Emlékszem, mikor először vett Anya avokádót, nem tudtam milyen ízre, állagra számítsak. Mikor megkóstoltam, utána sem tudtam eldönteni, hogy mihez tudnám hasonlítani, de abban biztos voltam, hogy iszonyúan ízlik és akarok még, még, még! Ha a "zöld" íz mond valakinek valamit, akkor talán erre hajaz. A lényeg, hogy aki még nem kóstolta, mindenképp tegye meg. Már csak azért is, mert számos pozitív hatása van a szervezetre: A kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, a szívbetegségek, a stroke, az érrendszeri problémák és a rák (főként a mell és a prosztatarák) kialakulását. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel, a foszfor, vas, kálium, kalcium és magnézium mellett A-, B-, C- és E vitamint is találunk benne. Sőt, folsavban sem szenved hiányt, így nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Olajtartalma miatt kitűnően ápolja az érzékeny bőrt, a benne lévő A- és E- vitamin pedig az ekcéma kezelésére is jó. Szuper antioxidáns és - ami a leglényegesebb - kitűnő afrodiziákum, melyet valószínűleg nem is a beltartalma, hanem...khmmm...sajátos alakjának köszönhet. :) Érdekesség, hogy aztékul "ahuacacuahat"-nak hívják, melynek jelentése "herefa". Jah, az avokádók kettesével csüngenek a fákon, így már érthető az elnevezés is. :D De most már abbahagyom a dumát, jöjjön a recept, ami a "rövid" bevezetőmhöz képest csak egy kis szösszenet. :)
Hozzávalók:
2 db érett avokádó
2 ek natúr joghurt
1-2 gerezd fokhagyma
1 lime leve (ha nincs, akkor egy fél citrom)
1 csapott mk só
őrölt bors
Elkészítés:
Az avokádót pucold meg, majd vágd kockákra.
Hámozd meg a fokhagymát is.
Tedd egy tálba az avokádót és a fokhagymát a joghurttal együtt.
Ízesítsd sóval, borssal és a lime/citrom levével.
Botmixerrel pürésítsd össze.
Kóstold meg, és ha szükséges pótold a hiányzó fűszereket, lime levet.
Tálald teljes kiörlésű pirítóssal, zöldségrudacskákkal.
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek