A hétköznapokban nem jellemző rám, hogy klasszikus sütiket készítek, de ünnepekkor azért csak jó visszanyúlni a hagyományokhoz. Éppen ezért eme jeles napra, Anyák Napjára egy igazán nosztalgikus édességet hoztam. A recept egyébként Zsófi barátnőm Anyukájától származik, aki minden fontosabb eseménykor ezt a finomságot süti. A recept leírásából is látszik, hogy ugyan nem kell hozzá semmi extra alapanyag, de azért nem egy gyorsan összedobható édesség. Jócskán kell hozzá türelem. Minden esetre a fáradozást mindenképpen megéri, mert hihetetlenül finom. Nem is csodálom, hogy Zsófiék minden évben követelik. :)
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
20 dkg porcukor
8 ek melegvíz
10 ek olaj
25 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a töltelékhez:
2,5+2,5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag puncs pudingpor
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
Hozzávalók a mázhoz:
3 ek cukor
3 ek tej
3 ek kakaópor
10 dkg vaj
Elkészítés:
A piskótával kezdünk. Elsőként válaszd szét a tojásokat és a sárgáját keverd ki a cukorral.
Mehet hozzá a víz és az olaj is.
A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld az előzőekhez.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd ezt is forgasd a tésztába.
Oszd ketté, majd az egyik felébe keverj egy kevés kakaóport is.
Öntsd 1-1 kivajazott, kilisztezett (vagy szilikon) őzgerinc formába a sima és a kakaós tésztát, majd süsd mindkettőt 190 fokon kb. 40 percig.
Közben a vaníliás pudingport keverd ki a 2,5 dl tejjel, majd főzd meg a csomagoláson látható utasítás szerint cukor nélkül. Tedd félre kihűlni.
Ugyanígy járj el a puncs pudinggal és a másik 2,5 dl tejjel.
A vajat keverd habosra a cukorral, majd a felét dolgozd a már kihűlt vaníliás, a másik felét pedig a puncs pudinghoz.
Ha a tészta is megsült és kihűlt, jöhet az összeállítás.
Vágd fel kb. ujjnyi vastagra a tésztát, majd a puding segítségével ragaszd össze a rétegeket a következő módon: 1 vaníliás piskóta, 1 ek vaníliás puding, 1 kakaós piskóta, 1 ek puncs puding és így tovább míg el nem fogy minden alapanyag.
A máz hozzávalóit forrald össze, majd egy ecset segítségével vond be vele a sütit. Én két részletben csináltam, hogy jobban fedjen.
Tedd hűtőbe, majd sréhen vágj belőle ujjnyi vastag szeleteket, hogy egyszerre látszódjon minden réteg.
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek