Ez az 5. húsvétunk Gy.-vel azóta, mióta elköltöztünk otthonról, de valahogy még mindig nem sikerült kialakítani saját szokásokat. Persze ennek az a fő oka, hogy általában szombaton az egyikünk, vasárnap a másikunk szüleinél húsvétolunk, így nem is igazán volt idő saját nyuszizásra. Azért az unokatesókkal minden évben össze hozunk egy kis tojásfestős, sütisütős hangolódást, illetve a sonka, tojás nálunk sem hiányozhat. Idén persze az eddigieknél lelkesebbek vagyunk, hiszen ez lesz Mr. Baba első húsvétja. Már hetek óta gyűjtögetem a kis ajándékokat, amiket majd elrejtünk a kertbe és reményeim szerint a kis cukiság majd - szülői segítséggel - felfedezi. Mivel csokit még nem eszik, inkább udvari játékokat vadásztam össze. Hoz a nyuszi buborékfújót, homokozó játékot, szélforgót, labdát, sőt utolsó pillanatban sikerült a hőn áhított nyuszibiciklit is beszerezni. (Áááá, nem vittük túlzásba. :D) A nyuszizás mellett, persze kitaláltam már pár szabadtéri programot a hétvégére, illetve finom falatokat is. Elsőként az alábbi kalácsot.
Minden esetre remélem, hogy idén sikerül kialakítani egy jó kis rendszert, ami Mr. Baba kis életében majd meghatározó lesz.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
Hozzávalók a tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
pici só
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
1,2 dl langyos víz
15 dkg puha vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
4 ek kakaópor
5 dkg vaj
5 ek tej
szeletelt mandula
Elkészítés:
Mindent langyosan használunk fel, ezért érdemes már előre kikészíteni a hozzávalókat.
A lisztet öntsd egy nagy tálba.
Add hozzá a cukrot, sót, élesztőt.
Reszeld bele a citrom héját, majd üsd hozzá a tojásokat és csorgasd hozzá a langyos vizet.
Gyors mozdulatokkal dolgozd össze a tésztát.
Meleg helyen, letakarva keleszd minimum egy órát, míg a duplájára nem nő.
Közben készítsd elő a tölteléket. A vajat olvaszd meg, majd keverd bele a kakaóport és a tejet.
Ha megkelt, vedd ketté a tésztát.
Lisztezett deszkán nyújtsd kb. A/4-es méretű téglalappá az egyik tészta gombócot.
Kend meg a csokiszósz felével, szórd meg mandulával, majd csavard fel. Vágd végig középen, majd az alábbi kép alapján csavard meg a szárait.
Szórd meg a tetejét is szeletelt mandulával.
Tedd egy hosszúkás formába (pl. gyümölcskenyér), majd keleszd további egy órát. Ismételd meg ugyanezt a másik tészta darabbal.
Süsd kb. fél órát 190 fokon a kalácskákat, majd gyűjtsd be a bókokat.
Tipp: Persze lehet más tölteléket is használni. Például nutellát, olvasztott csokit, lekvárt. Meg lehet szórni aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel, egyéb magvakkal, csonthéjasokkal.
További húsvéti recepteket itt találsz:
Medvehagymás túróval töltött batyuk
Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel
Húsvéti epres muffin
Répatortás muffin
Boci szelet
Ünnepi kakaós kalács
Krémsajtos, medvehagymás kiflik
Töltött tojás
Húsvéti rugelach
Sonkás krumpli csónakok
Húsvéti sonkás rétes
Medvehagymás lepény
Sonkás-tormás ricottakrém
Tavaszi tojássaláta
Medvehagymás pogi
Mákos linzer
Túrós pogácsa
Utolsó kommentek