Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

"Malacpofi" pogácsa

El sem hiszem, hogy vége a karácsonynak és újból egy egész évet kell várnunk az év legcsodálatosabb napjára. Az ünnepi időszaknak azonban még nincs vége, hiszen lassan készülhetünk a szilveszterre. Ennek örömére egy újévi vendégváró receptet hoztam. Persze itt főként a külcsíny a fontos, a pogácsa recept kivételesen másodlagos. Készíthetitek a már bevált, otthon megszokott kedvencet is, amit az alábbi útmutató szerint nyugodtan malackásra formálhattok. Azért elmondom, hogy a recept sem rossz, mi legalábbis imádjuk a krumplis pogácsát. Ami külön jó benne, hogy akár a megmaradt burgonya pürét, tört krumplit is fel tudjátok hozzá használni, így nem vész kárba semmi sem.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Hozzávalók:

30 dkg áttört főtt krumpli

5 dkg vaj vagy zsír

50 dkg liszt

1  csapott ek só

1 kocka élesztő

1 dl tej

1 kk cukor

1 ek kefír

1 tojás a pogácsák lekenéséhez

szemes bors a malacka "szemeinek"

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Elkészítés:

A langyos tejbe keverd bele a cukrot, majd morzsolt bele az élesztőt.

Tedd félre, míg felfut.

Közben a liszthez add hozzá a sót, majd szintén morzsold össze az áttört krumplival.

Mehet hozzá a vaj is és a felfuttatott élesztő is.

Jó alaposan dolgozd össze az egészet, majd ha kell, lazítsd egy kevés kefírrel.

Meleg helyen, letakarva, keleszd addig, míg duplájára nem nő. (Kb 1 óra lesz.)

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Ha kész, szaggass a tésztából pogácsa szaggatóval kis köröket, majd a maradékból - pl. egy kupak segítségével - még kisebbeket, amit majd orrnak tudsz használni. Vágj apró háromszögeket fülnek, majd minden "testrészt" nyomkodj óvatosan a helyére.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd sütőpapíros tepsire a malackákat.

Kend meg felvert tojással, végül a bors szemeket is pakolgasd a megfelelő pozícióba. Ehhez jól jöhet egy szemöldök csipesz. :)

Süsd kb. 20 percet 180 fokon.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Tipp: A vendégek figyelmét érdemes felhívni a bors szemecskékre, mert érhetik őket kellemetlen meglepetések. ;) Bár nálunk volt, aki kifejezetten szerette a fűszerességét.

Ha nem szeretitek annyira a krumplis pogácsát, nézzétek meg az alábbi recepteket. Ezekből is könnyedén elkészíthetitek a malackákat.

Túrós sajtos rúd

Mama sajtos pogácsája

Füstölt sajtos rudacska

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Sütőtökös krumplipüré

Szeretem variálni a már megszokott köreteinket, így a rizs és a sült/petrezselymes krumpli mellett elég sokszor készítek valamilyen tartalmasabb salátát, kuszkuszt, kölest vagy például bulgurt. A krumplipürét is szeretem feldobni valamivel, például különböző sajtokkal, sajtkrémmel vagy éppen egy kevés karamellizált hagymával. A beköszöntő ősz alkalmából most épp sütőtökkel és rozmaringgal kombináltam.  Szerintem tökéletes köret a Márton-napi libasült mellé, de egy szimpla vasárnapi ebédet is feldobhatunk a segítségével.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30 dkg sütőtök

2-3 kisebb rozmaring ág

2 gerezd fokhagyma

só, bors, szerecsendió

100 ml forró tej

100 g vaj

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Elkészítés:

A krumplit és a sütőtököt pucold meg, majd vágd őket kockákra.

A krumplit sós vízben tedd fel főni, a sütőtököt pedig szórd egy tepsibe. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a rozmaring ágakat. Sózd, borsozd. Süsd lefedve kb. 20 percig, míg megpuhul, majd további 10 percig, hogy kicsit megpiruljanak a sütőtök kockák.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le, majd tedd egy nagyobb tálba. Jöhet hozzá a sütőtök is. Törd össze az egészet, majd verd habosra a forró tejjel és a kockákra vágott vajjal. Ízesítsd sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Tipp: Szerintem nem érdemes 30 dkg sütőtököt magában elkészíteni, ezért én nagyobb adagot szoktam sütni. A maradék jól jön például krémlevesbe (akár sütőtök krémlevesbe), tepsis zöldségekhez, vagy akár magában is. :)

Ha nincs kedved a sütéssel bajlódni egyszerűen főzd meg a tököt a krumplival együtt. Kb. egyforma a főzési idejük.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Narancsos csokilikőr házilag

A házi bailey's után a narancsos csokilikőr elkészítésével kísérleteztem. Kicsit változtattam az eredeti recepten, de nekem így volt szimpatikus az itóka sűrűsége. Amúgy nem értem, hogy miért vagyok ilyen mazochista, hiszen 9 hónapja nem ihatok, mégis ilyen finomságokkal sokkolom magam. :D Persze lehet, hogy tudat alatt ez is egyfajta terápia és így élem ki a rosé hosszúlépés utáni ácsingózásomat. :) Nah, de jöjjön a recept! 

likőr ehető ajándék vendégvárók cukor habtejszín narancs csokoládé rum kakaópor anyák napja gasztroajándék

Hozzávalók:

20 dkg cukor

4 ek jó minőségű kakaópor

1 nagy narancs lereszelt héja és leve

2 dl habtejszín

10 dkg étcsoki

3 dl rum

likőr ehető ajándék vendégvárók cukor habtejszín narancs csokoládé rum kakaópor anyák napja gasztroajándékElkészítés:

Készíts elő egy lábost, amibe öntsd bele a tejszínt. 

Add hozzá a cukrot, a kakaóport és a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét.

Keverd össze jó alaposan, majd kezd el melegíteni.

Közben törd össze a csokit.

Ha felforrt a tejszínes keverék, szórd bele a csokit, majd kevergesd addig, míg teljesen elolvad benne.

Tedd félre kihűlni, és mikor már langyos keverd hozzá a rumot.

Végül szűrd le, hogy a narancshéj darabkák ne legyenek zavaróak. (Nekem esküszöm ez volt a leghosszabb része a folyamatnak. :D)

Töltsd cuki kis üvegekbe a likőrt, majd tedd hűtőbe felhasználásig.

likőr ehető ajándék vendégvárók cukor habtejszín narancs csokoládé rum kakaópor anyák napja gasztroajándék

Tipp: Gasztroajándéknak is szuper, akár a közelgő Anyák napjára. :)

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Medvehagymás töltött krumplik

Imádom ezt a különleges, kissé fokhagymás ízű finomságot, így igyekszem alaposan kihasználni a sajnos nem túl hosszú medvehagyma szezont. Jöhet sós nasiként, vendégváróként, valamilyen körözött jellegű, reggeli krémként, de például Nagymamám idén hatalmasat újított és egy isteni krémlevest készített belőle. Anya is remekelt, a csirke ragulevest turbózta fel medvehagymás gombócokkal. Én is maradtam a főétel vonalon és az alábbi töltött krumplit álmodtam meg. Tetemes mennyiségű medvehagymát használtam fel hozzá és azt kell hogy mondjam, nagyon nem tettem rosszul. :)

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Hozzávalók:

6 közepes szem krumpli

1 kisebb csokor medvehagyma

1 tubus sajtkrém 

3 ek tejföl

1+1 kk só, bors

+egyéb finomságok ízlés/hűtő tartalma szerint: pl. sonka, kukorica, répa, borsó, stb.

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Elkészítés:

A krumplikat jó alaposan sikáld meg és tedd fel sós vízben főni.

Közben a sajtkrémet keverd ki a tejföllel.

A medvehagymát vágd apróra és szórd a masszához.

Itt adhatsz hozzá még egyéb finomságokat is, pl. sonkát vagy plusz zöldségeket. Én most vékonyra szeletelt répát kevertem még bele.

Sózd, borsozd.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le és hagyd kicsit kihűlni.

Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra és készíts elő egy kisebb tepsit. Locsolj az aljára egy kevés olajat, hogy ne tapadjanak le a burgonyák.

Vágd félbe őket, majd a közepükből kanalazz ki egy keveset.

A kikanalazott krumpli pépet add a medvehagymás sajtkrémhez, majd dolgozd össze az egészet.

Ültesd a félbevágott burgonyákat a tepsibe, majd mindegyikbe kanalazz jó nagy adagot a krémsajtos töltelékből.

Szórd rájuk reszelt sajtot, majd süsd lefedve, kb 20 percig, majd fedő nélkül további 15 percig, hogy kicsit megpiruljanak.

Tálald tejföllel és friss salátával. 

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek