Juhúúúú, indul az ünnepi visszaszámlálás! Ennek örömére egy kis segítség a tervezésben, készülődésben, ünneplésben! 

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

6 héttel karácsony előtt: 

- Készítsd el vagy vásárold meg az adventi naptárat. Kisgyerekeknek szuper ötlet szerintem, ha az édesség helyett/mellett egy rövid mese is található a zsebecskékben. 

- Főzz a kamrából és a fagyasztóból. Ez két dolog miatt is jó: Egyrészt pénzt spórolsz az ünnepekre, másrészt kicsit ürül a mélyhűtő és a spejz, így lesz elengendő hely a karácsonyi lakoma nyersanyagainak. 

- Üljetek össze a családdal és beszéljétek meg az ünnepi menetrendet. Szerintem jó, ha kialakítotok egy rendszert, ami aztán évről évre ismétlődhet kisebb finomhangolásokkal.

- Írj ajándéklistát! (Bevallom én ezt már augusztusban megtettem, mikor még az árnyékban is 30 fok volt. Mr. Baba akkoriban ugyanis kizárólag a babakocsiban volt hajlandó hosszabban szundikálni, így kvázi kiköltöztünk a játszótérre. Míg ő szundizott én olvastam vagy épp az ajándéklista íráshoz hasonló fontos dolgokkal szórakoztattam magam. :D) A gasztroajándékokról se feledkezz el. 

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

5 héttel Karácsony előtt:

- Készítsd el vagy vásárold meg az adventi koszorút. Mi minden évben saját kezűleg készítjük kisgyermekkorom óta. A legszebb emlékeim közé tartozik, mikor a szüleim bekapcsolták a karácsonyi kazettát és a már rongyosra hallgatott dalok közben kreatívkodhattam. 

- Segíts a Mikulásnak beszerezni az apró ajándékokat.

- Tervezd meg az ünnepi menüt. Ötleteket itt találsz. A nem romlandó alapanyagokat és az italokat meg is vásárolhatod. 

- Keressetek karácsonyi filmeket és esős napokon tartsatok mozi délutánt. Közben természetesen ér forró csokizni/forralt borozni. 

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

4 héttel Karácsony előtt:

- December 1-én rakd ki az adventi naptárat, majd minden nap örüljetek együtt a meglepetéseknek. A tavalyi "főznijósat" itt találod. 

- Látogassatok ki az adventi vásárba forralt borozni/forró csokizni. A legjobb időpont szerintem a kora délután, amikor még egy darabig világos van, majd ahogy besötétedik megcsodálhatjátok a szikrázó fényeket. 

- Szépen lassan szerezd be a karácsonyi ajándékokat. Minden bevásárlásnál húzz ki egyet a listádról, így nem lesz egyszerre megterhelő. Persze az ügyesebbek egész évben lesik az ajándékozottak vágyait és a szupi akciókat. 

- Nézd át az ünnepi dekorációt és szépen lassan kezd el díszíteni a lakást. A ház kivilágításáról se feledkezz meg. Szerintem szuperül feldobják a borús délutánokat, estéket a csillogó karácsonyi fények. Ami hiányzik, azt pótold. 

- December 3. advent 1. vasárnapja. Gyújtsátok meg együtt a gyertyát az adventi koszorún. Közben majszoljatok valami finomságot, például gyümölcskenyeret.

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

3 héttel Karácsony előtt:

- Vásárold meg a szaloncukrot, az akasztót és a csillagszórót. 

- Süss ünnepi kekszet a Mikulásnak! A gyerekek is élvezni fogják. Tuti befutó, ünnepi keksz receptért kattints ide: Fűszeres karácsonyi keksz

- Az év ezen szakában kiemelten fontos a jótékonykodás. Keress egy szimpatikus szervezetet és hajrá. Mi minden évben cipősdobozokat készítünk a ciposdoboz.hu keretében.

- Sokan szeretnek a Nagyszülőknek, Dédszülőknek fényképes ajándékokat adni. Ha Te is így vagy ezzel, mindenképp állj neki, mert az ünnep előtt hatalmas a roham.

- Szervezzetek a hétvégére családi kirándulást. Budapest környékieknek szívből ajánlom a gödöllői Karácsony házat, illetve a szentendrei Hubay házat

- December 10. advent 2. vasárnapja. Gyújtsátok meg a 2. gyertyát. 

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

2 héttel Karácsony előtt:

- Állj neki az ünnepi nagytakarításnak. (Ez a melós része a dolognak. Gondolj arra, hogy legközelebb Húsvétkor "kell" nagyisan nagytakarítani. :D Nálunk ez amúgy tavaly karikor is és nyusziünnepkor is elmaradt, mert Gy. hősiesen magára vállalta, csak épp kicsit más elképzeléseink vannak a nagytakarításról. :D Idén eljutottam odáig, hogy a függönyök ki lettek mosva. Az előbbi litániával csak azt szeretném érzékeltetni, hogy ez a pont olykor elhagyható.)

- Szedd elő a karácsonyi cd-t vagy nyomj be ünnepi dalokat a youtube-on. 

- Nézd át a tavalyról maradt csomagoló papírokat, kötözőket, ajándék címkéket. Konstatáld, hogy az elkövetkezendő körülbelül 5 évre elegendő van, majd menj el a boltba és csillogó szemekkel szerezd be az ideieket. Ha hazaértél gyorsan dugd el a Férjed elől. :D

- Vasárnap reggelizzetek az ágyban. Ünnepi receptekért klikk ide.

- December 17. ezüst vasárnap. Gyújtsátok meg a 3. gyertyát is. 

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

1 héttel Karácsony előtt:

- Csomagold be az ajándékokat és szépen címkézd fel őket. Vállalom, hogy borzasztóan nem környezettudatos, de imádom a gyönyörű csomagoló papírokat.

- Ha likőröket adnál ajándékba, készítsd el már most. Kattints a házi bailey's és a narancsos csokilikőr receptjéért. 

- Szerezd be a karácsonyfát. Ha műfenyőtök van, a karácsonyfa díszekkel együtt szedd elő és ellenőrizd le őket. Ebben az esetben is konstatáld, hogy körülbelül 10 család 3 méteres karácsonyfáját fel tudnád díszíteni az eddigi díszeitekből, majd vedd elő, a már október óta rejtegetett vadonatúj díszeket. A régiek közül ajándékozz el egy párat, hogy legyen hely az újaknak. :D 

- Persze az égősorokat se felejtsd el átnézni.

- Itt az ideje a mézeskalács sütésnek. Szerintem szuper családi program, hiszen nem csak a kislányok, hanem a fiúk is élvezhetik a közös kreatívkodást.

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

2-3 nappal Karácsony előtt:

- Készítsd el azokat a süteményeket, amelyek szépen elállnak az ünnepig. Ilyen például a zserbó és a bejgli is. 

- Vásárold meg azokat az élelmiszereket, amik frissen kellenek a karácsonyi menühöz.

- Ellenőrizd le az asztalterítőket, szalvétákat, terítéket, evőeszközöket. 

- A "nem elállós" gasztro ajándékokat, például a tejszínes trüffeleket, bonbonokat, kekszeket is tervezd be a programba. Ötleteket itt találsz. Csomagold kis dobozkákba vagy zacsikba. 

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

1 nappal Karácsony előtt:

- Végezd el az utolsó simításokat a lakásban/házban.

- Főzd meg, illetve készítsd minél jobban elő az ünnepi ételeket másnapra. 

- Díszítsd fel a karácsonyfát.

- Dőlj hátra és élvezd ki az ünnep minden percét: "Hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni." Márai Sándor

advent karácsony készülődés adventi naptár édességek vendégvárók

Remélem a fenti kis lista egy kicsit megkönnyíti az ünnepi készülődést és tudok vele egy hangyányit segíteni Nektek. A továbbiakban is folyamatosan hozom a különböző karácsonyi ötleteket, gasztro ajándékokat, süteményeket, ünnepi ételeket és italokat is, úgyhogy érdemes lesz vissza nézni az oldalra. Persze ne feledkezzetek meg a lényegről, az együtt töltött minőségi időről és a minél több pihenésről sem. 

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is, mert ott is számos KARÁCSONYI ötletet találhattok és ígérem ráfekszem az instagram fiókomra is, úgyhogy gyertek csak nyugodtan! :)