Még általános iskolás koromban a kerítésünk mentén volt egy kisebb sáv, ahol a Papa málna és ribizli bokrokat nevelgetett nagy szakértelemmel és türelemmel. Emlékszem, sosem értettem, hogy miért erőlteti ezt a ribizli vonalat, amikor a málna százszor finomabb. :D Mindig számon kértem Mamát is, hogy minek csinál a gyümölcsből ribizliszörpöt, amikor tök savanyú, a málna meg fincsi édes. Inkább abból legyen még, még még! Ma már persze tudom, hogy a ribizli valahogy sokkal jobban érezte magát nálunk és bőven volt belőle, málna meg alig-alig. Azért néhány üvegnyi sűrű málnaszörp minden évben készült Mama konyhájában. Érdekes, hogy elsődlegesen nem is rendes italként fogyasztottuk el, hanem inkább gyümölcs öntetként használtuk. Tökéletes volt például rizskoch mellé. Sajnos - nagy bánatunkra - ma még ennyi málnánk sincs (dolgozunk egyébként a projekten), de a rizskoch örök kedvenc bármilyen egyéb szörppel vagy házi lekvárral is. :)
A lenti receptben narancsos-áfonyás! :)
Hozzávalók:
25 dkg rizs
1 l tej
1,5 dl víz
fél rúd vanília
1 narancs lereszelt héja
3 tojás
3 ek cukor
40 dkg vaj+egy kevés a tepsi kikenéséhez
1 ek zsemlemorzsa
50-100 g aszalt áfonya
áfonya lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
Elsőként a rizst tedd fel főni a tejjel, a vízzel és a fél rúd vaníliával együtt.
Főzd puhára.
Ha kész hagyd langyosra hűlni.
Közben a tojásokat válaszd ketté és a fehérjét verd kemény habbá.
A sárgáját keverd ki a vajjal és a cukorral, majd reszeld bele a narancs héját is.
Dolgozd össze a langyos tejberizzsel.
Ha szeretnéd, tehetsz bele aszalt áfonyát vagy mazsolát is.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit kenj ki vajjal és szórd meg zsemlemorzsával.
Óvatosan forgasd a felvert tojásfehérjét a rizses masszába, majd simítsd az egészet a tepsibe.
Süsd kb. 40 percig, míg aranybarna nem lesz a rizskoch teteje.
Tálald áfonya lekvárral.
Tipp: Aszalt áfonya helyett lehet mazsolát is használni, de nyugodtan ki is hagyhatod, ha nem szereted az aszalványokat.
A narancsot helyettesítheted citrommal is.
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek