Van vagy 6 óriási bokor ribizlink a telken és minden évben iszonyú mennyiségű termést hoz. Különösebben senki nincs oda érte, így mindig rám marad az a nemes feladat, hogy elhasználjam. Nem mondom, hogy egyszerű leszedni, de ha már van, akkor mindig megpróbálok kitalálni belőle valamit. Szoktam a mélyhűtőbe rakni jó pár zacskóval, hiszen télen minden gyümölcsöt jobban értékel az ember. Nem csak magában, hanem vegyesen pl. szederrel is fagyasztottam már le. Ebből készült ez a fincsi brownie is, de sajttortákhoz, gyümölcskosárkákhoz és más édességekhez is szuperül fel lehet használni. Főztünk már egyszerű ribizli lekvárt is belőle, aztán tavaly szederrel kombináltuk, idén pedig sárgabarackkal próbáltuk ki.

ribizli sárgabarack lekvár befőzés barack lekvárfőzés

Hozzávalók:

5 kg sárgabarack

2 kg ribizli

4 csomag 3:1 dzsemfix 

kb. 1 kg cukor (én kicsit kevesebbet tettem hozzá, mert elég édes volt a barack)

Elkészítés:

A ribizlit mosd meg, szedegesd le a száráról. (Állítólag villa segítségével könnyebb, de nekem egyszerűbb simán kézzel.)

A barackot szintén mosd meg jó alaposan, majd vágd félbe és szedd ki a magját. Vágd ki a csúnyább, ütődött részeket (ha vannak).

Öntsd rá a cukrot a gyümölcsre, majd egy botmixerrel pépesítsd össze az egészet. Ha szereted, hagyhatsz benne nagyobb darabokat is.

Jó alaposan keverd el a dzsemfixet is a gyümölcspépben, majd kezd el melegíteni.

Forrás után hagyd 5 percet főni, majd adagold steril üvegekbe a lekvárt.  

Jól csavard rá mindegyik üvegre a tetejét, majd tekerd újságpapírba őket és néhány perce állítsd fejre az üvegeket. Pokrócba bugyolálva hagyd kihűlni. Ez 2-3 napot is igénybe vehet. Sokan a fejre állítás után már rögtön a kamra polcra teszik, de mi családilag ezt a módszert használjuk úgyhogy ki vagyok én, hogy ellenkezzek ezzel? :) 

ribizli sárgabarack lekvár befőzés barack lekvárfőzés

Tipp: Ha van mosogatógéped a legjobb, ha ott tisztítod meg az üvegeket, mert tuti sterilek lesznek. Nekem sajna nincs (kellett a hely a konyhában a sütőformáknak XD), ezért én forró vízzel elmosogatom, majd pár másodpercre berakom a mikróba őket. Még sosem romlott meg ezzel a módszerrel se lekvárom, se befőttem, se savanyúságom, úgyhogy nekem bevált.

Minket nem zavar a ribizli magja, de aki nem szereti nyugodtan paszírozza át. A barack héját sem szoktam lehúzni, mert annyira vékony, hogy szerintem nincs értelme, és simán összedolgozható a botmixerrel. Persze ha úgy jobban szeretitek, akkor forrázátok le őket és úgy könnyen le tudjátok szedni a héját.

A fenti mennyiségből nekem 15 darab 2,5 dl-es és 3 darab 7 dl-es befőttesüvegem lett tele lekvárral. 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.