Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsvéti készülődés gyerekekkel: Készítsétek együtt a húsvéti kekszeket

Nincs még saját gyerekem, ezért könnyen bevállalok néha 1-1 maszatolós süti sütést a rokongyerekekkel, illetve a barátnőim unokahúgaival. Ilyenkor nem gond, ha fél kg liszt a földre szóródik, vagy a dekorcukrok nagy része nem a sütin, hanem a lakás különböző pontjain landol. Nyilván más lenne a helyzet, ha a mindennapokban kéne egy-két kisgyerekkel ezt végigcsinálnom. Valószínűleg akkor már nem lenne őszinte a mosolyom, de ez a pár óra mindig szuper hangulatban telik és 100 %-osan megéri az előkészületeket és a plusz takarítást. 

húsvét keksz dekorcukor készülődés édességek gyerekek sütipecsét

Mivel közeledik az ünnep, hétvégén nagy húsvéti keksz sütést tartottunk. Átjött a két kis unokatesvérem (Panka 2,5 Fruzsi 10,5 éves), illetve Zsófi barátnőm is a 4,5 éves unokahúgával, Emmával. Persze a sütizés mellett társasoztunk is egy nagyon aranyos nyuszis játékkal, illetve a hörcsögeinket is megszeretgették (vagy megkínozták...nézőpont kérdése :D) a gyerekek. De kanyarodjunk vissza a sütéshez.  

A legegyszerűbb az, ha a tésztát nem együtt gyúrjuk be, viszont a nyújtásban és a szaggatásban már 100 %-osan közreműködhetnek a kicsik. (Nyilván kisiskolás gyerekeknél már érdekes lehet - akár a mértékegységek szempontjából - is a tészta bekeverése.)  Én egy egyszerű linzertésztát szoktam készíteni és már előző este begyúrom, hogy másnap már ne kelljen foglalkozni vele.

Mindent előkészítek, a nappali asztalra kipakolom a kiszúró formákat, a tésztát, a lisztet, a sodrófát, a dekorcukrokat, a sütőpapírral kibélelt (szigorúan hideg) tepsit és mire megérkeznek a gyerekek - játszós ruhába vagy köténykébe - már kezdődhet is a móka.

Szeretnek nyújtani, lisztezni, de itt azért (ha csak nem a 10 éves Nagylány csinálja) nyilván elkél a segítség. A kiszúró formákat és a dekorcukrokat viszont már a 2,5 éves is ügyesen használja. Nyilván itt nem kell tökéletes eredményt várni, de ha már 1-2 cukorkát sikerül a kekszre varázsolni, már nyert ügyünk van. Még sütés előtt szoktuk feldíszíteni a kekszeket, mert kicsikkel ez azért jóval egyszerűbb, mintha dekortollat vagy cukormázat használnánk. Nálunk a sütipecsét is nagy sikert aratott, viszonylag könnyű kezelhetősége miatt: HÚSVÉT (pontosabban HUSVET) feliratokat nyomkodtunk a tésztába.

húsvét keksz dekorcukor készülődés édességek gyerekek sütipecsétHozzávalók: 

50 dkg liszt

15 dkg cukor

25 dkg vaj

2 tojás

1 csipet só

kevés liszt a nyújtáshoz

dekorcukrok a díszítéshez

húsvét keksz dekorcukor készülődés édességek gyerekek sütipecsét

Elkészítés:

A vajat morzsold össze a liszttel, majd add hozzá a többi alapanyagot.

Gyúrd össze az egészet.

Csomagold fóliába a tésztát és tedd felhasználásig (de minimum 1 órára) hűtőbe.

A tészta egy részét nyújtsd ki lisztezett deszkán és szúrjátok ki a kekszecskéket. 

Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és ha van kedvetek díszítsétek ki dekorcukorral vagy sütipecséttel.

Ezt követően mehetnek is a 180 fokos sütőbe a kekszek kb. 10 percre. Figyeld őket, mert gyorsan megéghetnek. 

Ismételjétek addig, amíg a tészta el nem fogy.

Összesen kb. 3 tepsi aprósütit tudtok ebből a mennyiségből készíteni. A kész finomságokkal pedig meg lehet lepni a rokonságot, de persze el is csemegézhetik őket a gyerekek (és persze a felnőttek).

Kellemes húsvéti készülődést kívánok! :)

A facebook oldalamhoz kattintsatok ide!

0 Tovább

Húsvéti sonkás rétes

Minden alapanyagot, ami a tavaszhoz és főként a húsvéthoz kapcsolódik, fogjuk és összedolgozzuk, majd egy jó nagy adag tésztába pakoljuk. Lekenjük tojással és már mehet is az egész a sütőbe, onnan meg a húsvéti asztalra a családnak és a lelkes locsolóknak. Jól hangzik? Na ugye, akkor süssétek meg mindenképpen!  

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

Hozzávalók:

20 dkg húsvéti sonka

4 db tojás

1 db póréhagyma

20 dkg zöldség vegyesen (pl. borsó, kukorica, répa, karalábé)

2 kk mustár

4 púpos ek tejföl

só, bors

1 adag leveles tészta+egy kevés liszt a nyújtáshoz

1 db felvert tojás a rétes lekenéséhez

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

Elkészítés:

A tojásokat és a zöldséget főzd meg.

A hagymát karikázd fel, a sonkát pedig aprítsd kis kockákra.

Ha megfőtt a tojás pucold meg és ezt is vágd össze.

Egy edénybe keverd össze a tejfölt, a mustárt és sózd, borsozd. (A sóval csak óvatosan, mert a sonka elég sós magában is.)

Add hozzá a zöldségeket, a hagymát, a tojást és a sonkát, majd az egészet keverd össze,

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki téglalap alakúra, majd halmozd a közepére egy csíkban a tölteléket.

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

A téglalap hosszabb oldala mentén ferdén vagdosd be a tésztát, majd hajtsd fel a két végét.

Hajtsd felváltva az oldalsó tésztacsíkokat a töltelékre, majd az egészet kend le felvert tojással. Ha gondolod borsozd meg.

Süsd kb. 30-35 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

sonka húsvét rétes vendégvárók póréhagyma tojás répa borsó

Nézzetek körül a facebook oldalamon is, ahol további húsvéti ötleteket találtok. 

0 Tovább

Húsvéti Epres Muffin

A klasszik húsvéti sütemények mellett, idén arra gondoltam, hogy megpróbálok ünnepi köntösbe öltöztetett desszerteket is készíteni, amivel megkínálhatom a vendégeket. Locsolók ugyan már elég kevesen jönnek, de a családban azért többé-kevésbé tartjuk a hagyományokat. Persze a tojáskeresés és a locsolkodás - természetesen szódásüvegből - kihagyhatatlan. :D Ti készültök már a húsvétra? 

gyors muffinok édességek muffin eper vanília puding tejszín húsvét tojás

Hozzávalók a muffinhoz:

- 30 dkg liszt

- 15 dkg cukor

- 10 dkg puha vaj

- 2 kk vanília aroma

- 3 db tojás

- fél csomag sütőpor

- 1 dl tej

- 25 dkg eper

Hozzávalók a krémhez:

- 1 csomag tejszínes pudingpor

- 3 ek cukor

- 1/2 liter tej

- 10 dkg vaj

gyors muffinok édességek muffin eper vanília puding tejszín húsvét tojás

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

A tojást keverd ki a cukorral, majd a szobahőmérsékletű vajjal, végül add hozzá a vanília aromát.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld bele a tojásos masszába.

Lazítsd tejjel. (Ha nem friss eperből dolgozol, hanem fagyasztottból, akkor a kiolvadt eper levével helyettesítheted a tejet.)

Az epreket darabold fel és ezt is keverd az előzőekhez.

Adagold a tésztát muffin papírokba, majd süsd kb. 20 percig.

Míg a sül a muffin, főzz meg egy csomag pudinport egy kevés cukorral és fél liter tejjel, majd keverj habosra 10 dkg vajat.

Ha kihűlt a puding add hozzá a vajat, majd tedd a krémet csillagcsövű habzsákba.

A kihűlt muffinok tetejét díszítsd a krémmel, illetve mini cukortojásokkal. (Ha nem kapsz boltban, akkor formázhatsz marcipánból is.)

Összesen 24 darab lesz belőle.

Találkozzunk facebook-on is!

0 Tovább

Sonkás-Tormás Ricottakrém

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én eléggé unom már a szokásos vaj-sajt-felvágott sablon mentén mozgó szendvicseket. Éppen ezért elég gyakran készítek különböző krémeket, amik némileg változatossá tudják tenni a reggelijeinket. Kipróbáltam már a camembert krémet olívabogyóval, az egyre felkapottabb avokádókrémet, na meg persze a jó öreg körözött is dobogós. Nagy kedvenc a humusz és a padlizsánkrém is. Utóbbit még Anyukámtól tanultam évekkel ezelőtt. A Húsvét közeledtével nem volt kérdés, hogy mindenképp megpróbálok összehozni valami finomságot, ami ízeiben az ünnepre emlékeztet.   

ricotta ráérős reggelik torma sonka húsvét újhagyma

Hozzávalók:

250 g ricotta
60 g sonka
2 szál újhagyma
2 kk torma (A torma erősségétől és az ízlésedtől függően több-kevesebb)
2 púpos ek tejföl
só, bors

ricotta ráérős reggelik torma sonka húsvét újhagyma

Elkészítés:

A ricottát, a tejfölt és a tormát keverd össze.

A sonkát vágd kisebb kockákra, a hagymát pedig vékonyan karikázd fel. 

Önts az egészet a ricottás-tormás keverékhez, majd sózd-borsozd. (Nálunk a sonka kicsit (nagyon) túl sós, így én a sózást kihagytam.)

Tálald bagettel vagy valamilyen friss magos péksüteménnyel és sok-sok tavaszi zöldséggel. 

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is!

0 Tovább

Aszalt barackos, mézes, rozmaringos töltött karaj

Ezidáig ha húsételt készítettem, nagyrészt csirkéből vagy pulykából dolgoztam. Most, hogy olcsó volt a karaj, gondoltam kipróbálok egy jó kis töltelékes receptet. Na, de nem egyszerű kolbászos vagy tojásost, hanem egy kicsit extrábbat. Látván, hogy milyen gyorsan elfogyott, azt kell mondjam, hogy nem is volt olyan rossz próbálkozás! Remélem nektek is ízleni fog! ;)

karaj hús fehérbor rozmaring sárgabarack töltelék töltött hús aszalt gyümölcs fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg csont nélküli sertéskaraj

50 g aszalt sárgabarack

2 db közepes hagyma

1 db  közepes szelet kenyér

1 szál rozmaring

olaj

2 ek olívaolaj

só, bors

2 ek méz

2 ek mustár

1-2 dl fehérbor

Elkészítés:

Elsőként a húst készítsd elő, tisztítsd meg. A töltelékhez vágj le egy kicsi darabot és tedd félre.

Egy éles késsel hosszában szúrd át a karajt teljesen, hogy legyen egy "alagút" a tölteléknek.

A hagymát aprítsd fel és kevés olajon futtasd meg.

A sárgabarackot, a rozmaringot, a kenyér belét, az olivaolajat, a levágott húst és a megpirított hagymát késes betétű robotgép vagy botmixer segítségével dolgozd össze.

Az elkészült tölteléket nyomkodd bele a hús közepébe, majd sózd, borsozd meg.

A mézet és a mustárt keverd össze.  Kend az egészet a megtöltött húsra.

Tedd éjszakára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd tepsibe a húst. Önts alá egy kevés fehérbort, szórd bele a nagyobb darabokra vágott hagymát és kb. 2 órán keresztül letakarva süsd. 

Végül takarás nélkül pirítsd légkeveréses sütőben kb. fél óráig.

Tippek a tálaláshoz:

- Köretnek egyben sült krumplit készítettem. Ehhez a megmosott burgonyát keresztbe, jó mélyen beirdaltam, fűszereztem, kis olivaolajat locsoltam rá, majd a sütési idő kb. felénél a hús mellé tettem, hogy a krumpli is megpuhuljon, végül ropogósra süljön a hússal együtt.

- A tepsiben maradt fehérboros szaftot, egy lábosban, pici tejszínnel és 1 ek liszttel összeforraltam, majd tálalásnál a húsra locsoltam.

- A salátához a paradicsomot, az uborkát és a jégsalátát felaprítottam. Öntetnek pedig 1 ek mustárt, 2 ek olivaolajat és 2 ek citromlét kevertem össze, majd a zöldségekre locsoltam.

- Végül még a nyáron elrakott sárgabarack chutney-ból is adagoltam a tányérra. Ez is illett hozzá! :)

Ui.: Gyertek a facebook oldalamra is, itt van! :) 

0 Tovább
12345
»

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

2018.03.29.
2018.03.27.
2018.03.20.

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek