Minden fesztiválon nyálcsorgatva nézegetem a gyönyörűen feldíszített, cukormázas fincsi fánkcsodákat, de mikor az ártáblára téved a szemem, rögtön lebeszélem magamat a túlárazott édességről. Ilyenkor elhatározom, hogy bemegyek a közeli szupermarketbe és veszek vagy 10 darabot 1 fesztiválos áráért. Aztán persze a boltban is lebeszélem magam, lévén nem a legegészségesebb péksütiről van szó, majd fogadkozom, hogy otthon sütök egy nagy adagot. Évente egyszer, a farsangi időszakban sort is kerítek rá, úgyhogy jöjjön egy klasszik recept. :D
Hozzávalók:
55 dkg liszt
1 kocka friss élesztő
1 dl tej
1 kk+2 púpos ek cukor
1 csapott mk só
2 dl joghurt
2 tojás
1 ek olaj
kb. 3 dl olaj a sütéshez
baracklekvár
Elkészítés:
Kelttészta készítésénél fontos, hogy minden alapanyagot langyosan használjunk fel, ezért én mindig kiveszem az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenék dolgozni.
Elsőként a langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.
Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, sózd meg, és add hozzá a 2 evőkanál cukrot.
Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.
Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.
Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd egy nagyobb pohárral vagy egy pogácsa szaggatóval szúrd ki a fánkokat.
Sorakoztasd egy tálcára őket, majd letakarva keleszd további 15 percig a fánkokat.
Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.
Egy vékony csövű habzsák segítségével tölsd meg a fánkokat fincsi lekvárral. Persze azt is lehet, hogy mellé kínálod a lekvárt és mindenki kanalaz egy keveset (vagy sokat) a fánkok tetejére.
Tálalás előtt szórd meg őket porcukorral.
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
További fánk recepteket itt találsz:
Utolsó kommentek