Imádom a nyugis reggeliket, főleg vasárnaponként és ünnepnapokon, de valahogy Karácsonykor (igazából szinte a két ünnep között végig) mindig annyira tele vagyok, hogy a reggelit sokszor inkább kihagyom. Mégis nagyon hiányoznak a jó kis fűszeres péksütemények, az elmaradhatatlan kalács, a mézeskalácsos latte, úgyhogy én már novembertől fincsi, karácsonyi ihletésű reggeliket készítek. Egyrészt szupi hangolódás az ünnepekre, másrészt ígyis-úgyis kell valamit reggeliznünk, úgyhogy kettőt egy csapásra. :) Elsőként egy "karácsony ízű" rugelach-ot hoztam, ami egy kis narancslével és kávéval szuper napindító. Azért is kíváló választás reggelire, mert a tésztát már előző nap begyúrhatod, reggelre pedig csak a nyújtás, töltés, tekerés, sütés marad.
Hozzávalók:
200 g vaj
200 g mascarpone
90 g cukor
270 g liszt+a nyújtáshoz
4 púpos ek narancslekvár
10 dkg étcsoki
10 dkg kandírozott narancs
Elkészítés:
A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban.
Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen. Ez azért fontos, mert a tészta alapból elég ragacsos, de hidegen sokkal kezelhetőbb azért.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A csokit aprítsd össze, a lekvárt és a kandírozott narancsot készítsd elő.
A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.
Kend meg a narancslekvárral, majd szórd meg a csokival és a naranccsal.
Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.
Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket
majd kend le felvert tojással.
A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.
Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.
2 tepsi lesz ebből az adagból.
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek