Fogalmam sincs, hogy eddig, hogyan maradhatott ki a repertoárból az egyik klasszikus, amerikai kedvenc, a mogyoróvajas keksz. Őszintén szólva eddig valahogy eszembe sem jutott sütni, talán azért, mert alapvetően kicsit csalódtam a mogyoróvajban. Nem tudom mit vártam, de az első kóstolástól egyáltalán nem voltam elájulva. A napokban viszont újra eszembe jutott és szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy én bizony mogyoróvajas kekszet akarok sütni. Mégpedig azonnal. A dolog szépséghibája az volt, hogy nem volt otthon egy deka vaj sem. Szerencsére Gy. nem csinál ügyet az ilyesmiből. Ha süti van kilátásba helyezve, azonnal fogja magát és elcsattog a boltba a hiányzó hozzávalóért. Most is így történt, én mindent előkészítettem, a fiúk pedig meghozták a várva várt vajat. Negyed órával később már falatozhattuk is a fincsi kekszet. Na, ilyen formában már én is meg voltam elégedve a mogyoróvajjal. :)
Hozzávalók kb. 40-50 darabhoz:
100 g liszt
1-1 kk fahéj, őrölt szegfűszeg
180 g mogyoróvaj
140 g barnacukor
100 g vaj
2 pici tojás
2 kk sütőpor
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
A mogyoróvajat, a cukrot, a tojást és a vajat mérd egy nagy tálba, majd jó alaposan keverd össze.
A lisztet, a sütőport és a fűszereket öntsd az előbbi masszához.
Dolgozd össze az alapanyagokat, majd formázz - nedves kézzel - kis golyókat a tésztából. (Ne ijedj meg, ha kicsit lágynak találod a tésztát, ilyennek kell lennie.)
Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd nyomkodd is kicsit le.
Fontos, hogy hagyj egy kevés helyet a kekszek között, mert sütés közben megnőnek.
Süsd kb. 12-15 percig.
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek