Gyerekként elég válogatós voltam - be kell valljam, most is - és persze eléggé útáltam a menza kaját. Anyáék egy idő után megunták a nyafogásomat és azt, hogy az ablakon szórják ki a pénzt. Megkérdezték a nagyszüleimet, hogy nem-e lehetne arról szó, hogy ezentúl suli után náluk kajcsizom. Ennél jobb dolog szerintem nem is történhetett hajdani "gourmet Dorcsóval", mert Mamánál jobban állítom, hogy Gordon Ramsay sem főz. Van is néhány emlékezetes fogás, melyekre kisgyerekkorom óta emlékszem. Az egyik ilyen klasszikus pénteki finomság a bukta. Egy erős leves után, szuper második lesz belőle. Füge lekvárral töltve pedig nagyon különleges is.
Hozzávalók:
3 dl langyos tej
1 kocka friss élesztő
2 ek cukor
1 tojás
1 csipet só
2 ek tejföl
8 dkg margarin
fél kg liszt
füge lekvár
olvasztott vaj
Elkészítés:
Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.
Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.
Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)
Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra a tésztát.
Oszd 8-10 cm-hosszú téglalapokra, majd tegyél mindegyik közepébe - csíkban - 1-1 ek lekvárt.
Tekerd fel őket.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.
A buktákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.
Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek.
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek