb. 13 percig a kis sós nasikat.

túró vendégvárók liszt vaj só tojás szezámmag
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Fügés bukta

Gyerekként elég válogatós voltam - be kell valljam, most is - és persze eléggé útáltam a menza kaját. Anyáék egy idő után megunták a nyafogásomat és azt, hogy az ablakon szórják ki a pénzt. Megkérdezték a nagyszüleimet, hogy nem-e lehetne arról szó, hogy ezentúl suli után náluk kajcsizom. Ennél jobb dolog szerintem nem is történhetett hajdani "gourmet Dorcsóval", mert Mamánál jobban állítom, hogy Gordon Ramsay sem főz. Van is néhány emlékezetes fogás, melyekre kisgyerekkorom óta emlékszem. Az egyik ilyen klasszikus pénteki finomság a bukta. Egy erős leves után, szuper második lesz belőle. Füge lekvárral töltve pedig nagyon különleges is. 

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

füge lekvár

olvasztott vaj

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra a tésztát.

Oszd 8-10 cm-hosszú téglalapokra, majd tegyél mindegyik közepébe - csíkban - 1-1 ek lekvárt.

Tekerd fel őket. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A buktákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek. 

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

1 Tovább

Meggyes túró rudi pohárkrém

Mióta Mr. Baba megszületett, az étkezési szokásaink felettébb megváltoztak. Este próbálunk mindent megtenni, hogy viszonylagos nyugalomba megvacsorázzunk, de a kis trónörökös persze keresztül húzza a számításainkat. A napközbeni étkezésiem is általában abból állnak, hogy gyorsan benyomok valamit, hiszen a 2017. évi Mr.Babatörvény 14. § kimondja, hogy amint anya leülne enni, a mélyen alvó baba felriad. :D Éppen ezért sokszor csak valami kis édességre futja: kekszre, joghurtra, túró rudira. Utóbbinak nagy fogyasztója lettem az elmúlt hónapokban. :D Az alábbi desszertet is ez a finomság ihlette.  
meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Hozzávalók 6 főre:

250 g túró

200 g habtejszín

4 ek porcukor

150 g étcsoki

2-3 ek tej

fél üveg meggybefőtt

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Hozzávalók a piskótához:

2 tojás

2 ek liszt

2 ek cukor

1 ek kakaópor

fél kk. sütőpor

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a piskótát. (Ha maradék csokis sütivel dolgozol, akkor a következő lépések értelem szerűen átugorhatóak.)

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy kisebb szilikonos vagy sütőpapírral bélelt formát. 

A tojásokat válaszd ketté és a sárgáját keverd fehéredésig a cukorral.

A lisztet és a sütőport dolgozd össze a kakaóval, majd szitáld a cukros, tojásos masszához.

A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd óvatosan a tésztába.

Süsd kb. 10 percig. Meleg helyen hagyd kihűlni.

Közben készítsd elő a túrókrémet. Ehhez a túrót törd át (ha szükséges), majd keverd ki a porcukorral.

A habtejszínt verd fel és forgasd a túróhoz.

A csokoládét olvaszd fel egy kevés tejjel, majd - ha kicsit kihűlt a piskótád - jöhet is az összeállítás.

A poharak aljába tegyél egy kevés apróra vágott/tördelt süteményt, csorgass rá kb. 11 evőkanálnyi befőtt levet, majd kanalazz rá a krémből.

Locsold meg olvasztott csokival, halmozz rá pár szem meggyet, majd ismét jöhet a piskóta, a befőttlé, a túrókrém, végül a maradék csoki és a gyümölcs.

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Sütőtökös krumplipüré

Szeretem variálni a már megszokott köreteinket, így a rizs és a sült/petrezselymes krumpli mellett elég sokszor készítek valamilyen tartalmasabb salátát, kuszkuszt, kölest vagy például bulgurt. A krumplipürét is szeretem feldobni valamivel, például különböző sajtokkal, sajtkrémmel vagy éppen egy kevés karamellizált hagymával. A beköszöntő ősz alkalmából most épp sütőtökkel és rozmaringgal kombináltam.  Szerintem tökéletes köret a Márton-napi libasült mellé, de egy szimpla vasárnapi ebédet is feldobhatunk a segítségével.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30 dkg sütőtök

2-3 kisebb rozmaring ág

2 gerezd fokhagyma

só, bors, szerecsendió

100 ml forró tej

100 g vaj

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Elkészítés:

A krumplit és a sütőtököt pucold meg, majd vágd őket kockákra.

A krumplit sós vízben tedd fel főni, a sütőtököt pedig szórd egy tepsibe. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a rozmaring ágakat. Sózd, borsozd. Süsd lefedve kb. 20 percig, míg megpuhul, majd további 10 percig, hogy kicsit megpiruljanak a sütőtök kockák.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le, majd tedd egy nagyobb tálba. Jöhet hozzá a sütőtök is. Törd össze az egészet, majd verd habosra a forró tejjel és a kockákra vágott vajjal. Ízesítsd sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Tipp: Szerintem nem érdemes 30 dkg sütőtököt magában elkészíteni, ezért én nagyobb adagot szoktam sütni. A maradék jól jön például krémlevesbe (akár sütőtök krémlevesbe), tepsis zöldségekhez, vagy akár magában is. :)

Ha nincs kedved a sütéssel bajlódni egyszerűen főzd meg a tököt a krumplival együtt. Kb. egyforma a főzési idejük.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Mogyoróvajas keksz

Fogalmam sincs, hogy eddig, hogyan maradhatott ki a repertoárból az egyik klasszikus, amerikai kedvenc, a mogyoróvajas keksz. Őszintén szólva eddig valahogy eszembe sem jutott sütni, talán azért, mert alapvetően kicsit csalódtam a mogyoróvajban. Nem tudom mit vártam, de az első kóstolástól egyáltalán nem voltam elájulva. A napokban viszont újra eszembe jutott és szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy én bizony mogyoróvajas kekszet akarok sütni. Mégpedig azonnal. A dolog szépséghibája az volt, hogy nem volt otthon egy deka vaj sem. Szerencsére Gy. nem csinál ügyet az ilyesmiből. Ha süti van kilátásba helyezve, azonnal fogja magát és elcsattog a boltba a hiányzó hozzávalóért. Most is így történt, én mindent előkészítettem, a fiúk pedig meghozták a várva várt vajat. Negyed órával később már falatozhattuk is a fincsi kekszet. Na, ilyen formában már én is meg voltam elégedve a mogyoróvajjal. :) 

mogyoróvaj keksz édességek vaj sütőpor liszt barnacukor cukor tojás fahéj szegfűszeg

Hozzávalók kb. 40-50 darabhoz: 

100 g liszt

1-1 kk fahéj, őrölt szegfűszeg

180 g mogyoróvaj

140 g barnacukor

100 g vaj

2 pici tojás

2 kk sütőpor

mogyoróvaj keksz édességek vaj sütőpor liszt barnacukor cukor tojás fahéj szegfűszeg

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

A mogyoróvajat, a cukrot, a tojást és a vajat mérd egy nagy tálba, majd jó alaposan keverd össze.

A lisztet, a sütőport és a fűszereket öntsd az előbbi masszához.

Dolgozd össze az alapanyagokat, majd formázz - nedves kézzel - kis golyókat a tésztából. (Ne ijedj meg, ha kicsit lágynak találod a tésztát, ilyennek kell lennie.)

Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd nyomkodd is kicsit le. 

Fontos, hogy hagyj egy kevés helyet a kekszek között, mert sütés közben megnőnek. 

Süsd kb. 12-15 percig. 

mogyoróvaj keksz édességek vaj sütőpor liszt barnacukor cukor tojás fahéj szegfűszeg

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek