Mivel már rendesen benne vagyunk a farsangi szezonba, ma egy újabb fánk receptet hoztam. Előtte azért nézzünk egy kicsit körül a farsangolás, a karneválok háza táján. Azt általában mindenki tudja, hogy vízkereszttől, azaz január 6-ától hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig farsangolunk. Ez ugye a bálok, a vidámság, a lakomák, az életöröm, a bohóckodás és az önfeledt mulatozás időszaka.
(Nekem - és szerintem a mostani fiatalok jelentős részének - inkább a kínos, beöltözős általános iskolai suli bulikat juttatja eszünkbe, az elmaradhatatlan retró szendvicsekkel és száraz teasüteményekkel, de azt nem vitatom, hogy régen 1-1 farsangi bál hatalmas és régóta várt eseménynek számított.)
Érdekes, hogy semmilyen extra vallási esemény nem kapcsolódik hozzá, egyszerűen a néphagyomány útján alakult ki, kezdetben Olaszországban. Szintén közismert tény, hogy a Velencei karnevált is ebben az időszakban rendezik. Persze nem muszáj ennyire messzire utaznunk, elég csak ellátogatnunk Mohácsra, ahol a busójárás tuti, hogy életreszóló élmény lesz. (Főleg, ha szőke lány vagy és véletlenül az első sorban állsz. :D)
De hagyjuk a történelem órát és nézzük is a receptet:
Hozzávalók a tésztához:
55 dkg liszt
1 kocka friss élesztő
1 dl tej
1 kk+2 púpos ek cukor
1 csapott mk só
2 dl joghurt
2 tojás
1 ek olaj
kb. 3 dl olaj a sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
1 narancs lereszelt héja és leve
100 g étcsokoládé
50 g tejszín
Elkészítés:
Mindent langyosan használunk fel, ezért vedd ki az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenél dolgozni.
A langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.
Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a 2 ek cukrot.
Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.
Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.
Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd szaggasd ki a fánkokat.
Keleszd további 15 percig őket.
Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.
A narancsos csokimázhoz a tejszínt kezd el hevíteni, majd add hozzá a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét.
A csokoládét vágd apróra és ezt is keverd a tejszínhez.
Tedd hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
A kész fánkokat meg is töltheted egy vékony csövű habzsák segítségével, de ha nincs ilyened, csak kend meg a fánkok tetejét a krémmel, majd szórd meg dekorcukorral. (Én meg is töltöttem és meg is kentem, hogy még inkább csokis legyen. :D)
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
További fánk recepteket itt találsz:
Csörögefánk
Túrófánk
Mama ünnepi képviselőfánkja
Utolsó kommentek