Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvenc mártogatós: a Hummusz

Az avokádó krém mellett nagy kedvencem a hummusz. Elég gyakran készítek magamnak és nagy szerencsémre Gy. nem igazán van oda az ilyesmikért. Ő a hagyományos, magyaros, pirospaprikás, hagymás körözött vonalon mozog, úgyhogy ez a finomság általában megmarad nekem. Imádom reggelire piritósra kenve vagy vendégváróként sok-sok finom zöldséggel, olajbogyóval, pitával körítve. Persze ezer és egyféle recept létezik, de az alapja mindenképp csicseriborsó, tahini, olívaolaj és citromlé. Engem ez a keleti ízvilág totálisan levesz a lábamról, így sosem tudok eleget készíteni belőle. Főleg így a karácsonyi nagy eszem-iszom után tartom jó választásnak, mikor nem vágyik az ember 6 fogásos vacsorákra, de azért jól esik csipegetni valamit. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Hozzávalók:

1 üveg/konzerv csicseriborsó (450 g)

1 kisebb citrom leve

2 kisebb gerezd fokhagyma

2 ek tahini (szezámpaszta)

1/2 dl olívaolaj

1 kk só, őrölt bors

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Elkészítés:

A csicseriborsót, az olívaolajat és a foghagymát pürésítsd botmixerrel, majd facsard hozzá a citrom levét.

Sózd, borsozd és add hozzá a tahinit is. Dolgozd össze az egészet.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal.

Vágj fel minél többféle zöldséget, készíts elő olajbogyót, pitakenyeret, esetleg egy kevés sülthúst és már ehetitek is.

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Tipp: Ha sima csicseriborsót szeretnétek használni, akkor előző este áztassátok be, majd szódabikarbónás (egy csipet) vízbe főzzétek, míg megpuhul. 

Az egyedüli kicsit nehezebben beszerezhető hozzávaló a tahini. Annak ellenére, hogy Gy. nincs oda a hummuszért (bár ezt akkor még nem tudta) számtalanszor ellátogatott a körút egyik üzletébe, hogy beszerezze nekem. Az eladók mindig azt javasolták neki, hogy jöjjön vissza egy hét múlva, addigra lesz. Ezt játszották 1-2 hónapig, és egyszer csak tényleg lett. :) Azóta már nem olyan macerás beszerezni, mert az Urániánál nyílt egy nagy, keleti élelmiszerbolt és ott mindig tartanak. Annak aki egy kicsit is nyitott erre az ízvílágra - és persze, meg tudja oldani - érdemes ellátogatnia, mert igazi élmény válogatni a különböző élelmiszerek között. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Ha tetszett a bejegyzés, nézz be facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb, finomabbnál-finomabb receptekről sem. 

0 Tovább

"Malacpofi" pogácsa

El sem hiszem, hogy vége a karácsonynak és újból egy egész évet kell várnunk az év legcsodálatosabb napjára. Az ünnepi időszaknak azonban még nincs vége, hiszen lassan készülhetünk a szilveszterre. Ennek örömére egy újévi vendégváró receptet hoztam. Persze itt főként a külcsíny a fontos, a pogácsa recept kivételesen másodlagos. Készíthetitek a már bevált, otthon megszokott kedvencet is, amit az alábbi útmutató szerint nyugodtan malackásra formálhattok. Azért elmondom, hogy a recept sem rossz, mi legalábbis imádjuk a krumplis pogácsát. Ami külön jó benne, hogy akár a megmaradt burgonya pürét, tört krumplit is fel tudjátok hozzá használni, így nem vész kárba semmi sem.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Hozzávalók:

30 dkg áttört főtt krumpli

5 dkg vaj vagy zsír

50 dkg liszt

1  csapott ek só

1 kocka élesztő

1 dl tej

1 kk cukor

1 ek kefír

1 tojás a pogácsák lekenéséhez

szemes bors a malacka "szemeinek"

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Elkészítés:

A langyos tejbe keverd bele a cukrot, majd morzsolt bele az élesztőt.

Tedd félre, míg felfut.

Közben a liszthez add hozzá a sót, majd szintén morzsold össze az áttört krumplival.

Mehet hozzá a vaj is és a felfuttatott élesztő is.

Jó alaposan dolgozd össze az egészet, majd ha kell, lazítsd egy kevés kefírrel.

Meleg helyen, letakarva, keleszd addig, míg duplájára nem nő. (Kb 1 óra lesz.)

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Ha kész, szaggass a tésztából pogácsa szaggatóval kis köröket, majd a maradékból - pl. egy kupak segítségével - még kisebbeket, amit majd orrnak tudsz használni. Vágj apró háromszögeket fülnek, majd minden "testrészt" nyomkodj óvatosan a helyére.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd sütőpapíros tepsire a malackákat.

Kend meg felvert tojással, végül a bors szemeket is pakolgasd a megfelelő pozícióba. Ehhez jól jöhet egy szemöldök csipesz. :)

Süsd kb. 20 percet 180 fokon.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Tipp: A vendégek figyelmét érdemes felhívni a bors szemecskékre, mert érhetik őket kellemetlen meglepetések. ;) Bár nálunk volt, aki kifejezetten szerette a fűszerességét.

Ha nem szeretitek annyira a krumplis pogácsát, nézzétek meg az alábbi recepteket. Ezekből is könnyedén elkészíthetitek a malackákat.

Túrós sajtos rúd

Mama sajtos pogácsája

Füstölt sajtos rudacska

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Mini fasírt

A fasírtot sokan kissé "proli" kajának tartják, pedig ha minőségi húsból (nem bolti előre daráltból) készítjük, jó kis étel lehet belőle. Hidegtálak kiegészítőjeként is tökéletes, de partifalatkának sem utolsó. Ebben az esetben a szokásosnál kisebb golyókat készíts, majd szúrd fogpiszkálóra, így elegánsabb lesz az összhatás. Persze bármilyen főzelék kiegészítőjeként vagy egy egyszerű köret mellé is kitűnő választás. Utóbbi két esetben bátran készíthetsz nagyobb fasírtokat, bár én minden esetben jobban szeretem a kisebb, ropogósabb falatkákat. :) 

Ünnepek előtt úgy gondoltam, hogy talán valakinek jól jöhet a nálunk már bevált recept, így íme:

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Hozzávalók:

60-70 dkg darált hús

3 db szikkadt zsemle pici vízbe beáztatva

2 tojás

fokhagyma ízlés szerint (nálam egy fél fej)

1 csapott ek pirospaprika

1 csapott ek só

1 tk bors

zsemlemorzsa

3 dl olaj a sütéshez

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként a húst daráld le, a zsömléket pedig áztasd be.

Üsd a tojásokat a husihoz, majd morzsold bele a zsömléket is.

A fokhagymát pucold meg és törd a többihez.

Ízesítsd a masszát sóval, borssal pirospaprikával, majd jó alaposan dolgozd össze az egészet.

Formázz golyócskákat a husiból aztán forgasd meg őket zsemlemorzsába.

Végül bő olajban süsd a fasírtgolyók mindkét oldalát addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Aszaltszilva leves

A családunkban ünnepekkor már egy viszonylag régóta meghatározott menetrend szerint megy a karácsonyi vendégjárás. A 24. ebéd mindig Szabó Mamáéknál zajlik, viszonylag fix menüvel. A fő kérdés mindig csak az, hogy ebéd előtt vagy után jöjjön a Kisjézus. Mostanában próbálunk várni az ajándékozással, de lelki szemeim előtt látom a jövőbeli mini diktátorkámat, ahogyan esélyt sem ad arra, hogy először együnk. Addig azonban még van pár évünk az ételekre koncentrálni, úgyhogy hozom is Mama ünnepi levesét. Kítűnő választás a karácsonyi asztalra, sőt a hétvégén még egy próbakör is beleférhet. :)

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

1 kg aszalt szilva

4 púpos ek cukor

1 púpos kk fahéj

1 vaníliarúd

1 narancs

1/2 citrom

1 dl bor

kb. 10 db szegfűszeg

1 csipet só

2-2,5 l víz

2 ek étkezési keményítő

1 l tejszín

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Az aszalt szilvát tedd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel és a borral.

Ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a vanília rúddal és a csipet sóval. Egy teatojásba tedd bele a szegfűszeget és ezt is tedd a levesbe. 

Reszeld bele a narancs héját, facsard bele a levét, a fél citromot pedig egy az egyben dobd a levesbe.

Fedő alatt párold a szilvát puhára.

Ha már gyöngyözik, készítsd el a tejszínes keveréket.

Egy habverővel jó alaposan dolgozd össze a keményítőt a tejszínnel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest.

Utána - állandó keverés mellett - egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínes egyveleget a leveshez.

Forrald fel, majd gyöngyöztesd még néhány percig.

Tálalás előtt halászd ki a fél citromot, a vaníliarudat és a szegfűszeget.

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Chilis denevérek

Ha körbenéztek például pinteresten, vagy csak szimplán "meggúglizzátok" azt, hogy "halloween food", érdekes módon sokkal több ötletet találtok rémisztő édességekre. Valahogy a sós parti kaják nem olyan népszerűek vagy talán kevésbé inspirálóak. Én is mindig meg vagyok lőve, hogy milyen "rendes" étel készüljön a sok finomság mellé. Éppen ezért most az egyik kedvenc (mellesleg egyben a legegyszerűbb) túrós pogi receptemet variáltam át egy kicsit, hogy megfelelő legyen a halloween-i hangulathoz. 

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Hozzávalók kb. 2 tepsihez:

25 dkg túró

25 dkg vaj

25 dkg liszt

1 csapott ek só

1 kk chili por (több-kevesebb a chili erősségétől és az ízlésetektől függően)

1 tojás

5 dkg reszelt sajt

1 zacskó szemes bors

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Elkészítés:

A túrót, a vajat, a lisztet, a sót és chilit mérd egy nagy tálba, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze.

Pihentesd kb. 1 órát a hűtőben folpackba csomagolva.

Lisztezett deszkán nyújtsd kb 1 cm vastagságúra, majd szaggasd ki denevér alakú kiszúró formával.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra.

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Rendezgesd sütőpapíros tepsire a denevéreket.

Kend le felvert tojással és szórd meg egy kevés sajttal.

Szúrd bele a bors szemeket is.

Süsd kb. 13 percig a denevéreket.

Tipp: Persze más kiszúró formával is elkészíthetőek. 

Tálalj mellé fűszeres salsa szószt.

túró liszt vaj chili halloween bors saj tojás denevér vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

További Halloween-i ötletekért nézz körül itt:

Tippek halloween-i ételekre, italokra

Tökfaragás&Sütögetés gyerekekkel

Halloween-i sütőtökös muffin

Ötletek a dekorációra és a jelmezre

Halloween-i mini pizzák

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek