A családunkban ünnepekkor már egy viszonylag régóta meghatározott menetrend szerint megy a karácsonyi vendégjárás. A 24. ebéd mindig Szabó Mamáéknál zajlik, viszonylag fix menüvel. A fő kérdés mindig csak az, hogy ebéd előtt vagy után jöjjön a Kisjézus. Mostanában próbálunk várni az ajándékozással, de lelki szemeim előtt látom a jövőbeli mini diktátorkámat, ahogyan esélyt sem ad arra, hogy először együnk. Addig azonban még van pár évünk az ételekre koncentrálni, úgyhogy hozom is Mama ünnepi levesét. Kítűnő választás a karácsonyi asztalra, sőt a hétvégén még egy próbakör is beleférhet. :)
Hozzávalók:
1 kg aszalt szilva
4 púpos ek cukor
1 púpos kk fahéj
1 vaníliarúd
1 narancs
1/2 citrom
1 dl bor
kb. 10 db szegfűszeg
1 csipet só
2-2,5 l víz
2 ek étkezési keményítő
1 l tejszín
Elkészítés:
Az aszalt szilvát tedd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel és a borral.
Ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a vanília rúddal és a csipet sóval. Egy teatojásba tedd bele a szegfűszeget és ezt is tedd a levesbe.
Reszeld bele a narancs héját, facsard bele a levét, a fél citromot pedig egy az egyben dobd a levesbe.
Fedő alatt párold a szilvát puhára.
Ha már gyöngyözik, készítsd el a tejszínes keveréket.
Egy habverővel jó alaposan dolgozd össze a keményítőt a tejszínnel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest.
Utána - állandó keverés mellett - egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínes egyveleget a leveshez.
Forrald fel, majd gyöngyöztesd még néhány percig.
Tálalás előtt halászd ki a fél citromot, a vaníliarudat és a szegfűszeget.
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek