Gyerekkori kedvencünk volt tesómmal az "almás-hagymás husi". Úgy emlékszem, hogy akkoriban Anya sertésből készítette, de azóta már átáltunk a csirke-pulyka vonalra. Valami rémlik arról is, mintha kis batyukban sütötte volna őket, egyesével becsomagolva. Érdekes módon jó régen nem ettünk, pedig a családban azóta is szeretjük az édes ízeket kombinálni a hús ételekkel. Főleg ilyenkor, ősszel-télen vágyunk hasonló fogásokra, így egyik délután én is kitaláltam, hogy gyorsan összedobok valami hasonlót. Köretnek krumplifánkot illetve párolt lila káposztát készítettem hozzá. Nagyon jó kis nosztalgia vacsi lett belőle. :)
Hozzávalók a csirkéhez:
1 kg csirkemell
2-3 nagy hagyma
2-3 nagy alma
1 ek dijoni mustár
só, bors, kakukkfű
1,5 dl bor (nálam most rozé)
10 dkg sajt
Hozzávalók a körethez:
0,5 kg krumpli
2 tojás
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 kk só
1 kk bors
1 mk reszelt szerecsendió
2 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A husit mosd meg és vágd szeletekre. Fűszerezd be a sóval, borssal, kakukkfűvel mindkét oldalukat és kend meg mustárral is.
A hagymákat és az almákat pucold meg, majd vágd mindet vékony szeletekre.
Sorakoztasd tepsibe a husikat. Öntsd mellé a bort is, majd pakold rájuk a felszeletelt hagymát és almát.
Letakarva süsd 180-200 fokon kb. 20 percig, míg megpuhul a husi. Fedő nélkül szintén süsd kb. ugyanennyit, hogy elfőjön a maradék bor, illetve, hogy kicsit megpiruljon minden. Az utolsó 5-10 percben reszeld rá a sajtot is, hogy szépen rá tudjon olvadni.
Közben a krumplit pucold meg és kockára vágva tedd fel főni.
Ha kész, szűrd le és törd át krumplinyomóval. Keverd hozzá a két tojást, ízesítsd a fűszerekkel, majd adagold hozzá a sütőporos lisztet is.
Jó alaposan dolgozd össze, addig míg egy homogén masszát nem kapsz.
Hevíts olajat egy serpenyőben és adagolj kis kupacokat a tésztából.
Süsd a krumplifánkok mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarnák nem lesznek.
Tipp: A krumplifánk mellett adhatsz hozzá párolt lila káposztát is vagy egy kevés bogyós gyümölcsös mártást. Szerintem szuperül megy hozzá mindkettő. :)
A husikat néhány perc alatt elő is sütheted, mielőtt a tepsibe pakolnád őket.
Gyertek fb-ra és instagram-ra is.
Utolsó kommentek